במקור נכתב על ידי בו רדלי
אבקשכם להתייחס לטיעון שיובא מיד כאל מצע לדיון.
לדעתי, על סמך הנימוקים שיובאו מיד, עולה צורך דחוף להגדיל את גדודי צה"ל ופלוגותיו:
1. לקחי העבר:
א. במלחמת יוה"כ הפגינו גדודי צה"ל ופלוגותיו, בעלי שלוש מסגרות משנה מתמרנות, שרידות מסגרתית נמוכה.
מצד שני, במחלמת קדש, עם 5 כלים למחלקה, היתה בעיה קשה מאוד בפו"ש
ב. במלחמת ששת הימים גדודים (למשל) המכילים יותר משלוש פלוגות, שמרו על שרידות מסגרתית גבוהה גם במשימות עתירות חיכוך (הבקעה).
ג. במלחמת לבנון השנייה, הביא כל כלי פגוע לגריעת נתח נכבד מן הסד"כ, עד כדי אי ביצוע המשימה. נכון, לכך גרמו גם שיקולים מבצעיים תפקודיים שאינם תלויי סד"כ, ובכל זאת, לו היו המסגרות גדולות יותר, ייתכן ועדיין היתה נשמרת המסה הקריטית הנדרשת לביצוע (דוגמא מספרית; פלוגה אשר שניים מכליה גוררים כלי פגוע, לעומת פלוגה מורחבת בת ארבע מחלקות, באותו מצב בדיוק. ובחי"ר, הקצאת עשרה חיילים לפינוי רגלי של פצוע, לעומת פינוי דומה אותה מבוצעת פלוגה בעלת ארבע מחלקות).
זה קשור לבעיות מסגרתיות אחרות, ולאו דווקא לגודל הכוח
2. שליטה ופיקוד
בעוד שבעבר יכולת השליטה של מפקדי הגדודים והפלוגות הסתמכה על קשר גלוי, רצים וגזית, כיום עומדים לרשותם כלים המפשטים בהרבה את מלאכתם, ובהם קשר מאובטח, מערכות מקוונות, מערכות חוזי, מערכות איכון, תקשורת סלולרית מוצפנת, ומן הסתם מערכות נוספות שאינני מכיר.
כלים אלה מאפשרים שליטה במסגרות גדולות יותר (אין דומה מ"פ טנקים המקצה מטרות בעזרת קשר גלוי ופגז למרכז היעד, למ"פ הנעזר בצי"ד ובמענ"ק).
זה לא נכון. רוב הצבא עדיין נסמך על קשר רגיל ורצים.
3.שיקולי תקציב
הגדלת הגדודים והפלוגות תאפשר קיצוץ תקציבי מבלי לפגוע בסד"כ הלוחם. כך למשל, הסבת אחד מגדודי הטנקים בחטיבות הסדירות לגדוד מילואים, והעברת הטנקים שברשותו לגדודים האחרים (שיכילו כ"א ארבע פלוגות בעלות ארבע מחלקות), תאפשר סגירת מחנות וקיצוץ בתקנים, מבלי לקצץ במספר הקנים.
באופן כללי זה נכון, אם כי עדיף להמנע מעירוב מילואים/סדיר היכן שאפשר.
4.ניסיון ורכישת כלים להמשך מסלול פיקודי
הניסיון אותו ירכשו מפקדי הגדודים והפלוגות בפיקוד על ארבע מסגרות משנה מתמרנות, יסייע להם בהמשך דרכם, עת יידרשו לפקד על חטיבה המכילה מסגרות משנה מרובות.
לא, מה שיקרה הוא שאיכות הפיקוד תרד בהתאם. יש גבול למוטת השליטה של מפקד, ואיכות הכשרת המפקדים היא עדיין נושא כאוב ברמות הנמוכות
5. שמירה על מסה קריטית, לאחר השמטת מסגרת משנה
הגדלת המסגרות עשויה להותיר למסגרת מסה קריטית לביצוע משימה גם לאחר הקצאת מסגרת משנה ליחידה אחרת.
6. צעד מקדים לקראת הקמת מסגרות משולבות ומאוזנות
קיבוץ אותה מסה קריטית לשתי מסגרות משנה במקום שלוש, יוצר פתח ליצירת מסגרת משולבת מאוזנת בעתיד - ומבלי לפגוע בעיקרון ריכוזיות הכוח. זאת מאחר, ובמקום לבנות מסגרת בעדיפות טנקים, או בעדיפות חי"ר, ניתן יהיה לבנות מסגרת משולבת ומאוזנת השומרת על המספרים הנתפשים כיום כנחוצים. להמחשת הטיעון; נניח שעיקרון ריכוזיות הכוח דורש למשימה של חטיבת שריון X טנקים, ולמשימה של חטיבת חי"ר Y רובאים, פרישתם של אלה בשני גדודים במקום שלושה, וקיבוצם לחטיבה משולבת, יאפשר לזו יכולת ביצוע כל משימה חטיבתית שהיא - לרבות כמובן משימה משולבת - תוך הישענות על אותה מסה קריטית הנדרשת כיום..
לסיכום: לדעתי, משיקולים מבצעיים, הכשרתיים, ותקציביים, ותוך הישענות על לקחי העבר ופיתוחים טכנולוגיים, הגדלת גדודי צה"ל ופלוגותיו הינה צו השעה, ויתרונותיה ברורים ומובהקים.
תודה על נכונותכם להקדיש מזמנכם לקריאת הדברים.
|