17-05-2006, 22:42
|
|
|
|
חבר מתאריך: 24.10.02
הודעות: 79
|
|
מה זה דקרון? הכל פה, כמעט
אני לא מכיר מקרוב את מדי הדקרון "החדשים" אבל הנה קצת תובנה על הדקרון בכלל והבגדים שעושים ממנו.
מדי הדקרון - המושמצים לעיתים - זכו לשם שלהם בזכות הרכב הבד. הבד ממנו עשויים המדים הוא תערובת של כותנה ופוליאסטר דקרון. דקרון הוא שם מסחרי של חברת דופון לסיבי פוליאסטר שהיא פיתחה בשנות ה-50 של המאה הקודמת. גם היום הדקרון משמש לייצור סוגים שונים של לבוש הן לכשעצמו והן בבדי תערובת.
השילוב הדקרון בבד נועד להשגת כמה מטרות.
שיפור המראה - צמצום כמות הקמטים ונוחות ומהירות גיהוץ (אם בכלל צריך) טובים יותר.
שיפור החוזק - הפוליאסטר חזק יותר מהכותנה ולכן עמידות הבד גדלה בשימוש וכביסה.
יבוש מהיר - הפוליאסטר אינו ספוג מים והבד כולו מתייב שמהר יותר.
הפחתת משקל - שילוב סיבים חזקים מאפשר הורדת המשקל הכללי שלהבד.
קל לניקוי - הפוליאסטר פחות רגיש לכתמים ולכן הבד קל יותרלניקוי.
לפוליאסטר ולדקרון בכללו יש גם כמה חסרונות.
רגיש לחום - אפר סיגריות עשוי לצרוב את הבד וכביסה בטמפ' גבוהה מידי תגרום להתכווצות.
חשמל סטאטי - הפוליאסטר צובר חשמל סטאטי והתחושה על הגוףהופכת פחות נעימה.
למרות החסרונות, היתרונות האמורים מאפשרים לייצר ביגוד "אל-קמט" או "כבס ולבש" מה שהופך אותו מתאים לביגוד ייצוגי ובכללו מדים שצריכים לשמור על מראה ייצוגי הרבה שעות.
שילוב של פוליאסטר וכותנה נועד להרוויח את יתרונות הפוליאסטר עם יתרונות הכותנה שמספקת מגע נעים, ספיגת זיעה (מוגבלת) ומראה טבעי יותר.
אני זוכר עוד בסדיר את אנשי הקבע מקטרים על המדים הלא נעימים שאינם נוחים בקיץ ולא בחורף. למעשה האשם הוא באקלים שלנו ולא במדים. באזורי החוף הלחות בחודשי הקיץ עולה לעיתים קרובות על 80 אחוזים. (אנחנו מרגישים אי נוחות רבה כבר שהלחות עולה ל 40 אחוזים). במצב כזה הגוף לא יכול לנדף זיעה ביעילות ורמת האי נוחות הפיזית והמנטאלית עולה מאוד. בתנאים כאלה חשוב שהלבוש יוכל להתייבש מהר ולנדף עודפי זיעה. הבעיה היא שבתנאים כאלה, אף בד לא מסוגל לעשות את העבודה ביעילות כי האוויר לא מסוגל לקלוט את הלחות וזו נשארת בבגדים יהיה הרכב הבד שלהם אשר יהיה.
בתנאים כאלה כאשר כושר הספיגה של מדי דקרון קטן מכושר הספיגה של מדי כותנה רגילים תחושת האי-נוחות מגיעה מהר יותר ולכן המדים זכו לביקורות שליליות. למעשה גם מדי הכותנה לא סיפקו את הסחורה כי גם הם הגיעו לספיגה מכסימלית תוך זמן קצר וגם הם הפכו בלתי נוחים בלחות הים תיכונית.
למעשה בתנאי כאלה מדי כותנה (100% כותנה) הרבה יותר גרועים כי הם מתייבשים לאט יותר ממדי דקרון ולכן כאשר הלחות יורדת עדיין רמת האי-נוחות בהם גבוהה. בנוסף כותנה לחה מאבדת את יעילות האוורור בשל תפיחת הסיבים ולכן היא "נושמת פחות טוב" סיבה נוספת היא שבד הדקרון היה יותר צפוף מבד הכותנה של המדים הרגילים ולכן הוא "נשם" פחות טוב ובמיוחד בתנאי לחות גבוהים אבל זה השפיע גם בטמפ' חמות כאשר תחלופת האוויר לא הייתה טובה מספיק. ועוד סיבה להוצאת הדיבה היא, שבזמנו. שנות ה70-80 לא היו מזגנים נפוצים כל-כך וגם זה השפיע על התחושה הכללית של הגוף.
בקיצור. אומנם הדשא של השכנים ירוק יותר אבל השורשים רקובים באותה מידה אצל כולם.
דווקא באזורי לחות נמוכה כמו בדרום או פנים המדינה, מדי הדקרון סיפקו (לטעמי) נוחות גדולה כי הם יכלו להתייבש מהר יותר ממדי ב' רגילים. אני ניצלתי את העובדה הזו לא מעט פעמים בפעילות אימונים ומבצעית (בסדיר ובמילואים) גם בחורף וגם בקייץ.
בטכנולוגיות המודרניות של היום אפשר לשפר מאוד את ביצועי הבדים ע"י אשפרות מיוחדות המונעות הצטברות חשמל סטאטי ומאפשרות ייבוש מהיר יותר. וכמובן לארוג את הבד בצורה חכמה יותר השומרת על וזק אבל משפרת את האיוורור.
על ההיסטוריה של הפוליאסטר והדקרון אפשר לקרוא פה
http://inventors.about.com/library/inventors/blpolyester.htm
וגם פה
http://www.bookrags.com/sciences/sciencehistory/dacron-woi.html
דרך אגב, מסיבי הדקרון עושים, חומרי בידוד לשקי שינה וביגוד, בדי פליס איכותיים מאוד. וגם קנקלים,
עוד? אפשר למצוא גם פה
http://en.wikipedia.org/wiki/Dacron
נערך לאחרונה ע"י weinman בתאריך 17-05-2006 בשעה 22:48.
|