|
30-08-2006, 08:16
|
|
|
חבר מתאריך: 28.10.04
הודעות: 9,419
|
|
למה אין לישראל מערכת יעילה נגד הרקטות
לפני שאתם ממשיכים לקרוא הלאה את הכתבה, אני אתן לכם תשובה עניינית וקצרה: ישנם גורמים שעד שהם לא יקבלו שלמונים, ושלמונים שמנים, הם לא יאשרו שום רכישה. בשפה משפטית קוראים לזה בירוקרטיה וכל מיני שמות יפים. בשפה פשוטה זה שחיתות. עכשיו תמשיכו לקרוא את הכתבה ותבינו שזה הפירוש. משפט מפתח ורמז תמצאו בכתבה עצמה: הקשר ההדוק, כמעט גורדי, בין משרד הביטחון... לבין התעשיות והחברות הבטחוניות שמייצגות אינטרסים צרים של עצמן.
המדינאי.
http://news.walla.co.il/?w=//966680
למה אין לישראל מערכת יעילה נגד הרקטות
יום רביעי, 30 באוגוסט 2006, 7:16 מאת: יוסי מלמן, הארץ
יחסים בעייתיים, קרבות יוקרה, ביורוקרטיה ו"חיבה לצעצועים חדשים" מונעים ממשרד הביטחון לתת מענה לדרישת הציבור להגנה
המלחמה האחרונה בלבנון חשפה את העורף הישראלי לירי של אלפי רקטות. כעת, הציבור דורש פתרונות מיידיים לאיום זה. שר הביטחון, עמיר פרץ, סבור כי הרקטות והטילים הם "איום אסטרטגי". אולם, המומחים חלוקים באשר לעוצמת האיום ולזמינות הטכנולוגית והיעילות של הפתרונות השונים שאמורים לתת לו מענה.
המלחמה האחרונה בלבנון חשפה את העורף הישראלי לירי של אלפי רקטות. כעת, הציבור דורש פתרונות מיידיים לאיום זה. שר הביטחון, עמיר פרץ, סבור כי הרקטות והטילים הם "איום אסטרטגי". אולם, המומחים חלוקים באשר לעוצמת האיום ולזמינות הטכנולוגית והיעילות של הפתרונות השונים שאמורים לתת לו מענה.
הצעה שנפסלה: טיל ים-ים "ברק"
"מערכת הביטחון היא מערכת ביורוקרטית", קובע הד"ר עודד עמיחי, מדען בכיר לשעבר ברשות לפיתוח אמצעי לחימה (רפא"ל) ומצדד נלהב בפתרון של תותח הלייזר. הד"ר עמיחי סבור כי ישראל כבר היתה יכולה להיות מצויידת במערכת אחת לפחות, שהיתה נותנת לה מענה מפני קאסמים בנגב.
דובר אחר, גם הוא מדען בכיר לשעבר רפא"ל שביקש להשאר בעילום שם, טוען כי טיל הים-ים "ברק" מתוצרת רפא"ל, המותקן על כלי השיט של חיל הים ונמכר לציים רבים בעולם, יכול היה לתת תשובה דומה לאיום הטילים לטווחים הקצרים והבינוניים (עד 200 ק"מ). לדבריו, כבר לפני כשני עשורים הוצע הרעיון אך ראשי מערכת הביטחון דחתה אותו.
עוזי רובין, שהיה עד 1999 ראש מנהלת מיזם חומ"ה (חץ ומערכות התראה), חידש את ההצעה להשתמש בטילי הברק לפני שנתיים וחצי. אך הצעתו נדחתה - כנראה משום שבמערכת הביטחון סברו כי מדובר במערכת מיושנת יחסית. אם היו מקבלים את ההצעה, ייתכן כי חלקים מאזור הצפון, ובהם מפרץ חיפה על מתקניו האסטרטגיים, היו מוגנים.
קשר גורדי בין משרד הביטחון לתעשיות הביטחוניות
יש מי שמסיקים מכך כי במערכת הביטחון "מאוהבים בשקפים ובמצגות ולא בברזלים". כלומר, שאנשי המחקר והפיתוח מעדיפים "צעצועים חדשים על פני מערכות ישנות, בדוקות ויעילות", כפי שאמר בכיר לשעבר במערכת הביטחון.
בעיה אחרת היא הקשר ההדוק, כמעט גורדי, בין משרד הביטחון, כולל מפא"ת (מינהל למחקר, פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) שאמורים לכאורה לייצג את האינטרסים העליונים והאולטימטיביים של הציבור הרחב, לבין התעשיות והחברות הבטחוניות שמייצגות אינטרסים צרים של עצמן. אף ששמואל קרן, ראש מפא"ת מנסה לשנן לפקודיו, אזרחים וקצינים במדים כאחד, שראייתם צריכה להיות ממלכתית ושעליהם לעמוד איתן מול לחצי האינטרסנטים, לא תמיד זה קורה בפועל.
בעיה נוספת שמתעוררת שוב ושוב היא יחסים בעיתיים וקרבות יוקרה על שליטה, נכסים ומשאבים בתוך צה"ל. מסיבה זו אין לחיל היבשה (בעיקר חיל התותחנים) עד היום שום מערכת יעילה של טיל נגד טילים מדוייק. חיל האוויר הודף כל ניסיון כזה ותובע לעצמו בלעדיות על הפעלת טילים וטילים נגד טילים (כמו החץ).
אפשר להניח כי התחושה המשותפת לרבים בישראל כי העורף הופקר תזרז את פרץ ואשכנזי לקבל החלטות מהירות. במקביל גם ייעשו מאמצים לזרז את המחקרים השונים (בעיקר ברפא"ל) על פיתוח טיל חדש נגד טילים לטווח בינוני. אבל כל אלה אסור להם להשכיח כי בסופו של דבר מערכות נשק מפני טילים אינן יכולות לתת מענה הרמטי. זהו משחק טכנולוגי ומבצעי של חתול ועכבר. על כל מערכת הגנה שמיועדת ליירט או להשמיד טילים ימצא היריב פתרון כמותי או איכותי לשטות, להטעות ובסופו של דבר "להביס" אותה.
משום כך ההגנה הטובה ביותר היא ההתקפה. ישראל תצטרך לשפר את יכולת המודיעין שלה כדי לספק מידע לחיל האוויר ולכוחות המיוחדים. במקביל, צריך לקצר את הזמן במה שנקרא "האר והכה" - הזמן שבין השיגור הנראה בעין הרגילה או המודיעינית לבין שיגור הטיל או ירי הארטילרי שישמידו.
בכל מקרה, אסור למדינת ישראל המבקשת להעניק מעטפת הגנה לאזרחיה, לזנוח ולשכוח את האמצעי הישן והטוב: המקלט. אם במלחמה האחרונה היו מקלטים בכל היישובים וברמת תחזוקה נאותה היה אפשר להציל חיי אדם.
_____________________________________
יֵבֹשׁוּ וְיִסֹּגוּ אָחוֹר כֹּל שֹׂנְאֵי צִיּוֹן (תהילים קכט, ח)
נערך לאחרונה ע"י מדינאי בתאריך 30-08-2006 בשעה 08:32.
|
|