07-07-2007, 12:44
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.01.07
הודעות: 630
|
|
קריסה כלכלית, איך זה קורה
קריסה כלכלית של מדינה היא אירוע טראומטי לעם שסובל אותה והיא מערערת את האמון שיש לאנשים בכסף המקומי. לא חסרות דוגמאות לקריסות או התקרבות לקריסה שכזו בהסטוריה המודרנית כדוגמת גרמניה לאחר מלה"ע 1, מספר מדינות אפריקאיות במהלך השנים ולאחרונה מקסיקו ב-94, ארגנטינה ב2001 ואפשר במאמר מוסגר להוסיף את רוסיה במחצית השניה של העשור הקודם וארבעת הנמרים האסיייתים ב-97. כמובן שאפשר להוסיף את ישראל של תחילת שנות השמונים. אבל איך האירוע מתרחש?
לרוב מדובר על חולשה ממשלתית היוצרת גרעונות בין ההכנסות שהממשלה מקבלת ע"י מיסוי והוצאותיה. אם תרשו לי לקצר את הניתוח הכלכלי הארוך של המניעים והציפיות של התהליך שמוביל לקריסה נתמצת אותו במספר נקודות.- גרעונות פיסקאליים חסרי פרופורציה ליכולות והמעמד הכלכלי של המדינה.
- המשך הגרעונות מתאפשר ע"י הלוואות בשווקים מקומיים ובינלאומיים.
- הגעה למגבלת הנזילות של הממשלה (כמו מינוס שלא ניתן לחרוג ממנו, כנ"ל למדינה)
- מעבר להדפסת כסף כדי להמשיך את החגיגה. מה שיוצר אינפלציה משמעותית.
אז איך בכל התהליך הזה מגיעים להיפר אינפלציה?
כאן צריך לעשות הבדלה מסויימת בין מדיניות ממשלתית בנושאי שער חליפין.
סקירה הסטורית קטנה: עד לסוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים, שערי החליפין היו מקובעים מטבע מול מטבע ע"י הסכמים בינלאומיים שהתעדכנו מדי כמה שנים. הסכם ברטון-וודס של פוסט מלה"ע 2 היה המרכזי שביניהם. המעבר לשע"ח עם רצועת ניוד כמו שהיה בישראל עד סוף שנות התשעים, ייעל את הסחר הבינלאומי אך יצר פתח להתקפות ספקולטיביות (שהיה קיים גם מקודם) על המטבע כמו שג'ורג' סורס עשה על הלירה הבריטית או ניסיונות לתקוף כמו על הדולר ההונג-קונגי.
בדר"כ, (וזאת הכללה די גדולה כי בהונג קונג הם חוו משהו אחר) נקודות תחילת הקריסה היא הגרעונות שהממשלה יוצרת כדי להשיג מדיניות כלשהי. בין אם זה הסכמים פוליטיים רשמיים או שבעל פה (ישראל), שחיתות (אופייני מאוד לאפריקה) או פשוט חוסר הבנה מוחלט של מדיניות כלכלית בסיסית (משטרי החונטות של דרום אמריקה). הסיבה המרכזית, לדוגמא, של קריסת ארגנטינה ב-2001 הינה ההתעקשות שלהם לשמור על יחס פזו-דולר של 1:1. כל עוד הבנק המרכזי יכל לעמוד בהתחייבות שההתעקשות יוצרת לא היתה בעיה משמעותית. לכשהבנק התחיל להבין כי אין לו עתודות אינסופיות של מט"ח, קולות של פיחות החלו להשמע במערכת הפיננסית. מה שיצר לחצים מוגברים על השע"ח. אם נקצר את התהליך ולא נרחיב על אפקט ההתבדרות שנוצר עקב הצורך בפיחות (עניין אנושי שיש לו ביטוי מתמטי) נתמצת את התהליך בדהירה של אזרחי ארגנטינה לכיוון הדולר על חשבון הפזו כדי לשמור על הערך הממשי של החסכונות שלהם. תגובת הבנק המרכזי היתה להקפיא את המערכת בצורה מוחלטת (צעד מאוד חריג!), הפגנות אזרחיות, קשיים חברתיים ובלאגן לא נורמלי.
דוגמא לא רעה על היפר אינפלציה בזימבבואה. אצלהם זה נובע ממימון של הוצאות ממשלה ע"י הדפסת כסף (בדומה מאוד לאירועי 84-85 בישראל).
_____________________________________
The Chrismas Truce
המשכיל בעת ההיא, ידום. (ספר עמוס, פרק ה' פסוק יג')
|