23-03-2023, 18:27
|
|
|
חבר מתאריך: 22.03.09
הודעות: 2,018
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "המרחב הימי, אסטרטגיה ימית ומה שביניהם (ספר דיגיטלי)"
אין ספק שלחורב רזומה מרשים במיוחד וראוי לכל הכבוד. עם זאת, אקדמית פרופר, הוא לא מומחה בתחומי ההיסטוריה הצבאית (או היסטוריה) וגם לא מומחה במדעי מדינה/יחב"ל/פוליטיקה. תחום עיסוקו האקדמי הרבה יותר טכני (חשוב ביותר כמובן, אבל פשוט אחר). לכן, הספר, שאכן תורם תרומה חשובה בתרגום מונחים וכדו', רחוק מלהיות ספר אקדמי, וודאי לא אחד שעבר שיפוט בסטנדרטים אקדמיים או שיצא בהוצאה אקדמית רצינית. בנוגע לסין ספציפית יש גם שגיאות. למשל (סתם כמה דוגמאות כדי שלא אהיה עמום מדי או מקיף מדי):
עמ' 198 - כתוב ש"הצי המלכותי הבריטי כפה על סין הסכמי סחר בלתי שווים במהלך מלחמת האופיום הראשונה )1839-1842 )בעזרת אוניות של חברת הסחר 'הודו המזרחית'." --- הצי הבריטי השתמש בספינות של הצי הבריטי, חברת הסחר היתה דומיננטית הרבה יותר (ובלי תותחים) עד תחילת שנות ה 30' של המאה ה-19, אח"כ (וזו אחת הסיבות למלחמת האופיום), סוחרים פרטיים היו מאוד משמעותיים גם הם. כך או כך, ספינות חברת הודו המזרחית לא היו אלה שהיו חשובות במלחמה עצמה. [אגב, גם פרי בהקשר יפן לא "אילץ" את יפן - יפן ראתה מה קרה בסין והבינה שעדיף לה להתנהל אחרת. בסופו של דבר ההתנהלות השונה הזו היתה חלק ממה שהביא לנפילת בית טוקוגאווה]
בעמ' 202 מוצג התמרון המשותף של סין רוסיה ואיראן ב 2019 כ"מסר דיפלומטי מובהק לארה"ב" - אולי, אבל סין ואיראן ערכו לא מעט תרגילים ימיים משותפים לאורך השנים וכך כמובן גם איראן ורוסיה (וגם כל השלוש יחדיו). זה סיפור מורכב בהרבה מ"מסר דיפלומטי לארה"ב".
עמ' 278 "בשנים 1949-1958 הטילה הרפובליקה העממית של סין סגר על טייוואן" - זה כמובן לא מדויק. היו ניסיונות, מוצלחים יותר או פחות, אבל רק באותו ספר קודם לכן הוא מציין בצדק כיצד ארה"ב שיגרה קבוצות קרב למרחב טאיוון בדיוק כדי למנוע הצלחה סינית...
אני כותב זאת בעיקר לטובת פרופורציות - אין לי ספק שלספר בהחלט יש ערך, וכאמור - כל זה לא מקטין את הכבוד לרזומה של חורב בכל יתר הדברים שעשה בחייו.
|