19-08-2007, 09:43
|
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
|
|
חבר מתאריך: 16.02.04
|
|
אני חושב
שאני לא שייך למחנה של שונאי רוסיה פה,
ולא חושב תמיד שהצדק עם ארה"ב,
אבל בהחלט חושב שלפוטין יש מדיניות מובהקת - מעבר לאירוע אחד, והרבה לפני מערכות ההגנה של בוש* - להחזיר לרוסיה את מעמדה כמעצמת-על. וזו זכותו, כמובן, אבל זה כרוך מטבע הדברים גם במהלכים שברור שיתפרשו כתוקפניים, ובמקרה שלנו - זה כרוך בסיוע נדיב למדינות שאנחנו ממש לא אוהבים ולהיפך**. ככה שבמקרה זה, האירוע כשלעצמו חסר חשיבות; אבל כשהוא מצטרף לכל השאר, יש לו קצת יותר חשיבות. וככל שזכותה של רוסיה לנקוט במהלכים שלה, לא פלא שהמדיניות העקבית של פוטין מדאיגה את ארה"ב - ויותר מעניין מזה, אותנו. וגם אם ארה"ב לא נקיית כפיים, בהתחשב בכך שמדובר במדיניותו העקבית של פוטין, אי אפשר לומר שרוסיה היא רק הצד המגיב. גם אם בוש לא היה עושה כלום, פוטין היה מעוניין (ובצדק מבחינתו) לתת לרוסיה מעמד של מעצמת-על.
מעבר לכך, כמדומני שהגבתי לגבי שאלת ה'שקט'. ואמנם בד"כ מתעלמים מאפריקה, אבל כשמביאים בחשבון את המהומה באפריקה בשנות השבעים והשמונים, כמו גם את אפגניסטאן (באותה מידה שכיום מביאים בחשבון את עיראק, כמובן), הרי שהטיעון כאילו מאז נפילת בריה"מ יש הרבה פחות שקט, הוא לא מדוייק; יש בלגנים בצורה אחרת ממה שהיו קודם, ויש במצב יותר סכנה בגלל שהצד השני עשוי להיות לא-מדינה ואז אין עם מי לדבר או בגלל המניעים שלו שהם הרבה-פחות ניתנים למשא-ומתן, אבל עם כל המגבלות שבסטטיסטיקה, גם אז היה בלגן גדול מאוד.
*מלחמות הכוכבים של רייגן הן סיפור אחר, אבל נדמה לי שאנחנו דנים במה שקורה אחרי המלחמה הקרה.
**וזה לא מקרה שאיבנוב הכחיש שיש לחיזבאללה קורנטים אחרי שהראיות לקיומם הוצגו בפניו.
גלריית התמונות שלי
|