02-10-2008, 21:57
|
|
|
|
חבר מתאריך: 08.08.04
|
|
האיום הנוכחי הגדול ביותר על ה-F-35 הוא כלל לא מטוסי קרב רוסיים
הבעיה הגדולה ביותר של ה-F-35 כיום היא, במידה רבה, ה-F-22.
בארה"ב יש מספר קבוצות שטוענות כי ההחלטה של הפנטגון לצמצם משמעותית את רכש מטוסי ה-F-22 היא טעות פאטלית שארה"ב תצטער עליה עוד שנים רבות.
אחת האסטרטגיות שבהן בחרו קבוצות אלה היא לתאר את האיום הצפוי על העליונות האווירית האמריקאית, כפי שהוא נשקף ממטוסי דור ארבע, ארבע וחצי ואולי אף חמש מתוצרת רוסיה וסין. אם ה-F-35 מהווה תשובה טובה, הרי שזה מנטרל את הטיעון המרכזי מדוע יש צורך ב-F-22. לכן, באופן פרדוקסלי, מאמצים רבים מושקעים בעירעור יכולת ה-F-35 לספק מענה הולם לאיומי הדור הבא - האוויריים וקרקעיים - כשהוא פועל לבדו. כלומר, עיקר הביקורת על היכולות של ה-F-35 מגיעה דווקא מגורמים אמריקאיים. דוגמה טובה לכך היא המצגת הבאה של חוקר תעופה נודע, שכיהן גם כהיסטוריון של חיל-האוויר האמריקאי:http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2008/09/air-dominance-from-the-usafs-p.html
לכך יש להוסיף קבוצות אינטרס נוספות. אותי כלל לא מפתיע שהמקור לפירסומים השליליים האחרונים על ה-F-35 הוא אוסטרליה. כפי שכבר כתבתי בעבר בפורום זה ובמסגרות אחרות, האוסטרלים מאוד רוצים את ה-F-22. הבעיה היא שהאמריקאים לא מוכנים בשלב זה לייצא אותו. כחלק מקמפיין זה מתנהלת בתקשורת האוסטרלית מזה מספר שנים מערכה שכוללת הן ניפוח מגמתי של האיום האווירי הסיני המתבסס בשלב זה בעיקר על מטוסים מתוצרת רוסיה ובהמשך אולי מטוסים מתכנון עצמאי והן על הצגת נקודות תורפה של ה-F-35.
בעיה אחרת של ה-F-35 היא שחילות אוויר רבים בעולם מצויים כיום במצב שבו הם נמצאים בצומת דרכים שבה עליהם להחליט מה יהיה מטוס הקרב הבא שלהם. רבים בחרו להמר על ה-F-35. הבעיה היא שלא מעטים מחילות אוויר אלה זקוקים להחליף די בדחיפות את צי המטוסים הקיים שלהם. עיכוב בפרויקט ה-F-35, והיו לא מעט כאלה, יכול להציב אותם במצב שבו הם זקוקים להחליף מטוסים אך התחליף עדיין אינו זמין. יצרינות מטוסים רבות, בעיקר אירופאיות מנצלות את המצב הזה בכדי לטעון שלא יהיה זה נכון לשים את כל הביצים בסל של ה-F-35. במקום זאת מוטב להחליף את הצי הקיים והמיושן במטוסי דור ארבע וחצי כמו היורופייטר, הגריפן או הראפאל, ואולי בעתיד הרחוק יותר לרכוש את ה-F-35. לכן, גם להן יש אינטרס להקראות שאין טעם לחכות ל-F-35, שכן מטוסי דור ארבע וחצי, יודיעם לעשות את רוב המשימות הנדרשות בצורה טובה.
השילוב של כל הגורמים הללו הוא שיש לא מעט קבוצות שלהן אינטרס להציג את ה-F-35 כ"ברווז צולע" או כ"גור כלבי ים". ואני כלל לא נכנסתי לשאלה האם ה-F-35 הוא אכן מטוס "טוב" או לא.
לסיכום, כמו בכמעט כל נושא, וכפי שאני שב ואומר לסטודנטים שלי, כאשר קוראים פרסום כזה או אחר, בעיקר ביקורתי, צריך לחשוב למי יש אינטרס להציג את הנושא בצורה הזו, ומי מרוויח או מפסיד כתוצאה מכך. במקרה של ה-F-35, כפי שניסיתי להראות, יש הרבה שירוויחו מפגיעה במטוס.
נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 02-10-2008 בשעה 22:01.
|