28-10-2004, 22:04
|
|
|
|
חבר מתאריך: 05.06.02
הודעות: 21,476
|
|
קאסיני צילמה תמונות חדשות של טיטאן
קאסיני צילמה תמונות חדשות של טיטאן
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/portals/hayadan/imagesP/sub98/982111914-L-titan261004.jpg]
החללית הגיעה עד למרחק של 1,200 קילומטרים מפני הירח המסתורי, והצליחה להעביר לכדור הארץ את התמונות הבהירות ביותר עד כה של פני השטח
אבי בליזובסקי
החללית קאסיני שיגרה לכדור הארץ תמונות מרהיבות של הירח השבתאי טיטאן, ונתנה למדענים מבט קרוב יותר על הירח המסתורי. התמונות המעורפלות אמנם אך בכל זאת חושפות קצת יותר פרטים נקלטו באנטנת החלל העמוק ליד מדריד ביום רביעי לפנות בוקר.
הבהירות ביותר
החללית הגיעה עד למרחק של 1,200 קילומטרים מפני הירח, פי 300 קרוב יותר מאשר בטיסת המעבר הראשונה ליד טיטאן שביצעה החללית ביולי. התמונות הראשונות היו הבהירות ביותר של פני השטח, והמדענים מצפים לתמונות טובות יותר בהמשך.
נסיונות לצפות בפני השטח הקרחוניים של טיטאן היו עד כה מתסכלים בשל הערפל הכתום המכסה את כל פני הירח. ואולם המדענים קיוו שהטיסה הפעם תהיה קרובה כדי שניתן יהיה לחדור מבעד לערפל. "זו הסטוריה בהתהוותה. לעולם לא נהיה תמימים או בורים. בתוך שעות, מערכת השמש תהפוך למקום הרבה יותר קטן", אמרה ראש צוות ההדמיה של קאסיני, ד"ר קרוליין פורקו.
לחדור מבעד לאטמוספירה
"זה מאוד מרגש, משום שלטיטאן יש אטמוספירה כל כך עבה. יהיה מרגש לגלות מה יש על פני השטח", אמר מנהל פרויקט קאסיני, פטר פון. המדענים סבורים כי לטיטאן יש אוקיאנוסים של מתאן ואתן נוזליים מעל פני השטח הקרחוניים שלו. כאמור בהמשך השנה תפרד החללית הויגנס מקאסיני ותחדור לאטמוספירה של טיטאן. היא תשדר נתונים במהלך הצניחה שלה ותבצע משימות מדעיות על פני השטח, אם תשרוד.
ואולם הביקור של קאסיני השבוע בקרבת טיטאן עשוי לענות על כמה מהשאלות אודות עולם בלתי נחקר זה. בפרט, הוא עשוי לסייע לפתור ויכוח מתמשך אודות טבעם של פני השטח הקרחוניים. אחת התאוריות אומרת כי הטלאים הכהים הנראים בתמונות מייצגים מסות יבשתיות מוצקות, בעוד האיזורים הבהירים יותר הם אוקיאנוסים של מתאן ואתן נוזליים.
בקרוב הסרט
כדי ליישב את הויכוח, משתמשת קאסיני במצלמות שלה, במכשיר הקרוי Visual Infrared Mapping Spectrometer (Vims) ובמכ"ם ההדמיה שלה לחדור את הערפל העבה. מצלמות החללית צילמו תמונות בהפרדה גבוהה שיסייעו למפות את אתר הנחיתה של הויגנס. המצלמות צילמו תמונות של ההתקרבות אחת ל-15 דקות. תמונות אלה ישולבו לסרט שעשוי להראות את תנועת העננים באטמוספירת טיטאן.
מכשיר ה- Vims יחקור את התופעות האטמוספיריות והתצורות הגיאולוגיות על טיטאן בעוד מכ"ם ההדמיה, שעד כה לא השתמשו בו כדי לאסוף נתונים על טיטאן, יבנה מפות טופוגרפיות. מכשירים אלו אמורים לסייע לקבוע האם הויגנס תנחת בים או נהר של הידרוקרבונים, על מצע אורגני או על קרח מוצק. בנוסף לכך, סטקרומטרי מאסות ינתחו את הרכב האטמוספירה במהלך המעבר.
כמו פעם בכדור הארץ
התנאים על טיטאן – שהוא הירח השני בגודלו במערכת השמש נחשבים דומים לאלו ששררו בכדור הארץ לפני 4.6 מיליארד שנים. הטמפרטורות עולות לעיתים נדירות מעל למינוס 179 מעלות צלזיוס והאטמוספירה כוללת בעיקר תרכובות מבוססות חנקן ופחמן.
לפיכך סבורים מדעני המשימה שהירח יכול ללמד אותנו משהו אודות התנאים החיוניים להיווצרות החיים על כוכב הלכת שלנו. "יש לנו אטמוספירה פרימיטיבית שנשמרה במשך 4.6 מיליארד שנים. טיטאן נותן לנו סיכוי למסע קוסמי בזמן" אמר טובי אוונס, מדענן ראשי ב-JPL בפסדינה, קליפורניה. טיסת המעבר של קאסיני, אחת מ-45 המתוכננים במהלך המסע במערכת שבתאי - צפוי לתת לנו טעם של מה שצפוי להויגנס כאשר היא תחדור לאטמוספירה של טיטאן.
הכתבה לקוחה מאתר הידען
|