13-11-2007, 08:44
|
|
|
חבר מתאריך: 08.04.06
|
|
יש לי עוד קצת מידע שיכול לעזור:
השיר קשור באופן חזק לנפשו של המשורר, ואי אפשר להפריד בין חייו לכתיבתו. אז חיפשתי בויקיפדיה:
נתן אלתרמן עבר שתי מלחמות עולם: את הראשונה בערך בגיל 4, והמלחמה ארכה 3-4 שנים. במלחמת העולם השנייה הוא היה בארץ ישראל, ואני בטוחה שכל מי שהיה מחוץ לאירופה הרגשי ודאג ובכה והתאבל בדרך כלשהי על קרובי משפחתו ועל כל האנשים שחוו את המלחמה באירופה. לפי החישובים (הוא נולד ב-1910) מלחמת העולם הראשונה התחילה בערך ב-1938, אז הוא היה בגיל 28-29, וזה אומר שככל בני האדם, הם עקבו בדריכות והיו מעורים במה שקורה באירופה, אז בטוח שזה השפיע וחדר לכתיבתו.
מה שאני רוצה לומר: אולי תוכלי לברר באיזו שנה נכתב השיר, אולי לחילופין באיזה אוסף שירים או ספר שירים שלו הוא מופיע, אם זה התפרסם דווקא לראשונה בטורים שהוא כתב ב"דבר" או ב"הארץ". זה בהחלט יעזור להבין. כי רשום בויקיפדיה שרבים משיריו עסקו בשואה, מחאה נגד הבריטים, תמיכה בפלמ"ח ובהגנה, הוקעת מעשי האצ"ל והלחי, שאלות מוסר, נושאים חברתיים ואישיים, עולם קדוש ועולם טמא, אז את מבינה - אי אפשר להבין את השירים שלו אלא לאור מה שקרה בארץ ובעולם באותה תקופה בה הוא חי, והרי קרה הרבה. קרו הרבה אירועים עולמיים, הקמת ארץ ישראל, כל הדברים שבדרך, הדברים היו מאוד מאוד אינטנסיביים, כל אירוע השפיע רבות ובאופן קריטי על כל העולם - גם בזמנו וגם מעתה ועד עולם. העולם היה אחרת ללא אירועים אלה. גם בחייו האישיים קרו הרבה דברים: בתו ניסתה להתאבד, הוא החזיק פילגש שנים רבות בנוסף לאישתו, הוא השתתף במבצע יואב, ומבצע זה לא סתם. זה כמו המבצע של פיצוץ הכור האיראני שעשינו בזמנו של בגין, והרי יחידה סגולה יכולים להשתתף בזה. איני יודעת אם הוא הרג מישהו באותו מבצע, אבל אתה לעולם לא אותו בנאדם לאחר שהרגת מישהו, אפילו אם הסיבה "מוצדקת: בשוגג (פליטת כדור) או מהגנה עצמית או ממלחמה.
כתוב בויקיפדיה: סמוך לפרוץ המלחמה התפרסם ספרו "שמחת עניים", קובץ שירים מלנכולי וקשה אשר גיבורו הוא מת הבוחן את עולם החיים אותו עזב - את רעייתו, את חבריו, ועוד. אני לא יודעת האם השיר שאנו דנים בו כרגע שייך לקובץ שירים זה, אבל אם כן - זה שופך הרבה אור על הפירוש.
עוד כתוב שם: ספרו הידוע והמוערך ביותר הוא "כוכבים בחוץ", שבו המשורר מתבונן בבריאה מלא התפעלות. מתוארים בו מפגשים רבי היבטים עם אובייקטים שונים בעולם. רוח הדברים נעה בין התפעמות גדולה מהעולם לבין תחושת חידלון בפני המוות. אם השיר שאנו דנים בו שייך לאוסף השירים הזה, הרי יש לנו כבר את הפירוש.
אני מקווה שלפחות משהו מזה יכול לתת לך רעיון לגבי פירוש השיר והבנה שלו.
אני לא מבולגנת, אני פשוט חושבת שכאוס זה הסדר של היקום...
|