09-07-2007, 14:26
|
|
|
|
חבר מתאריך: 05.07.07
הודעות: 210
|
|
פחות מסעות - יותר משאות (YNET)
לקחי לבנון בטירונות: פחות מסעות, יותר משאות
תוכניות האימונים החדשות במסגרת טירונות החי"ר כוללות יישום לקחים ממלחמת לבנון השנייה. בין היתר יינתנן דגש על חילוץ פצועים ושיתוף פעולה עם מסוקים וטנקים. גורם צבאי: "המסר שמועבר לחיילים הוא שאנו נמצאים ערב מלחמה, אם כי זה לא נשען על מידע מודיעיני" חנן גרינברג [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.ynet.co.il/images/SendArtResponse/mail.gif] פורסם: 09.07.07, 13:18
יישום לקחי מלחמת לבנון השנייה מגיע לבסיסי הטירונים. בתום עבודת מטה מקיפה שנעשתה לאור מסקנות תחקירי המלחמה, הוכנסו שינויים רבים בהכשרות היסוד של חיילי החי"ר - קיצור המסעות לצד הוספת אלונקות, נשיאת משקל בתנועה רגלית כבר בשבועות הראשונים בצה"ל, אימוני עליה וירידה ממסוקי סער ועוד.
"בתחום ההכשרות אין פרות קדושות. צריך בכל עת לנתח את הזירות והאיומים, להתאים אותם לחיילים כבר בשלביהם הראשונים בצה"ל ולמצוא את התמהיל הכי מתאים", הסביר ל-ynet גורם צבאי. בצה"ל מודים כי מעבר לשינויים הפיזיים, גם החשיבה היא אחרת. "המסר שמועבר לחיילים הוא שאנו נמצאים ערב מלחמה, אם כי זה לא נשען על מידע מודיעני".
התחקירים הפנימיים שביצע צה"ל לאחר המלחמה בקיץ, הובילו לשינויים לא רק בהיקף ובעומק האימונים של החטיבות הסדירות, אלא גם בפעילות טירוני החי"ר. סגן-אלוף איציק בר, מפקד בסיס האימונים החטיבתי של הצנחנים, עמד בראש צוות שבחן את הנושא והעביר המלצות לקצין חי"ר וצנחנים ראשי. במקביל, נבחנו אלמנטים שונים מהמלחמה בבית הספר לכושר קרבי של צה"ל (בה"ד 8) בווינגייט, כדי ליצור אימון שיכלול גם היבטים אלה.
"המטרה הייתה לבחון את ההכשרה שאנו מבצעים אל מול לקחי המלחמה", מסביר הגורם הצבאי. "לצורך העניין ביצענו משאל מצולם בקרב עשרות חיילים ומפקדים שלקחו חלק במלחמה ושאלנו אותם איך לדעתם צריך להתאמן לאור מה שאירע בשדה הקרב. מעבר לכך הייתה לנו קבוצת מיקוד של לוחמים ומפקדים שענו על שאלונים, באמצעותם התקבלה התמונה המלאה על מה שצריך לעשות כדי להתאים את הטירונים כבר בשלבים הראשונים שלהם בצבא – לעימות עתידי".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.ynet.co.il/PicServer2/04062007/1139438/dotz1_wa.jpg]
מסע אלונקות בטירונות. היכרות מוקדמת עם שדה הקרב (צילום: דובר צה"ל)
אחת המסקנות שעלו מעבודת המטה היא התאמה, ככל שניתן, בין תנאי האימון למלחמה. במרבית בסיסי האימונים נקטו בדרך זו עוד לפני המלחמה ותרגלו שינה בשוחות ללא אוהלים, משימות הכוללות סריקות אחר מזון והתמודדות עם תנאי מזוג אוויר קשים. "האלמנטים הללו חודדו", מסכם הגורם הצבאי. "הרעיון הוא פשוט - כאשר אתה בבסיס תקבל את כל התנאים, כולל חדר ממוזג בו תיבחן מול מחשב; כאשר אתה בשטח - תתמודד עם התנאים הקיימים כמו בשדה קרב".
בצה"ל מציינים כי הכשרת היסוד של חיילי החי"ר הייתה טובה ואף מעבר לכך, והיו לא מעט מקרים בהם חיילים שנשלחו לאחר הכשרה זו לפלוגות תפקדו בצורה טובה. "יחד עם זאת מצאנו לנכון לבצע מספר שינויים לאור המלחמה", מוסיף הגורם.
דגש על נשיאת אלונקות למרחקים קצרים
אבל מעבר לחידוד התרגולות הקיימות, הוחלט כאמור בצה"ל על שורה של שינויים משמעותיים. תחילה ניתן יהיה - בסמכות מפקד חטיבה - להאריך את הכשרת היסוד בשבועיים במידה והתגלו פערים בלימודי התכנים. בשטח הוחלט לערוך שינויים בכל הקשור למסעות. "למדנו מהמלחמה כי הלוחמים לא נדרשו ללכת יותר מחמישה עד שבעה ק"מ ולכן לא צריך להתמקד במסעות ארוכים", מסביר הגורם הצבאי.
"עם זאת, צריך לתת דגש על נשיאת אלונקות כי ראינו עד כמה הדבר מרכזי בחילוץ פצועים מהשטח, לכן קיצרנו את אורך המסעות ושילבנו תנועה עם אלונקות". בחטיבת הצנחנים, למשל, הורידו את אורך מסע הכומתה המסורתי מ-90 ק"מ ל-50 ק"מ בלבד (מתוכם 15 ק"מ בנשיאת "פצועים" על אלונקות).
שינוי נוסף הוא הקדמת ההיכרות של הטירונים עם נשיאת משקלים. בעבר נחשף הטירון לתרגולים אלו בשלבים מאוחרים ובעקבות המלחמה הוחלט לתת לו דגש ולמסד אותו. הטירונים גם החלו להתאמן עם טנקים בשטחי האימונים ואף הוקדמה היכרותם עם תרגילים ברמה הגדודית.
נושא חשוב שהוכנס גם הוא לתוכנית האימונים של הטירונים הוא שיתוף הפעולה עם מסוקי הסער בשדה הקרב. "כאשר הלוחם כבר בתוך המסוק אין לו מה לעשות, אבל אנחנו מתרגלים את נושא העלייה והירידה ממנו", מסביר הגורם הצבאי. במסגרת תרגול זה, מגיעים הטירונים לאחד מבסיסי חיל האוויר ושם עוברים את האימון הטכני שעשוי בעתיד להציל חיי אדם.
גם תחום המיגון, לאור השינויים, יהיה מוכר לטירון בשלב מוקדם יותר. "שמירה בעמדה בבסיס תיעשה עם שכפ"צ (אפוד) ומיגון אחר כדי שהחייל יתרגל לכך כמה שיותר מוקדם". בנוסף יעבור כל טירון הכשרה בירי טיל לאו, "מתוך הבנה שיהיו לחיילים טילים אישיים במערכה כזאת או אחרת והם יצטרכו להשתמש בהם". אגב, בחלק מהבסיסים כבר הותקנו סימולטורים מיוחדים שמאפשרים אימונים מסוג זה בעלות כספית נמוכה.
קישור: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3422963,00.html
נערך לאחרונה ע"י שרץ בידי בתאריך 09-07-2007 בשעה 14:29.
|