לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 05-01-2006, 23:29
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
כתבה רואים רחוק רואים שקוף - על יחידת שט"ל של להק מודיעין חה"א

http://www.iaf.org.il/Templates/Jou...327&docID=22291


נתנאל שלומוביץ | צילום: קרין דנון



היחידה הזו מכירה את רוב הפינות של המזרח התיכון. בשעת הצורך היא זו שצריכה גם להפוך אותן למטרות. חשיפה ראשונה של יחידת שט"ל


בחיל-האוויר ניתן למצוא אין-ספור יחידות אשר עיסוקן אינו חשוף לעין הציבורית. כאשר הגעתי לאחת מאותן יחידות, הבחנתי מיד כי נוכחותי מתקבלת לעיתים במבט חשדני. ככל הנראה, ליחידה שעיסוקה מודיעין קשה לקבל עיתונות במחוזותיה. בסיור הראשון הבחנתי במהרה במאפיין אחד שבולט בכל חדר וחדר. היחידה, שתפקידה לפענח תצלומי אוויר ולייצר עזרים מבצעיים ליחידות חיל-האוויר באמצעות אותם תצלומים, בחרה לעטר את קירותיה בתמונה ענקית המקנה מבט מהאוויר על המטה הכללי של צה"ל ולצידו מגדלי עזריאלי בתל-אביב. "אצלנו, הסנדלר אינו הולך יחף", מצהיר אחד הקצינים בעודו מצביע על התמונה בגאווה. "אנחנו רואים הכל - מלמעלה".

פעילותה של יחידת השירותים הטכניים למודיעין של חיל-האוויר (שט"ל) מלווה את החיל מיום הקמתו. איש חיל-האוויר האמריקאי, לי גודווין, שצבר ניסיון רב בפענוח בזמן מלחמת העולם השנייה, הציע את שירותיו עם תום המלחמה לחיל-האוויר הישראלי ונענה בחיוב. בשנת 1948 לקח על עצמו מפענח תצלומי האוויר האמריקאי, את המשימה להקים את "מחלקת צילום אוויר" במדינה הצעירה.

שנתה הראשונה של "מחלקת צילום אוויר" לוותה בקשיים, אף-על-פי שהיחידה הוקמה ואוישה על-ידי מתנדבי חו"ל, חלקם בעלי ניסיון רב בצילום ופענוח תצלומי אוויר. נהלי עבודה מסודרים טרם גובשו וחיילים רבים נאלצו לסבול מאותה המצוקה ואי-הוודאות שאיפיינו את פעילותו של צה"ל בימיו הראשונים.

אמנם, המבנה הניהולי, המשימות, הטכנולוגיה ושמה של היחידה עברו שינויים מרחיקי-לכת לאורך השנים, אבל יעודה ומטרותיה של שט"ל נותרו זהים. "התפיסה היא שאנו אמורים להגיש חבילת מודיעין מקיפה וכוללת", אומר רס"ן צביקה, ראש תחום פענוח ביחידה. "כאשר צריך לתקוף מטרה, אנחנו מקבלים את תצלום האוויר, מפענחים אותו, מוצאים ומסמנים את המטרה, מייצרים את העזר ההכרחי לביצוע התקיפה ובסוף מוודאים שהמטרה נפגעה".

"העיניים של המדינה"

אנשי שט"ל מתגאים בעובדה שהיחידה, למעשה, חובשת שני כובעים: פענוח תצלומי האוויר וייצור עזרים. לכאורה, אלו שני תחומים נפרדים, אך בפועל הקשר בין השניים הדוק. למראית עין, עושה רושם כי מקצוע הפענוח הוא פשוט למדי. חייל מקבל לידיו תצלום, מתבונן בו ולאחר מכן מתאר את מה שראה. אך אין זו אלא הסתכלות שטחית. "קיים הבדל מהותי בין ראייה לבין פענוח", מסביר סא"ל גיל, מפקד היחידה. "לבקש ממפענח להסתכל על תצלום אוויר של תל-אביב ולחפש את מגדלי עזריאלי, לדוגמה, זה פשוט - הוא בקלות יכול לזהות את המבנים. אבל נניח והוא צריך למצוא בתמונה רכב מסוג רנו מגאן - אז הסיפור מסתבך. החייל צריך לדעת מהי צורתו של הרכב, מהן מידותיו ומה מבדיל אותו מכל הרכבים האחרים על הכביש. אם הרכב שבתמונה מוסתר ברובו, האם ניתן יהיה לזהות אותו אך ורק באמצעות התבוננות בחלקו? וברגע שהמפענח מאמת שזהו אכן רכב מסוג מגאן - העבודה רק מתחילה".

הדרך הטובה ביותר לתאר את עבודת הפענוח היא להשוותה למפעל עיבוד מידע. היחידה מקבלת לידיה שאילתא. חומר הגלם החזותי מעובד לכדי תובנה ראשונית. בשלב הבא מתורגמת אותה תובנה למסקנה בעלת משמעות מבצעית ולאחר מכן מספקת היחידה את התשובה ללהק המודיעין של חיל-האוויר. התשובה משפיעה מיידית על פעילותו המבצעית של החיל והצבא. "עבודת הפענוח האמיתית היא זו של הסקת מסקנות", מדגיש סא"ל גיל. "נחזור אל אותו רכב מסוג רנו מגאן. נניח ונבחין בו חונה ליד עשרה רכבי מגאן נוספים בסמוך למבנה מגודר. סביר להניח כי מצאנו מפקדה צבאית ובה כמות נכבדת של קצינים. מכאן ואילך נתחיל לנסות ולהבין את אופי המבנה שמעניין אותנו".

עבודת המפענחים דורשת היכרות מעמיקה עם תאי השטח אותם הם מנתחים ועם אמצעי הלחימה בהם אפשר להיתקל. "כשמנתחים מתקן, חשוב לאתר את הנקודות החשובות, הערכיות, אבל זה לא תמיד קל", מסביר סא"ל גיל. "זה אמנם נשמע טריוויאלי, אבל צריך לדעת על מה להסתכל ולדעת מה מעניין. כמות התצלומים היא אדירה ונדרשת היכולת להבחין בדברים החשובים. מי שאינו מפענח לא תמיד יידע מה לחפש ואילו נושאים דורשים תשומת לב מיוחדת. לעומת זאת, ברגע שכן 'מפצחים' את המתקן, כשמבינים את מהותו והרכבו, הכל נעשה פשוט יותר".

בעת רגיעה תפקידה של שט"ל הוא לתת תשתית פענוח וייצור המאפשרת הערכת מצב על הנעשה באזורנו, תוך חיפוש מתמיד אחר פעילות בלתי-שגרתית. העבר מלמד, שכאשר מדינה נערכת למלחמה, לא פעם מפענחי תצלומי האוויר הם הראשונים להבחין בהיערכותו של האויב לקראת העימות הצפוי. "המפענחים הם העיניים של המדינה", אומר סא"ל גיל בפרפרזה על המשפט המפורסם של בני מסס במלחמת יום הכיפורים. "דרך הפענוח השוטף ניתן להבחין במהרה בכל שינוי. התצלום האווירי עוזר לנו לוודא שהאיזון נותר בעינו ולא נוצרו שינויים במאפייני הרגיעה".

במידה ואכן מתעורר עימות מזוין תפקידה של היחידה משתנה מקצה לקצה. "בזמן חירום תפקידנו למקם צלבים על הכוונת - משמע, לייצר מטרות", אומר רס"ן צביקה. "תפקידנו להביא את הנתונים שבעזרתם חיל-האוויר יידע את מה לתקוף והיכן. כמובן, שאלמנט הזמן הופך למרכיב מרכזי. מצפים מאיתנו למצוא מטרה, למקם אותה בצורה מדויקת וכל זה בזמן קצר. בעידן המודרני, תוחלת החיים של מטרות חיל-האוויר יכולה להיות מאוד קצרה ועל-מנת להצליח לתקוף אותן, צריך לאתר כל אחת מהן בסמוך לזמן שהן מופיעות ולהפוך אותן למטרות תקיפה בתוך מספר דקות - אחרת הן כבר לא תהיינה שם".

בעיה אחת שמעסיקה את המפענחים אינה קשורה דווקא למצב מלחמה, אלא למצב רגיעה. השגרה, כפי שאומרים רבים ביחידה, היא אויבו של המפענח. החיפוש אחר שינויים שוחק, אך חיילי היחידה מבינים את משמעות תפקידם. "כולנו מודעים לאחריות שמתלווה אל התפקיד", אומר סמל יעקב, מפענח תצלומי אוויר. "אני יודע שאם אני לא אהיה ערני או לא אדווח על כל שינוי, אף אחד אחר לא יעשה זאת. מדינת ישראל תפסיד מודיעין וזה יהיה בעוכריה".

כישוריה הייחודיים של שט"ל בפענוח תמונות מספקים לה כדרך קבע מטלות נוספות, שהקשר ביניהן לבין עבודתה השגרתית מקרי בהחלט. לפני כשלוש שנים התמוטט אולם וורסאי בירושלים באסון בו נהרגו 23 בני-אדם ועשרות נוספים נפצעו. במהלך חקירת האסון פנתה המדינה לחיל-האוויר ודרכו ליחידת שט"ל ונעזרה בתצלומי אוויר של האתר מתקופת בנייתו של האולם ובמיומנותה של היחידה בפענוח וביצוע מדידות מדויקות. "מצאנו מספיק תצלומי אוויר של ירושלים שהראו את התפתחות הבנייה", אומר רס"ן אלדר, מפקד גף הפיענוח.

באוקטובר 1973 פרצה מלחמת יום-הכיפורים והשפעותיה על התודעה הלאומית הישראלית טרם התפוגגו. כותרות העיתונים מזכירות מדי פעם את הנעדרים של אותה מלחמה וכי חסרונם עדיין מורגש. הרצון להחזיר את הבנים הביתה, שבא לידי ביטוי בחודשים האחרונים עם עסקת השבויים, שריר וקיים. ביחידת שט"ל אומרים כי הנושא כלל לא נשכח. במשך עשרות שנים עוסקת היחידה בחיפוש אחר נעדרים באמצעות תצלומי האוויר. ארכיון עצום ובו תצלומי אוויר מתוארכים משמש את המפענחים בניסיון המתמשך והבלתי-פוסק לחיפוש אחר כל סימן העשוי להוביל לאיתור נעדרים מכל מלחמות ישראל.

בשיתוף פעולה צמוד עם היחידה לאיתור נעדרים של חיל-האוויר ובעזרת אותם הכלים אשר משמשים אותם בעבודתם השוטפת, סורקים המפענחים תמונה אחר תמונה בתקווה להבחין גם ברמז הדק ביותר שיוכל להביא נחמה כלשהי למשפחתו של נעדר. "כל שביב מידע עוזר לנו בפתרון תעלומה", אומר רס"ן אלדר. "לעיתים אנו מקבלים מידע על נעדר, כמו שעת ההתרסקות של המטוס שלו או המיקום המשוער שבו נפל ומיד אנו פונים לארכיון ושולפים את הסרטים המתאימים. העבודה לא קלה. בחולות סיני השטח משתנה ללא הרף וחיפוש אחר מטוס שצלל לים מסובך לא פחות. אבל אנו מתעמקים ומחפשים סימנים. בים, לדוגמה, נחפש כתם שמן או משהו העשוי להצביע על התרסקות מטוס באיזור".

סיפורו של רס"ן אלדר אינו רק זה של מפקד גף הממלא את המשימה אשר הוטלה עליו. אביו נהרג בקרב במלחמת יום-הכיפורים בהיותו תינוק בן חודשיים בלבד. "חיילים מהפלוגה של אבי הראו לי את המיקום המדויק של הקרב על המפה", אומר רס"ן אלדר. "וכך, בזמני החופשי, נברתי בספרים ובארכיון התצלומים של שט"ל ומצאתי את סרט הצילום ובו פלוגת הטנקים של אבא שלי בעת הקרב".

המימד השלישי

לאחר איתור מטרה על-ידי המפענח חובשת שט"ל את כובעה השני ופונה לייצור עזר התקיפה. מהו בכלל עזר? ובכן, בעבר פעל העזר כחוט מקשר בין אמצעי התקיפה - מטוס או מסוק קרב - לבין מייצר המטרות, שהוא המפענח. כלומר, לאחר שהמפענח איתר מטרה וחיל-האוויר החליט לתקוף אותה, העזר שימש כאמצעי המקשר בין השניים - שפה משותפת. "הבסיס מאחורי עזרי התקיפה הוא אותו אחד מאז יום הקמתה של היחידה - התמונה", אומר רס"ן ראובן, ראש תחום יצור עזרים. "מטרתנו להמחיש לתוקף את יעד התקיפה ואנו עושים זאת באמצעות תמונות ועליהן נקודות ציון". בשנים האחרונות, בעזרת התפתחויות טכנולוגיות שונות, התרחב תחום ייצור העזרים למספר כיוונים חדשים.

בעשור האחרון שינו המחשבים את אופי העבודה של היחידה ובמיוחד את תחום ייצור העזרים. עד לפני מספר שנים, בסופה של כל גיחת צילום, קיבלה שט"ל סרטי צילום באורך מטרים ארוכים. הפיכת תצלום אוויר לעזר כללה הדפסת תמונה, יצירת רשת קואורדינטות שרירותית, מיקום המטרה על התמונה ולבסוף הפצת מספר רב של תמונות זהות לכל הגורמים המעורבים בחיל-האוויר. תהליך זה היה ארוך ומסורבל והשתנה לחלוטין עם כניסתו של המחשב. "בעזרת המחשב, התהליך התקצר פי כמה וכמה", אומר רס"ן ראובן. "אין צורך להדפיס ולשלוח. כיום, מקבלת הטייסת את העזר בלחיצת כפתור וכך גם כל גורמי המטה המעורבים. ממש כמו שליחת דואר אלקטרוני ברשת האינטרנט".

כל עוד נמשכים אירועי "אינתיפאדת אל-אקצא", נותר תפקידו של חיל-האוויר בהגנה ובתקיפה מרכזי ומהותי. ליתר דיוק, היכולת לתקוף מטרה בצורה מדויקת נותרה הכרחית. גם בתחום הזה הפך המחשב את עבודת חיל-האוויר ויחידת שט"ל לפשוטה, חכמה ומדויקת יותר. בעבר, היכולת למצוא נקודת ציון מדויקת בתמונה הייתה בעייתית. התהליך היה מורכב וארוך וגם בסופו עדיין קשה היה לקבוע נקודות ציון מדויקות. "עם כניסתה של מערכת חדשה בשנים האחרונות, יכולת הדיוק שלנו השתפרה פלאים", אומר רס"ן ראובן. "כיום, אנו יכולים לקחת כל תמונה ולעגן אותה למיקום גיאוגרפי מדויק על פני כדור-הארץ. בעזרת המערכת ניתן ליצור תמונה מדויקת של כל מקום בעולם".

אבל עולם ייצור העזרים אינו מוגבל רק לאותן תמונות שטוחות המשמשות את צוות התקיפה בעת ביצוע המשימה. בשנים האחרונות נעזרת היחידה בטכנולוגיה מתקדמת על-מנת להפוך תמונות דו-ממדיות לסרטים תלת-ממדיים המסוגלים לדמות נתיבי טיסה. "כשמטוס או מסוק אמור לטוס בשטח לא מוכר, חשוב לצוות להכיר את השטח והתוואי של הטיסה", אומר רס"ן ראובן. "והסימולציה של הסרטים הללו אמיתית ומוחשית. אם מטוס מתכנן לטוס בגובה נמוך מעל עמק, תתקבל בסרט תחושה של טיסה בין שני הרים, כאילו הכל אמיתי. ההרגשה דומה מאוד לזו של משחקי מחשב - רק שהכל נאמן למציאות".

הרעיון נשמע מסובך אבל התהליך זריז ואוטומאטי ברובו. מייצרי העזר משתמשים בתצלום אוויר אמיתי ו'מניחים' עליו קובץ המסוגל לתרגם את הטופוגרפיה של השטח לקווי גובה ולאחר-מכן לבטא זאת בצורה גראפית - כך נוסף המימד השלישי. ברגע שנוסף המימד השלישי ניתן לסובב את התמונה התלת ממדית ב-360 מעלות ולהתבונן בה מכל זווית אפשרית. מאחר וההדמיה מתבססת על תצלום אמיתי, כל מה שרואים בתמונה זהה למציאות. מכיוון שהמחשב יכול לדמות גוף בתנועה, כל מה שנותר לעשות הוא לסמן נתיב טיסה, לקבוע את גובה הטיסה ושוב, בלחיצת כפתור, ליצור סרט.

חשיבותו של גף פוטוגרמטריה, האחראי על ביצוע מדידות מדויקות ומציאת נקודות ציון, גדלה בשנים האחרונות עם התפתחויות טכנולוגיות בתחום החימוש המונחה. פצצת ה-JDAM, לדוגמה, מסוגלת להתביית על מטרה בעזרת נקודות ציון. "היתרונות מובהקים", אומר רס"ן ראובן. "ניתן לתקוף מטרה מבלי לראות אותה ולכן, תנאי מזג-אוויר וראות בעיתיים לא מהווים קושי גדול כמו בעבר".

סוף העידן האנושי?

בדומה לכל פעולה אחרת ביחידה, גם תהליך ההכשרה של חייליה הינו קפדני ומקיף. התהליך מתחיל עוד לפני גיוס החיילים, כאשר שט"ל פועלת לאתר את האנשים המתאימים ביותר לתפקידים השונים. היחידה מגייסת לשורותיה בנים ובנות כאחד, למגוון רחב של תפקידים, זאת לאחר שורה של מבחני מיון שמטרתם לזהות את הכישורים הבסיסיים הנדרשים מכל מועמד. "תעודת בגרות היא כמובן תנאי", אומר סא"ל גיל. "אבל ישנם כישורים שחיילינו צריכים ולצערנו הינם מולדים: יצירתיות, חשאיות, מסירות, זכרון חזותי, ויכולת רוטציה מנטלית - היכולת להתבונן בעצמים ולסובב אותם בעזרת המחשבה, לדמיין כיצד הם נראים מזוויות אחרות, יכולת הבנת תמונה ועוד. אלו הן יכולות שניתן לפתח, אך התהליך אורך זמן רב מדי".

בשלב הראשון מוכוונים החיילים לקורסים השונים בהתאם לתפקיד שימלאו ביחידה. מטרת הקורס היא להקנות לחיילים את הכלים הדרושים לעבודתם העתידית. בקורס המפענחים, לומדים החניכים את אופי המקצוע וגם כאן זהו רק הבסיס. עם הגעתם ליחידה, על המפענחים ללמוד את תא-השטח שבאחריותם ועל כל מה שהם צפויים לגלות בו.

ביחידה מספרים כי התמורות אשר מאפיינות את התקופה הזו באות לידי ביטוי גם בהכשרת החיילים. בשט"ל מדברים על היותם בעיצומו של תהליך הצפוי להבשיל בשנים הקרובות. החזון המדובר הוא זה של 'זיהוי מטרה אוטומאטי' (ATR) - כלי שיוכל לפענח תצלום ולמעשה, ישאיר את האדם מחוץ לתמונה. "אין לדעת האם האדם באמת יוחלף לחלוטין על-ידי מכשירים מתקדמים", אומר סא"ל גיל. "אבל ברור לכל כי נוכחותנו בתהליך העבודה תשתנה בעתיד ותתפתח לכיוונים חדשים".

לא שוכחים את העבר

במסגרת הכנות ליום הזכרון לשואה ולגבורה בשנת 1992 החליטה יחידת שט"ל להשתמש בכל כישוריה וכליה המתקדמים לפענוח סרטי צילום ממלחמת העולם השנייה שבהם ניתן לראות את פעילותו של מחנה ההשמדה אושוויץ. מטרת הפרויקט הייתה להמחיש לחיילי היחידה, שבזכות הכשרתם הם מסוגלים להבין בצורה מיוחדת את עבודתו של מפעל המוות דרך התבוננות בתצלומי האוויר.

"ניסינו לפענח את התצלומים בראייה מקצועית", אומר סא"ל גיל. "היום, כשעברו כמעט 60 שנים מאז השואה, הסיפורים הופכים לפחות מוחשיים לאנשים רבים. לנו, כאנשים שעיסוקם תצלומי אוויר, התצלומים היו מאוד מוחשיים ומצמררים".

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 06-01-2006, 04:47
  מיקיטל מיקיטל אינו מחובר  
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
 
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,997
על הכתבה....
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "רואים רחוק רואים שקוף - על יחידת שט"ל של להק מודיעין חה"א"

תודה על הבאת הכתבה רועי.

מבחינת תוכנה הרי שהכתבה מזכירה לי סיפורים ברמה של "במחנה". שילוב של חיבור הרואי קדם-בגרות בתיכון בשילוב מוטיבים צבאיים של "חשאיות" לשמה. פה ושם אינה מדייקת אבל לא לזה אני קורא תגר.

פניתי למאמר המקורי באתר חה"א, שם מופיעות מספר תמונות המלוות את הכתבה. אחת מהן אותה אני אמור להכיר היטב הינה תצ"א של הר הבית. כותרתה מציינת שהיא צולמה "מספר ימים לאחר מלחמת ששת הימים". הבאתי אותה כאן וסימנתי עליה את אזור הכותל והרחבה שמולו.

הכותל היה בסימטא צרה ומולו במרחק מספר מטרים, לכל אורכו היו בתי ערבים. אלה "נמחקו" חדשים לאחר המלחמה, דומני שכשנה לאחריה (אינני זוכר במדויק) ע"י המדינה..

בתמונה הזאת האזור (מסומן באדום) נראה נקי מבתים (עדיין אינו מרוצף). אינני סבור שצולמה "מספר ימים לאחר המלחמה...".

שט"ל : אני מקווה שאתם מדייקים הרבה יותר בנתונים שאתם מייצרים....

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 06-01-2006, 08:44
  העיתונאי העיתונאי אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.04.02
הודעות: 634
בבקשה:
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי מיקיטל שמתחילה ב "אני לא בטוח...."

"לקראת חג השבועות, הוא הרגל הראשון, ימים אחדים לאחר שחרור ירושלים, נעור החשש שמא תהיה הרחבה צרה מהכיל את המוני בית ישראל שיבואו לפקוד את ירושלים. אל"מ שלמה להט (ציץ') מושל ירושלים וסגנו סגן אלוף שמואל אלבק הציעו לרשויות האזרחיות להרוס את שכונת המוגרבים הצמודה לכותל המערבי ולהכשיר את השטח לרחבת תפילה גדולה.
טדי קולק, ראש עיריית ירושלים, שכנע את ארגון הקבלנים לעשות את העבודה וקבלני ירושלים הרסו בהתנדבות את בתי השכונה הרעועים (תושביהם פונו בהסכמה לדיור חלופי) והכשירו רחבה לקליטת המתפללים. על מלאכת הפינוי ניצח קצין ההנדסה סרן איתן בן משה."
http://www.thekotel.org/content.asp?Id=83
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 06-01-2006, 10:21
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
צדיקים
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי העיתונאי שמתחילה ב "בבקשה:"

מלאכתם נעשית בידי אחרים.

ההפרש בין יום שיחרור ירושלים (כח אייר, 43 לעומר) לחג השבועות (ה' סיוון 50 לעומר) הוא בדיוק שבוע..
אם נביא בחשבון שלא עבדו בערב חג ולא מיד אחרי כיבוש העיר העתיקה הרי שנשארו רק חמישה ימים לעבודות.
אני דווקא לא מאשים את העובש אלא את ריבוי וקצב האירועים יחד עם ההתרגשות.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 08-01-2006, 12:19
צלמית המשתמש של צנחן1
  צנחן1 צנחן1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 03.01.05
הודעות: 4,584
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי מיקיטל שמתחילה ב "לא ! - זה כנראה העובש...."

כ"ח באייר, תשכ"ז, 6/6/1967. ראשוני הצנחנים מגיעים אל הכותל המערבי, רחבת הכותל המערבי אז לא הייתה אלא סמטה צרה שכל אורכה אינו אלא 28 מ' ורוחבה 3.60 מ' בלבד. טדי קולק, ראש עיריית ירושלים, שכנע את ארגון הקבלנים לעשות את העבודה וקבלני ירושלים הרסו בהתנדבות את בתי השכונה הרעועים (תושביהם פונו בהסכמה לדיור חלופי) והכשירו רחבה לקליטת המתפללים.


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://thekotel.org/Data/UploadedFiles/Free/4_pas_uvdot.jpg]


כ"ט בתמוז תשכ"ז, 6/8/67 - לקראת ט' באב חיל ההנדסה מתבקש להתקין תאורה מיוחדת להאיר בפנסים ובזרקורים להאיר את רחבת הכותל המערבי.
בחודש אב תשכ"ז, אוגוסט 1967, מתמנה האדריכל יוסף שינברגר לשמש יועץ שר הדתות לפיתוח רחבת הכותל.


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://thekotel.org/Data/UploadedFiles/Free/4_pas_uvdot.jpg]


ל' באב תשכ"ז, 5/9/67 - מחשש להתמוטטות מבנים ישנים הצמודים לכותל ניתנת הוראה להרוס את שרידי המבנים שעוד נותרו בדרום רחבת הכותל ולהוציא את בית 'עבו סעיד' הצמוד לשער המוגרבים.



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://thekotel.org/Data/UploadedFiles/Free/4_pas_uvdot.jpg]


תשרי תשכ"ז, אוקטובר 1967 - מתקבלת החלטה להעמיק ולחפור עד מטר וחצי מתחת לפני רחבת הכותל ובכך לחשוף נדבכים שהיו קבורים באדמה, להגביה את חלקו הגלוי של הכותל ולבסוף לרצף באבנים את מתחם רחבת התפילה הסמוך לכותל המערבי. מתגלים ממצאים אחדים מהתקופה העות'מאנית. לאחר החפירה מכסים את השטח אדמה ולמשך חודשים אחדים משמש המקום עזרת נשים. עזרת הגברים ממוקמת בדרום הרחבה. שר הדתות מגיע להסכמה עם אגף העתיקות בדבר יישור השטח המוגבה בין דרום הרחבה לצפונה. עם השלמת החפירות בצפון הרחבה נחשפים הכניסה והקמרונות שמתחת לבניין 'המחכמה'. פינוי שפכי האדמה בפי הקמרונות מוביל את החופרים אל מחילות, אולמות ומנהרות תת-קרקעיות. הקמרונות שנחשפו אז הם כיום המבואות לשטח המקורה שבעזרת הגברים (אולם התפילה בקשת וילסון).


מהנ"ל עולה כי היו מס' עבודות של הריסת מבנים ועבודות חפירה וכיסוי בעפר על פני מס' חודשים, כמו כן שימו לב לתמונות :



תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונת הכותל כשהרחבה היא עדיין בגדר "סימטה"




תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

הרחבה כאשר היא תחת עבודות.



עכשיו תסתכלו על התמונה שהעלה מיקיטל, אני לא רואה מבנים ולא רואה שרידי מבנים, אני רואה צלע גבעה חולית עם צמחיה פזורה פה ושם. משהו לא מסתדר לי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 07-01-2006, 13:59
צלמית המשתמש של ISHPUZ
  ISHPUZ ISHPUZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.04.05
הודעות: 5,100
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "רואים רחוק רואים שקוף - על יחידת שט"ל של להק מודיעין חה"א"

סתם אנקדוטה מביקור שלי בשט"ל בתחילת שנות התשעים - הלכתי לשם כדי להוציא כמה הזמנות שהיחידה שלי ביקשה, ופגשתי שם פרצוף מוכר. ישבנו קצת במחסן וקישקשנו, ופתאום שמתי לב על אחד המדפים בסלילי גיחה שונים מהשאר. הם היו צרים ועבים יותר. הסתקרנתי ושאלתי אותו לגביהם אז הוא הוריד אחד והניח אותו על המי"מ (שולחן אור לפיענוח), איפס, מיקד ונתן לי להסתכל.
מה שראיתי שם גרם לי לצמרמורת שעד היום חוזרת כשאני נזכר בזה.
אלו היו גיחות צילום של מחנה אושוויץ משנת 44, שצולמו ע"י האמריקאים והועברו לישראל לטובת מחקר היסטורי מתי שהוא בסוף שנות השמונים\תחילת תשעים.
ישבתי שם וראיתי הכל. זיהיתי את השער שדרכו חלפו הרכבות, וראיתי רכבת עומדת ברציף. ראיתי אפילו עשן, אם כי אני לא בטוח שזה היה מהמשרפות. מחנה מוות פעיל במבט מהאויר.
פשוט מזעזע. המחשבה שבאותה מידה שעבר שם מטוס וצילם יכול היה לעבור מטוס ולהפציץ את המסילות.
זה הזכרון שהשם שט"ל מעלה בי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 07-01-2006, 16:48
  teddyb2 teddyb2 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.10.05
הודעות: 13
המרפ"ם
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "רואים רחוק רואים שקוף - על יחידת שט"ל של להק מודיעין חה"א"

חשיפה: מרכז פיענוח המודיעין המאוחד של צה"ל

איך מצליבים נתונים ממידע מודיעיני דחוף, המתקבל במקביל גם בתמונת מכם, גם בתצלום אוויר, וגם בשידור וידיאו? מרכז פיענוח המודיעין המאוחד (מרפ"מ) אמור לשקלל נתונים מעשרות מקורות במהירות מסחררת, ולדאוג למידע אחיד שיהיה בידי כל הכוחות
אריה אגוזי

התרעה מודיעינית על חוליית מחבלים המסתתרת באיזור הררי מתקבלת בצהל. המערכות הרלוונטיות נכנסות מייד לפעולה בניסיון לאתר את מיקומה המדוייק. בחיל המודיעין נשלף תצלום אוויר של האיזור. בחיל האוויר מתמקדים בתצלום לוויין באיכות דומה. מפקד הסיירת המובחרת המוזנקת לאיזור מחזיק במפה טופוגרפית של השטח.

מפקדיהן של שלוש היחידות האללו מנסים לתאם ביניהם את המידע שהתקבל אודות מיקומה האחרון של החוליה. משהו לא מסתדר. קנה המידה של המפה לא תואם את הצילום האווירי.




[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.ynet.co.il/PicServer2/01082004/589503/00.jpg]




חדר הבקרה המתוכנן. מיזוג נתונים

החישוב אורך זמן. הדקות חולפות: הלחץ אדיר ומסוקי הקרב כבר בדרכם למקום. לא מדובר בתסריט דמיוני. תהליכי תיאום והצלבה מן הסוג הזה הם עניין של יומיום במערכת המבצעית הצה"לית, ויש להם מחיר: הזמן והמשאבים שנדרשים להחלפת הנתונים ול"איפוס" המנגנונים השונים.

בעיות מסוג זה בדיוק אמור לפתור המרפ"מ - מרכז פיענוח המודיעין המאוחד של צהל. זוהי החשיפה ראשונה של מרכז מודיעין לאומי, שבעולם יש מעטים כמוהו. הצורך במרכז כזה, שבא לפתור את בעיית "מגדל בבל" של עולם המודיעין, קיים כבר שנים. הבעיה נחשפה במלוא עוצמתה במסגרת התחקירים שנערכו אחרי מתקפת הטרור בניו-יורק ב-11 בספטמבר.

המרפ"מ ינקז את כל סוגי המודיעין

התברר, כי מודיעין גולמי התקבל, אבל בגלל הביזור האדיר של מערכות הביטחון האמריקניות, לא היו כלים של ממש להפיק ממנו את המידע הרלוונטי. בעיה דומה קיימת בכל העולם, אבל בעוד שברוב מדינות המערב נמשכים הדיונים איך לפתור אותה - בישראל התגבש הרעיון, התקבלה ההחלטה - והיא בוצעה. הטכנולוגיה הבשילה בשנים האחרונות, התקציב אושר ומי שהוטל עליה לממש את הרעיון היא אלתא, החברה-הבת של התעשייה האווירית.

"זה יהיה משהו אחר לגמרי. היכולות של המרכז הזה תהיינה עצומות", אומר ישראל ליבנת, מנכל אלתא. המרפ"מ אמור לנקז אליו את כל סוגי המודיעין המתקבלים בכלל צהל, ממקורות שונים. המידע - חזותי או אחר - יפוענח בו, וחשוב מכך, יתואם. ליבנת: "בצהל אין כיום גוף אחד, שיכול לחבר במהירות וביעילות מידע מודיעיני המתקבל מכמה מקורות. אבל לא רק לקבל, אלא לתת לכל המידע הזה מכנה משותף".

המידע המודיעני מתקבל כיום ממספר עצום של חיישנים ומקורות: צילומי אוויר ולוויין, ממערכות של איסוף מודיעין קשר, מטוסי סיור, מל"טים, חוליות מודיעין בשטח, ואפילו ממקורות אזרחיים, כמו רשתות טלוויזיה המשדרות מאזורי קרבות. וזו רק רשימה חלקית. כל המידע הזה מגיע בתצורות שונות, ולא באותם קני-מידה.

"זה סלט גדול של מידע, וצריך מטבח משוכלל כדי להכין ממנו מנה אכילה ואפילו טעימה", אומר מומחה למודיעין.

יוצג חומר מעובד

המידע הרב שיזרום למרפ"מ יזכה, בראש ובראשונה, מיקום מדוייק. כל פיקסל של תצלום אוויר, תצלום לוויין, מפה או תמונת מכ"ם, יונחו על אותה רשת של קוארדינטות דיגיטליות. "זה ייעשה כבר בשלב הכניסה של המידע למחשבים. כל פרט ימוקם כך, שניתן יהיה להתאימו ולהצליבו עם מקורות המידע האחרים".

כל הרעיון במרפ"מ הוא מהירות. מלחמות מודרניות דורשות מודיעין בזמן אמת. האיסוף כיום הוא מהיר ומגוון בגלל כמות החיישנים העומדים לרשות אנשי המודיעין, אבל את המידע הזה צריך לעבד - ובמהירות. "מפענח מיומן של תצלומי אוויר זקוק כיום לכמה שעות כדי למזג חומר חזותי מכמה מקומות, לסנן אותו ולהוציא ממנו את המידע הרלוונטי על מטרות. המרפ"מ יאפשר לקצר את הזמן בצורה משמעותית", אומר ליבנת.

לצורך מיקום פריטי המידע הרבים פיתחה אלתא, בעזרת נס טכנולוגיות ורפא"ל, המועסקות כקבלניות משנה, אלגוריתמים מיוחדים. מה שיוצג למפקדים בכל הרמות הוא חומר מעובד, מתואם, שיכול להוות בסיס לפעולה צבאית מיידית. את החומר המעובד אפשר יהיה להעביר ל"צרכנים" שונים. הרמטכ"ל, למשל, יוכל לקבל את החומר שמעניין אותו, וכמוהו מפקד גדוד בגזרת לחימה ומפקד טייסת לפני משימה. "היכולות שהמרפ"מ יתן לצהל אדירות. זה עולם אחר לגמרי", אומר איש מודיעין מנוסה.

חדר המודיעין הסודי

מערכות המחשב של המרפ"מ יפעלו בצורה דומה לזו של דפדפני האינטרנט. כשם שאתרים מסויימים, שהגישה אליהם חוזרת שוב ושוב, נשמרים על-ידי הספקים בשרת "פרוקסי" מיוחד, שמאפשר גישה מהירה במיוחד לאתר הזה, כך יפעל גם המרפ"מ. אם "לקוח" יגלה עניין באיזור מסוים, הגישה אליו תהיה מהירה מאוד, שכן המערכת תשמור אותו ב"חשבון" מיוחד. ועוד תכונה חשובה: למרכז הזה יש יכולת גידול מובנית, שתאפשר לו להתאים עצמו בעתיד לקליטת מידע ממקורות נוספים, רבים ומגוונים.

במפעל אלתא באשדוד איפשרו לנו לבחון את "מדגים הטכנולוגיות" של המרפ"מ. בחדר גדול, שעל קירותיו מסכי פלזמה, מקרינים מידע מודיעיני חזותי מכמה מקורות. כאשר מביטים על התמונות והמפות השונות קשה לדעת מה שייך למה ואיך בכלל ייתכן קשר כלשהו בין אלמנט אחד למשנהו. אבל אז מתחילה המערכת את מלאכת ההתאמה. פתאום הופכים צילומי האוויר והמפות הדיגיטליות הנעות למטרות ברורות, אחידות.

רק כאן, בחדר הזה, ניתן להבין את תרומת המרכז החדש, שיחל לפעול במהלך השנה הבאה באחד מבסיסי חיל המודיעין. מפקדים בכל הרמות יהנו בעזרתו מחומר מעובד בזמן אמיתי, שיכול להוות בסיס לפעולה צבאית מיידית.

לראות דרך ערפל

חברת אלתא, שנבחרה להיות הקבלנית הראשית של המרפ"מ, מתמחה בייצור עיניים ואוזניים למודיעין. היא מייצרת גם מערכות מכם קרקעיות ואוויריות, ובימים אלה היא בונה את מערכת המכם שתותקן בתוך לוויין הריגול העתידי של ישראל. לוויני הריגול מסדרת אופק, ששוגרו עד היום, היו מצוידים במצלמה.

אבל כידוע מצלמה, ותהיה המשוכללת ביותר, יכולה לראות את הקרקע רק בתנאי ראות טובה. עננות, ערפל או עשן מעוורים אותה. כדי להתגבר על הבעיה בונים כיום באלתא מערכת מכם מדגם SAR. מכם זה מייצר תמונות הדומות מאוד לאלה המיוצרות על-ידי מצלמה אופטית. היכולות מדהימות: בלילה חשוך וסוער, המכם הזה יכול לראות ללא כל קושי. מערכת המכם שבונה אלתא תותקן על לוויין ריגול חדיש, שישוגר בשנים הקרובות. גם המידע שיגיע ממנו יזרום כמובן למרפ"מ ויוסיף מימד נוסף לתמונה המודיעין הכללית של צה"ל.

שדה הקרב העתידי: שם המשחק אינטגרציה (שוקי גלילי)
מלחמת המפרץ השנייה סיפקה תצוגת תכלית מרשימה של שדה המערכה החדש. היא הכניסה לתודעה את הרעיון של מלחמת כפתורים - כזו שמתנהלת מאחורי מערכות שליטה ובקרה יותר מאשר בשטח. אבל היא גם חוללה מפנה באופן החשיבה של הקברניטים. הכל מסכימים היום: מלחמות העתיד לא יהיו דומות למה שהכרנו.

אבל ההילה הטכנולוגית של מלחמת המפרץ הסתירה תובנה חשובה וחריפה לא פחות, גם היא מן העת האחרונה: כישלון המודיעין האסטרטגי. ה-NSA, ארגון הביון הטכנולוגי המתקדם והמתוקצב כל-כך של ארה"ב, לא הצליח למנוע את אסון התאומים, למרות שהמידע הדרוש לכך היה בידיו. העובדה הזו מובילה למסקנה חשובה לא פחות: התפוצצות המידע הגיעה גם למחשבי המודיעין.

מדובר בתהליך מודרג: אם במלחמות המודרניות המודיעין והטכנולוגיה קיבלו תפקיד גדל והולך, והמהלך הקרקעי הפך בהדרגה משני בחשיבותו - מלחמת המפרץ השנייה כבר שינתה לחלוטין את צורת החשיבה. היא נוהלה מהאוויר ובחלל, באמצעות מודיעין לווייני, התראה מוקדמת ומטוסי ביון מאויישים, מזל"טים, מערכות לאיתור מטרות שנעזרו במכם קרקעי. וכמובן: טילי הטומהוק, שידיים אוחזות ג'ויסטיק שיגרו למטרות עמוקות בעורף האוייב.

החלפה הדרגתית של אדם במכונה
ההצלחה של כוח קרקעי בן 500 טנקים בלבד להכריע את דביזיות השריון העיראקיות הוכיחה סופית את יתרונה של האש המדוייקת. כ-70 אחוזים מנפח האש בעיראק היו חימוש מדוייק, בהשוואה לכ-10 אחוזים בלבד במלחמה הקודמת. אבל ההצלחות הטקטיות לא פיצו על הכשלים המודיעיניים האסטרטגיים.

בסיכומו של עניין, בעיראק לא נמצא אפילו נשק להשמדה המונית. התופעה של עודף במידע מודיעיני גולמי, תוך חוסר אפשרות לארגן ולהצליב אותו ביעילות, היא גם זו שהכריעה בזמנו את המערכה בין ה-CIA לק-ג-ב. הסובייטים, כפי שנודע עם נפילת חומת הברזל, פשוט כרעו תחת נטל המידע שאספו בשנות המלחמה הקרה.

לכן, כחלק בלתי נפרד משדה המערכה העתידי, נראה לא רק החלפה הדרגתית של אדם במכונה ושל עין במצלמה, אלא גם שיפור איכותי בניהול הטקטי והאסטרטגי של המידע. לא רק שליטה ובקרה ממוחשבות, וקישור הדוק יותר בין מערכות הנשק למערכות המודיעין, אלא גם כלים משופרים לניהול ועיבוד של המידע המודיעיני - גם בזמן-אמת וגם לאורך זמן.

אינטגרציה עם מערכות טכנולוגיות
צה"ל יהיה אחד הצבאות הראשונים ליישם את הגישה החדשה. בתחילת השנה חתם משרד הביטחון עם חברת אלביט על חוזה רב-שנתי להקמת ציד, צבא היבשה הדיגיטלי. בפרוייקט, שיערב גם את תדיראן, רפא"ל וחברות נוספות, יושם דגש על אינטגרציה של המערכות הטכנולוגיות הקיימות, באופן שיאפשר עיבוד והפצת מידע בזמן-אמת לכוח הלוחם, תוך תיאום ואספקת תמונת מצב לכוחות ולדרגים השונים.

הכוחות הקרקעיים ייעזרו במחשבי כף-יד, מקלטי GPS, טלפוניית VoIP, תקשורת מוצפנת עם שינוי דינמי של תדרים, ועוד כהנה וכהנה טכנולוגיות עדכניות. כל האמצעים האלה יקושרו למערכות מרכזיות, שיאפשרו סינכרוניזציה של הפעילות בחזית באמצעות אינטגרציה של המידע בעורף.

(10.07.05, 15:52)

מקור: Ynet: http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-3110515,00.html

נערך לאחרונה ע"י teddyb2 בתאריך 07-01-2006 בשעה 16:55. סיבה: תיקון עיצוב
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 02:51

הדף נוצר ב 0.08 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר