29-12-2022, 16:59
|
|
|
חבר מתאריך: 15.08.12
הודעות: 302
|
|
על "ספינות המגן" וחימושן.
מספר חברים העירו כאן ובצדק לגבי היחס בין גודלה של הספינה ואמצעי ההגנה הלא מספקים בהגדרת היותה "ספינת מגן" על הנכסים האסטרטגים בים. לכאורה מה שנולד מחטא צפוי שיצא ממזר. להזכיר, המכרז הבינלאומי המקורי שמקורו במשרד הבטחון (וכנראה עם תרומה ממל"ל) קרא לבניית ספינת מגן בנפח סביב 1000 טון. (הגיוני ביותר לספינה שיעודה פטרול ממושך במים הטריטוריאלים). הדבר העמיד את הדרום קוריאנים ביתרון כיוון שלגרמנים, למשל, לא היו תוכניות ייצור לספינות בנפח כזה אלא גדולות בהרבה. והנה זה פלא, המכרז בוטל, ונעשה הסכם ללא מכרז מול הגרמנים. (אני מניח שתקינות המהלך אמורה להבחן בוועדה ל"פרשת הצוללות" שהקים שר בטחון כדי לנגח את ראש הממשלה שלו.) לחיל הים היה משקל כבד בביטול המכרז וההזמנה הגרמנית. הוא פשוט קפץ על ההזדמנות לרכוש בתנאים מועדפים ספינות שטח גדולות - הגדולות ביותר אי-פעם בחיל אף יותר מן המשחתות הבריטיות הישנות. (מעורבות משרד ראש הממשלה בכך אינה ברורה אך משקלו החזק של חיל הים בעניין ידוע היטב.) ברגע שהוזמנו הספינות מגרמניה היה ברור לי, ואני סבור למרבית חברי הפורום, ש"ספינות מגן" הוא אך כיסוי למה שהינו הגדלה בקפיצת מדרגה ענקית של צי השטח של חיל הים. כלומר, החלטה אסטרטגית מהותית מבחינת מבנה הכוח הצבאי של ישראל עברה, כפי שנראה, ללא דיון מעמיק במערכת הבטחונית ובוודאי לא בציבור הרחב.
(אינני חושב שהיא נכונה, אך כרגע זה לא נושא הדיון).
ליעד ספינה בנפח 2500 טון לפטרולים הגנתיים סביב אסדות ובמים הטריטוריאליים דומה לקניית פרארי כדי לנסוע לסופרמארקט הקרוב, (מפקד חיל האוויר האמריקני על ה- f-35 והצורך לפתח מטוס טקטי שיפעל לצד הראשון), או כפי שאמר מישהו על שימוש במערכת נשק אחרת, דומה כמו להתחתן עם בריג'יט בארדו ולשלוח אותה לשטוף כלים. טוב, בחיל הים לפחות יודעים מה עושים עם בארדו. חימוש ספינת השטח, כפי שאנו רואים, תואם חימושה של ספינת שטח האמורה לפעול בתווך הימי הרחוק. החימוש ההגנתי והתקפי, עם חפיפה, פחות או יותר שווים. טילי ים-ים וים-קרקע, טורפדו נגד ספינות וצוללות, תותח יעיל נגד ספינות וחוף ופחות בהרבה נגד טילים ורקטות, ומצד שני, טילי הגנה שעיקר יעודם וכמותם הגנת הספינה ולא כפלטפורמה הגנתית נגד ירי מאסיבי של טילים ורקטות על מתקנים ימיים או סיוע להגנה היבשתית. (הברק 8 יקר מדי לירוט רקטות ואף טילים לא מדוייקים, ומכל מקום, הן הברק והן התמיר יתכלו במהירות רבה בירי רקטי מאסיבי, כפי שיהיה על האסדות, אלא אם תפותח מערכת הטענה מבטן הספינה למערכת כיפת ברזל.) כתבתי למעלה, לכאורה יצא ממזר. לכאורה, כיוון שלממזר הזה בדיוק חיל הים התכוון. אנו אלה שנפלנו ל"יופמיזם" של "ספינות מגן". ולכן, היי, איפוא הנשק ההגנתי ובצדק. מה גם, שזאת בהחלט שאלה אם החימוש כספינת שטח עם היעוד האמיתי שלה הוא מרשים בהתחשב בגודלה.
מה שלא מרשים הוא המהירות המקסימלית של הספינה, 28 קשר, בשעה שמשחתות (נפח דומה) בשתי מלחמות העולם הגיעו ל-35 קשר וכך מקבילות קצת גדולות יותר אמריקניות מאז עד היום. זה היה כנראה אילוץ כיוון שזה היה הדגם הגרמני מהמדף ולצרכים גרמנים. (השערה, אינני יודע). מכל מקום, אם בחיל הים ישנם אנשים החושבים שזו מהירות מספקת אזי הם סבורים שישנם כיום יסודות ועקרונות חדשים לגמרי ללוחמה הימית מאז ימי נלסון וספרואנס. אין צורך להתנתק במהירות מטווח הטילים של היריב, להקדים אותו במרוץ לטווח ירי, או להגעה ליעד חשוב לפניו.
|