23-05-2006, 08:03
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
|
|
מתוך ידיעות אחרונות, הבוקר
(מועתק כיוון שאין בקרבתי סורק)
דרמה בשחקים מעל הכור הגרעיני
טרקטורון מעופף התקרב לכור בדימונה ויורט על ידי שני מטוסי אף-15. טייס הטרקטורון: זו טעות תמימה. חיל האוויר: כמעט הורדנו אותו, הוא עלה לנו מאות אלפי שקלים
מאת: רונן טל ויוסי יהושע, כתבי "ידיעות אחרונות"
התקרית הזו היתה יכולה להסתיים באסון: "טרקטורון מעופף" שריחף אתמול סמוך מדי לכור הגרעיני בדימונה עורר בהלה גדולה ויורט על ידי שני מטוסי קרב מסוג אף-15.
טייס הטרקטורון ("בקאי"), גיא אללוף (32) מירוחם, טוען כי מדובר בטעות תמימה, וכי לא היתה שום סיבה למהומה. מנגד אומרים גורמים בחיל האוויר: הוא נהג בחוסר זהירות. אם הוא היה מתקרב עוד קצת לכור, היינו מורידים אותו.
אללוף, בעל רשיון טיס המארח בירוחם מועדוני טיסה ומשתתף במפגני אוויר, יצא אתמול בצהריים "לשעתיים של כיף", כדבריו. אבל דקות ספורות לאחר ההמראה חשכו עיניו: "הרגשתי שצל מכסה אותי", סיפר אתמול בהתרגשות. "חשבתי שאלה עננים. הסתכלתי למעלה, והלב שלי צנח: מטוס ענק טס ממש מעלי. הסתכלתי אחורה וראיתי עוד מטוס. חשבתי על הגרוע מכל. לא הבנתי מה הם רוצים ממני. הם טסו מעלי ומאחוריי, עשו שמיניות באוויר ו"סגרו" עלי. למרות שאני טייס מנוסה נכנסתי ללחץ. הם כיוונו אותי לנחיתה במגרש הכדורגל. בגלל הלחץ ומערבולות האוויר שהם יצרו הנחיתה שלי היתה גרועה, ונגרם נזק לכלי".
במקביל התקשרו גורמים מהצבא למשטרת ירוחם ודרשו כי שוטרים ימתינו לאללוף במגרש הכדורגל. רק לאחר שנחת ונחקר הבין הטייס ההמום כי הסיבה ליירוטו היתה החשד שהוא מתכוון לרחף מעל הכור הגרעיני. "שטויות", אמר אללוף אתמול, "טסתי במרחק עצום מהכור, וזאת לא הפעם הראשונה שאני ואחרים טסים במסלולים האלה. עד עכשיו אני עוד רועד. זמן קצר אחרי האירוע התקשר אלי קב"ט בכיר בכור והתנצל". אללוף אמר אתמול כי הוא שוקל להגיש תביעה על הנזקים שנגרמו לו.
גם בצבא שוקלים להגיש תביעה כנגד אללוף ולדרוש ממנו לשלם את מחיר הקפצת שני מטוסי קרב הנאמד במאות אלפי שקלים. בחיל האוויר נשמרת בתקופה האחרונה כוננות עליונה מחשש לפיגוע טרור מהאוויר, והדריכות בקרב אנשי היחידה לבקרה אווירית בשיאה.
בחיל האוויר זעמו על אללוף: "הוא עבריין", אמר אתמול גורם בכיר בחיל, "הוא לא דיווח על טיסתו על פי הנהלים. הוא ראה בוודאות את כיפת הכור ולכן היה צריך להעריך כי הוא נמצא במקום בעייתי. למזלו הוא לא התקרב ל"שטח ההשמדה" ולכן לא נורה מהקרקע, אבל התקרבותו חייבה הזנקה של מטוסי קרב".
מתוך YNET:
ריחף ליד הכור - ועלה לצה"ל 300 אלף שקלים
בחיל האוויר מעריכים כי עלות הזנקת שני מטוסי הקרב לעבר מצנח הרחיפה, שנסחף לאזור הקרייה למחקר גרעיני בדימונה, היא 300 אלף שקלים. לאחר שתיבחן מידת אחריותו של הצנחן, יוחלט אם להגיש נגדו תביעה כספית
חנן גרינברג
300 אלף שקלים. זו עלותה של ההרפתקה שסיפק אתמול (יום ב') גולש הרוח לחיל האוויר. ליתר דיוק, זו עלותם של הזנקת שני מטוסי הקרב מסוג אף-15 (רעם) לעברמצנח הרחיפה הממונע שחג באזור הנגב, בין ירוחם לדימונה, ונסחף עם הרוח לאזור הקרייה למחקר גרעיני.
בחיל האוויר אמרו כי עלות הזנקת מטוסי קרב היא גבוהה ולא מן הנמנע כי לאחר שתבחן מידת האחריות של הצנחן, יוחלט במערכת הביטחון האם להגיש נגדו תביעה כספית.
"האירוע התרחש באזור הכי רגיש של מדינת ישראל. אנחנו עדיין בודקים את הנתונים המדויקים אך ככל הנראה הוא נכנס למרחב אסור לטיסה, במרחב הזה היה אפשר להפיל אותו מבלי לשאול שאלות", כך אמר ל-ynet קצין בכיר בחיל האוויר.
לדבריו רבים טסים להנאתם במצנח הממונע המכונה "בקאי" בעיקר באזור שפיים והסביבה. "ישנן הגדרות ברורות לגבי אזורי הטיסה, כל חריגה מהן צריכה להיות בתיאום מול מרכז בקרה אווירית. במקרה היום לא היה כל תיאום. כלי הטייס זוהה על ידי מערכת ההגנה האווירית. בוודאות הוא לא עמד בחוקים המוגדרים".
הקצין הבכיר ציין כי כל אירוע מסוג זה שבו נע כלי טיס מכל סוג, סמוך לאזור האסור לטיסה גורם להעלאת כוננות ולהפעלת נוהל מסוים בחיל האוויר. "כשאתה רואה מצנח רחיפה ממונע על גלגלים באזור הזה, אני חושב שכל אחד צריך לחשוש", אמר. לדבריו בתוך דקות ספורות הוזנקו לעבר המצנח שני מטוסי קרב מסוג אף-15 מדגם "רעם" ששהו באותו זמן באימון שגרתי והוכוונו לאזור בו שהה הצנחן.
"אני מניח שהצנחן הבין באותם רגעים איפה הוא נמצא. ניתן לראות את כיפת הכור ואת שני מטוסי אף-15 ולהבין שזה קשור אליך. בכל מקרה הוא הנמיך ונחת וכך למעשה נגמר האירוע".
בחיל האוויר יבוצעו בימים הקרובים תחקיר מקיף על האירוע שהסתיים בשלום, בעיקר בזכות הזהירות שנוקטים בחיל האוויר בזיהוי מטרה מעין זו.הקצין הבכיר סיפר כי בשנה אחת ישנם בין עשרה ל-20 מקרים בהם כלי טיס שונים, בעיקר מטוסי "אולטרה לייט" קלים, חורגים מהאזור המותר לטיסה ומטוסי קרב מוזנקים לעברם. "בתקופה האחרונה הצלחנו קצת להוריד את היקף האירועים מהסוג הזה, אבל ראוי שגם המערך האזרחי יפעל על מנת לעורר את מודעות חובבי הטיסה לתאם מולנו כל עלייה לאוויר. גם העובדה כי בחלק מהמקרים הוגשו תביעות מטעם משרד הביטחון כנגד אלו שחרגו מההוראות הביאה לירידה מסוימת בהיקף החריגות".
טרקטורון מעופף (לקוח מפה)
נערך לאחרונה ע"י chatulim בתאריך 23-05-2006 בשעה 08:05.
|