19-08-2007, 19:48
|
|
L'enfer, c'est les autres
|
|
חבר מתאריך: 21.11.01
|
|
לפני הכל, אומר רק שאני משרת כבר מספר שנים כעתודאי. הייתי גם בצד הקרבי, וכעת אני ג'ובניק. אני מכיר הרבה סוגי חיילים, הרבה סוגי יחידות, ויש לי מושג במה שאני אומר.
1. מה דעתכם לגבי תופעת ההשתמטות?
סבבה. מי שלא רוצה, שלא ישרת. מי שמגייסים אותו בכח הופך להיות נטל על הצבא, נטל על חבריו, ולא מועיל למערכת בשיט. רק אחוזים קטנים מאלו הופכים ל"בני אדם" בצבא, ובאמת מועילים. הצבא ממילא לא זקוק לכל החיילים שבגיל הגיוס, ואם הם לא היו משתמטים מעצמם, מישהו היה דואג לשלוח אותם איכשהו.
מספיק להסתובב כמה דקות בכל בסיס צבאי שהוא, כדי לגלות שאחוז גבוה מהחיילים שם די מיותר (בשגרה לפחות).
2. מהם לדעתכם הסיבות שבני נוער רבים בוחרים לא להתגייס לשירות צבאי?
חוסר התגמול של המערכת, האטימות בכל נושא, ובעיקר בשיבוץ לתפקידים התואמים לאדם. הידיעה שברגע שהתגייסת אתה נותן את נשמתך לצה"ל, ומכאן ועד הקב"ן הוא יכול להשתין עליך, לעשות בך מה שבא לו, ולא להקשיב לך בשיט - מרתיעה רבים מלהתגייס.
3. כיצד ניתן לצמצם את התופעה?
אם חייל היה מקבל משכורת כלשהי מעבר לדמי הכיס שלא מכסים את הסיגריות, אילו מישהו היה מקשיב בכלל להעדפות השיבוץ של המלש"ב, אילו הצבא לא היה הופך כל סרבן שיבוץ לעובד רס"ר, אילו הצבא היה מותיר לך חיים משלך, ולא גורם לך לחשוב שמכרת את נשמתך לשטן (שיחזיר אותה בעוד 3 שנים) אולי הייתה מוטיבציה גבוהה יותר להתגייס.
4. מה על החברה לעשות כדי להעלות את נתוני הגיוס?
החברה לא צריכה לרדוף את המשתמטים, אלא לפעול בכיוון ההפוך; לתגמל את המתגייסים. אם תהייה תחושה ש"שווה" להתגייס, שאתה באמת מועיל למדינה, שצה"ל צריך אותך - ולכן גם יתן לך את התנאים הכי טובים כדי לשרת אותו - אני בטוח שמספר המשתמטים יקטן, ויהיה צורך "לסנן", או לחלופין, לקצר את משך השירות.
(אגב, היו פה הכללות די גורפות, וברור שזה לא כך בכל מקום. אני מדבר על הסיבות שלדעתי גורמות לאנשים לשנוא את הצבא. נראה לי שהן העיקריות)