|
18-03-2005, 22:09
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.04.04
הודעות: 2,257
|
|
מדע חדיש ומדויק?
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי basonh שמתחילה ב "איך מוכיחים שהעולם (כדור הארץ) קיים מליוני שנים?"
ציטוט:
במקור נכתב על ידי WeBit
רק רציתי להוכיח לחכם הגאון המהולל שאמר שתיאוריית האבולוציה מקובלת בקרב החוגים המדעיים.
|
אני באמת מצטער לאכזב אותך, WeBit, אך כפי שג_ב כבר ציין, אבולוציה היא אכן התיאוריה המובילה והדומיננטית בתחום מדעי החיים כיום. לא זאת בלבד, אלא שהיא אף נחשבת מן התיאוריות המבוססת ביותר בכל התחום המדעי, הן לאור המכשולים הרבים שעמדו בדרכה לאורך השנים והן בגלל הררי הראיות, משלל התחומים (גיאולוגיה, גנטיקה, זואולוגיה, רפואה, כימיה ועוד) אשר נותנים לה תוקף.
מכיוון שאתה כל כך מזלזל בתיאוריה ה"מגוכחת" הזו (וגם בי, "הגאון המהולל", אבל זה נסלח), הרשה לי להראות לך כי מה שאתה מכנה "מדע חדיש ומדויק", הוא לא מדויק, לא חדיש, ובכלל הוא בקושי מדע. אתן לך מספר דוגמאות מתוך אחד הקישורים שנתנת פה. מפאת קוצר הזמן אין באפשרותי לענות על כל הנקודות שהועלו (שהרי הרבה יותר קל לתת קישורים מאשר להציג טיעונים מנומקים), אבל אני חושב שהדברים שאכתוב די והותר.
נסתכל במאמר הראשון, שהוא דווקא אחד מהמוצלחים יותר. מאמר זה נכתב ע"י ד"ר יצחק רפאל עציון. ומיהו הכותב? מאמר מדעי "חדיש ומדויק", קודם כל, מציין את הכשרתו של הכותב ואת המוסד בו הוא מלמד או חוקר. זה אין פה. בירור מהיר ב google העלה שהד"ר המכובד אכן זכה בפרס ישראל בתחום החינוך, אך לא מצאתי שום אינדיקציה שיש לו הכשרה בתחום עליו הוא מתיימר לדבר. כפי שמייד תראה, הידע של הד"ר באבולוציה קצת לוקה בחסר.
המאמר מכיל את הפרק "סתירת ההוכחות לטובת האבולוציה, המובאות משטחי מדעים שונים". הכותב מציג טיעונים שונים בתחום האבולוציה, וטוען כי מכלול ה"הוכחות" הינו בגדר השערות בלבד, ולא הוכחות מוחלטות, דבר בו הוא אכן צודק. אולם הוא אינו סותר אותן, הוא אינו מראה שהן שגויות, אלא רק שהן אינן הוכחות מוחלטות אשר משוכנעות אותו, וזה כבר משהו אחר לגמרי. מכלול הראיות הזה הוא כל כך מכריע שהתיאוריה אכן דומיננטית בקרב הקהילה המדעית. זוהי הוכחה מדעית בסופו של דבר, שהרי הוכחה אבסולוטית לא קיימת עבור שום תחום מדעי. למעשה האבולוציה היא אחד מהתחומים המדעיים בעלי התשתית הראייתית החזקה ביותר. הד"ר בוחר לא להאמין, וזו זכותו המלאה, אך זה לא הופך את מה שהוא כותב ל"מדע חדיש ומדויק".חמור מכל היא התעלמותו המוחלטת של הד"ר, בכל המסמך, מהתחום המוביל היום בחקר האבולוציה - גנטיקה. תחום זה מספק כזו תשתית לראייתית לתיאוריה שרוב ההתנגדות לה באה יותר מתחום הדת והמוסר מאשר מקרב הקהילה המדעית שמקבלת תיאוריה זו כמעט כעובדה.
לכל אורך מהמסמך הכותב לוקח בעיה מורכבת ומפשט אותה לרמה שבה הוא פוסל אותה בהינף יד. למשל :
ציטוט:
המאובנים, הם בדרך כלל רק שרידים מחלקיהם המוצקים של היצורים, ובדרך כלל, מוצאים לא את כל חלקיהם המוצקים אלא רק חלק קטן מהם. רק לעתים נדירות נמצא יצור שלם. ברוב המקרים נעשה פה שחזור, ושחזור אינו יותר מהשערה.
|
ומה עם אותם מקרים בהם דווקא כן נמצאו שלדים שלמים? דווקא במקרה של הארכיאופטריקס, שהכותב ציין בעצמו, נמצאו מספר שלדים שלמים. איפה ההתיחסות למקרים האלו? זה לא מדע מדויק, וזה חוזר על עצמו בכל המאמר.
בפרק "תיאור תהליכי האבולוציה, הסברתם ע"י ההשערה הדרוויניסטית והביקורת המדעית על ההסברים האלה". הכותב מציג הנחות דרוויניסטיות כביכול ופוסל אותן.
ציטוט:
הנחה א. ההבדלים האינדיבידואליים הקטנים בין פרטים שונים של מין אחד - הוריאציות - עוברים בתורשה. הנחה זו אינה נכונה, בדרך כלל
|
דארווין בזמנו ואנשי אבולוציה כיום, מעולם לא טענו כי כל הבדל קטן בין פרטים שונים הינו כולו תורשתי. הבדלים בין פריטים נובעים הן מגורמים סביבתיים הן מגורמים גנטים, כל תכונה מושפעת מהרבה גורמים, ולפעמים יותר מאחד מאשר מאחר. בבסיסו של כל מחקר גנטי קיימת תמיד הבדיקה לגבי תורשתיותה (heritability) של התכונה הנבדקת, ועד כמה מקורה בגנים. ההנחה כפי שהיא מובאת פה שגויה לחלוטין.
ציטוט:
הנחה ג. הברירה החיובית והשלילית משנות את החומר התורשתי. דבר זה נוגד את כללי מנדל ויוהנסון.
|
הטעות הגדולה ביותר במאמר - הברירה הטבעית אינה משנה את החומר התורשתי, הוא בוררת בין הוריאציות השונות שקיימות מטבען בטבע. עם כל הכבוד לכותב, זה באמת הבסיס של הבסיס. הרי הכותב העצמו מכיר בקיומן של מוטציות. לא מדע, לא חדיש, לא מדויק.
ציטוט:
הנחה ד. קיימת בטבע שמירה נגד הזדווגות בעלי תכונות רצויות עם בעלי תכונות בלתי רצויות
|
שוב פעם, להד"ם. אבולוציה היא תהליך הדרגתי וארוך, אין שום טענה כי אוכלוסיות מתפצלות ספונטנית לשתיים ומתרבות רק לפי תכונות רצויות ולא רצויות.
ציטוט:
הנחה ו. אם "השכלול" של בעלי החיים העילאים נוצר ע"י הניצחון במלחמת החיים, הרי אפשר להסיק את המסקנה שהיצורים העילאיים מצליחים במלחמה זו יותר מהיצורים החיים הנמוכים - ואין זה מתאים למציאות.גם גוף היצורים החיים הנמוכים ביותר - החד-תאיים - מותאם באופן "המשוכלל" ביותר לתנאי הסביבה בה הם חיים. והם אינם מופלים לרעה מיצורים החיים העילאיים ביותר, לא במספר המינים ולא במספר הפרטים שבכל מין. למשל, קיימים כ- 30,000 מינים שונים של החד-תאיים, בעוד שבשתי המחלקות העילאית ביתר של בעלי חוליות (העופות והיונקים) ביחד ישנם בסך הכל כ- 12,000 מינים, ומספר הפרטים שבכל מין מהחד-תאיים עולה לאין ערוך על מספר כל הפרטים בכל המינים ביחד של בעלי החוליות בשתי המחלקות העילאיות הנ"ל. ומנקודת הראות של ההצלחה בהגנה על חיי הפרט, ובייחוד על קיום המין, אי אפשר לראות באמיבה, למשל, יצור "נמוך" יותר מאשר האדם.
|
אבל זה לא מה שהאבולוציה אומרת,"עילאות" אינה מושג אבולוציוני. האדם אינו "עילאי" לאמבה, שניהם יצורים שמותאמים לסביבתם שלהם, וכל אחד מתמודד עם האתגרים שלו בדרכו שלו. אין שום משמעות להשוואה ביניהם מכיוון שהם לא ממש מתחרים על אותם משאבים ובאותם תנאים.
דוגמאות נוספות מהמשך המסמך:
ציטוט:
) למוטציות הקטנות אין ערך סלקטיבי, ולבעלי הדעה על המוטציות הגדולות כעל יסוד לאבולוציה, אין לדבר במקרה זה על אבולוציה אלא על רבולוציה, היינו, על מהפכה, כעין בריאה חדשה.
|
למוטציות קטנות אין משמעות סלקטיבית? הצורה הנפוצה ביותר של תרשת נפוצה (מחלה קטלנית, דרך אגב) נובעת מהבדל בבסיס בודד יחיד בקוד הגנטי. זו סלקציה קטנה ועצבנית. המשפט השני עוד יותר מוגזם. אם הוא רוצה לקרוא לאבולוציה רבולוציה או בריאה מחדש, בבקשה, שיקרא לה מה שהוא רוצה, זה עדיין לא משנה את התהליך. זה הפעם הראשונה שאני רואה מישהו שפוסל אבולוציה ע"י אימוץ המנגנונים שלה, במקרה זה מוטציה.
ציטוט:
הלמרקיזם בצורתו המקובלת עכשיו בביולוגיה מתעלם לגמרי מייצורם הראשון, ורואה בגורם השני את הסיבה העיקרית להתפתחות המינים. את הגורם הזה אפשר לכנות בשם ההסתגלות הפונקציונלית לתנאי הסביבה אליה נקלע ובה נמצא היצור החי.
תיאוריה זו אינה עומדת במבחן לאור הנתונים הבאים:
|
הלמרקיזם אינו מקובל בבביולוגיה, ומי שפסלו אותו היו האבולוציונים בעצמם. אם הכותב מאמץ את הלמרקיזם כהוכחה מדוע הדארוויניסטים בעצמם טועים, ועוד משתמש באותם טיעונים שהדארוויניסטים בעצמם הציגו,זה כבר מוגזם. זה לא מדע חדיש ומדויק, זה מעליב.
ולגבי "הגורמים להפצת תורת האבולוציה " - אני מצטער, אבל אבולוציה מקובלת כי היא מספקת את ההסבר הטוב ביותר לתופעות בהן אנו צופים מדי יום ביומו. היא נתמכת ע"י הרים על גבי הרים של ראיות, ולא בגלל שהיא נוחה או משרתת מטרות פוליטיות. אני לא קומוניסט, אני לא לאומן קיצוני, לא חסיד תורת הגזע ולא רואה ב "בהשמדת העמים "הנמוכים" בעיניהם אמצעי יעיל והכרחי לקידמת האנושות. ". אם הכותב לא אוהב ביולוגיה פוליטית (ובצדק), הוא לא צריך לעסוק בה בעצמו.
טוב, זהו להיום. אין לי את כל הזמן שבעולם.
מה שראינו לא היה מדע מדויק וחדשני אלא מאבק בראיות שרק הולכות ונערמות. המאמרים האחרים לא הרבה יותר טובים, מרביתם דווקא יותר גרועים, אם כי האתרים באנגלית די מעניינים. אם יש נקודות ספציפיות נוספות, אשמח לדון בהן, אבל קצת קשה לענות על כל קישור וקישור.
_____________________________________
"Perpetuo vincit qui utitur clementia"
|
|