18-09-2006, 18:18
|
|
|
חבר מתאריך: 30.05.04
הודעות: 773
|
|
קצת מידע על טביעה -לפני שמתחילים הדיונים האינסופיים..
וכמעט טביעה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.beok.msn.co.il/UploadFiles/AuthorsPics/Author_48.jpg] נתן קודינסקי
מנהל מחלקת הדרכה מגן דוד אדום בישראל הטיפול הראשוני עשוי להיות הגורם הקובע באם הנפגע ימות מטביעה או יחשב כמקרה כמעט טביעה. מחלקת ההדרכה של מגן דוד אדום תסביר לכם על התופעות הקשורות בטביעה ועל איך להגיש עזרה ראשונה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.beok.msn.co.il/UploadFiles/ArticlesPics/Article_192_Pic_1.jpg] מים יכולים לסכן אותנו בארצות הברית נרשמים כ-6,000 מקרי טביעה בשנה. גם בארצנו ישנם לא מעט מקרי טביעה מתרחשים בשנה ובמיוחד בתקופת הקיץ. טביעה, בהגדרה, הינה מוות מחנק הנגרם כתוצאה מכניסת נוזל לתוך ריאותיו של הנפגע. "כמעט טביעה" היא נתק בשרשרת האירועים המתחילים בכניסת נוזל לריאות ומסתיימים במוות. לעיתים קרובות הטיפול הראשוני הניתן לנפגע כזה, במיוחד באזורים מבודדים הוא שיקבע באם הנפגע יישאר בחיים.
טביעה
טביעה רטובה. (כאשר ריאותיו של הנפגע מלאות במים) מתרחשת ב-85 עד 90 אחוזים מהמקרים. ב-10 עד 15 אחוזים ממקרי הטביעה מופיע לרינגוספזם (התכווצות וסגירת מיתרי הקול) כאשר התכווצות זו חוסמת את הקנה ומגינה על נתיב האוויר מכניסת נוזלים. בהמשך יאבד החולה את הכרתו ומים בכל זאת יכנסו לריאותיו.
טביעה יבשה. הנפגע ימות מחנק, ללא נזק לריאותיו (לא תהיה כניסת מים לריאות).
מחקרים הראו שבצקת ריאות תופיע אצל הנפגעים כסיבוך משני ולא חשוב באם הנפגע טבע במים מתוקים או במים מלוחים.
יש לזכור שלפעמים 72 שעות שלאחר החייאה מוצלחת בטביעה, המצב עלול להשתנות לפתע על ידי התפרצות של בצקת ריאות. לכן חשוב לזכור שגם לאחר החייאה מוצלחת - יש לפנות את הנפגע לבית החולים.
חשוב לזכור שקיימים משתנים נוספים ואחד מהם נעוץ בשאלה האם הייתה פגיעה טראומטית כל שהיא - תמיד עלולה להיווצר מתיחה חזקה של צוואר הנפגע בעת הנשמה, אשר תקטע את חוט השדרה ותגרום לנזק עצבי קשה.
בטביעה יש לשקול משתנים נוספים לפני הטיפול: באם הנפגע שתה אלכוהול, מה הרקע הרפואי של הנפגע, האם הנפגע סובל ממחלת הנפילה, האם הנפגע חולה סוכרת, האם הנפגע עבר אירוע לבבי לפני הטביעה והאם מקרה הטביעה הינו תוצאה על רגישות יתר לסרטנים, מדוזות, דגים וכו'.
בהלה. אף היא גורם חשוב המשפיע על תוצאות הטיפול, מאחר ופאניקה משחררת בגוף כמות גדולה של הורמונים למחזור הדם הגורמים להאצת פעולת הלב ובכך מעלים את צריכת החמצן של הלב, כאשר מצד שני יש מחסור כללי של חמצן בכל הגוף. לפעמים גם הפרעות קצב לב שיביאו בסופו של דבר לדום לב.
גיל הנפגע. ישפיע על תוצאות הטיפול.
טיפול
מטרת הטיפול בנפגעי טביעה/כמעט טביעה היא להקל על תת-החמצון, ולכן יש להתחיל בהנשמה מפה לפה עוד בהיותו של הנפגע בתוך המים. קשה מאד לחוש דופק אצל הטובע הנמצא בתוך המים ויש לראות בדיקה זו כבזבוז זמן, אך ברגע שהוצא הטובע יש להמשיך בהחייאה על פי הצורך.
יש לצפות שהטובע יקיא וכאן צריך להיות מוכן מכשיר שאיבה (סקשן). בהמשך יש להכניס מנתב אוויר ולהנשים את הטובע ב-100 אחוזים חמצן באמצעות מפוח להנשמה עם שקית העשרה המחובר למקור חמצן בזרימה של לפחות LPM - 15.
יש לזכור שבטביעה במים קרים יש להימנע מפעולות המטלטלות את הטובע, יש לחמם את גופו תוך כדי ביצוע פעולות החייאה CPR ולהמשיך עד בה עד הגעת הצוות הרפואי. יש כנראה סיכוי טוב יותר להישרדות כאשר הטביעה מתרחשת במים קרים.
מד"א מעודד תוכניות לימוד CPR באוכלוסיה, וכמו כן הדרכה לבטיחות רחצה בבריכות השחייה וחופי הרחצה.
מחלקת ההדרכה במגן דוד אדום בישראל מקיימת קורסים בהחייאה וטראומה ובהחלט מומלץ להצטרף לאחד הקורסים המוצעים. להרשמה לחצו כאן
|