24-12-2007, 08:03
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
אם כבר העלית את הנושא
מתוך מאמר רלוונטי שפירסמתי לפני שניםפגיעות קור כעיקרון תנאי האקלים בישראל אינם ממש קיצוניים, אבל השילוב בין רטיבות וקור גורם ל"עומס קור" שעלול להוביל לשני סוגי פגיעות קור:
- כוויות קור
- רגלי חפירות - "כוויות קור" בגפיים. כאב, פגיעה בתחושה ונפיחות באיבר הפגוע וחיוורון כללי ובאיבר הפגוע בפרט.
- קפיאת איברים - מתבטא בחיוורון, כחלון, שלפוחיות על העור, הפרעות בתחושה וכאב באיבר הפגוע.
- "מכת קור" פגיעת קור מרכזית או היפותרמיה � ירידה בחום הגוף ל-34-35 מעלות, רעד, בלבול ואפטיות וחיוורון כללי של הפגוע. במצב זה נפגע כל הגוף ומערכותיו מחשיפה לתנאי קור קשים. מכת קור יכולה לגרום גם לעילפון, אבדן הכרה ולמוות.
הגורם העיקרי ל"כוויות הקור" הוא שהיה ממושכת בתנאי קור ללא תזוזה (לדוגמא במארבים) רטיבות ולכלוך יאיצו את התופעה.
איך להימנע? בעיקרון, באחריות המפקדים לא לצאת לפעילות (שיגרה ואימונים) כשעומס הקור לא מאפשר זאת. עם זאת כדאי שכל חייל יהיה אחראי לעצמו.
>>> מתחממים ביחד<<<
חשוב ללבוש לבוש רב שכבתי וחם, נותנים לכם ביגוד חורף, השתמשו בו. יש לכסות את כל אברי הגוף כולל כפפות, ערדליים (מגפי גומי מעל לנעליים) וכובע צמר (לדעתי הכובע הטוב ביותר הוא כובע פליס אזרחי ומעליו "כובע כלב" צה"לי).
חשוב לשמור על בגדים יבשים ונקיים, רטיבות ולכלוך מפחיתים את יעילות הבגד ועלולים להביא לקפיאה. יש לשהות באזור מוגן מגשם ורוח או לבודד את הבגדים ע"י לבישת חליפת סערה (או, אם אין ברירה, שכמייה) נגד גשם. גם זיעה היא רטיבות ולכן לקראת פעילות מאומצת יש להפחית את מספר שכבות הביגוד ולהעלות שכבות נוספות במנוחה. בכל הזדמנות חובה להחליף בגדים שנרטבו או ספגו זיעה בבגדים נקיים ויבשים. גם את הגרביים.
>>> ביגוד חורף: צעיפים, כובעי צמר, חרמוניות וחליפת סערה<<<
אוכל חם ומזין שמכיל הרבה קלוריות יכול לעזור בשמירה על טמפרטורת הגוף. חשוב גם להרבות בשתייה, אין לשתות משקאות אלכוהוליים. האלכוהול מרחיב את כלי הדם ומפחית את יעילות שמירת הטמפרטורה העצמית.
חשוב לחמם את המגורים, עם זאת חשוב מאד להקפיד על אוורור החדר המחומם (תנורי חימום פולטים גזים רעילים) והמנע מקרבה גדולה מידי לאש שעלולה להוביל לכוויות ולשריפות, כוויות קור גורמות לאבדן תחושה מסוים ולכן חייל שמחמם איבר פגוע פגיעת קור עלול לא להרגיש הוא נכווה גם מהחום.
אסור לגעת בחלקי מתכת בידיים ללא ככפות! שריונרים שחייבים לעבוד על הטנקים יכולים לחתום באפסנאות על כפפות עור שחורות לעבודה! יחד עם זאת, אסור לעבוד עם כפפות נומקס, כפפות אלו נרטבות בקלות והן גם עדינות מאד. אסור לנהוג עם כפפות צמר או כפפות עבות אחרות, כפפות כאלה מפחיתות את התחושה בכפות הידיים. כל הכפפות שאינן ייעודיות לעבודה עלולות להירטב ולהגביר את הסיכון ללקות בפגיעת קור.
אם אתם חייבים לירות בכפפות בדקו שאתם באמת יכולים להכניס את האצבע לשמורת ההדק. ברוס"ר M16 אפשר לפתוח את שמורת ההדק לירי בכפפות.
אסור לשהות ללא תזוזה לפרקי זמן ארוכים, הקפידו על פעילות, אפילו הזזה במילימטרים של אצבעות הרגליים והידיים.
כיצד לטפל ? במכת קור יש לדאוג לחימום הנפגע כדי למנוע החמרה במצבו ולהעבירו לטיפול רפואי במהירות האפשרית. אין לחמם במקור חום ישיר כדי למנוע כוויות. כמובן יש לדאוג להחלפת הבגדים הרטובים לבגדים יבשים. חימום יכול להיעשות ע"י שמיכות/שק"ש וכן הצמדת האיבר הפגוע לאיבר חם יותר כמו בית השחי או המפשעה.
בכוויות קור מטפלים ע"י חימום, אסור לטפל באמצעות מים חמים, המים עלולים לגרום לכוויה (חמים מידי) וכן התקררות מהירה של המים יכולה להחמיר את מצב הנפגע. אם הופיעו שלפוחיות או שהמצב מחמיר יש לפנות לרופא. כדאי למרוח ווזלין על המקום הפגוע, זה מאיץ את הריפוי.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
|