05-06-2006, 09:10
|
|
|
חבר מתאריך: 25.07.03
הודעות: 6,051
|
|
כל יום והחדשות שלו
.
בארץ
הדגים שינו את מינם בגלל המטיילות
יום שני, 5 ביוני 2006, 6:49 מאת: צפריר רינת, הארץ
בבדיקות של אחד האתרים בנחל קיבוצים נמצא מספר גבוה במיוחד של נקבות (אילוסטרציה)הפרשות מגופן של נשים שטיילו בנחל קיבוצים בעמק בית שאן גרמו לשינוי במינם של דגים. בנחל התגלה גם דג שאוכל אבנים
עוד בכתבה:
חשיפה כתוצאה מהזרמת שפכים »
דג שאוכל אבנים »
אהבת הטיולים של הישראלים גובה ככל הנראה מחיר יקר מאוכלוסיית דגים ייחודית באזור עמק הירדן. חוקרים באוניברסיטת תל אביב סבורים שהפרשות מגופן של נשים שטיילו בנחל קיבוצים בעמק בית שאן גורמות לשינוי במינם של דגים מהמין "לבנון ליסנר", החי רק באזור זה. ממצא ייחודי נוסף מאותו אזור הוא הגילוי שאחד הדגים האופיניים לנחל זה, "אמנונית יוסף", אוכל בעיקר אבנים הנמצאות בנחל.
במסגרת מחקר מקיף על מצב הדגים באזור הירדן, שנעשה בהנחיית ד"ר מנחם גורן מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב, בדק ירון קרוטמן את אוכלוסיות הדגים במקומות שונים. אחת הבדיקות הייתה של דגי לבנון ליסנר בנחל קיבוצים, שבו מעיינות וברכות מתוירות.
קרוטמן מצא בבדיקות של אחד האתרים בנחל קיבוצים מספר גבוה במיוחד של נקבות - יותר מפי שניים ממספר הזכרים. באתרים אחרים היה יחס כמעט שווה בין זכרים לנקבות בקרב הלבנונים ובקרב מיני דגים נוספים. כדי למצוא הסבר לתופעה זו, התקיימו בדיקות של איכות המים, בשיתוף עם ד"ר לארי שור מ"המכון הווטרינרי" בבית דגן. בבדיקות אלו התגלו רמות גבוהות של ההורמון הנשי "אתינילאסטרדיול". הורמון זה נמצא בגלולות למניעת הריון והוא מופרש עם השתן אל הסביבה.
ממחקרים שונים שנעשו בעולם ידוע שחשיפת דגים להורמון זה גורמת לשינוי משמעותי באוכלוסיית הדגים - המתבטא בעלייה במספר הנקבות. החשיפה להורמון יכולה לגרום לשינויים בתכונות מין בכל שלבי ההתפתחות של הדג, משלב הביצה ועד לשלב הבוגר.
על פי מחקר מקיף שפרסמה הסוכנות הדנית להגנת הסביבה בשם "פמיניזציה של דגים", שינויים בתכונות המין או בפריון התגלו אצל דגים בכמה מדינות באירופה. ברוב המקרים, מדובר בדגים שנחשפו לשפכים עירוניים שבהם יש - בין השאר - הורמונים סינתטיים המופרשים על ידי בני אדם.
במחקרים השונים שנעשו באירופה, התברר שחשיפה להורמונים יכולה להשפיע על שלבי ההתפתחות הראשונים של דגים בביצה ולשנות את כיוון התפתחות המין. כמו כן גילו החוקרים שגם אצל דגים בוגרים יש שינויי מין בדרגות שונות. המנגנונים היוצרים שינויים אלו עדיין לא מובנים באופן מלא.
באחד המחקרים נחשפו דגים שבקעו מביצים באופן מבוקר להורמון לפרקי זמן של 20-60 יום. לאחר פרקי זמן אלו, יחס הזכרים והנקבות השתנה משוויון ליחס של 80%-20% לטובת הנקבות.
חשיפה כתוצאה מהזרמת שפכים
שבנחלים שבהם נשמר הנוף הטבעי היה מספר המינים גדול בשיעור של פי שלושה עד ארבעה ממספר המינים בנחלים שבהם התערב האדם (אילוסטרציה)החשיפה להורמונים לא תמיד גורמת לשינוי מין מוחלט. אחת התופעות שהתגלתה במחקרים שנעשו בעולם הייתה שחלק מהדגים הופכים להמאפרודיטים - בעלי חיים שבגופם ניתן למצוא אברי מין זכריים ונקביים. חלק מהתופעות של הופעת מאפיינים נקביים אצל זכרים התגלו לאחר חשיפה לריכוזי הורמונים שהיו נמוכים פי כמה מאלו שנמדדו בנחל הקיבוצים.
על סמך ממצאים אלו, נראה שהימצאותו של ההורמון אתינילאסטרדיול גרמה לגידול במספר הנקבות גם בנחל קיבוצים - ככל הנראה כתוצאה מחשיפה בחודש הראשון לחיי הדגים.
כיום ידוע על עוד מקום - בריכת דגים באזור הצפון - שבו התגלה הורמון זה וגרם לפגיעה באברי הרבייה של דגים ממין זכר. במקרה של בריכה זו, מדובר ככל הנראה בחשיפה כתוצאה מהזרמת שפכים מטוהרים.
"מכיוון שאין בנחל קיבוצים זיהום של ביוב, או של גורם חיצוני אחר, אנחנו משערים שהדגים נחשפו להורמון עוד בשלב שהיו בביצים המוטלות על אבנים ושורשי צמחים וזה קבע את כיוון התפתחותם לנקבות", אומר הד"ר גורן. "המקור האפשרי להורמון הן הפרשות של נשים שהן בין המטיילים הרבים בנחל קיבוצים. עם זאת חשוב לציין שמדובר בהשערה בלבד".
פרסומתהמחקרים שנערכו באזור הירדן נועדו בעיקר להעריך את ההשפעות של פעילות האדם באזור וכן את הרגלי התזונה של דגים. במחקר של קרוטמן, התברר בין השאר שבנחלים שבהם נשמר הנוף הטבעי היה מספר המינים גדול בשיעור של פי שלושה עד ארבעה ממספר המינים בנחלים שבהם התערב האדם וביצע עבודות שונות כמו ניקוז או יישור האפיק. בנחל שניר, שהוא אחד היובלים של הירדן, התגלה מספר נמוך במיוחד של מיני דגים. אחד ההסברים לכך הוא השינויים הרבים בזרימת הנחל במהלך הקיץ כתוצאה מניצול המים על ידי האדם.
דג שאוכל אבנים
אכילת אבנים היא תופעה שכיחה אצל בעלי חיים (אילסורטציה)ממצא ייחודי התגלה במחקר של יפעת גואטה, שבדקה את תזונת הדגים באזור. בין השאר היא בדקה בנחל קיבוצים את מערכת העיכול של הדג אמנונית יוסף, שגם הוא מין הנמצא רק בישראל. בבדיקה זו התברר שאבנים מהוות את הרוב המכריע של תכולת מערכת העיכול של הדג.
"אכילת אבנים היא תופעה שכיחה אצל בעלי חיים. אצל ציפורים היא משמשת לטחינת גרעינים וזרעונים", אומר גורן. "אולם הכמות שנמצאה אצל האמנונית הייתה גדולה במיוחד וברור שזה לא מקרי".
בדיקות נוספות הובילו למסקנה שאמנונית יוסף אוכל אבנים כדי לנצל את האצות ובעלי החיים הזעירים המצטברים עליהם. "על כל שני גרם אבנים מקבל הדג חומר אורגני שהוא מקבל מאכילת גרם של חלזונות", מסביר הד"ר גורן. "זו דוגמה לדג שבגלל סיבות כמו תחרות על מקורות מזון עם מינים אחרים, פיתח דרך לקבל חלק מהאוכל שלו באמצעות אבנים קטנות. האבנים עצמן לא נשארות בגופו של הדג ונפלטות ממערכת העיכול".
_____________________________________
|