30-01-2006, 21:33
|
|
|
חבר מתאריך: 02.11.01
הודעות: 5,463
|
|
לגבי ההרכב של העץ, ראה אשכול זה (תוך דגש על התגובה של דוק05).
והסיבה שהעץ אינו שוקע, הוא שהמים כבדים ממנו. ליתר דיוק, צפיפותו נמוכה מצפיפות המים.
מה זאת אומרת?
דמיין לך כדור זכוכית בגודל של כדורסל, שבו מים ואויר (חצי-חצי). אם המים מאיזושהי סיבה יהיו למעלה, למשל בעקבות ניעור, כח המשיכה יגרום להם לרדת ולתפוס את חציו התחתון של הכדור. התיאור הזה הוא תיאור מצויין, אבל הוא לא מתאר דבר חשוב אחר שמתרחש בכדור: המים שיורדים למטה, מספיק כבדים (יותר נכון, צפופים) כך שידחפו את האויר מלמטה למעלה, לחציו העליון של הכדור.
עכשיו נכניס לכדור הזה משקולת ברזל. המשקולת תשקע מיד לקרקעית.
הסיבה? הצפיפות של הברזל גבוהה מצפיפות המים, ולכן הכח שיפעיל הברזל על המים (כח שנובע מהגרוויטציה) יהיה מספיק גדול כדי להזיז את המים לצדדים (וגם במידה מסויימת למעלה) ויחליף מים בתחתית הכדור.
העץ הוא משהו באמצע, בין אויר לברזל.
מצד אחד, עץ הוא דבר כבד (צפוף) הרבה יותר מאויר, אבל מצד שני, עדיין פחות ממים. למעשה, אם נשקול נפח זהה של מים ושל עץ, נקבל שהעץ בעל מאסה נמוכה יותר.
אז מה קורה במצב שכזה?
המים (הצפופים יחסית) דוחפים את העץ מספיק חזק כלפי מעלה, כדי שלא ישקע לגמרי (הם תמיד "ינסו" להכנס מתחתיו) אבל מצד שני, הם יצטרכו להלחם במשקל שלו, שתמיד ינסה "לגרור" אותו למטה. הגובה שבו העץ ישאר בסופו של דבר, אם המים אינם גועשים, הוא הגובה שבו כח המשיכה שמופעל על העץ יתאזן עם הכח שמפעילים המים.
ואיך אפשר לחשב את זה? (פיסקה למתקדמים )
הכח שאותו יפעילו המים על הגוף, כלפי מעלה, תלוי בנפח שהגוף תופס מתחת לפני המים. החלק השקוע של הגוף, יחליף מאסת מים הזהה במאסתה למאסת הגוף השקוע כולו.
|