מאת איילה פנייבסקי, כתבת 'במחנה'
בפיקוד הדרום בוחנים בימים אלו מגוון של אמצעי "נשק פחות קטלני" (נפ"ק), שצפויים לסייע להילחם במבריחים ובמסתננים לאורך הגבול המצרי.
המרדפים היומיומיים הנערכים אחר המבריחים הפליליים והחבלניים לאורך גבולות השלום ובעיקר בגזרת גבול מצרים, מתקיימים תחת מגבלות רבות. כיום, נעשה לאורך הגבולות שימוש בכלי נפ"ק מוכרים, כמו גז מדמיע ורימוני הלם, אך הפעלתם דורשת אישורים רבים ולא תמיד מוכחת כיעילה. במקרים שבהם מבריח הסמים נוסע ברכב שטח, למשל, לא יועילו גז מדמיע או רימון הלם במניעת מנוסתו. "המבריחים הם בחלקם תושבי ישראל, ועד שלא הוכח כי ביצעו עבירה אי-אפשר לפגוע בהם", הסביר רמ"ד טכנולוגיות ואמל"ח בפיקוד הדרום, רס"ן אודי אמירה.
בפיקוד בוחנים שימוש בנפ"ק חדש המכונה "תותח אקוסטי". מדובר במערכת אקוסטית רבת עוצמה המיועדת לצורכי הרתעה. באמצעות רמקול רב-עוצמה מאפשר התותח האקוסטי השמעת רעשים מסוגים שונים, בהם יריות, צפירות או צעקות, בעוצמה בלתי נסבלת. ניתן להרכיב את המערכת על גבי כלי רכב, נגמ"ש, פילבוקס או עמדת תצפית, וכן לשלוט בכיוון שלו, כך שיפגע רק במי שזוהה כחשוד. התותח אף משמש כמתרגם שפות קולי, כך שהמשתמש בו יכול לדבר בעברית, ודבריו יושמעו בדציבלים גבוהים כשהם מתורגמים לערבית, לאנגלית או לצרפתית.
אמצעי נוסף בו נבחן שימוש הוא שוקר חשמלי בשליטה מרחוק. מדובר בכלי נשק לא-אלים המאפשר ירי של זרם חשמלי רב עוצמה לעבר המטרה. במקום תחמושת, יורה האקדח שוק חשמלי בעוצמה של 26 ואט, אך השימוש בו מחייב התקרבות לעבר הדמות החשודה.
כמו כן, נבחנת האפשרות לעשות שימוש בגלי מיקרוגל, ולשדרם לעבר דמויות חשודות באזור הגבול כדי לערפלם. השימוש במרבית האמצעים מונח כעת על שולחן הפרקליטות הצבאית, שאמורה לפסוק על התוקף המשפטי של השימוש בנפ"ק.
"ננסה את האמצעים החדשים באוגדת עזה ובעיקר בגבול המערבי של עוצבת אדום", סיפר ל"במחנה" מפקד החימוש והאחראי על תחום האמל"ח בפיקוד הדרום, אל"ם צביקה קראוס. "גזרת הגבולות בדרום אידאלית לניסויים, וניתן לבחון בה אמצעים שפותחו בצבא, מחוצה לו או בחו"ל. בסופו של דבר, אם הניסוי יצליח, נבקש להצטייד באמצעים שיוכחו כיעילים".
http://www1.idf.il/dover/site/mainp...&docid=57473.HE