|
11-12-2004, 23:44
|
|
|
|
חבר מתאריך: 23.09.03
הודעות: 12,141
|
|
תדפיס לי דינוזאור
אובג'ט הישראלית מסייעת למנתחים, יצרניות נעליים, מכוניות וטילים בעזרת מדפסות המסוגלות להדפיס חפצים תלת מימדיים, וכעת היא עומדת להתרחב.
ביולי 2003 עקב העולם בדריכות אחר ניתוח מסובך להפרדת התאומות הסיאמיות האיראניות לאלה ולאדן ביג'אני, שנערך בבית החולים רפלס בסינגפור. הניתוח היה כרוך בסיכונים גדולים, מכיוון שהתאומות היו מחוברות בראשן ובכלל זה שיתפו כלי דם גדול. בתי חולים רבים בעולם סירבו להסתכן בביצוע הניתוח. אז פנתה חברה ישראלית קטנה מרחובות בשם אובג'ט גיאומטריס, והציעה לרופאים להתאמן לפני הניתוח על מודל פלסטי מדויק של מבנה הגולגולת של התאומות.
שנה לפני כן הסתייע בית חולים לילדים בקליפורניה בשירותיה של אובג'ט, בניתוח דומה שבוצע בשתי תאומות סיאמיות מגואטמלה. המודל שהפיקו מדפסות אובג'ט, מיפה עבור הרופאים האמריקאים את סבך כלי הדם שחיברו בין ראשי התאומות - והניתוח התקצר מ-97 שעות ל-22 שעות - והסתיים בהצלחה.
עלות הניתוח השני היתה כ-288 אלף דולר, וממשלת איראן, שמימנה אותו, סירבה בתוקף להסתייע בטכנולוגיות "ציוניות". הניתוח המסובך, שארך 53 שעות בהשתתפותם של 28 רופאים, הסתיים בכישלון צורב. התאומות האיראניות מתו כשעה לאחר הפרדתן מאיבוד דם.
לא בטוח שהיענות להצעת אובג'ט היתה מצילה את חיי התאומות, אבל סיפור זה ממחיש כמה רחב השוק שבו משחקת אובג'ט.
אובג'ט מפתחת ומייצרת מדפסות ליצירת דגמים תלת-מימדיים של מוצרים שונים, ממגוון תעשיות. כיצד זה עובד? אובג'ט מבססת את המדפסות שלה על טכניקת הזרקה. למדפסת ראש הדפסה, שבמקום דיו מזריק חומר דמוי פלסטיק הנקרא פוטו-פולימר. ראש ההזרקה נע בשני מימדים - ימינה ושמאלה, קדימה ואחורה - ומזריק את החומר שיוצר את הדגם. עם כל הזרקה יורד המגש שעליו מונח הדגם במקצת, וכך מקבל הדגם מימד שלישי.
"חברות גדולות משקיעות כיום משאבים עצומים בתכנון כל מרכיב במוצריהם", אומרת עדינה שור, מנכ"לית אובג'ט. "המדפסת שלנו היא כלי הגהה שנותן משוב למתכנן המוצר בצורה מיידית ובסביבה משרדית".
אובג'ט גייסה עד היום כ-17 מיליון דולר, רובם מסאיטקס המחזיקה בכ-23% ממניותיה, וכן מקרן ההון סיכון TDA וממשקיעים פרטיים מאירופה ומארה"ב. כיום משווקת אובג'ט שני דגמי מדפסת, Eden 260 הנמכרת בכ-70 אלף יורו, ו-Eden 330 הנמכרת בכ-100 אלף יורו.
פיתוח המדפסות אינו עניין של מה בכך. מדובר במכונות גדולות ועתירות טכנולוגיה, המחייבות מומחיות במגוון דיסציפלינות - הנדסת תוכנה, חומרה, פיסיקה, כימיה, מכניקה ואלקטרוניקה. די קשה להאמין שצוות של כ-20 עובדים בלבד היה אחראי לפיתוחן בשנותיה הראשונות של החברה - 2000-1999. גם 70 עובדיה כיום, שחלקם מועסקים בחברה במשמרות סביב השעון, לא נראים כמו צוות שיכול לייצר 20 מדפסות בחודש.
לאובג'ט יש כיום יותר מ-250 התקנות של מדפסותיה אצל לקוחות בשלל תעשיות: נייקי אדידס, למשל, מתכננים באמצעותה סוליות נעליים; לגו והאסברו מעצבים במדפסת צעצועים; קולגייט ופרוקטר אנד גמבל מסתייעים בה באריזות; BMW, פורד, הונדה ואאודי מפתחים דגמי מכוניות ולוקהיד מרטין - טילים.
הכנסותיה השנתיות של החברה מוערכות בכ-15 מיליון דולר. חלק ניכר מההכנסות מושקע במחקר ופיתוח והחברה צופה מעבר לאיזון רק ב-2006.
תביעות משפטיות גם מבפנים
היקף שוק מוצרי ההדפסה התלת-מימדית יסתכם השנה בכחצי מיליארד דולר. מתחרה עיקרית בשוק היא 3D Systems, שמכונותיה מפיקות דגמים תלת מימדיים המגולפים בלייזר. החברה מוכרת ב-120 מיליון דולר.
שחקנית נוספת בשוק, סטרטסיס, מפיקה דגמים תלת-מימדיים על ידי מכונה הפועלת כמעין אקדח דבק. באובג'ט ובסטרטסיס טוענים כי מוצריהן משלימים זה את זה, ודבר זה הביא אותן השנה לחתימת הסכם לשיתוף פעולה, במסגרתו החלה סטרטסיס לשמש כמפיצת מוצרי אובג'ט בארה"ב.
סטרטסיס מוכרת כיום בכ-70 מיליון דולר בשנה, ולא מן הנמנע כי תתמזג עם אובג'ט לכדי איום של ממש על 3D Systems. לכן אין פלא שהתחרות העסקית כבר החלה לגלוש גם למישור המשפטי.
לפני כחודש הגישה Systems 3D תביעה כנגד סטרטיס ואובג'ט בבית משפט בניו ג'רסי. בתביעה טוענת 3D Systems כי מתחרותיה מפרות לכאורה פטנטים שלה בתחום הדפוס התלת-מימדי, ומבקשת לאסור הפצת מוצריה של אובג'ט בארה"ב. באובג'ט לא מתרגשים במיוחד מתביעה, ואומרים כי העניין מטופל על ידי עורכי הדין של החברות.
הטכנולוגיה של אובג'ט מושכת תביעות גם מבפנים. שתי תביעות הוגשו בשנה האחרונה על ידי מנכ"לה לשעבר חנן יוספי וקבוצת משקיעים, אשר טענו בנפרד כי נושלו מזכויותיהם ומאופציות שהובטחו להם בחברה. תביעה שלישית הוגשה על ידי מומחה איטלקי בשיווק שעבד בחברה וטען כי לא קיבל את מלוא התשלום והאופציות שהובטחו לו עבור שירותיו.
http://news.walla.co.il/?w=/4/635842
_____________________________________
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. -Rick Cook
נערך לאחרונה ע"י DeepSpace בתאריך 11-12-2004 בשעה 23:48.
|
|