21-10-2007, 12:18
|
|
|
חבר מתאריך: 08.11.02
הודעות: 32,894
|
|
להניק או להיבחן
17:01 | 20.10.2007 הארץ
תגיות: [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif] הנקה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif] , [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif] הרווארד [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif] , [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif] קריירה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/ibo/images/0.gif]
מאת צפי סער
החלב ששותה תינוקת קטנה אחת מעסיק בזמן האחרון בתי משפט, רשויות אקדמיות, פרשנים ואנשי ציבור. לי התינוקת היא בתה של סופי קורייר, בוגרת לימודי רפואה באוניברסיטת הרווארד. קורייר כבר קיבלה את תואר הדוקטור, וכל מה שהפריד בינה לבין הסמכה כרופאה היה בחינה סופית של תשע שעות, הנמשכת יום אחד. במשך היום הזה מקבלים הנבחנים הפסקה של 45 דקות בלבד, וקורייר, שעדיין מניקה את לי, בת חמישה חודשים, ביקשה זמן נוסף להפסקות, כדי שתוכל לשאוב חלב. היא הסבירה שאם לא תוכל לעשות זאת תסבול מכאבים ואף מסיבוכים בריאותיים.
בקשתה, שהופנתה לוועדה הלאומית לבחינות בתחום הרפואה, נדחתה. מן הוועדה נמסר, בין השאר, כי בבחינת הסיום נבדקת גם יכולתם של הרופאים לעתיד לעמוד בלחץ של זמן. יש אמנם הקלות לבעלי מוגבלויות - אבל הנקה אינה מוגבלות.
קורייר, בת 33, לא ויתרה ופנתה לבית המשפט. בכך החלה מסכת ממושכת של התדיינויות משפטית, שנראה כי תימשך לא רק עד שלי הפעוטה תיגמל מחלב אם, אלא עד שתוכל בעצמה ללמוד בבית הספר לרפואה.
בערכאה נמוכה דחה בית משפט במסצ'וסטס את עתירתה של קורייר וקבע - קביעה שערורייתית ללא ספק - כי אין סיבה שהיא לא תחכה עם הבחינה עד שהתינוקת תיגמל. קורייר שבה ועתרה, והפעם נפלו דבריה על אוזן קשבת: בערכאה גבוהה יותר קבע השופט גארי כצמן כי יש לאפשר הזדמנות שווה לנבחנים ולנבחנות - גם אם הן מניקות. לפני כשבוע נקבע כי קורייר תקבל הפסקה נוספת של שעה לצורכי שאיבת חלב.
סיפורה של סופי קורייר נוגע בכמה וכמה מחלוקות חברתיות הניטשות בארצות הברית, ולא רק בה: הזכות להניק בציבור, ההתנגשות בין עידוד ההנקה לבין התנאים שנשים עובדות מקבלות - או לא מקבלות - כדי לעשות זאת, וגם הלחץ החריף, מעין טרור חברתי, המופעל על נשים שבוחרות לא להניק.
אין ספק שרוח הזמן מצדדת בהנקה. ברוב מדינות ארצות הברית אף נחקקו חוקים המגינים על נשים מפיטורים בחודשי ההנקה, בדומה לאלה המגינים עליהן בזמן ההריון.
בתוך כל הסוגיות האלה באה תביעתה של קורייר ועוררה מחלוקת. ואולם, אולי במפתיע, מאבקה לא זכה לתמיכה של ארגוני נשים בפרט וזכויות אדם בכלל. בטור, שהתפרסם במגזין המקוון "סלייט", תוהה על כך דליה ליתוויק, עורכת בכירה במגזין. ייתכן שאחת הסיבות היא שקורייר מצטיירת בעיני רבים כתובעת סדרתית, או אולי פשוט כנודניקית: עוד לפני תביעתה זו היא קיבלה יום נוסף להיבחן משום שהיא דיסלקטית וסובלת מהפרעות קשב וריכוז. אך ייתכן שהסיבה מהותית יותר.
ב"מלחמת האמהות" האמריקאית - זו המתקיימת זה כמה שנים בין אמהות עובדות לאלה שנשארות בבית עם הילדים - קורייר היא דמות קצת מתעתעת. יש לה קריירה שהיא לא מוכנה לוותר עליה, אך היא גם מתעקשת להניק. לא קל לקטלג אותה, וממילא נשים אמריקאיות לא מעטות כבר עייפו מהמלחמות האלה. רבות מניקות או שואבות חלב בשירותים של מטוסים או בתחנות דלק מלוכלכות בלי לעשות מזה עניין, כותבת ליתוויק, ופתאום באה קורייר ולא מפסיקה לעתור בעניין הזה לבתי משפט. הנשים שמעדיפות להישאר בבית עם תינוקותיהן לא מבינות למה היא מתעקשת לעבור את בחינות הרפואה דווקא עכשיו, אחרות עשויות לתמוה למה היא מתעקשת כל כך להניק. וכך, אשה שללא ספק עומדת על זכויותיה אינה זוכה לתמיכה של ממש מקבוצות שלכאורה היו אמורות לצדד בה.
letters@themarker.com [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://career.themarker.com/tmc/i/article/mail_off.gif]
http://career.themarker.com/tmc/art...r2=&layer3=misc
|