לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 26-09-2009, 15:12
  FiReBall מנהל FiReBall אינו מחובר  
מנהל צו"ב
 
חבר מתאריך: 02.05.02
הודעות: 7,828
Facebook profile Follow me...
יושב לי על אסלת הצוללת הגרעינית שלנו. יום על דולפין.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "כתבה בידיעות: ביקור בצוללת דולפין"

יגאל סרנה


נחתי לי בניחותא על כס המתכת הנירוסטאית של האסלה הדולפינית,
בפרטיות נדירה, והבטתי סביבי בים השעונים והידיות והשלטים וההנחיות
ולפתע נרעדתי לשמע קול הבס הסמכותי של כתבנו הצבאי, אלון בן דוד שהרעיד את המתכת.
"מאחורי וילון זה שלא רוצים שאפתח," אמר הקול,

"יש עשרה תאי טורפדו שע"פ פרסומים זרים... רגע..." אמר הקול מעבר לדלתי,
"נקליט שוב... בקושי ישנתי הלילה שעה וחצי. יש לי שתי תאומות שרק נולדו... מעבר לוילון אטום זה שלא רוצים שאפתח, יש עשרה צינורות טורפדו שיכולים להכיל טילי שיוט עם ראשי נפץ גרעיניים, כך ע"פ פרסומים זרים. ואפילו," אמר הקול,
ואני נדרכתי כקפיץ בתאי הצר, "יכולת מכה שניה."
בום!
בן דוד סיים והלך עם צלמו ואני יצאתי לחופשי.
ואכן היה שם וילון ירוק מבד עבה, כוילונות שתלויים בצוללת....


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.notes.co.il/igal/user/2GetAttachment.jpg]

(בתצלום של משה שי, יורד כתבנו, הנקודה הלבנה אדומה, בסופו של יום, בזהירות, אל מחלת הים שלו.)
כשכולם עמדו על גשר הצוללת הגבוה והשקיפו אל הים ורצועת החוף הכרמלית ההולכת ומתרחקת, ירדתי בזהירות לבדי בפיר החלקלק, כגולש אל תהום או באר ברזל עמוקה וחפשתי את המקום שבו רבצתי כמת לפני כך וכך שנים בצוללת הדור הקודם שטרם דולפין זו. אז חליתי כמעט מיד בהיכנסי אליה מפאת הים הסוער. במטבחון זעיר של נירוסטה, עמד עכשו חייל שעל גבו נרשם: "אני אבו שוקרי המקורי". מוקף תרנגולות קפואות וידיו בוחשות בבצק, הכין הטבחון לחמניות ורוטב לעוף מריבת תפוזים וקטשופ ונזכרתי איך באמצע ה80, באמא של הדולפין, הרגשתי ככל חולה ים, כי לעולם לא אקום עוד מדרגשו של מפקד הצוללת.
הכלי ההוא הישן התנדנד לו על פני המים, רעד ונע והיה מלא ריח צלי ממטבח זעיר כמו זה, ריח מחליא כשאתה חש ברע, וקללתי את היום שבו ירדתי למעמקים. אבל לפני כשבוע על הדולפין, חשתי יציב ובריא כמלח ותיק. אולי כי בגרתי ונעשיתי פחות רגיש ואולי כי הדולפין גדולה יותר, דור אחר ומרווח ונוח יותר בשייטת הצוללות הקטנה שזה עתה מלאו לה חמישים. יובל שנים מאז בא יוסלה דרור ואמר לבן גוריון שמוכרחים צוללת עברית וקנו אחת בריטית ישנה שעברה את המלחמה העולמית והתחיל הדיבוק של יהודים תת ימיים, וצי קטן שכיום כל כלי בו עולה כחצי מיליארד יורו. יד ראשונה מגרמניה. יותר מכל תקציב המדינה דאז.
שמו של "אבו שוקרי המקורי" הוא ברק. שבוע קודם, כך סיפר לי, התקשרו אליו מהשייטת והתחננו שיבוא להפלגה קצרה כי השף הקבוע, דביר רב התושיה, מיצר הסלטים וממציא השרבטים יצא לחופשה ואין מי שיבשל לצוות. ברק, רווק בן 29, מערד, צוללן במיל, מהנדס כימי חדש ומדריך פסיכומטרי, עזב את אהובתו ובא למטבחון שנראה כמו הצעה של איקאה לדירה הכי קטנה בעולם ובישל. זהו תא מתכתי זעיר ומשוכלל שפועל בניצול מלא כמו כל הצוללת. נמוך תקרה, מלא תאים נעולים ותויות. מאורגן להפליא כחדרו של רווק פדנט. הנה תא מלח ותא קמח, תא קנמון ותא שום ומיונז וסוכר. כל דבר נעול ואחוז בדרך שלא יפול או ינחת על ראשו של הטבח. לכל דבר תפס וידית ו"זה הכי נוח בעולם, כי כאשר אתה עומד באמצע היד שלך מגיעה לכל חלק." מטבח כמידת אדם שנתפר על פי גופו הצנום של הטבח הצבאי הרזה. נוח וישן משימוש של עשר שנים כגיל הצוללת.
כמה מנות מכין הטבח?
מאה מנות עוף לחמישים איש רעבים שכוללים גם את הכתבים המצטרפים וצלמיהם, דוברת מצה"ל, ומפקד השייטת עצמו. אל"מ ע. בעל החזות האדמירלית גם במדי ב' הפשוטים.
מהי צוללת? שואלים אותי אלו שנשארו על היבשה וכמהים להיות בה. הצוללת היא אם כן ארגז מכשירים ענקי או עולם שלם קטן. קופסה עגולה. גליל מתכת שבו אתה חי בין מאות שעונים ושסתומים ששומרים על חייך במקום שבו לחץ הים מעליך כה אדיר שבתקלה קטנה הכל נמעך כשפופרת משחת שינים ריקה. אבל אין הדבר כך בזמן שלום והכלי בטוח יותר מכל מכונית ורכבת. אבל לחיות בו זה לגור בין זיזים, כמו לגור בתוך קיפוד שקוציו פנימה. מיכל חיים, קפסולת קיום שכולה ידיות ברזל ופתחים ומכשירים ומעברים צרים.
תארו לכם מקום שבו לרגע אינכם חדלים להצטופף או להדחק. תארו לכם לחיות חודש במעבר צר כמו ביציאה מקולנוע אחרי סרט, היכן שרוב האנשים חשים מחנק בלתי נסבל אפילו לדקה. תארו לכם לחיות חודש במעלית תקועה ומלאה. מנותקת מן העולם, ובלי קליטה. המון אנשים סביבכם. לנשום את אוירם. לישון בתא קטן של מיטה או על ספסל. בלי פינה משלכם. תארו לכם לגור חודש באוטו בלי חלונות. כי אין בצוללת דולפין חלון לעולם, זולת הפריסקופ. בזמן הזה שבדקתי את ביתי החדש, החלו העופות משתזפים בתנור הבשר הנפרד מתנור החלב. זו צוללת גרמנית כשרה.

ראשי חץ גרעינים ווילון ירוק.

לצוללת שלוש קומות כמו לכל שיכון ישראלי. מן הגשר המזדקר בראשה נפתחת דלת לפיר עגול ועמוק. ראשית אתה יורד בשלבים החלקים משמן ומים לקומה הראשית. למפלס המחיה שבו גרים כמעט כולם. שם, רק למפקד, סא"ל מוטי, יש תא מחיה זעיר בגודל שירותים. מיטה ושולחנון. לקצינים יש תאי ארבעה זעירים של מיטה דו קומתית ולחילים מיטות מתחלפות המפוזרות בחדרי אוכל זעירים וקיטונים פתוחים. האנשים חיים ברווחים שנותרים בין מכשירים ושעונים וצינורות, עם פרטיות של שבט נודדים. במפלס הראשון שבו מתנהלים החיים יש חדר מלחמה: מרכז טקטי שבו המון מסכים ולפטופים ופריסקופ וגם חדר נהג: המרכז הטכני המקביל ובו גם המון מסכים של מערכות ההשטה. הקומה מתחת לזו דומה, אבל היא קומת הנשק ובה רק תא שינה לשלושה. על מה אתה חולם בלילה ליד הטורפדו, חייל?
אני תוהה. ומתחת לזה קומת צנרת ושסתומים. שם עובדים ולא חיים. זה המדור התחתון. מצברים.
בקומה העליונה שבה חיים הכל, יש שני בתי שימוש לנוזלים שהם גם מקלחות. מין אסלת מתכת שניצבת בלב אלף מכשירים כמו נגיד אסלה בתוך מנוע. היא נראית כפתח מילוי שמן רחב ולו דוושה מתכתית לריקון. שם גם מתקלחים חמישים איש. יש עוד אסלה שרק היא מותרת לפסולת מוצקה בקומת הנשק, התחמושת והטילים. שם נחתי לי בניחותא על כס המתכת הנירוסטאית, בפרטיות נדירה והבטתי סביבי בים השעונים והידיות והשלטים וההנחיות ולפתע נרעדתי לשמע קול הבס הסמכותי של כתבנו הצבאי, אלון בן דוד שהרעיד את המתכת.
"מאחורי וילון זה שלא רוצים שאפתח," אמר הקול, "יש עשרה תאי טורפדו שע"פ פרסומים זרים... רגע..." אמר הקול מעבר לדלתי, "נקליט שוב... בקושי ישנתי הלילה שעה וחצי. יש לי שתי תאומות שרק נולדו... מעבר לוילון אטום זה שלא רוצים שאפתח, יש עשרה צינורות טורפדו שיכולים להכיל טילי שיוט עם ראשי נפץ גרעיניים, כך ע"פ פרסומים זרים. ואפילו," אמר הקול, ואני נדרכתי כקפיץ בתאי הצר, "יכולת מכה שניה." בום! בן דוד סיים והלך עם צלמו ואני יצאתי לחופשי.
ואכן היה שם וילון ירוק מבד עבה, כוילונות שתלוים בצוללת על פתחי תאי שינה להעניק שמץ של פרטיות. הסטתי ונכנסתי וראיתי חלל גדול ודומם. חייל קטן ישב על הרצפה והעתיק משהו מספר למחברת. "אסור לך להכנס!" אמר לי ברכות. בגבו ראיתי את הפתחים המוכרים מסרטי צוללות כמו "הספינה" הגרמני, של תאי טורפדו ונזכרתי בספר שהרעיש בסוף שנות החמישים את האויר: "על החוף" של נוויל שוט ובו הגיבור קומנדר דוויט טאוורס מפקד צוללת גרעינית אמריקאית שנותר עם צוותו, לבדם מכל ארה"ב הנחרבת במלחמה אטומית. הם חיים תחת המים ומגיעים לאוסטרליה בעת שהנשורת נישאת עם הרוח להשמיד את שארית העולם.
"מהי יכולת המכה השניה?" שאלתי למעלה את מפקד שיטת הצוללות אל"מ ע. "שאל את אלון בן דוד," סתם וחייך. אבל הצוללות שלו אכן מוצגות בעולם כנשק יום הדין. הן מהוות טריטוריה ישראלית בלתי פגיעה שבעת התקפה גרעינית שתחסל את הארץ כולה, תוכלנה לתקוף מאי שם תת ימי בטילי שיוט עם ראשי חץ גרעיניים, כך עפ פרסומים זרים, לנקום על החורבן.
הוא גבר גבה קומה בן 42 שפניו רבועים וחטובים כפני מפקד בסרט מלחמה. יש לו חמישה ילדים על החוף במרכז הארץ. אביו היה איש חיל אויר ואחיו בחיל אויר, אחותו במבצעים לפני 24 שנים בחר בקרקעית הים, כמין התרסה במסורת חיל אויר, וטיפס בצי הצוללות מלמטה עד הפסגה.
בתוך שלוש שנים יגדל הצי שלו, שייטת 7, שמנתה תמיד שלוש צוללות לחמש או שש. וחשיבותו, נדמה לי, גואה. תהיתי אם קרא את הספר "על החוף" על בדידותו של מפקד כלי שכל עולמו מאחור חרב. "לא שמעתי על הספר," אמר לי ע. ורשם לעצמו את שם הספר. "אבל אתה יותר מדי מתעסק בסוף העולם." אמר לי. הוא איש מעשי, מאופק כצוללן הכי בכיר. את מובי דיק קרא גם קרא ואורך הצוללות שלו בדיוק כאורך הלויתן הענק או ספינתו של קפטן אחאב שרדפה אחריו: 37 מטרים.

ריח אפיה נפלא

שעות שייטנו ללב ים בעומק פריסקופ ושנורקל של 15 מטר. עדיין הגיע חמצן למנועי הדיזל והם פעלו בשקט ומילאו את המצברים. אחר כך ירדנו למטה מזה. חמישים מטר. מאה מטרים. מאתים וחמישים מטרים, הראו שעונים בכל פינה. אל אלוהים. מחשבה מוזרה היא על רבע ק"מ של מים אפלים כלילה מעל ראשך. מיליוני טונות של לחץ. שמעתי את תנועת המים על גוף הפלדה. בחדר הפיקוד הראו המסכים הצבעוניים את תנועת הספינות במרחקים. דיגים וספינת קרב וסוחר. מרחק עצום מעל הראש. העולם הפך למשחק מחשב. שום סימן חיים אחר מבחוץ זולת המסכים. אין יותר עולם וגם אם יחרב לא תדע לזמן מה. "הסופות הכי גדולות, צונמי וטיפון עוברים הרחק מעליך." תעבור שעה קלה עד שתבין כי אין תשובה משום מקום. "אנו אכן מלחים בלי מגע עם הים," הודה בפני המפקד. "לא חיים אותו, לא נרטבים כמעט, אבל מושפעים."
ריח מנחם של מאפה התפשט באויר בעת שהטבח ברק המשיך לפתל גלילי בצק ללחמניות קטנות וזרה עליהן שומשום ואפה. כמה תמימה פעילות זו של הטבח בלב ספינת מלחמה עצומה וחמושה כל כך בעומק האפל. כנוכחות רכה של אהובתך בליבו של שדה קרב. אין פלא כי המטבח הוא מרכז העונג היחיד פה. והאוכל הוא הפיצוי. על מה תתענג משך חודש תחת המים זולת הצלחת משימה ואוכל ואולי החלומות שעליהן אין לאף אחד שליטה? הייתי רוצה לראות מחקר על חלומות צוללנים. האם הם עפים שם מעל הים כאלבטרוס? כשחף? האם הם חולמים על הים? טביעה? ישועה?
כמה צפופים החיים פה, אני חושב בחדר הפיקוד כשאין שניה שאינך נרמס, נדחף, מוזז עי מישהו. כולם מתחככים כי הכל צר כל כך. לא מומלץ להיפוכנדרים, סובלי קלאסטרופוביה, מתעבי מגע וסובלי צפיפות או שונאי אדם. באחד ממאות המבחנים שעוברים המתנדבים לצוללות, הם נמצאים בחדר מוצף מים עד חוטמם וצריכים לפתור נוסחאות מתמטיות סבוכות או לבצע משימה קשה. זו אגב סיטואציה לא בדיונית בחיי הצוללנים המכונים מועדון ה- 700 על שם הציון הממוצע בפסיכומטרי שלהם שנדרשת מהם גם יכולת מוכחת לחיות בהרמוניה בלחץ בחרדה, וכיוב. בקיצור ישראלים נבונים ורגועים. ואכן נעימות שורה על התנהגותם בקופסה. העדר לחץ וחרישיות דיבור. אנשים טובים מהסוג שקצת חסר לנו מעל פני המים.
"אני מכיר אותך," אמר לי פתאם חיל ממושקף אחד במסדרון מכונות צר שאני מתגנב אליו בקומה התחתונה. הוא בנם של חברים שכל שבוע רושמים ומצלמים ביחד בעיתון אחר טור מקסים על מגורי משפחות ובני אדם והנה כמה מוזר ביתו של בנם בעומק הים. מה אתה עושה פה? הוא שותק. אין הצוללנים מדברים על מלאכתם מתחת למים. בהפוגות הוא קורא את תוף הפח של גינתר גראס. את זה גילה לי.
- מה תפקידכם ובמה הוא שונה ממטוסי חיל האויר? שאלתי את מפקד השיטת אל"מ ע.
"אנו כוח התקפי תת ימי." גזר המפקד.
ובימי שקט כמו רוב השנה? ניסיתי.
"אנו עוסקים במודיעין. הצוללת נמצאית עמוק ורחוק. מאד רחוק. לא אגיד כמה. ויודעת לבצע משימותיה בחשאיות מלאה. וכל זה מיצר ערך מוסף שאין לשום כלי אחר. לשום מטוס... מטוס דוגם משהו כשהוא עובר. צוללת נשארת. אוספת משהו לאורך זמן רב.
כשאני הולך איתו במסדרון אני קורא בקול למישהו וע. מהסה אותי. הוא מראה לי איך הכל מבודד לא רק מרעש החוץ אלא גם שלא יחלחל רעש הפנים אל החוץ. שלא תשמע. שלא יוכלו להקשיב לך. לגלותך או אף לשמוע ולפענח מה שאתה אומר. אלו היכולות שמוצגות בסרט על "המרדף אחרי אוקטובר האדום." הכל מבודד בפנים. דלתות ורצפה ותקרה. הדיבור שקט והמנועים חרישים. יש רגעים של תרגיל לקראת מגע שבו כולם משתתקים לגמרי. סיר לא זז במטבח. מזלג לא נופל על הרצפה.
לפני שפיקד על הצוללת, אמר לי מפקדה מוטי, הוא פיקד כאחרים בין היתר על ספינת סונר שמגלה צוללות. זה חלק מהמסלול הכנה. "שם אתה רואה כמה קשה לאתר צוללת כשהיא במים עמוקים ושקטה, וכמה, אם גילית אותה, נעלמים באחת כל יתרונותיה והיא חשופה." שם אתה לומד לשקוט. לכן אתה צריך צוות שקט. צוות שההיררכיה בו אינה מושגת בצעקה או בשל דרגה או שליטה אלא בהבנה שקטה. ואין ויכוחים וריבים ולא מתפתחת במעמקים הדלקת הכרונית המסוכנת של הזעם והמתח שיכולה להחריב כל צוות. בסוף האוכל ראיתי איך מפנים הקצינים את כליהם. איש אינו מורה לאחר מה לעשות. יש פיקוד, לא שליטה. הלוואי בקבינט צוות כזה.


נשות הצוות


מנגנון אזעקה החל לצרוח פתאם ושבר את השקט. בלב ים הוכרזה שריפה בצוללת. היה לחץ, אף אם כתרגיל. צעקות מהוסות. ריצות. פקודות. בדיקת ביצוע עם סטופר. חילים חבשו מסכות גז משונות ורצו וחיברו אותן לפתחי אויר. הרצפה נטתה באלכסון ואנשים הלכו עקום כשיכורים. בחוץ השתרע סביבנו אוקינוס של מים, אבל האש היא האויב.
ישבתי ונאחזתי בידיות בתא האוכל הקטן שבלילה נפתחות בו ארבע מיטות. ודיברנו על המסורת של השיטת להעניק שמות חוזרים לצוללות. מצוללת סבתא לצוללת נכדה. כמו בכל משפחה מסורתית. הכלים הראשונים שהגיעו אחרי שנת 59 נקראו על פי הצעת בן גוריון: תנין ורהב. ב60 הגיעו דולפין, לויתן ודקר. צוללות אנגליות משופצות ממלחמת עולם שניה. בסוף השבעים הגיעו גל, תנין ורהב. ואילו ב99 הגיעו דולפין, לויתן ותקומה הנוכחיות. השמות נעים בין הדורות אבל אין דקר שניה. אולי "תקומה" היא ממשיכתה. תקומה אחרי שואה שלקחה עימה למעמקים שליש מן השייטת ונותרה חרוטה בזכרון כולם אף שארעה בעת שבו טרם נולדו. רק אל"מ ע. הבכיר מכולם, היה אז כבן שנה.
כשתמה השריפה בא מפקד דולפין סא"ל מוטי וישב איתנו. לפעמים הוא נעדר חודש מן הבית. בלי נייד. בלי חיבור אישי לבית בהפלגות. "זה תפקיד שהרגשתי כי אין שני לו," אמר. הוא איש צעיר ששערו הקצוץ הלבין טרם זמנו. "החלטנו ללכת על זה יחד, אשתי ואני... הנשים הן שנשארות כל כך הרבה זמן לבדן שם. כשאתה חוזר כל הילדים בריאים, אבל אז אתה שומע כמה פעמים הם היו חולים בהעדרך... מוכרחים ראש שקט להפלגה. אתה חייב להגיע רגוע מהבית לצוללת. בלי הטרדות."
סבו היה חיל בצבא הרוסי וספר לו כי פעם בשלוש שנים יצא הביתה. סא"ל מוטי מגיע יותר, אבל בהפלגה, כמעט כמו בזמן הרוסי, אין שום קשר לבית. "אני לא רוצה לקבל הודעה על בעיות בבית. זה לא נגמר טוב... במלחמת לבנון השניה לא נתתי לצוות לשמוע רדיו בחדרי כדי לא להוריד מורל.... קבלתי הודעה מהפיקוד על מוות של חבר טוב של קצין שלי בצוללת מהטיל על מוסך הרכבת בחיפה. הוא בא לחדרי, סגרתי דלת, והודעתי לו על מות חברו. הוא התפרק לי מול העיניים. אחר כך יצא והלך לכיפה האחורית. יש שם חלל קטן עם משקולות לפרוק מתחים. ישב ובכה וחזר כמו חדש."
- איך יתבודד פה אדם עם צער או כאב או צורך בפרטיות?
יכנס למיטה שלו ויסגור הוילון. במיטה אתה עם עצמך. אם יהיה חיל מדוכא ידווחו לי. קורה מעט מאד. בהפלגות ארוכות יש רופא.
וסנקציה מול חייל בעיתי?
מספיק שאביט בו ואגיד: אני מאוכזב ממך."
כשאנו מדברים, צורבות פתאם עיני. משהו באויר. והמפקד אומר שאולי גז. "על פניו," אומר המפקד, "צוללת היא המקום הכי לא בטוח בעולם. סגורה ושקועה ומלאה חומרי נפץ וגזים ומה לא. אבל היא יותר בטוחה מן היבשה כשאתה פועל נכון." נרגעתי.

הנווט

בפינת חדר המלחמה שכולו מסכים ולפטופים והקשבה ותצפית ממוחשבת, עומד לו חייל צעיר גבה קומה ומסמן בעפרון מסלול הפלגה על מפה ישנה. הוא הנווט מגבעת שמואל ואלו "מפות ימיות של האדמירליות הבריטית... הכי אמין. הכי מדויק." מאות שנות אמפריה ימית לא טועות. זה קיים לצד המחשבים ולא טועה או כפוף לתקלות. אחרי כל הפלגה הוא עובר במחק ומנקה את המפה השחוקה לקראת המסע הבא. על כל השאר שולט מוחה של הצוללת. "מערכת ממוחשבת שפועלת על פי הלוגיקה שלימדו אותה." אומר לי המפקד. "היא מבחינה בטעויות קריטיות ויכולה להזהיר ולאים ואף לתקן."
באויר גובר ריח העוף המתוק וריח הלחמניות ואנו נקראים לחדרון הקטן בעת שהאחרים נשארים לחכות למשמרת שניה. יש סלט חתוך דק ואורז טעים והעוף הכי עמוק שאכלתי בחיים. הקצין מספר על הצוללת שמאובטחת ואוטומטית יותר מן הדור הקודם. הדור הבא נבנה עכשו במספנות גרמניות ויגיע לארץ החל מעוד שנתיים, שלוש. החדשות תהינה גדולות ונוחות מהקימות אבל לא פורצות דרך. לא מהפכניות. ובכל זאת יש בהן מנגנונים, שלו התקימו בדקר האומללה, היו מצילות אותה מסופה.
"דולפין והמערכת שלה מגינה עליה גם מטעויות שלנו." אומר המפקד, "שומרת מפני טעויות אנוש. מתריעה על פתיחת משהו שלא צריך להפתח. ובמצבי חירום ולחץ גדול זה חיוני. משפר יכולת פעולה מהירה ומכניס לבחינה לוגית כל פעולות של האדם. המחשב מגבה ומונע."
אני נזכר בכל אותם סרטים על ספינות חלל משוכללות שבהן לוקח המחשב פיקוד ונלחם בבני האדם ע"פ הלוגיקה שלו כשהם סורחים בתפקידם או כשהוא מחליט לשלוט.
- הצוללת יכולה למרוד ולקחת את הענינים לידיה?
"לזה יש לנו מפתח שמנטרל. אבל יש מצב גם בצוללת שבו המחשב שבודק כל הזמן נתונים, מזהה שהיא בצרות. גולשת לעומק רב מדי ואין תגובה של הצוות. המחשב אומר: אסור לנו להיות פה, עמוק מדי ואם אנו פה וממשיכים לרדת, זאת אומרת שכל האחרים לא חיים או לא מתפקדים מסיבה כלשהיא והוא לוקח הפיקוד במה שנקרא "דד-מן קונטרול" שליטת איש מת ומזניק את הצוללת במערכת חירום במהירות עצומה חזרה למעלה. לפני הים."
יש רעש חזק של יציאת אויר כאילו הגיבה הצוללת על דבריו והיא נוטה חזק ואנשים מהלכים במסדרון כמי שמטפס בקושי על גבעה. משהו עף. משהו נופל בקול רם. הצוללת מזנקת ואחר כך מגיע פתאם משב אויר לח חי וחם. אור שמש אמיתי ולא חשמל מגיח מן הגשר שנפתח לעולם המואר. אני מטפס על הסולם הלח עד לדלת פלדה ויוצא לסיפון צר ונטול מעקה בלב ים סוער והנה אנו מוקפים סירות גומי מלאות טירונים ומדריכות עליזות. הסירות מטלטלות על הגלים, אך דולפין עומדת לה מוצקה כמסת פלדה כה כבדה עד שאינה רועדת אפילו. סירת צרעה מהירה וקטנה נצמדת לצידה וסולם חבלים מוטל לדופן ואנו קופצים אחד אחרי השני. ורק שם, על הצרעה הרוקדת, הכל מתנדנד ומגיעה מחלת הים הארורה. ואני מביט אחורה אל המקום בו שוקעת הצוללת על כל אנשיה עד שאינה נראית עוד. והחוף קרב ובא.

סוף.

פורסם בידיעות אחרונות . מוסף סוף שבוע זה.








http://www.notes.co.il/igal/60939.asp

_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
"הדואג לימים זורע חיטה, הדואג לשנים נוטע עצים, הדואג לדורות מחנך אנשים."

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה עקוב אחרינו! תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה Facebook

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 26-09-2009, 22:16
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי ralf שמתחילה ב "[QUOTE=עידו גנוט]מ... היא לא..."

בגדול אתה צודק והדולפין II אמורה להיות מבוססת על הדולפין I עם מערכות רבות מה 214 (כולל AIP), אבל עיזבו לרגע את הדולפין, מה שמעניין זה הפתיחות שעוברת על צה"ל בשנים האחרונות:
- עיתונאים מבקרים בצוללת סודית
- עיתונאים זרים מבקרים בבסיס רמון ונחשפים לסופה, לשרף ולאמצעים שלהם
- כתבה של חיים הכט על בסיס רמת דוד במהלך המלחמה ב 2006
- סירטי ירי והפצצות מדויקות שצולמו ע"י כטב"מים וכלי טיס אחרים
- קצינים בכירים מתראיינים ומתבטאים על כל מיני דברים שלפעמים גורמים להרמת גבה (איפה דו"צ?)

ניראה שהצבא רותם לשירותיו את התקשורת וחושף לה טפח אבל מסתיר אלפיים

משפחת צוללות HDW
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #12  
ישן 27-09-2009, 09:38
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "בגדול אתה צודק והדולפין II..."

אני תוהה כיצד זה שהגרמנים לא מפתחים דגם צוללת גדול יותר מה-212/214 - הדחי של הצוללות הללו הוא קטן מאד - פחות מ-2000 טון. צוללת תקיפה גרעינית (דוגמת הSEA WOLF) היא בעלת דחי גדול פי 4. זה מתחייב מהכורים ומערכות נוספות אבל גם מאפשר מן הסתם צוות גדול יותר (זה לא תמיד שלילי - לפעמים דווקא רוצים לקחת איתך עוד אנשים - לוחמי קומנדו וכו' שאין להם כמעט מקום בצוללת קטנה כמו הדולפין), זה כמובן מאפשר טווח גדול יותר (מן הסתם לצוללת גרעינית יש טווח כמעט בלתי מוגבל אבל צוללת לא גרעינית גדולה תוכל לשהות גם היא זמן רב יותר מתחת למים), מהירות (צוללות גרעיניות מהירות יותר ומסוגלות לשמור על מהירות לטווח רחוק יותר - אבל ניתן להוסיף גם לצוללת רגילה גדולה עוד יחידות כוח אם יש מקום) וכמובן עוד אוכל ועוד חימוש.

לדעתי במקרה שלנו זה הגיוני במיוחד כי בסופו של דבר (ועל פי פרסומים זרים וכו') הצוללות משמשות אותנו ליכולת מכה שנייה והן בעצם תחליף עניים של SSBN שהן צוללות ענק (רק שאצלנו זה טילי שיוט "קטנים"). אם נלך על צוללת גדולה יותר נוכל לשאת יותר טילים כאלו או דגמים משופרים. באופן אידאלי כמובן הייתי שמח לראות צוללת קונבנציונאלית מתקדמת נושאת טילים בליסטיים אבל זה נשמע חלום די לא ריאליסטי.
_____________________________________
עידו גנוט, מייסד ועורך ראשי
MegaPixel - אתר הצילום הישראלי
עמוד הפייסבוק שלנו.
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 27-09-2009, 11:07
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "אני תוהה כיצד זה שהגרמנים לא..."

1. מהי הגדרת הצורך המבצעי של הגרמנים?
2. בדקת מה מגבלת הגודל של צוללת קונבנציונלית? השפעת הגודל על קלות הגילוי?

הנושא הוא הנדסי בעיקרו וקיימים חישובים של גודל, מהירות ושקט (יחד עם אחרים).
אני מצרף קישור לספר העוסק בצורה בסיסית בעקרונות תכנון צוללות, אבל ברור שהעסק סבוך.
_____________________________________
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -


נערך לאחרונה ע"י ביטיס בתאריך 27-09-2009 בשעה 11:53.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 27-09-2009, 12:12
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי ביטיס שמתחילה ב "1. מהי הגדרת הצורך המבצעי של..."

א. תודה על הקישור - הצצתי ושמרתי לי אם כי ממש אין לי זמן לקרוא כרגע (זה ספר שלם אחרי הכל).

ב. לא אמרתי שהגרמנים צריכים צוללת גדולה לעצמם (אם כי גם זה לא מופרך) אמרתי שגורמים אחרים שקונים מהם צוללות (וזה חצי מהעולם בערך) בהחלט יכולים להיות מעוניינים. לדעתי כאמור ממש לא היה מזיק לנו צוללת עם דחי גדול יותר מכל הסיבות שציינתי. כן אולי היא מקריבה טיפה חמקנות - מצד שני צוללת גדולה יותר אולי גם תוכל לצלול עמוק יותר וגם לזה יתרונות מבחינת "חמקנות".

בכל מקרה אין ספק שזה נושא סבוך ואני לא טוען שאני מבין את כל מרכיביו אני רק אומר שבסופו של דבר אין באמת תחליף למקום בצוללת - וה-209/214 קטנות מאד (בטח לתפקידים שאנחנו מייעדים להן).
_____________________________________
עידו גנוט, מייסד ועורך ראשי
MegaPixel - אתר הצילום הישראלי
עמוד הפייסבוק שלנו.
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 27-09-2009, 15:05
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "א. תודה על הקישור - הצצתי..."

אני אתחיל ואומר שהידע שלי במתימטיקה ופיזיקה די... לוקה בחסר, בא נאמר. גם אם תענה אותי, יהיה לי מאוד קשה לחזור על הנוסחאות בהידרודינמיקה שלמדתי בשנה א' באוניברסיטה...
דבר אחד שקלטתי מהספר הוא הטענה שהגברת המהירות מ-20 קשר ל-40 תדרוש הגברת הכוח פי-8. אני משער שזו נוסחה של הגברת החיכוך כתוצאה של הגברת המהירות.
הגדלת הצוללת (אני משער) תגרום לאותו אפקט (הקטנת מהירות וצורך בחטיבת כוח גדולה יותר ויותר, הגדלת חתימת הרעש), ובגלל זה צוללות קונבנציונאליות הגיעו לסף גודל מסויים (ואגב, בנושא הזה כדאי לבחון את היפניות שהיו הגדולות מסוגן). אני משער שככל שהצוללת יותר גדולה, כך חטיבת הכוח יותר גדולה ולא תרוויח באמת נפח נוסף.
_____________________________________
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #16  
ישן 27-09-2009, 16:20
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "א. תודה על הקישור - הצצתי..."

בטח לתפקידים שאנחנו מייעדים להן
אנחנו כהרגלנו רוצים הכי טוב, הכי חזק והכי זול, משהו כמו לקחת SSBN, להוסיף לה יכולות של SSN וכל זה בעלות וגודל של SSK.

הגוף הממשלתי הגרמני GSC (שמרכז בתוכו את מספנות HDW + TKMS באמדן וקיל וחברת MAN Ferrostaal) מלכתחילה תיכנן צוללות דיזל-חשמל קטנות ושקטות שיפעלו בים הבלטי ובים התיכון, אז בעידן המלחמה הקרה עם הצוללות מדגם 205 הקטנה יותר או אפילו דגם 201.
הידע ניצבר ואף השתכלל לדגם 206 ומשם לדגם 209 ועד לדגם 212 (כולל גידול בנפח הצוללת) ובהתאם גם מגוון הלקוחות שמצאו את הגודל הזה מתאים לצרכיהן (שוודיה, דנמרק, איטליה, יוון, דרא"פ, קוריאה, ישראל, פקיסטן ואולי ישנם עוד כמה מדינות).
אין לגרמנים לא את היכולת, לא את הידע ולא את הצורך לעבור למגרש שלא מוכר להם ולהתחיל להתעסק עם צוללות של 8000 טון בעלות הנעה גרעינית, במגרש הזה מככבים האמריקאים, הרוסים והצרפתים, גם האנגלים והסינים הוציאו דגמים ייחודיים להם (Astute הבריטית ו Han הסינית).

הגודל הזה של 1500 טון מתאים לנו, לא צריך יותר (באיזה נמל יעגנו צוללות 8000 טון?), מה שנישאר זה לרכוש את היכולות של הצוללות הגדולות יותר אם עדיין לא נירכש - אבל מידע כזה מין הסתם כבר אינו נחלתינו, איך אמר מש"ט 7 אל"מ ע. "תשאלו את אלון בן דוד"....

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #18  
ישן 28-09-2009, 19:33
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 17 שנכתבה על ידי ralf שמתחילה ב "יש בעיה פוליטית/ציבורית..."

יש בעיה פוליטית/ציבורית בגרמניה עם צוללות שמשתמשת בהנעה גרעינית.
הבעיה בגרמניה היא לא בשימוש בגרעין לצורך ייצור כוח (יש בגרמניה 17 תחנות כוח גרעיניות שמייצרות כרבע מצריכת החשמל שלהם), אלא באחזקת נשק השמדה המוני ובעיקר גרעיני.
גרמניה חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (ישראל אינה חתומה עליו!) וכמו כן במסגרת הסכם ההסדר הסופי (אמנת 2+4) התחייבה גרמניה לא לייצר, לא להחזיק ולא להציב נשק גרעיני באזור שהיה שייך לגרמניה המזרחית.
ז"א, גרמניה באופן שיטתי אינה מתחמשת בנה"ה ובפרט גרעיני אע"פ שמבחינה טכנולוגית היא יכולה להגיע ליכולת גרעינית (בעבר היו האשמות שהיא סיפקה לעיראק טכנולוגית נה"ה שהופנתה נגד איראן במלחמתה בשנות ה 80).
אגב, על הסכם מניעת הפצת נשק גרעיני חתומות גם מדינות שמחזיקות בנשק גרעיני כמו: ארה"ב, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין.
גרמניה היא ללא ספק עוף מוזר, מדינת נאט"ו גדולה ומתקדמת עם יכולת טכנולוגית גבוהה שלהבדיל מכל השאר נימנעת מנה"ה ומשאירה זאת לכוחות אמריקאים שנימצאים בתחומה.

מדינות שמשתמשות בצוללות גרעניות מייצרים אותן באופן עצמאי
נכון, רוב כלי השייט שמונעים בגרעין מיועדים לצריכה עצמית של המדינה המייצרת, לכן אם גרמניה תייצר למעשה לא יהיה לה למי למכור.

כך גם מבחינת ייצוא זה לא משתלם להם לייצר צוללות גרעניות.
כן, זה מה שאמרתי, אין להם לא את הצורך ולא את הידע לבניית צוללות עם הנעה גרעינית.
התחום החזק שלהם זה צוללות SSK עם הנעת דיזל-חשמל (מנועי סימנס המצויינים) לשוק שהולך וגדל עד כדי כך שאפילו רוסיה הביעה עניין בצוללות האלה או בחלקים שלהם, אשכול על כך כאן

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 28-09-2009, 19:38
  משתמש זכר shruki shruki אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 23.10.08
הודעות: 25,344
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "[b]יש בעיה פוליטית/ציבורית..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Fang
פוליטית/ציבורית בגרמניה עם צוללות שמשתמשת בהנעה גרעינית. [/b]
הבעיה בגרמניה היא לא בשימוש בגרעין לצורך ייצור כוח (יש בגרמניה 17 תחנות כוח גרעיניות שמייצרות כרבע מצריכת החשמל שלהם), אלא באחזקת נשק השמדה המוני ובעיקר גרעיני.
גרמניה חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (ישראל אינה חתומה עליו!) וכמו כן במסגרת הסכם ההסדר הסופי (אמנת 2+4) התחייבה גרמניה לא לייצר, לא להחזיק ולא להציב נשק גרעיני באזור שהיה שייך לגרמניה המזרחית.
ז"א, גרמניה באופן שיטתי אינה מתחמשת בנה"ה ובפרט גרעיני אע"פ שמבחינה טכנולוגית היא יכולה להגיע ליכולת גרעינית (בעבר היו האשמות שהיא סיפקה לעיראק טכנולוגית נה"ה שהופנתה נגד איראן במלחמתה בשנות ה 80).
אגב, על הסכם מניעת הפצת נשק גרעיני חתומות גם מדינות שמחזיקות בנשק גרעיני כמו: ארה"ב, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין.
גרמניה היא ללא ספק עוף מוזר, מדינת נאט"ו גדולה ומתקדמת עם יכולת טכנולוגית גבוהה שלהבדיל מכל השאר נימנעת מנה"ה ומשאירה זאת לכוחות אמריקאים שנימצאים בתחומה.
[/url]


גם יפן במצב דומה, יש אנרגיה גרעינית למכביר אבל אין פצצות. עניין היסטורי אני מניח.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #20  
ישן 28-09-2009, 19:44
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "[b]יש בעיה פוליטית/ציבורית..."

מי אמר צוללת עם הנעה גרעינית? האם מישהו הבין שזאת כוונתי? ממש לא.

אני דיברתי על פיתוח גרמני של צוללת גדולה יותר מה-CLASS הנוכחי שעומד על דחי של סביב 1500 טון. נאמר משהו שיכפיל את הגודל (3000-4000 טון) גודל שהוא חצי לערך מזה של צוללת תקיפה גרעינית. ההנעה תישאר קונבנציונאלית אבל כמובן שבצוללת כזאת יהיה הרבה יותר מקום לאמצעי הנעה ודלק (כמו גם צוות, חימוש ואמצעים אחרים).

אולי לגרמנים אין צורך בכך - אני העליתי את השאלה האם לישראל אין באופן עקרוני צורך בצוללת כזאת שתוכל לשאת לא רק טילי שיוט אלא גם כמות קטנה של טילים בליסטיים של ממש (למיטב ידיעתי לא קיימת בעולם חיה כזאת - למעשה SSB במקום SSBN).
_____________________________________
עידו גנוט, מייסד ועורך ראשי
MegaPixel - אתר הצילום הישראלי
עמוד הפייסבוק שלנו.
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #21  
ישן 28-09-2009, 20:18
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "מי אמר צוללת עם הנעה גרעינית?..."

מי אמר צוללת עם הנעה גרעינית? האם מישהו הבין שזאת כוונתי? ממש לא
אמנם לא אמרת, אבל אין פטנט אחר להניע 4000 טון ומעלה (ראה את הודעתו של ביטיס).

למיטב ידיעתי לא קיימת בעולם חיה כזאת - למעשה SSB במקום SSBN.
נכון אין חיה כזו SSB, יש SSN = צוללת תקיפה עם הנעה גרעינית בגודל של כ 6000-8000 טון
ויש SSBN = צוללת טילים בליסטיים עם הנעה גרעינית מ 12000 טון ומעלה ויש גם SSGN = צוללת טילי שיוט עם הנעה גרעינית בגודל של כ 12000 טון ומעלה.

הרעיון שלך הוא בהחלט נכון אבל לא כל כך ישים מכיוון שעד כמה שאני זוכר יש רק צוללת SSK אחת עם נפח של 3000 טון וזו ה Collins האוסטרלית.
אגב, קראתי שנפח הדולפין II יגדל מ 1600 טון לכיוון ה 2000 טון, אז אולי יש עוד תקווה....

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #26  
ישן 28-09-2009, 22:35
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי efekt שמתחילה ב "אבל העקרון זהה. מה הקוטר..."

אבל העקרון זהה
אתה בטוח? לא חושב שיש SLBM שניתן לשגר אותו אופקית או אפילו אלכסונית, שים לב לתשובה של טל ענבר על השאלה מדוע לשיהאב 3 אין רשפי ייצוב צידיים כמו לרק"ק (הודעה #50 באשכול הזה).
כל ה SLBM הקיימים כיום משוגרים אך ורק אנכית.
קוטר ממוצע של צוללת SSK זה כ 7 מ' (הקולינס 8 מ') כשה SLBM הכי קצר הוא כ 10.5 מ' (קוטר של SSBN ממוצעת מתחיל ב 13 מ').

סכימה של טילי M45 וה M51 בתוך גוף הצוללת הצרפתית - שימו לב כמה נפח הטילים תופסים.
נניח ויתגברו על בעיות היציבות של הטיל אחרי השיגור, איך אפשר להטעין טילים בגודל כזה במחסנית מסתובבת או קבועה של צמ"ט שיגור
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


נערך לאחרונה ע"י Fang בתאריך 28-09-2009 בשעה 22:59.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #32  
ישן 28-09-2009, 23:13
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
בתגובה להודעה מספר 29 שנכתבה על ידי KRIDoron שמתחילה ב "כי , ויתקנו אותי אם אני טועה,..."

FANG - תודה על האילוסטרציה. מה שכן נשאלת כמובן השאלה מה טווח הטילים עליהם אתה מדבר (מכאן נגזר גם גודלם). אני מניח שניתן באילוצים כאלו ואחרים לצמצם מאד את אורך הטיל על חשבון רוחב - ובכלל אין דין טיל ביניבשתי כדין טיל לטווח 2000 ק"מ שהוא מה שמדינה כמו ישראל צריכה על צוללת (יכול לכסות כל נקודה רלוונטית אם משחקים עם נקודת השיגור).

בקשר לשיגור מצינורות טורפדו מוגדלים - יכול להיות שניתן למצוא פיתרונות גם לשיגור כזה באמצעות שלד חיצוני אשר מיישר את הטיל למצב אנכיומאפשר דחיפה מחוץ למים והצתת המנוע העיקרי - אבל זה קונספט שנשמע מאד מורכב על פניו.
_____________________________________
עידו גנוט, מייסד ועורך ראשי
MegaPixel - אתר הצילום הישראלי
עמוד הפייסבוק שלנו.
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #33  
ישן 28-09-2009, 23:29
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "FANG - תודה על האילוסטרציה...."

ובכלל אין דין טיל ביניבשתי כדין טיל לטווח 2000 ק"מ
מסתבר שמה שנכון ל ICBM אינו בהכרח נכון ל SLBM, הטיל ההודי K-15 הוא ה SLBM עם הטווח הכי קצר 2000 ק"מ ועדיין הוא באורך של כ 10 מ', קוטר 0.75 מ' ושוקל 17 טון.
הטילים הרוסים לדוגמה ששוקלים כ 50 טון מגיעים לאורך של כ 16 מ' ובעלי קוטר של כ 2 מ'.

אז מה אנו לומדים מזה, שהטילים האלה גדולים בגלל שהם צריכים פוטנציאל גדול מאד בכדי לצאת מהמים ולהמשיך ישר אל האטמוספירה ואף מחוצה לה.
כל ניסיון לירי בזוויות שונות יגזול מהפוטנציאל שלהם ובכדי לפצות על כך יצטרכו להגדיל אותם עוד יותר וכל זאת בהנחה שיתגברו על בעיית ייצוב הטיל למסלול אנכי-בליסטי לאחר שהוא יוצא מהמים בזווית אלכסונית.

למי ששאל על השוני בינו לבין טיל שיוט: טיל השיוט יוצא מהמים בזווית אלכסונית, מגיע מהר מאד לרום הטיסה שלו (עשרות מטרים) ומרגע זה מתנהג כמו מטוס עד למטרה.
טיל בליסטי? כתבתי כבר למעלה.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #37  
ישן 29-09-2009, 00:34
צלמית המשתמש של efekt
  efekt efekt אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 31.12.08
הודעות: 14,245
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "[b]ובכלל אין דין טיל ביניבשתי..."

יפה. נניח וניתן יהיה להכניס טיל בליסטי לצינור הטורפדו (או יותר נכון, לבנות בצוללת כני שיגור כך שהטילים ישוגרו ממנה בצורה אופקית) ואם מראש תשגר את הטילים האלה במהירות גבוהה מהמים, האם זה יהיה אפשרי לשגר כך טילים?

למה אני שואל? כי מעניין אותי לדעת אם ניתן יהיה למשל לשגר טילים בליסטים בתצורה דומה ל VA-111, כך שמראש יצאו מהמים במהירות גבוהה מאוד, ורק לאחר היציאה שלהם יופעל השלב הראשון שלהם כשיהיו במרחק ניכר מפני הים (כתוצאה מהמהירות בה הגיחו מהמים).

טוב, קראתי שוב פעם את מה שכתבתי ואני רואה שיצא לי קצת מיש-מש...
מעבר להאם הדבר הזה אפשרי - זה בכלל יכול לתת איזה יתרון כלשהוא?


למי שרוצה לקרוא - מאמר קצר על Supercavitating Torpedo ב-POPSCI.
_____________________________________
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני, לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון - ומהר מאוד חסרים את שניהם."
-בנג'מין פרנקלין

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Carl Sagan
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"



נערך לאחרונה ע"י efekt בתאריך 29-09-2009 בשעה 00:36.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #41  
ישן 29-09-2009, 16:54
צלמית המשתמש של ralf
  ralf ralf אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.08.08
הודעות: 1,478
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "[b]יש בעיה פוליטית/ציבורית..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Fang
הבעיה בגרמניה היא לא בשימוש בגרעין לצורך ייצור כוח (יש בגרמניה 17 תחנות כוח גרעיניות שמייצרות כרבע מצריכת החשמל שלהם), אלא באחזקת נשק השמדה המוני ובעיקר גרעיני.



יש בעיה ציבורית גם בשימוש בגרעין "אזרחי" לצורך ייצור חשמל, למעשה יש וויכוח גדול בתוך גרמניה בקשר לנושא של תחנות כוח גרעיניות, ובהחלט יש מגמה של צימצום התחנות הללו למינמום האפשרי ואולי אף לבטלם כליל ( תלוי בהתפתחות טכנלוגיות "אנרגיה מתחדשת" והקמת פרויקטים ענקים לצורך זה).

הנושא של של אנרגיה גרעינית הוא בהחלט מעורר ויכוח גדול בגרמניה ולא דווקא בגלל ההקשר הצבאי של הנושא אלא באופן עיקרי משיקולי איכות הסביבה והסיכון שבטכנלוגיה הזאת.


ציטוט:
גרמניה חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (ישראל אינה חתומה עליו!) וכמו כן במסגרת הסכם ההסדר הסופי (אמנת 2+4) התחייבה גרמניה לא לייצר, לא להחזיק ולא להציב נשק גרעיני באזור שהיה שייך לגרמניה המזרחית.
ז"א, גרמניה באופן שיטתי אינה מתחמשת בנה"ה ובפרט גרעיני אע"פ שמבחינה טכנולוגית היא יכולה להגיע ליכולת גרעינית (בעבר היו האשמות שהיא סיפקה לעיראק טכנולוגית נה"ה שהופנתה נגד איראן במלחמתה בשנות ה 80).


הצרפתים הציעו לחלק את הארסנל הגרעיני שלהם עם גרמניה, אבל ממשלת מרקל סירבה להצעה הזאת. אגב, וכבר כתבתי על זה בפורום בעבר, יש טייסת טורנדו מיוחדת שתפקידה להפציץ איזורי יעד בנשק גרעיני ולמעשה חיל האוויר הגרמני מחזיק בנשק גרעיני כחלק ממערך ההגנה של נאט"ו, וגרמניה משתתפת בפורום מיוחד של נאט"ו שהמדינות החברות בו מחזיקות בנשק גרעיני.


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://farm3.static.flickr.com/2449/3966315656_36d90e83c5.jpg]
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #42  
ישן 29-09-2009, 18:14
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
בתגובה להודעה מספר 41 שנכתבה על ידי ralf שמתחילה ב "[QUOTE=Fang] הבעיה בגרמניה..."

מכיר את האתר ממנו הבאת את הטבלה הזו.
נכון, חיה"א הגרמני מחזיק בנשק גרעיני אמריקאי באמצעות שתי טייסות שכפופות לנאט"ו.
אבל, תפקידם הראשי של הטייסות 33 ו 31 הוא תקיפה עם הטיל Taurus KEPD 350.
התפקיד המשני שלהם הוא תקיפה עם הפצצה האמריקאית B61, מטוסי הטורנדו שלהם אמורים להיות האחרונים שיוחלפו בחיה"א הגרמני ע"י הטייפון שלא מותאם לשאת את הפצצה האמריקאית (כניראה שבמהלך 2013) וזאת מתוך תקווה (לפחות של מפלגת FDP שנימצאת בקואליציה עם מפלגתה של מרקל) שעד אז כל הנשק הגרעיני האמריקאי יוצא מגרמניה.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #44  
ישן 29-09-2009, 05:13
  ilanb ilanb אינו מחובר  
אילן בן-נון. מומחה לקליעה וצליפה, מדריך ירי בכיר ומאמן קליעה ספורטיבית
 
חבר מתאריך: 17.03.05
הודעות: 1,902
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "בגדול אתה צודק והדולפין II..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Fang
בגדול אתה צודק והדולפין II אמורה להיות מבוססת על הדולפין I עם מערכות רבות מה 214 (כולל AIP), אבל עיזבו לרגע את הדולפין, מה שמעניין זה הפתיחות שעוברת על צה"ל בשנים האחרונות:
- עיתונאים מבקרים בצוללת סודית
- עיתונאים זרים מבקרים בבסיס רמון ונחשפים לסופה, לשרף ולאמצעים שלהם
- כתבה של חיים הכט על בסיס רמת דוד במהלך המלחמה ב 2006
- סירטי ירי והפצצות מדויקות שצולמו ע"י כטב"מים וכלי טיס אחרים
- קצינים בכירים מתראיינים ומתבטאים על כל מיני דברים שלפעמים גורמים להרמת גבה (איפה דו"צ?)

ניראה שהצבא רותם לשירותיו את התקשורת וחושף לה טפח אבל מסתיר אלפיים

משפחת צוללות HDW
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


לא מסתיר כלום הכל דולף !!!
החל מתמונות חיילים בפרצוספר כשמאחוריהם פקודות חשופות. המשך ב "לאבא שלי יש **** יותר" = כל אחד מראה כמה שהוא יודע להכין את האוייב טוב יותר. וכלה בפטפטת מפקדים / פוליטיקקים / יצרני מערכות שעוד לא מספקות את הסחורה.

נחוץ לנו אינסטלאטור - ויפה שעה אחת קודם.
דווקא דן הראל מאד מתאים לי כרמטכל הבא.
_____________________________________
לא כל מה שאני רוצה לכתוב, אני יכול לכתוב.

לא כל מה שאני יכול לכתוב, אני רוצה לכתוב.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #45  
ישן 29-09-2009, 13:54
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,291
Facebook profile
דחוף
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי ilanb שמתחילה ב "[QUOTE=Fang]בגדול אתה צודק..."

נחוץ לנו אינסטלאטור - ויפה שעה אחת קודם.
לא מבין את אנשי הצבא/פוליטיקאים/בעלי גישה עם אצבע הקלה על ה SMS
כל פעם שיוצאת הודעה "חשודה" ע"י איזה עיתונאי מתלהב, אני שואל את עצמי שלוש שאלות:
- מי הדליף לו?
- איפה הצנזורה?
- למה צה"ל לא נילחם בצורה רצינית בהדלפות (לזרוק מישהו לכלא על בגידה!)?

דווקא דן הראל מאד מתאים לי כרמטכל הבא.
הוא יפשוט את המדים בקרוב

במקרה הזה לא מדובר על הדלפה, אלא דו"צ הזמין אותם "לשייט תענוגות", אפשר היה לראות את המבוכה של הלוחמים על הכלי לשאלות החטטניות ששאלו אותם, אלה אנשים שרגילים לשתוק ולהיות רחוק מהאור.
ביקורי העיתונאים האלה בדולפין, בבסיס רמון וכד' לא מוסיפים מאומה, אלא רק חושפים אותנו גם אם לכאורה רוב הצילום עסק בעוף והאורז שהכין הטבח.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #48  
ישן 27-09-2009, 05:16
צלמית המשתמש של ziv.harel
  ziv.harel ziv.harel אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.04.06
הודעות: 400
מלחמת ששת הימים
בתגובה להודעה מספר 46 שנכתבה על ידי NaDaVl שמתחילה ב "שאלה: האם התפרסם מבצע שבו..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי NaDaVl
שאלה: האם התפרסם מבצע שבו השתתפו צוללות ישראליות איי פעם? (ומותר לפירסום כמובן)..


פעולת אלכסנדריה

אח'י תנין נשלחה לכיוון אלכסנדריה עוד ב 'תקופת ההמתנה'. לצוללת צורף כוח צוללים של שייטת 13. בצהרי ה-5 ליוני שעות מספר לאחר פרוץ המלחמה, נקלט בצוללת השדר: "רשאי לתקוף כלי שיט אויב בנמל ומחוצה לו. לאור מיקום האויב ממליץ לתקוף בטורפדו... " הצוללת החלה להתקדם לכיוון הנמל, בתצפית הפריסקופ נראו בנמל ארובות של משחתת , מפקד כוח הצוללים המליץ לצאת לתקיפה ע''י כוח הצוללים במרחק 1,000 מטר מנמל אלכסנדריה, ביצעה הצוללת תהליך 'קרקוע', והחלה להוציא את הצוללים. הזוגות נעו לכיוון הנמל בנמל, נכונה לצוללים אכזבה – לא נמצאו מטרות. הזוגות חזרו למפגש עם הצוללת אך לא נוצרה חבירה, שוב שחו הצוללים לחוף במטרה להסתתר ולנסות לחבור בלילה הבא. בנתיים, בצוללת המשיך החשמל לאזול, בשעה 0400 כשקטנו הסיכויים לחבירה באותו לילה החליט המפקד לעלות לעומק פריסקופי ולשנר. קצת לאחר תחילת השינור נתגלתה פריגטה מצרית בסיור מבואות. מפקד הצוללת החליט לתקוף בטורפידו –המטרה לא נפגעה אך איתרה כנראה את כיוון הירי ותקפה את הצוללת בפצצות עומק- הצוללת התחמקה בנזקים קלים בלילה שלאחר מכן נערכה הצוללת שוב ע''מ להתקרב לנמל ולנסות לחבור עם הצוללים, אך כשהגיעה לקירבת היעד התקבלה תשדורת כי הלוחמים נפלו בשבי ועל הצוללת לחזור הביתה

הצוללים שלא הצליחו לחבור לצוללת חזרו לחוף והסתתרו במערה אך בשעות הצהריים התגלו ונתפסו ע''י המצרים חצי שנה היו הצוללים בשבי המצרים ובינואר 1968 חזרו לארץ במסגרת עסקת חילופי השבויים של אחר המלחמה מפקד הצוללת קיבל את עיטור העוז על גילוי גבורה במעשה קרבי תוך חירוף הנפש

נערך לאחרונה ע"י ziv.harel בתאריך 27-09-2009 בשעה 05:25.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #49  
ישן 27-09-2009, 10:59
  אלון5560 אלון5560 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.02.08
הודעות: 772
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "כתבה בידיעות: ביקור בצוללת דולפין"

הכי עמוק, הכי רחוק: תיעוד מיוחד מצוללת דולפין

מחצית מהזמן הם נמצאים בפעילות מבצעית, רחוקים מחוף מבטחים, ספונים במעמקים ללא כל פרטיות. הקרדיט לעולם לא יינתן להם בפומבי, אבל לאנשי הצוללות - הזרוע הארוכה והעמוקה של חיל הים - יש גאוות יחידה מיוחדת. ככה זה כשאתה מפעיל את אחד מאמצעים האסטרטגיים החשובים ביותר בצה"ל. צוות ynet יצא לתיעוד נדיר חנן גרינברג פורסם: 27.09.09, 10:41


זהו הכלי החשאי, היקר והמורכב ביותר של צה"ל. משימותיו עלומות, כמו גם יכולותיו, לפחות הרשמיות. אך על דבר אחד אין עוררין: צוללות חיל הים הן אמצעי אסטרטגי ראשון במעלה. צוות ynet בילה כמה שעות מתחת לפני הים על סיפונה של צוללת דולפין, וראה מקרוב איך מתפקדת המכונה השקטה, מה רואים הלוחמים על עשרות המסכים, איך בודקים שהמים לא נכנסים פנימה, וגם מה בתפריט.




[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.ynet.co.il/PicServer2/02022009/2190371/tapet.jpg]



הצוללת במעמקים. "הצוות נמצא מחצית מזמנו בפעילות מבצעית"
"אין ספק שהלוחמים רוצים לקבל הכרה על מה שהם עושים, אבל הם יודעים להישאר צנועים. כדי שנוכל להמשיך לעשות דברים בהצלחה, עדיף לשתוק", מספר אל"מ ע', מפקד שייטת הצוללות. חיל הים מפעיל שלוש צוללות שנבנו עבורו בגרמניה, כולן מסוג דולפין.


"הצוות עושה אימונים מכל הסוגים ולמעשה נמצא מחצית מזמנו בפעילות מבצעית. זהו פרק זמן ניכר לעומת יחידות מבצעיות אחרות. כמובן שלצוללות יש גם היבט משמעותי בהשגת עליונות ימית במקרה של הידרדרות למלחמה", אומר אל"מ ע'.

בכל מקום - צינורות ושסתומים

על אופי הפעילות המבצעית כמעט ולא ניתן לכתוב דבר, אבל מבט על ציוד שנמצא בצוללת נותן סוג של מושג על יכולותיה: מרכז ידיעות קרב (מי"ק), הכולל שורה של מסכי מחשב המעבדים כל נתון אפשרי בתמונת הים והיבשה, לצדם חדר שאמון על הצד הטכני, מערכת סונאר מתקדמת שמאפשרת איסוף מודיעין בדרכים שונות.

הצוללת היא כלי מוביל גם מבחינת החימוש שהיא יכולה לשאת. יש בה עשרה צינורות שיכולים להכיל טילים מסוגים שונים, לרבות גרעיניים על-פי פרסומים זרים, לכל שימוש או מטרה.

כבר בירידה מגשר הפיקוד לקומה התחתונה ניתן לחוש בצפיפות, אבל לדבריו המפקדים אלה הם תנאי מחייה טובים בכמה דרגות מאלה שהיו בצוללות של שנות ה-70' וה-80'. בכל מקום צינורות ושסתומים, אפילו במקלחת וליד האסלה. מול השירותים שק"ם מאולתר. מדף עם מוצרים בסיסיים, בעיקר פחיות שתייה ושוקולד, ומקום לשים את הכסף. בקרבת השק"ם נמצא "חדר האוכל". שולחן קטן ומסביבו מקום לחמישה אולי שישה חיילים. יש גם ספרים וסרטי DVD.

במטבח כבר נמצא השף. הפעם זהו רס"ל ברק רצאבי, איש מילואים שנקרא לסייע. "כשאתה צוללן, אתה מאוד נהנה להפליג, שמחתי לבוא לתרום", מספר רצאבי, שאת שירותו הסדיר עשה לפני עשור. שלוש שעות לפני הארוחה, הוא שולף מהמקררים שקיות של כרעי עוף ומיני תבלינים. "אני מכין עוף ברוטב עגבניות וריבת תפוזים ואורז עם הפתעות. יש כאן 50 איש, נוציא מאה מנות בשר שכל אחד יוכל להתפנק. המטבח יעבוד קשה בשעתיים הקרובות".

מפקד הצוללת הוא סא"ל מ'. זאת השנה הרביעית שלו כמפקד הדולפין. בעבר פיקד על כלים אחרים בחיל הים, כולל כאלה שתפקידם לאתר צוללות מתחת למים. למרות המשימה הכבדה שמוטלת על כתפיו, הוא רגוע ומשרה ביטחון רב. "המטרה הכי חשובה שלי היא להחזיר את כל החיילים בריאים ולשלמים לאמא שלהם. מעבר לכך, ברור שיש פה כלי אסטרטגי, שצריך לשמור עליו. אפילו בתמרון פשוט צריך לפעול במשנה זהירות, כי מספיק שנתנגש בקרקע, ואז הכלי יושבת לכמה חודשים", הוא אומר.

כל נזילה קטנה - סכנה

"מהצד נראה שהעבודה שחורה ולא זוהרת, אבל זה לא נכון. יש כאן אתגר מקצועי ופיקודי", סבור סג"מ דן גבע, תושב קרית טבעון בן, מתמחה לקצין טכני. "כל יום לומדים פה דברים חדשים. לפעמים אני לא כל כך חושב על זה, אבל אז אני עוצר, רואה את המד הדיגיטלי, את הספרות שרצות, ומבין שאני בצוללת. פתאום מגלים טפטוף, גם אם זה ממערכת מיזוג האוויר. כל נזילה קטנה, זאת סכנה שיכולה להתפתח לאירוע חמור. כל טעות יכולה לגרום לאירוע שמסכן את כלל הצוות", הוא אומר.

בחיל הים זוכרים היטב את הטיל ששיגר חיזבאללה לעבר ספינת הטילים אח"י חנית, ולשם כך מתאמנים הצוותים לבדיקת תפקודם תחת לחץ. "מי שהפתיע בתחום מסוים, יכול להפתיע בתחום אחר ואני הייתי להתכונן. מה שקרה אתמול, זה לא מה שיהיה מחר, ומי שלא מניח את ההנחה הזאת יכול להיות מופתע", מוסיף מפקד הצוללת.

ויש גם טקסים בצוללת: הגעה לעומק מסוים משמעותי וסמלי, מחייבת את מי שעושה זאת לראשונה ללגום את "שמפניית המעמקים". מי ים או סתם מים עם מלח, תלוי את מי שואלים. "האלחוטן שלנו מקשיב לחדשות, יש פעמים שהוא ממציא דברים שלא קרו. לא פעם אתה חוזר הביתה ומגלה שזה לא קרה", מספר סמל יואב אברהמי, תושב תל-אביב בן 21.

"כולם כאן אחד בתוך השני", מתאר סג"מ גבע, "המפקד משתמש בשירותים של אחרון החיילים. קצת צפוף. זה אתגר כי אין לך פינה אישית, כולם פה חברים של כולם, מכירים אחד את השני עד הפרט האחרון, כולל השם של הסבתא. מקבלים בהבנה כל מילה שלא במקום. זו מעין משפחה. לרוב כאן יש חברות. זה קשה בהפלגות ארוכות, אבל זה מחזק את הקשר, אולי זה מה שחסר לזוגות אחרים".

ומה לגבי הקרדיט שלעולם לא יינתן להם בפומבי? "יש כאן גאווה שקטה בכך שאתה לא יכול לשתף אף אחד במה שאתה עושה. אתה חולק את הגאווה בינך ובין עצמך או עם חברי הצוות. אתה יודע מה אתה שווה". מסכם אברהמי. "חברים שלי שנמצאים בתפקידים אחרים בצבא שואלים אותי לפעמים שאלות מצחיקות כמו 'האם יש חלונות בצוללת' ואני עונה 'כמה שאפשר, זה לא הרבה', והם די מתלהבים".

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3781412,00.html
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 00:20

הדף נוצר ב 0.16 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר