06-05-2018, 11:05
|
|
|
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,279
|
|
לדעתי, העמדה הלא-רשמית של המערכת היא זו שביטא השר גלנט - שמדובר בזוטות, לא סיכון ממשי לחיי אדם ונזק כספי לא גדול יחסית (כמה מיליוני שקלים נגיד - כל עוד מס רכוש מפצה את החקלאים, זו עלות זניחה למדינה לעומת עלויות אחרות שכרוכות בהגנה על גבול עזה).
הרעיון של פגיעה במחזיקי העפיפונים הוא גרוע. הדבר הקל ביותר לחמאס הוא לתת לילדים בני עשר להעיף אותם - מי בכלל יודע להעיף עפיפונים טוב יותר - ואז לצאת בקמפיינים על כך שישראל יורה בילדים שמשחקים בעפיפונים. גם המחשבה שאפשר להרתיע אותם בדרך הזו היא חסרת שחר. הנסיון של עשרות שנים צריך כבר ללמד אותנו שזה לא עובד. אנחנו הורגים מישהו, הם מכריזים עליו כשאהיד ומתייצבים מחדש עם מוטיבציה לא פחותה. אינשטיין הגדיר כמדומני את השגעון כחזרה על אותה דרך פעולה בציפיה לתוצאות שונות - כבר הרגנו אלפי עזתים אם לא עשרות אלפים ולא הצלחנו להשיג הרתעה, כנראה צריך להבין כבר שלא זו הדרך.
לדעתי, האיום הזה לא מצדיק פיתוח של אמצעי טכנולוגי עצמאי כדי להתמודד אתו, אבל נשאלת השאלה האם לא קיים כבר אמצעי כזה. אנחנו מתקרבים לנטרול של איום המנהרות מצד חמאס, ואחרי ההתפכחות בצוק איתן כנראה יהיה לנו מענה הרבה יותר אפקטיבי גם בים. חמאס יודע את זה, ולכן אם לא ביבשה ובים הוא רוצה לתקוף מהאוויר. מה שקרה למהנדס במלזיה מעיד גם שהם משקיעים בכך מאמץ, וגם שישראל פועלת לסכל את האיום הזה. ניתן להניח (וכמדומני גם היו פרסומים) שיש טכנולוגיה לנטרול איומים מעופפים קטנים. אם כך יתכן שהעפיפונים הם הזדמנות לנסות את המענה הזה ולבחון את היכולות שלו. יתכן שדווקא עפיפונים לא מתכתיים יכולים לאתגר מערכת כזו יותר מרחפנים, ושווה לנצל את ההזדמנות כדי להבין מה מגבלות היכולת שלה מול איום אמיתי.
ומעבר לכל זה עומדת הבעיה הגדולה, שהיא מטרידה יותר מכל העפיפונים בעולם: לישראל אין מדיניות בעזה. אין לה מושג מה היא רוצה להשיג, מה היעדים שלה לטווח ארוך, האם היא רוצה שעזה תתחבר לרשות או למצרים או תשאר מנותקת, איך היא תוכל לתפקד מבחינה כלכלית, מי היא היתה רוצה שישלוט בה. ראש הממשלה מונע דיונים בנושא הזה בממשלה ובקבינט זה כמעט עשור וחוסם את המועצה לבטחון לאומי מלגבש הצעות. האופוזיציה לא תוקפת אותו בשאלה החיונית הזו משום שגם לה לא ברור מה היא רוצה. כשאין לך מדיניות ואין טווח ארוך, כל מה שנשאר לעשות הוא לכבות שריפות - במקרה הזה באופן ממש מילולי.
|