25-05-2008, 12:22
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
ברוך הבא - יואב.
חפש ב'קתדרה' חוברת 114 http://www.ybz.org.il/?ArticleID=275
להלן תקציר המאמר מאת: עירית עמית-כהן / בין מערב למזרח: הברון פליקס דה מנשה – עסקן, יזם וציוני
במחצית השנייה של שנות העשרים ובמהלך שנות השלושים של המאה העשרים פעלו בארץ-ישראל משקיעים בעלי הון רב שלא התיישבו בה אבל הקימו בה חברות מטעים גדולות, רכשו קרקע ופיתחו בערים הגדולות מפעלי מסחר, בניין ותעשייה. המשקיעים ביקשו לסייע ליהודים להתיישב בארץ-ישראל, ואילו חיים וייצמן ביקש למשוך בעלי הון אלה להשקיע בארץ ולעודד באמצעותם את פיתוחה הכלכלי, ובה בעת לשתפם בסוכנות היהודית, שעל הקמתה שקד באותה תקופה, ולהגביר את מעורבותם במפעל ההתיישבות בארץ-ישראל, אף שאינם מתכוונים להתיישב בארץ, ולחזק את מעמדה המדיני והכלכלי.
להשקעותיהם של אותם בעלי הון בארץ-ישראל היה הד רב בעיתונות הארץ-ישראלית ובקהילות היהודיות ברחבי העולם. אלא שהעיתונות המקומית היללה משקיעים ממערב אירופה, מקנדה, מארצות-הברית ומדרום אפריקה, והמעיטה בדיווח על דמויות מהמנהיגות הציונית בקהילות צפון אפריקה. אחד מאלה הוא הברון פליקס דה מנשה, מראשי הקהילה היהודית באלכסנדריה שבמצרים, שלצד פעילותו הכלכלית והציונית במצרים פעל גם בארץ-ישראל, הן בזירה המדינית והן בזירה ההתיישבותית והכלכלית.
מאמר זה דן במערכת הקשרים שיצר הברון פליקס דה מנשה עם המנהיגות הציונית בארץ-ישראל ובפעילותו הכלכלית והתיישבותית בארץ – בין השאר במסגרת ארגון 'בני בנימין' – מתום מלחמת העולם הראשונה ועד מותו. הבחירה לעסוק בדמות קשורה בשריד נופי מרשים ביופיו שהותיר הברון בנוף ארץ-ישראל, ושעדיין נושא את שמו, 'גן מנשה', המשתרע בגבול כפר-סבא והמושב גן-חיים.
ככל הנראה כתבה הד"ר עמית גם ספר הנוגע בנושא בשם 'החידה בין הברושים' http://he.shvoong.com/books/380106-...A9%D7%99%D7%9D/
נערך לאחרונה ע"י .ישראלה היפהפיה בתאריך 25-05-2008 בשעה 12:25.
|