16-08-2006, 00:43
|
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
|
|
חבר מתאריך: 16.02.04
|
|
כיוון שבין השאר אני עושה תחקירים כאלה
במילואים, הנה התשובות:
1. באים, בד"כ יותר מאחד, שואלים שאלות (לא מתקיפים בשום אופן, רק שאלות מנחות למה שמעניין אותנו, ויש כללים) ובעיקר מקשיבים. כמה זמן לוקח תחקיר? בהתאם לדובר. יש מי שמסיים את כל מה שיש לו לומר בשעה, ויש מי שצריך עשרים שעות.
2. לא "ייגנזו" אלא לא יפורסמו. מבחינת החוק, כל המידע המסווג סגור לארבעים שנה בערך (יש כמה חריגים שעוד יותר מזה, כגון חקירות שבויים ומה שקשור במודיעין, והכל תלוי בסיווג הראשוני. אם משהו מוגדר "סודי" הוא לרוב יישאר סגור יותר זמן מ"שמור". את הכללים לסיווג לא אני קובע, וגם למחב"ם יש משהו בנידון).
3. כאמור, צה"ל אמור, מבחינת החוק, לא לפרסם חומר סודי עד שיעבור די הרבה זמן. ארבעים שנה. לכן כל החומר של יוה"כ טרם הפך זמין לציבור, הגם שהספר של אלחנן אורן עבר צנזור קל והורד מ"סודי" ל"בלמ"ס" לפני זמן לא ארוך.
כמובן, יש לזכור שהתחקירים של מחלקת היסטוריה זה יותר תיעוד מאשר הפקת לקחים. התיעוד עומד לרשות מי שיחקור אחר-כך את העניין ויפיק לקחים, ואם יש מזל - את הלקחים שלו, ולא החומר הגולמי, יפיצו בתפוצה רחבה מספיק.
במקביל לזה יש את הלקחים שמל"י מפיקה בזמן אמת, שהם בעיקר לקחים טקטיים. הם לרוב מסווגים "שמור", ובד"כ אפשר לצפות שיופצו בתפוצת נאט"ו בתוך צה"ל.
ודבר אחרון - אני סקפטי לגבי ועדות חקירה, הן חיצוניות והן פנימיות, במיוחד לאחר שהשתתפתי באחת שהרמטכ"ל דאז קיבל את *כל* המלצותיה.
גלריית התמונות שלי
|