|
16-01-2006, 10:30
|
|
|
|
חבר מתאריך: 07.02.05
הודעות: 1,882
|
|
מהפכה במעברים: במקום חיילים - מאבטחים אזרחיים(YNET)
"ייעודם המקורי של החיילים הוא לא להיות במעברים מול אוכלוסייה פלסטינית, יש להם מספיק משימות אחרות", מסבירים בצה"ל את התוכנית החדשה והמהפכנית, במסגרתה יוחלפו החיילים במאבטחים בשכר
חנן גרינברג
היום בבוקר (ב') יוצאת לדרך תוכנית משרד הביטחון לאזרוח המעברים, ולראשונה יחליפו אזרחים, אנשי חברת אבטחה פרטית, את חיילי צה"ל - תחילה באחד המעברים באזור השומרון. בהמשך השבוע יפנו החיילים את מקומם לטובת מאבטחים פרטיים גם ברצועת עזה.
במערכת הביטחון מודים כי מדובר בתוכנית עם לא מעט סיכונים, אך גם עם סיכויים לא מעטים להצלחה: "ייעודם המקורי של חיילי צה"ל הוא לא להיות במעברים מול אוכלוסייה פלסטינית, יש להם מספיק משימות אחרות. אנו מעריכים שהמאבטחים הפרטיים יוכלו לבצע את זה טוב יותר לרווחת כולם", הסביר ל-ynet תא"ל (מיל') בצלאל טרייבר, ראש מינהלת המעברים במשרד הביטחון.
מהפכת המעברים של משרד הביטחון שתחל הבוקר במעבר שער אפרים מערבית לטול כרם, עשויה להפתיע גם את האוכלוסייה הפלסטינית, שעוברת במקום ורגילה לראות את חיילי צה"ל הצעירים בודקים אותם מקרוב.
"זו לא משימה לחיילים"
השינוי החל לאחר שלפני למעלה משנה החליטו במערכת הביטחון שעדיף כי אזרחים בוגרים, מנוסים ומקבלי שכר יוצבו למשימה הזאת שהפכה למרכזית בצה"ל השנים האחרונות, על פני חיילים צעירים ושחוקים.
הרעיון נשמש אולי פשוט: להציב במעברים הגדולים שבין ישראל לשטחים אנשי חברת אבטחה פרטית, ואת החיילים להסיט למשימות אחרות. הביצוע, כך מסתבר, מורכב הרבה יותר. בראש המשימה עומד טרייבר, שהקים לפני מספר שנים את יחידת המתנדבים במחסומים, אותם גימלאים שעומדים עם החיילים במחסומים.
"תמיד האמנתי שזאת לא משימה של חיילים", אמר בשיחה עם ynet, "צריך שאנשים מקצועיים יעבדו מול האוכלוסייה הפלסטינית. אותם מאבטחים יתוגמלו כספית, כך שיהיה להם אינטרס לבצע את המשימה על הצד הטוב ביותר. הם יתפתחו מקצועית, והחיילים שעד כה היו יתפנו למשימות אחרות. לא ניתן גם להתעלם מהקושי המנטלי שחווים החיילים במשימה הזאת".
"המאבטחים עברו הכשרה מתאימה"
חשוב להדגיש כי לא מדובר בהחלפת חיילים בכל המעברים והמחסומים של צה"ל - החיילים עדיין יידרשו לאייש נקודות רבות בקו התפר, אבל המגמה בהחלט ברורה. במהלך 2005 פירסם משרד הביטחון מכרז להפעלת ארבעה מעברים: גלבוע, שער אפרים, ביתוניא וארז.
חברת "מיקוד" שזכתה במכרז תפעיל את שער אפרים בשומרון כבר היום בבוקר, במקום חיילי יחידת המעברים של המשטרה הצבאית. ביום חמישי יתפרסו מאבטחי חברת "שלג לבן" במעבר ארז בצפון רצועת עזה, במקום חיילי גדוד ארז.
"העמדנו קריטריונים קשוחים במכרז", מסביר טרייבר, "מדובר במאבטחים שעברו הכשרה מתאימה על פי תוכנית שהכנו להם, הם מודעים היטב למשימה שלהם".
לאחר פריסת המאבטחים, לא יהיו כמעט חיילים במעברים, למעט בנקודת התיעוד, שבה נבדקים ההיתרים. זאת בשל העובדה כי רק איש ביטחון רשאי לעיין במסמך. מדובר בכמה חיילים בודדים, וגם הם צפויים "להיעלם" כאשר תיפתר הסוגיה משפטית בעניין.
"זה ניסיון ראשון, נפיק לקחים"
בשער אפרים יתפרסו אנשי האבטחה במעבר הולכי הרגל, ואילו בתחילת חודש פברואר יחליפו המאבטחים הפרטיים גם את החיילים במעבר הסחורות הסמוך. טרייבר מציין כי כאשר בוחנים את השיקול הכלכלי של המהפכה, לא נכון לבחון עלות מאבטח פרטי מול חייל בשירות חובה: "יש כאן הרבה יותר מזה. לפעמים זה החלפת חייל מילואים שעולה יותר כסף, גם העברת חייל החובה למשימה אחרת חוסכת בסופו של דבר כסף למערכת".
במערכת הביטחון מודעים לסיכונים שבפרויקט. "אנחנו גם צריכים לראות וללמוד", מודה טרייבר, "זה ניסיון ראשון שלנו, נפיק לקחים אם יהיה צורך ואז נסתכל קדימה". בעתיד צפויות חברות האבטחה הפרטיות לקבל לידיהן גם מעברים בעוטף ירושלים.
לצד המהפכה האזרחית, משלימה מערכת הביטחון גם הצטיידות של אמצעים טכנולוגיים משוכללים. במעבר ארז למשל, הותקנה מערכת בידוק אישית בדומה לזו המותקנת במתקנים רגישים באנגליה, הולנד, יפן וארה"ב, שמקצרת את זמן הבידוק לכ-20 שניות לאדם באמצעות תמונת הולוגרמה של הנבדק
_____________________________________
|
|