פרטים חדשים על התקיפה בסוריה והכור
אתר האינטרנט של "Aviation Week" דיווח לפני מספר ימים כי ישראל הפעילה בתקיפת האתר החשוד ככור גרעיני בסוריה אמצעי טכנולוגיה חדישים, המצויים בידיה, כולל כמה אמצעי איסוף מודיעין חדשים ומערכות תקיפה, החל מצילומי לווין וכלה בהפצצות כירורגיות מדויקות. במיוחד מצביעים בהקשר זה על תרומתו המודיעינית של הלוויין הישראלי, "אופק 7", ששוגר ביוני השנה, והינו בעל יכולות הדמיה וביון מתקדמות. התמונות ששיגר "אופק 7" אף שודרגו באמצעות מחשב על הקרקע. אלה נתנו בידי חיל האוויר הישראלי יכולות משופרות לפגיעה ביעד המבוקש. בתקיפה נעשה גם שימוש במטוס המתקדם ביותר של חיל האויר, F-16I, שיש לו, בין היתר, יכולות תקיפה מדויקות בתיאום לוויני בפיתוח ישראלי של רפא"ל.
גורם ישראלי המצוטט בכתבה, טען שהעובדה שראשי הצבא הסורי לא היו בסוד ייצור הכור, סייעה לתקיפתו, שכן מערכות הגנה נגד מטוסים באזור לא היו ערוכות להתמודד עם התקיפה. לדברי פקיד ישראלי אחר, לתקיפה היתה גם משמעות מדינית אסטרטגית, והיא נועדה להבהיר למדינות האזור כי ישראל מוכנה ויכולה לפעול, גם צבאית, במידת הצורך, מול איום. ספציפית, זרוע האויר הישראלית ביקשה להדגים את יכולותיה החדשות ואת הלקחים שנלמדו בעקבות מלחמת לבנון השניה.
מבנה ענק במיקום אידיאלי לכור
בעקבות התקיפה בסוריה, הגולשים בבלוג המתמחה בבקרת נשק "Arms control Wonk" ערכו ניתוח של המידע המוכר מהאינטרנט לגבי האתר החשוד ככור גרעיני בבניה שהותקף.
מניתוח הגולשים, מומחים בתחומם, עולים כמה פרטים מעניינים, מלבד העובדה, שפורסמה כבר, כי בניית המבנה החשוד החלה ב-2001 והוא מצוי במעקב ה-CIA וכנראה גם ישראל מ-2003.
עוד ידוע כי הסורים מיהרו לנסות ולסלק עדויות מהאתר שהופצץ. תמונות לווין שהעלו הגולשים לבלוג לאחר התקיפה מראות שהסורים בעצם "גילחו" צלע הר סמוך וקברו את המבנה שהופצץ מתחת לאדמה שלקחו מההר.
משתתפי הבלוג מזכירים כי ברשת ABC טענו שישראל הצליחה "לפתות" אחד מהאנשים שעבדו בהקמת המבנה או אפילו להחדיר מרגל כאחד העובדים במקום. בזכות זאת, לפי הדיווח, היו בידי המודיעין הישראלי תמונות מפורטות של המבנה ממבט קרקעי (ולא רק מלווין).
הגולשים מציינים, כי על פי התמונות שישראל הציגה בוושינגטון, באתר שהופצץ היה מבנה ריבועי גדול, שהיה בבניה, עם קירות עבים ומבוטנים היטב. לפי השוואות גדלים שעשו הגולשים, המבנה הריבועי הגדול שהופצץ היה בגובה 24 (!) מטר. סוריה טענה שזה היה מחסן.
ליד המבנה הגדול עמד בניין בגובה כ-8 מטרים ותחנת משאבות ענקית, שהיתה מוקפת במשאיות. צפונית לתחנה היה מבנה גדול נוסף, ייתכן מקור של מים מנהר הפרת שהיה אמור לשמש לקירור המתקן הגרעיני. אחד הגולשים סיפר שהוא בעל תחנת שאיבת מים המספקת מים לעיר שלמה כמעט, וזו שבסוריה גדולה פי 3. לפי ניתוח הגולשים, המיקום של המבנה החשוד כתחנת מים מושלם – בפיתול של הנהר פרת, במקום שקל לשאוב ממנו מים לקירור הכור ואין בעיה של הצפות.
גולש אחד התייחס לתמונות לווין מלפני כ-5 שנים, בהן רואים במרחק קילומטרים בודדים מזרחית לאתר שהופצץ, מבנה ריבועי בעל גודל דומה למבנה שנחשד ככור, במימדים של 47 על 45 מטר. הוא מדגיש, כי איש לא טען שהמבנה הנוסף הינו כור בבניה.
שאלות סביב הקשר הצפון קוריאני
ישראל טענה כי הכור שנבנה יוצר בסיוע צפון קוריאני. הגולשים הזכירו כי מומחים מצפון קוריאה, בעיקר בתחום הטילים, מבקרים בקביעות בסוריה.
עם זאת, יש כמה בעיות בטענה זו. למשל, הבדלים בין האתר שנבנה בסוריה לבין הכור הצפון קוריאני בו ייצרה צפון קוריאה נשק גרעיני (פלוטוניום), שממוקם ביונג ביונג, ושהיה אמור להוות דגם לכור הסורי. הכור הצפון קוריאני מקורר בגז, ובסוריה רואים תחנה ומשאבות למים.
בכל זאת, ב-3 בספטמבר, 3 ימים לפני התקיפה, ישראל זיהתה ספינה צפון קוריאנית, תחת השם "אל חמאד", שהגיעה לנמל טרטוס בסוריה ממצרים ונחשדה כנושאת דלק גרעיני, לכאורה, להפעלת הכור. לאחר שהספינה פרקה את מטענה, היא נעלמה. זו יכולה להיות הסיבה לכך שבישראל הוחלט לתקוף בעיתוי זה, למרות שהמבנה היה במעקב שנים. ייתכן שחששו כאן כי הכור נמצא בשלבים מתקדמים יותר מכפי שנראה עד כה. עם זאת, היו גולשים שניסו להוכיח כי הספינה המדוברת נשאה רק מלט – אפשרות סבירה, שלא ניתן לפסול אותה.
הכור המקורי מצפון קוריאה יוצר לפי דגם אנגלי, Calder Hall, שהוא פשוט יחסית ומתואר בפרוטרוט בספרות הפתוחה ונגישה לכל דורש. אחד הגולשים הגדיר את הדגם הזה: מושלם לפצצה מסוג "עשה זאת בעצמך".
http://www.omedia.co.il/Show_Articl...hreadID=1014010
|