24-09-2008, 08:53
|
|
|
|
חבר מתאריך: 12.05.06
הודעות: 13,563
|
|
המלצה על ספר - רובים חידקים ופלדה מאת ג'ארד דיימונד
לפני הכל - הספר הוא ספר עיוני. אין בו עלילה אלא סקירה נרחבת של נושא מסויים.
הספר דן בגורלן של חברות האדם ב-15000 השנים האחרונות. הספר מנסה להסביר, מדוע הציביליזציות האנושיות באיראסיה (גוש היבשה הכולל את אירופה ואסיה) שרדו ואף כבשו ציביליזציות אחרות במקומות אחרים בעולם (אפריקה, האמריקות, אוסטרליה) תוך ניסיון להפריך את הסברה האומרת כי היה זה תודות לעליונות אינטלקטואלית, מוסרית או גנטית-תורשתית.
דיימונד תולה את ההבדלים בין החברות האנושיות בהבדלים הגאוגרפיים, אקלימיים והמשאביים בין המקומות השונים בהם התפתחו. הטענה היא שהתנאים הללו גרמו ללולאת פידבק חיובי שגרם בסופו של דבר גם להבדלים מורשים בחברות מסויימות.
כותרת הספר מתייחסת לאמצעים בהם חברות איראסייתיות כבשו חברות אחרות. כלי נשק עדיפים נתנו עדיפות צבאית ראשונית, ומחלות אירופאיות גרמו להחלשת האוכלוסיה המקומית. הספר מסביר איך האנושות הגיעה למצב בו חברות איראסייתיות הגיעו לכזאת עדיפות טכנולוגית, ומדוע מחלות להן הייתה עמידות באיראסיה, גרמו לתחלואה ותמותה רבים אצל חברות אנושיות אחרות.
דיימונד נותן כמה רמות של תשובות והסברים לתהליכים של ההיסטוריה האנושית. תשובה אחת נראית כמקרה ותו לא: 11 מתוך 13 המינים הגדולים הניתנים לביות מצויים באירואסיה. (סוסים, פרות וכבשים באירואסיה לעומת לאמות ואלפקות באמריקה). כמו כן, סוגי הזרעים שמהם ניתן לקבל את מרב הפחמימות והחלבונים, כגון חיטה, שעורה ואורז, נמצאים באירואסיה במצב כמעט תרבותי באופן טבעי. למעשה עובדה זו אינה מקרית, אלא תולדה של צורתה הגאוגרפית של אירואסיה - האורך העצום של מסה יבשתית באותם קווים אקלימיים (קווי רוחב) גורם לגיוון רב בחי ובצומח. זאת בניגוד לאמריקה, שבה התירס היה צריך לעבור כמה שינוים גנטיים חריפים כדי שיהיה ניתן להפיק ממנו כמות פחמימות המספיקה לתזונה אנושית. יבשת אוסטרליה סבלה אפילו יותר, בלי שום זרע מתאים.
נוסף על כך, אירואסיה היא היבשת הגדולה ביותר שכיוונה הוא מזרח-מערב. תנאי אקלים נוטים להיות דומים לאורכם של קווי רוחב. עובדה זו מאפשרת למינים של צמחים ושל בעלי חיים להתפשט מזרחה ומערבה, או להיות מועברים בהצלחה על ידי האדם. התוצאה היא שבאירואסיה התפשטו הצמחים בעלי התזונה הגבוהה באופן מהיר בהרבה מאשר באמריקה או באפריקה הנמתחות לאורך קווי אורך ארוכים, וכך גם הבהמות הגדולות הניתנות לביות.
הספר מאד מאד מומלץ. גם אם לא תמיד הסכמתי עם קביעותיו של דיימונד - הספר מעלה כמה נושאים מרתקים.
|