30-01-2007, 12:06
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
כלים חקלאיים בשימוש ככלי נשק
במשך שנים רבות (בעיקר בימי הביניים) נאסר על איכרים להחזיק ברשותם כלי נשק, זאת מתוך חשש שכלי הנשק ישמשו אותם להתקוממות כנגד האדון הפאודלי או כנגד שליט המדינה.
זו הסיבה שכלי עבודה חקלאיים הפכו לכלי נשק (כך לגבי הקילשון, גרזן ההאבארד, פטיש הלחימה - באירופה. אלת הקאטנה, הנונצ'קו וכלי דיש אחרים - במזרח הרחוק, אפשר גם לציין את שוט שלושת הפרקים הסיני שגם הוא שימש לדיש).
באשר למורג - מטרתו של המורג היא דישה - כלומר, הפרדת התבואה משיבולים למוץ, תבן וגרגרים (פעולה שמתבצעת הגורן אחרי הקצריה ולפני הזריה - ההנפה בקילשון). ישנם כלי דיש רבים ושונים. רובם מכונים מורג. ישנו מורג ידני וישנו מורג הרתום ונגרר מאחורי בהמה (שור או חמור) ומכאן האיסור "לא תחסום שור בדישו" - אסור למנוע מהשור שהולך על ערימה של שיבולים קצורות לאכול מהן - זה עינוי גדול מידי עבורו.
המורג הרתום התפתך מהמורג הידני וכמובן שהלך והשתכלל (מורג עם בליטות עץ, שיניים מאבן, סכיני ברזל, סכיני ברזל דו-כיווניים = פיפיות, ומסרקי שיני מסור ממתכת). גם המורג הידני התחיל כמוט עץ, השתכלל למוט עם בליטה בקצהו, מוט עם בליטה ממוסמרת (כוכב השחר) ומוט עם כדור מחובר בחבל ובשרשרת (הפרדת הבליטה לכדור תלוי משככת את עוצמת המכה המועברת מהמוט ליד האוחזת בו).
מומלץ לבקר בתערוכת הקבע המוצגת במוזיאון הארץ ברמת אביב.