מאייר צרפתי פרסם לפני חצי שנה באתר האמנות הגרפית הענק Deviant art גלריית תמונות קונספט של מטוסים צבאיים רגילים שהוסבו לגרסה ללא טייס. לטעמי יש בקונספט הזה משהו מעניין אפילו מרתק, מאחר ורובנו חושבים על הפרדה די מקובעת בין מטוסים מאויישים לכטב"מים כשאת הדגמים הבודדים שעשו את המעבר ניתן לספור על יד אחת. כמובן שהשאלה הראשונה אשר עולה בראש היא כמה באמת הרעיון בר ביצוע, ובאיזה מחיר (לא כספי).
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "הסבת מטוסים מאויישים לכטב"ם - סדרת קונספט מעניינת"
זה קיים כבר כמה שנים בתחום המל"טים.
בתחום המודיעין זה רק יתרונות- כל המקום שתפס הטייס והמערכות תצוגה שמשרתות אותו יוצאות החוצה ובמקומם מערכת תקשורת ובקרי שליטה ודלק.
במשימות ותר מורכבות שהן תחת אש ויש שינויים ופערי מידע יש יתרון לטייס ולתפיסת הסביבה שלו שקשה לשחזר במצלמות.
אני מתאר לעצמי שאם יצליחו להעביר בפס רחב וישימו המון מצלמות ויחברו את המערכת לסימולטור טיסה המערכת תהיה יותר שמישה על חשבון בצועים.
מצד שני במקרה הזה טייס יוכל לשלוט בכמה מטוסים שזה יתרון רציני ולא יתעייף פיזית מהטיסה.
אם למשל בשליטתו ארבעה מטוסים הם ממראים באינטרוולים של 10 דקות עם טייס אוטומטי וטסים לנקודת המתנה.
משם הטייס לוקח שליטה תוקף את היעד ושם שוב טייס אוטומטי לנחיתה בבסיס והגעה לדיר לחימוש מחדש.
יתרון נוסף במטוסי קרב הוא שהייום הטייס מהוה את המגבלה לביצועי המטוס מבחינת פניות שבמל"ט זה לא יהיה.
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי itamars2 שמתחילה ב "זה קיים כבר כמה שנים בתחום..."
אנחנו עדיין רחוקים מהיום בו למטוסים תהיה בינה מלאכותית מספיק מתוחכמת כדי לאפשר ביצועים עצמאיים לגמרי. מכך ניתן להסיק שכרגע אנחנו עדיין לא במקום בו טייס יכול לשלוט בו זמנית ביותר ממטוס אחד, ולא משנה אם הוא יושב בקוקפיט או שולט בו מרחוק. ומה יקרה אם המטוס ייכנס למצב חירום או נדרש להעסיק יותר ממטרה אחת בו זמנית?
סירפד,
1.אני לא חושב שאנחנו רחוקים.
2.התייחסתי למשימות שהמערכת יודעת לבצע כבר היום- טיסה ליעד וממנו לחוג במעגל המתנה ולחזור ולבצע נחיתת מכשירים. כל החלק המבצעי מבוצע ע"י אדם.
3.נושא השליטה של תחנות על כלים לדעתי גם קיים ואם לא לא אמור להיות מכשול טכני בלתי עביר.
4.על נושא מצבי החירום במיוחד בכלים נושאי כוחות צריך לחשוב לעומק- אני התייחסתי יותר לאופציות הלחימה.
אישית לא הייתי נכנס לכלי כזה היום, אבל אני מתאר לעצמי שזה יראה יותר נורמאלי כאשר מכוניות אוטונומיות יתחילו לנסוע בכבישים.
בקשר למקרי החירום יש בעיתית מסוימת שקיימת גם עם הטייסים בשר ודם שזה זיהוי התקלה.
אני מאמין שלרוב התקלות יש פרוטוקול התמודדות ולעיתים נדירות נתקלים במשהו חדש כך שברמה מסוימת גם זה פתיר.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "הסבת מטוסים מאויישים לכטב"ם - סדרת קונספט מעניינת"
אני יכול לחשוב על שני כלים די מרכזיים ש-"עשו את המעבר": MQ-8C של צי ארה"ב שהוא מסוק בל-407 מוסב, ו- LRS-B שמדברים על אפשרות שיהיה optionally Manned.
מעשית, אני מניח שהמאייר לא ניסה לחקור אפשרות יישום, אלא לחקור את גבולות התפיסה של מל"ט- לא באיזה כלי עתידי עם טכנולוגיה בדיונית, אלא בכלי של ימינו. מבחינתי, התמונה של הוייפר עשתה לי עקצוץ רציני בבטן; האוספריי כבר נראה בדיוני, בטח בלי רוטורים.. המיראז' וה- C17 נראים סתמיים, בקושי רואים שאין טייס.