13-09-2005, 00:48
|
|
|
חבר מתאריך: 29.10.01
הודעות: 7,439
|
|
א-פרופו דולפינים
הים הפך לפח האשפה של כדור הארץ. כמויות עצומות של שפכים, פסולת אורגנית וגרעינית מגיעים לים, בהנחה תמימה שייעלמו במצולות ויחדלו להתקיים. אבל, שום דבר לא נעלם. הכל נשאר בים ומוצא את דרכו לגופם של שוכניו - הדגים והיונקים הימיים - ומהם אל גופם של אוכלי הדגים ופירות הים. הדולפינים - קורבנות זיהום הימים ופעילות האדם - מוצאים את מותם במספרים עצומים. למינים מסויימים אף נשקפת סכנת הכחדה.
"אין היום יונק ימי אחד בעולם שגופו נקי מחומרי הדברה", טוען עוז גופמן, העומד בראש המרכז לחקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל (מחמל"י). "בנוסף, נתוני הפתיחה קשים יותר באזורנו מאשר באזורים אחרים. האגן המזרחי של הים התיכון עני בייצור המזון הראשוני, יחסית לחלקו המערבי, כפי שמתבטא בכמויות המועטות של חסרי חוליות ופלנקטון, המהווים את הבסיס למארג המזון בים". לנתונים אלה מתווספים שפכים, מזהמים תעשייתיים, מתכות כבדות, חומרי הדברה, חומצות זרחניות, חומרים רדיו-אקטיביים ופסולת מוצקה יבשתית המושלכת לים - והנזק ליצוריו הוא עצום ובלתי-הפיך.
חומרי הרעל מועברים בין בעלי-החיים בים דרך מארג המזון: האצות קולטות ולעיתים אף מרכזות את הרעלים המוזרמים לים, ונאכלות על-ידי הסרטנים והדגיגים. אלה נאכלים על-ידי הדגים הגדולים והיונקים הימיים ועופות הים - שהם טורפי-העל בשרשרת המזון. וכידוע, ככל שבעל-חיים מדורג גבוה יותר במארג המזון, ריכוז הרעלים המצטברים בגופו גבוה יותר.
הדולפינים צוברים חומרים אלה ברקמות ובאברים, וריכוזם עולה עם הגיל והעלייה במשקל. מעל לריכוזים מסויימים, עלול להיגרם לגוף נזק ואף מוות. כמו בכל בעלי החיים, חומרי ההדברה פוגעים בכבד, במערכת העצבים, במערכת החיסונית ובכושר הרבייה שלהם. "המערכת החיסונית של הדולפינים רגישה למזהמים", אומר גופמן, "וכשהיא נפגעת הם אינם מסוגלים להתמודד עם גורמי מחלות התוקפים אותם באופן טבעי. התוצאה היא מגיפות ויראליות התוקפות אוכלוסיות של דולפינים אחת למספר שנים וגורמות להכחדתם של אלפים מהם. חומרי ההדברה המגיעים עם השפכים לים, נוטים להצטבר בריקמת השומן.
בתקופת ההריון וההנקה, היונקים מנצלים את ריקמת השומן, וחומרי ההדברה שהצטברו בה מתנקזים לדם ולחלב. וכך, כמו אצל בני-אדם החיים באזורים מזוהמים, מתחילים הוולדות את חייהם עם ריכוז גבוה של חומרי הדברה בגופם הזעיר. דוגמא לכך, הוא דולפין בן יומו שנמצא ללא רוח חיים בחוף נתניה. בחלב שנשאב מקיבתו נמצאו ריכוזים גבוהים של DDE (תוצר פירוק בגוף של חומר ההדברה DDT). דולפינים חולים במצב סופני מבצעים לעיתים החפה. כלומר - עולים למות בחוף. יתכן שבמצבם הם תשושים מכדי לשרוד במים העמוקים, ואז, כדי לנשום בלי להתאמץ ולעלות על פני המים, הם עולים לפני המים וממשיכים לחוף. לעיתים, עולים עם דולפין כזה פרטים נוספים מהלהקה, שהחליטו שלא לנטוש אותו. אם לא יוחזרו לים על-ידי חוקרים ומתנדבים, גם הם ימצאו את מותם.
_____________________________________
(טליה שפירא)
תפילת הטוקבקיסט הישראלי:
''אלוהים - אנא תן לי את הכוח לא לקשקש במקלדת כאשר אני לא מתמצא בנושא הכתבה''
|