לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ברוכים הבאים לפורום "סקופים וחדשות". להזכירכם, יש לתת כותרות ענייניות לאשכולות אותם אתם פותחים. אני רואה בפורום מעין "היד פארק" שבו יש מקום לכל הדעות. לדבר אחד לא אסכים - לחריגה מחוקי הפורום. חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חדשות ואקטואליה > סקופים וחדשות
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 21-06-2007, 20:46
  eGod eGod אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.10.04
הודעות: 3,178
אביגדור קלנר, יו"ר רשת וחבר של אולמרט הסתבך בפלילים

מאת גידי וייץ וגיא לשם, סייע בהכנת הכתבה: עומר נובינסקי

בספטמבר 2006 התקיים בגן האירועים "האגם" ליד קיבוץ יקום מפגש פסגה בין ההון והשלטון בישראל. כך, לפחות, הגדירו אותו כמה מהמשתתפים עצמם. "השתתפתי בהרבה אירועים", אמר אחד מהם, "אבל אירוע כזה לא ראיתי". מצד הכסף הגיעו, למשל, מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס, צדיק בינו, איל הנדל"ן שעיה בוימלגרין, אייבי נאמן, סגי איתן ודובי וייס, יצחק שרם ויאיר פודים, עו"ד יגאל ארנון ואריה מינטקביץ'. השלטון יוצג על ידי שר התחבורה שאול מופז, שר התשתיות בנימין בן אליעזר, שר המשפטים דאז מאיר שטרית, ח"כ לימור לבנת, ח"כ סילבן שלום וח"כ אבישי ברוורמן.

בין האורחים הסתובב בחיוך זורח איש העסקים ויו"ר חברת פולאר, אביגדור קלנר, שחיתן את בתו דפנה. בין מגשי האוכל צדה את עיני המשתתפים דמותו של יו"ר הרשות לניירות ערך משה טרי. כחצי שנה לפני החתונה נחקר קלנר באזהרה ברשות לניירות ערך במסגרת פרשת דור כימיקלים, שבשליטת משפחת דנקנר. קלנר הוא דירקטור בחברה. לפני כמה חודשים הועבר התיק לפרקליטות כדי להחליט אם להגיש נגדו כתב אישום. אבל החשדות והחקירה לא מנעו מטרי, ראש הגוף החוקר, להסב אל שולחנו של החשוד.

החיכוך בין חוקר לנחקר לא התחיל ולא נגמר בחתונה. קלנר וטרי חולקים שולחן משותף בימי חמישי במסעדת סטפן בראון בתל אביב. אל השולחן הזה הסבו בשנים האחרונות בהרכבים מתחלפים גם ח"כ סילבן שלום, ידידו של קלנר, מנכ"ל הבורסה סם ברונפלד ואיש העסקים וחבר מרכז הליכוד קובי בן גור, ידיד ותיק של טרי. הקשרים בין קלנר לבן גור עומדים במרכזה של חקירה משטרתית חדשה, שהובילה לפני שלושה שבועות לשליחתו של קלנר למעצר בית וזיעזעה את שוק ההון. מהחקירה הזאת מודר יו"ר הרשות לניירות ערך, טרי, כמעט לחלוטין.

קלנר והמעצר

ב-29 במאי, בשעת בוקר מוקדמת צילצלו חוקרים מהיחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח") באינטרקום בכניסה לאחוזת ביתו של קלנר ברחוב דרך הגנים המטופח בכפר שמריהו. השוטרים שלפו אל מול פניו ההלומות של קלנר צו חיפוש ואחר כך לקחו אותו לחדרי החקירות של היחידה בבת ים. השחמטאי חובב הניצחונות, שהצליח להשיג תיקו מול גארי קספרוב, נראה הפעם מוטרד.

כשהגיע קלנר ליאח"ה השמיעו לו החוקרים שיחות טלפון רבות בינו לבין ידידו, קובי בן גור, שהוקלטו בעת חקירת החשדות לשחיתות ברשות המסים. בבקשת המעצר שהגישה המשטרה לבית המשפט, נטען כי קלנר, שנחשף מבעוד מועד למידע על חברות בורסאיות שבהן היה בכיר, מסר את המידע הזה לבן גור לפני שהוא נמסר לפרסום. בן גור, על פי החשד, עשה שימוש במידע הסודי הזה כדי לקנות ולמכור ניירות ערך של אותן חברות, תוך ניצול היתרון הלא חוקי שהיה לו על פני כלל הציבור. על פי החשד, הוא וקלנר התחלקו ברווחים שהושגו בדרך הזאת. לטענת מקורבים לחקירה מדובר בשימוש במידע פנים לגבי חברות שנסחרות בבורסה בתל אביב ובבורסת ה-AIM בלונדון - בהן פולאר השקעות, פולאר תקשורת וטליט - שבהן מילא קלנר תפקידים בכירים ביותר.

בין מגשי האוכל צדה את עיני המשתתפים דמותו של יו"ר הרשות לניירות ערך משה טרי. כחצי שנה לפני החתונה נחקר קלנר באזהרה ברשות לניירות ערך במסגרת פרשת דור כימיקלים, שבשליטת משפחת דנקנר

מעצרו של קלנר נעשה בעיתוי המביך ביותר מבחינתו: שעות לפני קבלת הפנים המתוכננת במועדון מנדיס שעל גדות הירקון לרגל העברת השליטה בחברת ההשקעות פולאר, בת טיפוחיו של קלנר, לאיש הנדל"ן ז'יל פלדמן, שהשקיע בה כ-50 מיליון דולר. קלנר אמור היה לתפקד כמארח בקבלת הפנים שערכה החברה לכבוד המשקיע החדש, אבל בדיוק אז נשלח למעצר בית. את מקומו תפס שותפו וחברו הטוב זה שנים יצחק שרם שאמר לנוכחים: "אני מכיר את קלנר כבר 25 שנה. לא ידעתי דבר ואני מתקשה להאמין בחשדות נגדו. אני מקווה שהפרסומים שקראתי עליהם אינם נכונים".

אלוף (במיל') מנחם (מנדי) מירון, שמשמש כדירקטור בחברה של קלנר, הוזמן גם הוא לאירוע. "הגעתי לשם ושאלתי איפה אביגדור", הוא מספר. "אמרו לי 'מה, אתה לא יודע?' בפעם השנייה ששאלתי סיפרו לי, וזאת היתה הפתעה גמורה שכאילו נפלה עלי מן השמים. לא היה שום אירוע מכין וזה נפל כמו גרזן. באירוע היתה תדהמה מוחלטת. בחברה כזו נעשו אינספור עסקאות במשך השנים ולו כמו לכולנו יש אינספור הזדמנויות להשתמש במידע אבל לדעתי זה לא נשמע הגיוני או סביר, ולא נופל לי למשבצת הזאת. אני מכיר את אביגדור כעשר שנים וגם אם אף פעם אי אפשר לבחון כליות ולב, זה לא מסתדר לי עם האיש שאני מכיר - מנהל מוכשר, אמין, הגון, שעובד קשה. האיש לא משתבץ לי במשבצת שבה הואשם".

בפרפראזה על דברי מירון, קצת קשה לשבץ את קלנר במשבצת כלשהי. מצד אחד, המושבניק מתל עדשים הפך לאחד השחקנים הבולטים בשוק הנדל"ן וההשקעות הישראלי. מצד אחר, מבחינת הציבור הרחב הוא אלמוני לחלוטין. מצד אחד, רשימת הפוליטיקאים המקורבים אליו ארוכה ומגוונת, וכוללת גם את ראש הממשלה אהוד אולמרט, שהיה חברו לספסל הלימודים. מצד אחר, למרות הפגנות הכוח המרשימות בשמחות משפחתיות ובמסעדות היוקרה בתל אביב, הוא הצליח עד היום להגביל את פרסומו למדורי הכלכלה. גם האנשים שהתחככו בו מתקשים היום להסביר את סוד התברגותו לצמרת הכלכלית והפוליטית של ישראל. מעצר הבית שאליו נשלח לפני שלושה שבועות הוא אם כן הזדמנות טובה לתהות מעט על קנקנו של האיש שראש הממשלה אולמרט הגדיר כ"אחד מטובי אנשי היוזמה הפרטית בשוק הישראלי".

קלנר והמניה המתנדנדת

אביגדור קלנר נולד במושב תל עדשים בעמק יזרעאל לפני 63 שנה, שירת בהנדסה קרבית, השתחרר כסגן והתקדם בשירות המילואים עד לדרגת אלוף משנה. מקורביו מספרים שבמשך השירות הכיר רבים שנמנו מאוחר יותר עם צמרת צה"ל והממסד הביטחוני: את איציק מרדכי פגש כשזה היה מפקד אוגדה 91 בצפון. את האלופים מתן וילנאי, דני יתום ושלמה ינאי פגש במילואים.

אחרי השירות סיים תואר ראשון בכלכלה וסטטיסטיקה ותואר שני במינהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים, שם הכיר את אהוד אולמרט. את תוכנית הניהול השלים באוניברסיטת הרווארד. בתחילת שנות ה-70 שימש קלנר כמנהל אדמיניסטרטיווי במחלקה לזואולוגיה וגנטיקה באוניברסיטה העברית. בשנים שלאחר מכן מילא שורה ארוכה של תפקידי ניהול בחברת כלל, שבשיאן שימש כמנכ"ל תשלובת איטונג ומנכ"ל חברת הבנייה אזורים.

בשנות ה-90 גייסו אותו אהרון דברת ויצחק שרם לקבוצת ההשקעות המבטיחה שהקימו, דברת שרם. עם רכישת חברת האחזקות פועלים השקעות ב-96' מונה קלנר לאחראי על זרוע הנדל"ן, ובשלב מאוחר יותר מונה לאחראי על ההשקעות הריאליות של הקבוצה. יצחק שרם ויאיר פודים הופקדו על תחום שוק ההון וניירות הערך בקבוצה. עסקאות בעלי עניין שביצעו השלושה ושהכניסו לכיסיהם רווחים עצומים זכו כבר אז לביקורת חריפה בעיתונות.

עם פרישתו של אהרון דברת מהקבוצה, הפך שרם את קלנר ופודים לשותפים בבעלות בחברת ההשקעות. קלנר מונה ליו"ר ומנכ"ל פועלים השקעות, שמאוחר יותר שינתה את שמה לפולאר. פולאר היתה מרכז פעילותו של קלנר בשנים האחרונות. הוא החזיק בתפקיד יו"ר הקבוצה לצד פעילותו בחברה האחות אורדן. לפולאר אחזקות במגוון רחב של חברות הפועלות בתחומים שונים: תקשורת וטכנולוגיה, דפוס דיגיטלי, נדל"ן ותשתיות, סחר ושירותים ועוד.

בשנים האחרונות משמש קלנר גם כיו"ר זכיינית ערוץ 2, רשת. מקורביו מציינים את תרומותיו לארגוני רווחה שונים, כמו גם את תפקידו כיו"ר מכללת עמק יזרעאל, תפקיד אותו הוא ממלא בהתנדבות. בנוסף הוא חבר בחבר הנאמנים של מכון ויצמן ומתרים לארגון מכבי העולמי.

במדורי הכלכלה היחס אל קלנר אמביוולנטי מאוד. קלנר נחשב שם עוד לפני הפרשה האחרונה לאחד הנציגים הבולטים של הקפיטליזם החמדני. בתחילת 2006 ערך "דה-מרקר" משאל בין משקיעים מוסדיים כדי לבדוק את הקשר בין ביצועי המנכ"לים לגובה שכרם. קלנר, יו"ר חברת האחזקות פולאר, זכה לציונים נמוכים. הוא הוגדר בעבר כ"שיאן הפערים בין שכר המנהל לביצועי המניה". תוצאותיה של פולאר התנדנדו בחדות בשנים האחרונות בין שנים טובות מאוד לרעות מאוד, וזמן רב לפני מכירת השליטה לפרידמן, החלה חברת האחזקות למכור חלקים לא מבוטלים מאחזקותיה כמו פרטנר, דור כימיקלים פעילות הרכב במזרח אירופה ועוד. קלנר לעומת זאת נהנה באותו זמן מאחת המשכורות הגבוהות בין המנהלים מדרגתו. כך, למשל, משך משכורת של 5.3 מיליון שקל בשנת 2005, כשפולאר גרפה רווח נקי של 77 מיליון שקל. בשנת 2006 משך מהחברה 2.05 מיליון שקל, בשעה שהפסידה 66 מיליון שקל.

קלנר ואולמרט

זירת הפעולה של קלנר ביומיום היא אזור רחוב הארבעה בתל אביב. משרדו נמצא שם, לא רחוק מהקריה ומכמה משרדי ממשלה, במגדל המילניום, בניין משרדים יוקרתי שממנו פועלות החברות הגדולות במשק הישראלי. בסמוך נמצאים משרדי מרכז השלטון המקומי והחברה למשק וכלכלה, שאליהם נוהרים עסקנים פוליטיים מכל רחבי המדינה. בשעות הצהריים ניתן להבחין בקלנר כמעט על בסיס קבוע סועד במסעדת מסה שלמרגלות הבניין. בשעות אחרות הוא נראה בבתי הקפה ארקפה וקפה ג'ו הסמוכים, לרוב עם דמויות מוכרות מהפוליטיקה והעסקים.

לפני כמה חודשים הוזמן קלנר לארוחת צהריים שאירגנה שרת החוץ ציפי לבני לכבוד אחד הבכירים בממשל הסיני. בשיחותיו עם האורחים באירוע סיפר קלנר, שהוא רגיל לארוחות האלה, אליהן הוזמן גם כשידיד קרוב אחר שלו, ח"כ סילבן שלום, כיהן כשר החוץ. בשנים האחרונות מוזמן קלנר דרך קבע למפגשי ההתייעצות שעורכים שרי אוצר עם בכירי המשק. קלנר עצמו אינו חושף את עמדותיו הפוליטיות, אך מדי פעם כותב ניירות עמדה שונים שעוסקים ב"פישוט הביורוקרטיה" ומציג אותן לשרי הממשלה. קלנר, כמו אנשי הון אחרים בישראל, לא ממש אוהב את עודף הרגולציה שמאפיין, לטענתו, את השלטון בישראל.

נציגי השלטון שנהנו להתחכך בקלנר שומרים היום מרחק זהיר. "בנימין בן אליעזר מכיר את קלנר מהצבא", הסביר דוברו של השר, משה רונן, וכל ניסיון לשוחח עם השר ישירות על קלנר עלה בתוהו. השר מופז, על פי יועצת התקשורת שלו, זכר שהכיר את קלנר בשירות הצבאי, פישפש בזיכרונו אבל לא הצליח להיזכר מהיכן בדיוק, ומסר שאינו נמצא בקשר עם קלנר מלבד השתתפות בחתונה וביקור ניחום אבלים בבית קלנר אחרי מות אמו. השר מאיר שטרית טען באמצעות יועצו, שקלנר אינו נמנה עם חוג ידידיו האישיים וכי הגיע לחתונה "פשוט כי הוזמן". לעומתם הסכימה ח"כ לשעבר גילה גמליאל מהליכוד לומר שמבחינתה קלנר הוא "איש משכמו ומעלה". אחרים דיברו עליו לא לציטוט. "הוא לא איש העסקים הצפוני הקלאסי, יש בו משהו איכרי, ישיר יותר ומחוספס", סיפר שר לשעבר. ואחר הוסיף: "משהו בו הזכיר לי את אריק שרון. הוא יזמין אותך אליו הביתה, יאכל איתך ותבין שאתה צריך להיות איתו".

ראש הממשלה אולמרט ככל הנראה הבין זאת היטב. השניים חברים קרובים עוד מהימים שבהם הכירו באוניברסיטה בשנות ה-70. בשבעה לאחר מות אמו של קלנר, יוכבד, באחת משעות השפל הדרמטיות בקריירה של אולמרט, הביעו כמה מהנוכחים את דעתם כי אולמרט הוא ראש ממשלה כושל. קלנר נזעק. "הוא הסביר לנו שהוא חבר קרוב של אולמרט שנים ומכיר אותו היטב ושאולמרט הוא איש חכם ביותר. הוא ממש הגן עליו", אומר אחד הנוכחים. כפי שקלנר האמין בחבר אולמרט למרות צלילותיו במדד האמון הציבורי כך האמין אולמרט בחברת פולאר, למרות צלילותיה התכופות בשוק ההון. בשנת 2005 בשבתו כשר התמ"ת שיגר אולמרט מכתב לשר הכלכלה והמסחר הרומני לואן קודרוט סרס, בו כתב לו כי הובא לידיעתו שחברת פולאר הציעה להשקיע בחברה ממשלתית בשם רומניה ארו שעוסקת בציוד תעופה, הנמצאת בעיצומה של הפרטה. אולמרט כתב לשר הרומני כי הוא מקווה מאוד שהמגעים בין החברה הפרטית לממשלה יצליחו "לשביעות רצונם של כל הגורמים המעורבים בעניין... המאמץ הזה הוא עדות נוספת לקשר העסקי החזק הקיים בין רומניה לישראל ודוגמה לשיתוף פעולה מועיל בין שתי הקהילות העסקיות". הפרויקט ברומניה היה ניסיון למיזם משותף בין פולאר לתעשייה האווירית.

קלנר, כך סיפרו השבוע אנשים המכירים את השניים, הגיע לעתים מזומנות ללשכתו של אולמרט כשזה כיהן כשר התמ"ת וכשר האוצר יחד עם שותפיו או לבד. כך, למשל, הגיע ללשכתו של אולמרט בשנת 2005 עם משה שטרן, אחד מכוכבי משפטו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שמעון שבס. שבס הורשע במרמה והפרת אמונים על כך שקידם בעבור שטרן עסקת יצוא ביטחוני במאות מיליונים עם מדינה זרה. עברו כמה שנים, שבס התמסר לניהול משפטו ואילו שטרן עבר לייבא מרוסיה פטנט לטיפול בפסולת רפואית ורדיואקטיווית. למיזם המבטיח הזה חברו קלנר ושותפיו לחברת אורדן. שטרן הביא את הטכנולוגיה, קלנר את הקשרים.

נציגי השלטון שנהנו להתחכך בקלנר שומרים היום מרחק זהיר. "בנימין בן אליעזר מכיר את קלנר מהצבא", הסביר דוברו של השר, משה רונן, וכל ניסיון לשוחח עם השר ישירות על קלנר עלה בתוהו

לפגישה בלשכתו של שר התמ"ת אולמרט זומן גם נציג המדען הראשי. על פי מקורביו של קלנר, הביע אולמרט בפגישה את תמיכתו בפרויקט. "המדען הראשי בדק את הפרויקט שלנו כשאולמרט היה שר התמ"ת", הסביר שטרן השבוע והוסיף כי החברה קיבלה ממשרד התמ"ת מענק בסך חצי מיליון דולר לפרויקט. לדבריו, מדובר בכסף קטן לעומת ההשקעה הנדרשת: 30 מיליון דולר. "לא רצינו יותר כדי לא להיות תלויים".

לעתים נערכו הפגישות בין אולמרט לקלנר ושותפיו באווירה פחות רשמית. כך, למשל, בשלהי שנת 2004 הגיע קלנר למסעדת היוקרה רפאל בתל אביב. הוא נכנס לחדר הפרטי במסעדה יחד עם משלחת משקיעים שכללה, על פי מקורבי קלנר, את נציגי חברת סמסונג שבחנו מיזם משותף עם קלנר ושותפיו. לארוחה הצטרף כאורח הכבוד מי שכיהן אז כשר התקשורת, אהוד אולמרט.

קלנר וחוות הזרע

המעורבות של אולמרט למען קלנר לא נעצרה בארוחות ערב עם משקיעים זרים ברפאל. השר ניסה להפעיל את השפעתו למען חברו גם בעסקי נדל"ן, תחום הקרוב מאוד לשניהם. מדובר באדמות חברת הזרע שהיתה בבעלות פולאר. במקור הוקמה הזרע ב-1939 כדי לטפח חוות ניסיונות לגידול וטיפוח זרעים לשירות החקלאות בישראל. בהמשך נמכרו חלק ממניותיה לבנק הפועלים ומשם דרך פועלים השקעות נרכשו על ידי שרם ושותפיו. עם קבלת האחריות על פולאר הוביל קלנר לפיצול פעילות החברה: טיפוח הזנים הופקד בידי חברה חדשה בשם הזרע ג'נטיקס שהונפקה בבורסה (כיום השליטה עליה כבר אינה בידי פולאר). החוות החקלאיות הושארו בידי החברה האם, הזרע, שנשארה פרטית.


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://markets.themarker.com/ibo/images/graphs/klaner.jpg]


מבין חמש החוות בנות עשרות אלפי הדונמים שמחזיקה החברה, הקרקע הכדאית ביותר להפשרה היתה זו הסמוכה לצומת מסובים וגובלת במזבלת חירייה. צריך היה להיות משוגע כדי להאמין שניתן לשווק נדל"ן יוקרתי ליד המזבלה של המדינה, אבל קלנר הראה שהוא איש חזון. ההזדמנות נקרתה לפתחו כשהוחלט לסגור את המזבלה, לשקם את השטח שעליו היא נמצאת ולהקים במקומה את פארק איילון.

המכשלה הראשונה שניצבה בפני קלנר היתה שהקרקע של חוות הזרע היא בבעלות מינהל מקרקעי ישראל והיא מוחזקת בידי החברה בהסכם חכירה עונתי מתחדש למטרות עיבוד חקלאי בלבד. עוד לפני שקלנר נכנס כבעל עניין להזרע הסכים המינהל לאפשר לה לתכנן את שינוי יעוד הקרקע, אלא שבינתיים צץ מכשול נוסף: מתכננת המחוז נעמי אנג'ל וכמה ראשי רשויות מקומיות שתחומיהן גבלו בשטח חירייה הובילו תוכנית להפיכת האזור לפארק מטרופוליני שישרת את תושבי כל גוש דן ויישאר ריאה ירוקה לדורות, גן נעול בפני כרישי הנדל"ן. בדיונים במינהל הובהר להזרע שתוכניות הבנייה שלה יצטרכו להתחשב בתוכנית הפארק.

בשנת 2003 מונה אולמרט לשר התמ"ת וכאחראי על מינהל מקרקעי ישראל. קלנר פנה אל אולמרט שהתגייס מיידית למשימה: מקורבים לראש המינהל יעקב אפרתי אישרו שאולמרט הביע עניין מיוחד בתוכנית ויועצו עובד יחזקאל אף שלח בעניין כמה תזכורות לאפרתי. קלנר לא הסתפק בקשר שלו עם אולמרט. ארנון ברודנר, מנכ"ל הזרע, הוא בן כפר מל"ל ומכיר את משפחת שרון עוד מגן הילדים. הוא ניסה את כוחו בשכנועו של עמרי שרון, אבל שרון הצעיר העדיף לשמור על תדמיתו הירוקה ולא הסכים לעזור לתוכנית.

הזרע צירפה כיועץ למיזם את איש העסקים שמואל דכנר, ששכר את שירותיה של מנכ"לית משרד איכות הסביבה לשעבר נחמה רונן ושלח אותה לעבור בין גופי התכנון והארגונים הירוקים כדי לגשש אם יסכימו לוותר על חלק מהפארק לטובת מגורים. דכנר שכר גם את שירותיו של עו"ד משה שמעוני, לשעבר מנכ"ל משרד הדתות ומי שהיה עוזרו של ראש המינהל משה אפרתי כשזה היה מנכ"ל משרד הפנים. שמעוני נשלח למשימות ריכוך גם אצל כמה ראשי ערים מתנגדים.

קלנר באותה שעה התמקד בהפעלת השפעתו בכנסת. כעורך דין שכר את שירותיו של אלי זהר מקורבו של יו"ר שינוי דאז, יוסף (טומי) לפיד. שר הפנים שמתוקף תפקידו אחראי על גופי התכנון היה אז אברהם פורז, ממפלגתו של לפיד. בוועדות הרלוונטיות בכנסת - פנים וכלכלה - נרשמה תמיכה גדולה בתוכנית. כמה מהתומכים זכו ליחס חם מקלנר, כמו במקרה של ח"כ גלעד ארדן, שקלנר נכח בחגיגת ברית המילה של בנו. כמו כן הופעלו גם אנשי משרד יחסי הציבור של מוטי מורל, שהגו קמפיין נגטיווי נגד תוכנית הפארק וניסו לסכסך בין הארגונים הירוקים לתושבי השכונות בסיסמה "הירוקים דופקים את השחורים".

כשנכשל הניסיון להעביר את תוכנית הזרע שכללה כ-2,200 יחידות דיור על כ-1,000 דונם משטח הפארק, זימן אליו אולמרט לדיון מיוחד את שר הפנים פורז, לצורך גיבוש עמדה ממשלתית אחידה בסוגיית תוכנית הבנייה. אלא שפורז הביע את התנגדותו הנחרצת לכל נגיסה באדמות הפארק, מלבד שטח קטן לבנייה שהותירה התוכנית המקורית, ובתום הפגישה אף היה משוכנע שהצליח להאיר גם את עיניו של אולמרט.

שבועיים מאוחר יותר כשהגיע לידי פורז מסמך שסיכם את הפגישה גילה לתדהמתו שדברים שכלל לא אמר הופיעו בפרוטוקול וציירו אותו כתומך בתוכנית. התנגדותו לתוכנית הפכה בפרוטוקול לתמיכה והסכמה עם עמדתו של אולמרט. הדברים נרשמו על ידי יועצו הנאמן של אולמרט, עובד יחזקאל. בתגובה, שיגר פורז מכתב לאולמרט בו דרש ממנו להוציא פרוטוקול מתוקן. פורז, כיום עורך דין פרטי, אישר את הפרטים והוסיף השבוע: "קלנר ביקש להיפגש איתי בעניין פארק איילון. אמרתי לו 'אין טעם בפגישה, כי אני לא מתכוון לשנות את עמדתי. חבל על הזמן של שנינו'. אחר כך אמרו לי שהוא מאוד נפגע מהסירוב שלי לפגוש אותו. לא רציתי שילחץ עלי. עמדתי היתה נחרצת".

למרות הלחץ הרב-כיווני של קלנר, השתכנעו רוב חברי הוועדה הארצית לתכנון ובנייה שתוכנית פארק איילון המקורית עדיפה על התוכנית שהובילה הזרע. גם בית המשפט דחה את עתירתה נגד החלטת הוועדה המחוזית והותיר את הזרע עם זכות לבנות "רק" 300 יחידות דיור. קלנר, כך בשיחות עם מקורביו, עדיין לא אמר נואש וכיום הוא מנסה לגבש פשרה שתביא לאישור בנייתן של 1,500 יחידות דיור. בדורנר, מנכ"ל הזרע, אמר השבוע: "יש כאן סיכוי חד-פעמי, היסטורי ממש, לשקם את שכונות דרום תל אביב. צריך לבוא לשטח ולראות מה נעשה כאן כדי להבין את גודל ההזנחה. קבלת התוכנית שלנו וסיפוח השטחים לתל אביב היו משקמים אחת ולתמיד את כל האזור. זה המסר שביקשנו להעביר".

קלנר והמינהל

המאבק על קרקעות הזרע ליד פארק איילון כבר הוליד בעקיפין כתב אישום חמור אחד - נגד עודד טל, בכיר לשעבר במינהל מקרקעי ישראל. טל נאשם בשורה של עבירות, בין השאר בקבלת שוחד מקלנר ומאיש העסקים דוד אפל. אבל בעוד שגם אפל מואשם במתן שוחד לטל, נגד קלנר לא הוגש כתב אישום והוא הפך לעד תביעה בתיק.

במאי 2006 הוזמן קלנר להעיד במשפטו של טל המתנהל בבית המשפט לשלום בתל אביב בפני השופט דן מור. בתחילת העדות, בתגובה לשאלת פרקליטו של טל, הכריזה התובעת בתיק עו"ד ענת סבידור כך: "מסרתי לעד (קלנר) ואני אומרת זאת כאן שיש לו חסינות מפני הפללה עצמית. כל שיאמר לא ילקח נגדו ולא בעדו. עד היום לא הוגש כתב אישום כי חשבתי שאין ראיות נגדו".

הפגישה הראשונה בין קלנר לטל התרחשה במשרדו של בכיר המינהל בשנת 1998, זמן קצר לאחר שחברת פולאר בראשותו רכשה את חברת הזרע והחלה במהלך להפשרת הקרקע ליד חירייה. קלנר סיפר בעדותו במשטרה כי מי שהכיר ביניהם הוא איל הנדל"ן שרגא בירן שותפו של קלנר לפרויקטים שונים. "הוא חשב שזה טוב ש'תכיר את טל מבחינת האינטרסים שלך'", העיד קלנר עצמו, "שרגא חשב שטוב שאכיר אדם בתפקיד בכיר במינהל". בירן נכח בפגישת ההיכרות ועזב אחרי זמן קצר. אבל הפגישה שאירגן הולידה פגישות נוספות בין קלנר לטל.

באחת הפגישות האלו סיפר טל לקלנר כי אשתו עדנה היא עורכת דין וביקש ממנו להעסיקה. בעדותו בבית המשפט סיפר קלנר: "נוצר מצב שהיו מספר יוזמות על ידי עודד להתקשר אלי... עודד סיפר לי מה הוא עושה בחיים הפרטיים, על אשתו, שהיא עורכת דין בתחום הנדל"ן. שאל אם אפשר לעזור לה... שחשוב לו שלא יהיה ניגוד עניינים... אמרתי שאעשה כמיטב יכולתי... אין ספק שהוא היה אצלי במשרד כמה פעמים והוא גם טילפן אלי כדי שאנסה לראות מה ניתן לעשות כדי לעזור לאשתו. לפעמים עובדי ציבור מגיעים אלי למשרד. לא לעתים קרובות, אך זה קורה".

קלנר פגש את רעייתו של טל, עדנה. "היא היתה אצלי פעם או פעמיים", סיפר בעדות "הכרתי אותה והכרתי את יכולותיה". בהמשך, כך על פי כתב האישום, פנה קלנר לאשר בהרב מנכ"ל חברת טלדור, חברה בת של פולאר, והציע לו להעסיק את עדנה כעורכת דין עבור החברה. בהרב נעתר לבקשה וסיפק לרעיית הפקיד הבכיר עבודה שתמורתה שילם לה שכר טרחה בסך 30,000 דולר בצירוף בונוס של 10,000 שקל.

באחת מהאזנות הסתר שהוגשו במשפט זה מתרברב טל בפני אשתו כאילו סגר עם קלנר את תנאי העסקתה. "אמרתי לו מה עם השכר שלה... ולתנאי השכר אין לה מה לדאוג... אני רוצה עכשיו תכל'ס".

קלנר עצמו הסביר את התגייסותו למען משפחת טל כך: "כשמבקש ממני פקיד בכיר שאראה מישהו, ולמרות שאין עניין, אני משתדל למנוע אנטגוניזם. הסכמתי לראות (אותה). זה לא מקרה ראשון".

בדצמבר 1999, בעת שטל כיהן כמנהל אגף המחוזות במינהל, ולאחר שקלנר סידר עבודה לאשתו, כך על פי כתב האישום, דיווח טל לקלנר, ללא סמכות כדין, על החלטות פנימיות של חברי הנהלת המינהל באשר לפרויקט הזרע ועל הסתייגויותיהם השונות. כמו כן המליץ טל בפני קלנר למי עליו לפנות כדי לנסות לשנות את ההחלטות האלו. "עודד בשיחות האלה", העיד קלנר, "נתן מידע מסוים. לא יודע להעריך אותו. זה קטע קטן מעסק מאוד מסובך. לכן לא ברור לי איך זה יכול לעזור בכל המכלול". טל, לעומת זאת, טען בעדותו כי מסר מידע על פארק איילון לאחר שקלנר פנה אליו והתעניין מה קורה בעניין. "איני זוכר היום", הגיב קלנר בעדותו, "אם הוא שאל אותי או אני שאלתי אותו. לא הייתי מעורב בדקויות".

כך, נשמעה אחת השיחות בין השניים בזמן אמת:

קלנר: "מה העניינים?"

טל: "בנושא שדיברתי איתך בשבוע שעבר, אדון דרור קריספין (מנהל האגף החקלאי במינהל) ביקש דיון חוזר בהנהלה".

קלנר: "מה, הוא בתוך העסק?"

טל: "לא יודע. הפורום שיחליט הוא אבישי ספיר, משה אדרי ודרור קריספין".

קלנר: "להחזיר את זה בהנהלה?"

טל: "כן... לדעתי, אבישי ומשה יסגרו לך את זה... אבישי ומשה באותה דעה. לכן אני אומר לך, תתמקד בהם... אני מנסה לעניין אותך במשהו חשוב ותחשוב עליו טוב. קרקעות בכפר חב"ד ליד ניר צבי. תוכנית שהולכת להיות תעשייה. אלי אפרים, שמעת? "תעשייה לא מעניין אותי".

טל: "הבנתי".

על פי חומר הראיות שאספה המשטרה פנה טל לעובדים במחוז מרכז של המינהל ותיחקר אותם לגבי התקדמות המגעים הנוגעים לחוות הזרע. מעורבותו היתה כה בוטה וחריגה עד שבשלב מסוים פנה אליו מנכ"ל המינהל באותה עת, עו"ד אבי דרכסלר, והיתרה בו לחדול מלהתעסק בפרויקט, שלא היה קשור בכל צורה לתחום סמכותו. מנהל מחוז המרכז ירון ביבי העיד במשפט כי הדיווחים מהסוג שהעביר טל לקלנר "יוצרים לחץ" על בכירי המינהל. דרכסלר הוסיף כי מעשיו של טל הם "התוויית אסטרטגיה של איש פנים לאיש חוץ".

על פי חומר הראיות במשפט, טל הציע לקלנר עסקאות נוספות, ובין השאר הציע לו לפגוש את ראש העיר פתח תקוה יצחק אוחיון, לעסקה נדל"נית בציפיה שאשתו תקבל עבודה גם במסגרת הפרויקט הזה. מהיוזמה הזאת לא יצא לבסוף דבר. אחרי כל הדברים האלה החליטה הפרקליטות כאמור שלא להעמיד לדין את קלנר, אלא רק את טל. המפגש הבא של קלנר עם חוקרי יאח"ה התרחש לפני כמה חודשים, כשהתפוצצה פרשת רשות המסים.

קלנר והתקשורת

בין מצעד הנחקרים והעצורים הארוך של פרשת רשות המסים, בין ראש הרשות ג'קי מצא למנהלת לשכת ראש הממשלה שולה זקן ואחיה יורם קרשי, נבלע שמו של אביגדור קלנר. בתחילת החקירה נשאל קלנר על יחסיו עם רואה החשבון קובי בן גור, שנעצר גם הוא בחשד למתן שוחד למצא ולבכירים אחרים ברשות, תמורת סיוע לנישומים שייצג. קלנר הסביר כי בן גור והוא בסך הכל עשו עסקאות נדל"ן יחד, אבל במהלך החקירה הודיעו החוקרים לקלנר כי הוא חשוד ברישום כוזב במסמכי תאגיד. החקירה ההיא לא הניבה עד כה כתב אישום, ובניגוד למעורבים אחרים קלנר אף לא נעצר, אבל ניתוח ההאזנות שנעשו בפרשת המסים לקו הטלפון של בן גור העלה חשדות נוספים נגדו, חשדות שהולידו חקירה סמויה ומעצר פתע בשעות המוקדמות של הבוקר.

התנאים שבהם שוחרר קלנר לפני שלושה שבועות מעידים על כובד החשדות נגדו: בין המשטרה לפרקליטו, עו"ד נבות תל צור, הוסכם כי קלנר יישלח למעצר בית בן עשרה ימים, תיאסר עליו יציאה מהארץ למשך חצי שנה, ובנוסף יוטלו עליו איסור כניסה לכמה שבועות למשרדי חברת פולאר תקשורת, פולאר נדל"ן וטליט ומתן ערבות בת מאות אלפי שקלים.

על פניו, מי שהיה צריך לחקור את פרשת קלנר-בן גור היא לא היחידה לחקירות הונאה במשטרה אלא הרשות לניירות ערך, שהעברת מידע פנים בניירות ערך בדרכים לא חוקיות הוא תחום מומחיותה. אבל רק ברגע האחרון, בבוקר המעצר, עדכנו ראשי יאח"ה את הרשות לניירות ערך בפרטי החקירה. הרשות הציעה עזרה בחקירה, שנדחתה בנימוס. ברשות לניירות ערך ובמשטרה פסלו השבוע כל קשר בין הידידות של ראש הרשות משה טרי עם החשודים קלנר ובן גור לבין הרחקתה של הרשות מהתיק.

מעצרו של קלנר דווח בבולטות בכל כלי התקשורת. בכל כלי התקשורת למעט בחדשות ערוץ 2. בערוץ הסבירו בזמנו שהם ממעטים לסקר בחדשות "נושאים כלכליים". קלנר היה עד מעצרו יו"ר רשת, האיש שהוביל אותה לזכייה במכרז האחרון על זיכיון השידורים בערוץ 2. כמי שעמד בראש הקבוצה שהכינה את המכרז היה עסוק בעיקר בסגירות הכספיות ובצד הרגולציה, שכלל לא מעט שיחות עם ח"כים שעסקו בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת. לישיבות היה שולח את מנכ"ל קשת, יוחנן צנגן, אולם גורם המכיר את מערכת היחסים בין השניים טוען כי לא פעם כפה קלנר את עמדתו על צנגן באופן שיצר ביניהם מתיחויות בעת המכרז ואחריו.

כשרכש איש העסקים אודי אנג'ל בעלות על 51% ממניות רשת והפך לבעל השליטה בזכיינית, הפך מעמדו של צנגן ברשת לאיתן יותר. אנג'ל הכיר כנראה ביכולותיו של קלנר בכל הקשור לקשרים עם הרגולטורים וההשפעה עליהם. גם אחרי כניסתו של אנג'ל נותר קלנר יו"ר רשת עד שהשעה את עצמו מכל תפקידיו בעקבות המעצר המתוקשר.

רשת היא גם בעלת מניות בחברת החדשות של ערוץ 2. שני נציגיה בהנהלת החברה הם צנגן והשותף אביב גלעדי, אבל מקורות הבקיאים בהתנהלות הדירקטוריון טוענים כי "ההחלטות האמיתיות היו בשיחות בין מוזי ורטהיים (בעל השליטה בזכיינית קשת) וקלנר". כך היה גם לפני כשנתיים כשהחברה נקלעה למשבר הכספי הגדול בתולדותיה עם גירעון מצטבר של 15 מיליון שקל. גורם בחברת החדשות: "קלנר היה האיש בעל הבוהן העבה. מה שעניין אותו בעיקר זה קיצוצים, קיצוצים, קיצוצים".

קלנר היה בין האנשים הקובעים מי ייבחר במקום שלום קיטל לתפקיד מנכ"ל חברת החדשות. הוא נפגש עם המועמדים והיה בין המצדדים בבחירתו של רפי גינת לתפקיד מנכ"ל חברת החדשות

קלנר וורטהיים היו נחושים שלא להזרים כסף לכיסוי גירעון החברה וניסו להכתיב למנכ"ל שלום קיטל קיצוצים כואבים. קיטל כבר החל להתכונן לעזיבה, אבל אז, בצעד לא צפוי, החליט קלנר שהוא מעדיף את קיטל על פני יתר המועמדים. אחרי ההחלטה זימן קלנר את קיטל לפגישה בארבע עיניים והביע בפניו את אי שביעות רצונו ממצבה הכלכלי של החברה. כהונתו של קיטל הוארכה בשנתיים נוספות.

קלנר היה בין האנשים הקובעים מי ייבחר במקום שלום קיטל לתפקיד מנכ"ל חברת החדשות. הוא נפגש עם המועמדים והיה בין המצדדים בבחירתו של רפי גינת לתפקיד מנכ"ל חברת החדשות. יש כאלה שטוענים כי ההשפעה והחיכוך בכוכבים היו חלק מרכזי מההנאה ששאב קלנר מהתפקיד. הנה אפיזודה מייצגת: בכנס הרצליה ניגש אלמוני לכתבת ערוץ 2, רינה מצליח. "את יודעת שאני הבוס שלך?" ירה האיש משפט פתיחה. "מי אתה?" התפלאה מצליח. "אביגדור קלנר", השיב האיש.*

תגובות

פרקליטו של קלנר עו"ד נבות תל צור: "מר קלנר שיתף פעולה בחקירה והשיב על כל השאלות שהוצגו לו, לאחר שהתייעץ עם עורך דין, והוא מוכן להמשיך בשיתוף הפעולה. מדובר באל"מ (מיל'), אדם נורמטיווי הרואה ערך בשיתוף פעולה עם הרשויות. החשדות מתייחסים לחברה זרה שנסחרת בבורסה של לונדון, שהיא חברה בת של פולאר, כאשר חוק ניירות ערך מגדיר "מידע פנים" באופן שרק מידע מהותי, מגובש ומוצק שפרסומו עשוי להביא לשינוי משמעותי בשער המניה יכול לשמש כמידע פנים לצורך עבירה פלילית".

תגובת משרד ראש הממשלה: "פעולותיו של ראש הממשלה בעת כהונתו כשר התמ"ת נעשו על פי החוק והנוהל ובמטרה לסייע לכלכלת ישראל".

תגובת דובר הרשות לניירות ערך, אורי קציר: "הרשות עושה את מלאכתה על פי הנדרש בחוק. אין לאף אחד חסינות ואיש אינו נהנה ממעמד מיוחד".

עו"ד משה ישראל, פרקליטו של קובי בן גור, סירב להתייחס לחשדות נגד לקוחו.

יוחנן צנגן, מנכ"ל רשת: "בעלי המניות ברשת וגם אני חשבנו שהיו גירעונות לא מקצועיים בחברת החדשות, ופעלנו על מנת לצמצם את הגירעון בחברה, ואכן בשנתיים האחרונות המצב השתפר. ברגע שבעלי המניות צריכים להכניס את היד לכיס, יש להם בהחלט זכות עמידה לגבי מצבה הכלכלי של החברה. קלנר הוביל את החברה לזכייה במכרז, והוא בהחלט הבין שכאן לא עוסקים בנדל"ן אלא בתוכן, ערכי תרבות ועיתונאות מהימנה. בעניין זה קיבלנו ממנו עצמאות מערכתית מלאה. אני עובד איתו שבע שנים ואני חייב לציין שהגענו להרבה הישגים בזכות העידוד, התמיכה והמקצועיות שלו".
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 04:34

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר