|
02-12-2004, 06:39
|
|
|
|
חבר מתאריך: 10.04.04
הודעות: 6,884
|
|
רק הליכוד נשאר בקואליציה
ישי ביקש מהעבודה: עזרו לי להיכנס לממשלה
ראש הממשלה, שנשאר עם קואליציה של 40 ח"כים, ינסה לצרף את העבודה והחרדים. אבל קודם הוא צריך להתמודד עם המרכז, שהטיל חרם על פרס - והוא מצידו צריך לעבור משוכות גבוהות לא פחות. הדרישות של העבודה יסתכמו בחצי מיליארד שקל, הנושאים המדיניים סוכמו כבר בקיץ. פינס: "את התקציב צריך לזרוק לפח האשפה של ההיסטוריה, נתניהו לא יכול ללכת עם הראש בקיר". בינתיים, יו"ר ש"ס מאותת על שינוי מגמה: ההתנתקות מתקדמת ממילא, ואינה עוד חד-צדדית
אטילה שומפלבי
שינוי בחוץ - העבודה בדרך פנימה - אבל לא כל כך מהר. לאחר שפיטר את חמשת שרי שינוי, בעקבות הצבעתם נגד תקציב המדינה, מבקש ראש הממשלה שרון לצרף את שמעון פרס וחבריו לקואליציה, לצד יהדות התורה ואולי גם ש"ס.
ל-ynet נודע כי יו"ר ש"ס, אלי ישי, שוחח עם גורמים בכירים במפלגת העבודה, המקורבים ליו"ר פרס, והפציר בהם לסייע לו - ולהיכנס לממשלה יחד. ישי, שחושש להישאר מחוץ למשחק, בעוד יהדות התורה נכנסת פנימה, הביע בשיחות עם אנשי העבודה את רצונו העז במשרות שר, אך נמנע מלהבטיח תמיכה במהלך ההתנתקות. עם זאת, לדברי בני שיחו, אמר: "התוכנית עברה ממילא בממשלה ובכנסת, ואבו-מאזן ייכנס לתמונה". יו"ר ש"ס מעריך שבעקבות מות ערפאת, התוכנית המדינית לא תישאר חד-צדדית - ומפלגתו, בעקבות פסק הלכה של הרב עובדיה יוסף, תומכת בפינוי שטחים תמורת שלום.
את תקציב המדינה דחו בקריאה ראשונה 69 ח"כים. 43 הצביעו בעדו ו-8 נעדרו. גם חוק ההסדרים במשק, המצורף לתקציב, לא אושר: 69 התנגדו, 42 תמכו ואחד נמנע. מייד לאחר ההצבעה זימן ראש הממשלה את שרי שינוי ללשכתו והפקיד בידי כל אחד מהם מכתב קצר ולקוני: "אבקש להודיעך, בהתאם לסעיף 22 ב' לחוק יסוד: הממשלה, כי החלטתי להעבירך מכהונת שר בממשלה".
- התקציב נפל, שינוי עוברת לאופוזיציה
הבדיחה בכנסת: מתי הליכוד פורש מהקואליציה? מדינה בלי תקציב: המשמעות הכלכלית מתכווצים: כך צומצמה הקואליציה ל-40 ח"כים
אמש (יום ד'), לאחר המפלה שהייתה צפויה מראש, קיים ראש הממשלה סדרת התייעצויות עם אנשיו ושרי מפלגתו. בדרך לממשלת אחדות, עומד בפניו מכשול שלא ניתן להתעלם ממנו: החלטת המרכז נגד צירוף העבודה.
מקורבי שרון מעריכים כי למרכז יהיה קל יותר "לבלוע את הצפרדע" כל עוד העבודה מצטרפת יחד עם החרדים - ואין מדובר באחדות חילונית. בקרוב צפוי המרכז להתכנס שוב, לסיבוב נוסף במאבק של אנשי שרון נגד "המורדים".
בעבודה: הקרב רק מתחיל
גם בעבודה מציבים קשיים בדרך לאחדות: קבוצת "העבודה האמיתית" עתרה למוסדות המפלגה בדרישה למנוע מפרס לפתוח במו"מ ללא אישור המוסדות. "אין לו כרגע מנדט, אך הוא נוהג כדיקטטור סהרורי כאשר הוא ממשיך וזוחל לממשלת העוני של שרון", האשים דני כהן, חבר לשכת המפלגה ויו"ר "העבודה האמיתית".
פרס מצידו כבר הודיע כי יכנס את לשכת המפלגה בטרם ייכנס למו"מ. אך בכך לא תמו בעיותיו בדרך לקואליציה. ח"כ עמיר פרץ מ"עם אחד", שייהנה בכל מקרה מחופש הצבעה - גם אחרי כניסת העבודה לממשלה - מתנגד נחרצות למהלך, בשל מדיניות האוצר. ח"כ מתן וילנאי דווקא רוצה להיכנס - אך בלי תיקים, ורק לשם ביצוע ההתנתקות.
אהוד ברק, שפוצץ את הוועידה עם חטיפת המיקרופון , מוביל קו תקיף נגד כניסה לממשלה ומאשים את פרס ורמון בזחילה משפילה אליה. מקורבו, דני יתום, חבר לשבעה ח"כים נוספים בדרישה לא לפתוח במו"מ עם הליכוד קודם לביטול החלטתו שלא לצרף את העבודה.
אופיר פינס, אף הוא ב"שמינייה", אמר ל-ynet: "כדי שניכנס לממשלה שרון צריך לבוא עם 'אישור מההורים', מהמרכז שלו. אני לא רוצה שיווצר מצב שערורייתי נוסף, של ניהול מו"מ מביש שלא מוביל לשום מקום, פול-גז בניוטרל". פינס הוסיף כי את התקציב, שנפל בכנסת, "יש לזרוק לפח האשפה של ההיסטוריה", ושר האוצר צריך לפתוח במו"מ נפרד עם העבודה. "הם הרי ירצו שנהיה שותפים ונצביע בכל שלוש הקריאות, ולכן כדאי שנתניהו לא יילך עם הראש בקיר ויתחיל לדבר". פינס, כמו חיים רמון, אמר: "הממשלה חייבת להיות כזו שתתמוך בהתנתקות, ולא תהיה רק ממשלת הישרדות לשרון".
"אפשר לסגור בתוך ימים"
הן בליכוד והן בעבודה מעריכים כי ניתן לגשר על הפערים שנותרו בתוך ימים ספורים. כבר בקיץ הגיעו הצדדים להסכמות בכל הנושאים המדיניים, והמו"מ התפוצץ בגלל נושאים כלכליים-חברתיים. לפי ההערכות, הדרישות של העבודה ינועו בסכומים של בין 300 מיליון עד חצי מיליארד שקל. בין השאר, הם יבקשו לבטל את ועדת ינאי , שהוקמה כדי לבחון מחדש את נושא שכר הלימוד באוניברסיטאות - ועוררה את זעמם של הסטודנטים.
בסביבת ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי שרון יהיה מוכן לבוא לקראת מפלגת העבודה ולהעניק לה כמה מאות מיליוני שקלים: "אנחנו מכירים את כל הבעיות הקשורות להכנסת העבודה, ואם זה יעלה עוד 300 מיליון שקל - נעמוד בזה". הגורמים הוסיפו: "שינוי עושה טעות בכך שהיא פורשת, כי אנחנו ניתן לעבודה את מה שהיא יכלה לקבל".
באמצע החודש הבא אמור מרכז העבודה להתכנס שוב, כדי לדון במועד הפריימריז. גם אם יוחלט בסופו של דבר על כניסה לממשלה - תחל ההתקוטטות האמיתית: על הדרך בה ייבחרו השרים, ועל זהות הגוף שיבחר אותם.
כמעט כל חברי הסיעה רואים עצמם מועמדים. הבולטים שבהם, נוסף על פרס (שיוכל להיות ממלא-מקום ראש הממשלה, אך כלל לא ברור איזה תיק יתפרו עבורו): דליה איציק, בנימין בן-אליעזר, אפרים סנה (שעם מותו של ערפאת הפך לתומך באחדות), עמרם מצנע, יצחק (בוז'י) הרצוג ואופיר פינס. וילנאי, כאמור, מעדיף כניסה ללא תיקים.
YNET
_____________________________________
חתימתכם הוסרה כיוון שלא עמדה בחוקי האתר. לפרטים נוספים לחצו כאן. תוכלו לקבל עזרה להתאמת החתימה לחוקים בפורום חתימות וצלמיות.
|
|