07-06-2023, 19:46
|
|
|
חבר מתאריך: 16.07.15
|
|
ציטוט:
הטענה שלך שפתרונות ללא לייזר מבוססים על השוואה גודל המטרה לגודל הצפוי לא מדויקת. לפני הלייזר השתמשו בצה"ל במד טווח אופטי (מט"א) שמתבסס על צפיה במטרה באמצעות שתי עדשות, כך שכאשר מביאים את שתי התמונות להתאמה ניתן לקבל את הטווח. פתרון כזה מתבסס על עקרונות אופטיים שאינם תלויים כלל במטרה.
|
לא התנסחתי טוב. דיברתי על מה שיש היום, לא מה שהיה פעם. coincidence rangefinder זה פתרון אלגנטי ונוח אבל כבר לא רלבנטי היום כי אתה לא תשלב תכן מכני של זה בתוך כוונת מודרנית.
ציטוט:
בדומה לכך, ניתן לבנות מערכת המתבססת על Phase Detection בדומה למה שקיים במצלמות איכותיות.
|
לא מכיר. איזו פאזה אתה מודד במערכת פאסיבית ללא אות משודר עם פאזה ידועה? לא שזה ישנה בטווחים גדולים ממילא.
ציטוט:
אני לא משוכנע שפתרונות מבוססים למידת מכונה יכולים להחליף בצורה טובה את הלייזר. ראשית, כל עוד הבסיס הוא (כפי שאתה מתאר) זיהוי סוג המטרה אז אנחנו מוגבלים למטרות מתוך ספריה ידועה מראש. אבל מה לגבי מדידת הטווח לעמדה חפורה של חיזבאללה, לחלון של בית בעזה או לאלף ואחת מטרות אחרות שאינן כלולות בספריה הזו?
|
פרה פרה. אם אפשר להוסיף ללא עלות פתרון שמספק עוד בטיחות ל-20% מהמקרים, זה שווה את זה. אולי עוד כמה שנים זה יהיה 40%, וכך הלאה. מה שאתה משלם על פתרון תוכנתי זה צ'יפס. החומרה שיודעת לעשות number crunching, כלומר כפל מטריצות מאסיבי, גם ככה מתכננים להכניס בנפח גדול לכל רק"ם סטנדרטי, והיום כל GPU חדש יחסית יודע לעשות את זה.
קודם כל חשוב לאפשר את היכולת הזאת כנגד מטרות שיודעות לזהות שהן מצוינות בלייזר. זה קודם כל טנקים ורק"ם אחר. האם יש לסורים או לחיזבאללה משהו כזה? לא. אבל זה מצדיק הזנחת הנושא? לא, וגם צה"ל חושב שלא.
חיזבאללים שמתחפרים או מסתתרים מאחורי חלון, לא ידעו שהם מצוינים בלייזר. אבל כן לפי גודל של בן אדם אפשר להבין מה הטווח. לפחות, תותחן מיומן ידע לעשות את זה בעצמו, עם רמת דיוק מסוימת. אבל עם AI אפשר להרחיב את זה עד ללזהות טווח בעזרת ראיית חלק מהגוף.
ציטוט:
שנית, גם אם נניח שהמטרה היא חלק מהספריה - עדיין אנחנו נשענים על זיהוי מדויק של סוג המטרה, של כמה ממנה חשוף, של האוריינטציה התלת ממדית שלה, של הזווית בינה לבין הרק"ם המודד, וכל זה כאשר המטרה עלולה להיות ממוסכת באבק ועשן, מצויה בתנועה (ו/או הרק"ם המודד בתנועה) ואולי התצפית מתבצעת בכלל באמר"ל שהרזולוציה שלו נמוכה בהרבה והיכולת שלו להבחין בחלקים מהמטרה תלויה בטמפרטורה שלהם (כך שהוא עשוי לראות את הצד של המנוע אבל לא להבחין בצד השני, למשל). בקיצור, האתגרים למדידה איכותית הם רבים מאד.
|
לגבי מצבים שונים של המטרה - זה הכח של ML. תאמן אותה על מספיק מטרות, וכעבור מספיק איטרציות היא תיתן חיווי מדויק מספיק לשימוש מבצעי.
אם אנחנו שוללים שניה תנאים מיוחדים כמו מיסוך עשן או הרבה אבק, אני ממליץ לראות בסרטון הזה למה אופטיקה מודרנית בשילוב עם בינה מלאכותית ואלגוריתמים מתקדמים, מסוגלת. באחד הסגמנטים המרחק למטרה הוא 65ק"מ. כמובן שזוהי מצלמה גדולה בהרבה ממש שיש בטנקים, קוטר 15 אינץ' כתוב שם, אבל את האיכות הזאת היא מספקת לטווחים משמעותית יותר גדולים ממה שצפוי מכוונת של טנק, וכמובן שזהו סרטון מלפני שנה בעוד הצורך במדידת טווח ללא לייזר יתממש באמת רק באזור שנות ה-30. אז אני חושב שאנחנו בכיוון הנכון. להשתמש באופטיקה שאין לה את הרזולוציה נגיד ב-5ק"מ כדי להעריך נכון טווח למטרה זה מצב בעייתי שלדעתי גם היום כבר לא נכון. בכל זאת לפני שבכלל חושבים על ירי צריך לזהות ויזואלית את המטרה ולסווג אותה, שלא תירה על חף מפשע או חלילה על כוח משלך.
ולגבי מיסוך ואבק, אז אין מה לעשות. שם תצטרך פשוט להשתמש בלייזר. אבל גם פה אני מזכיר כי זה לא חייב לעבוד ב-100% בהתחלה.
ציטוט:
אני תוהה האם ניתן להשתמש במידול טוב של פני השטח בתוספת מודעות מצבית טובה של הכלי המודד למיקום ולאוריינטציה של עצמו. אם אתה יודע במדויק איפה הכלי מצוי ובאילו זוויות ביחס לצפון וביחס לאופק הוא צופה, ואם יש לך מודל מדויק של פני השטח - אז אתה יכול לחשב בדיוק איפה הקרן שיוצאת מהכלי חותכת את הקרקע, ולכן את הקואורדינטות והטווח למטרה. מידול טוב של פני הקרקע הוא דבר שפשוט, יחסית, ליצור בימינו ברוב הזירות הרלבנטיות (אם כי יש צורך לעדכן אותו בקביעות, בפרט בסביבות בנויות). עד כמה ניתן להגיע לרמת הדיוק הרצויה במיקום העצמי של הרק"ם - את זה אני לא יודע.
|
אני רוצה להאמין שבאמת צה"ל מייצר כל הזמן מפות ושולח ליחידות בזירה, ואני כן חושב שיש בזה אפשרות אמיתית לשפר דיוק, לדוגמה אם לפי מערכת IMU אתה יודע לאן בדיוק אתה מכוון, ולפי מפה יש לפניך 3 גבעות, כל אחת שרחוקה יותר היא גבוהה יותר, בשדה הראייה שלך, אז אתה יכול לפי זה לכייל את מדידות הטווח. זה רעיון טוב שלך באמת.
אבל למה התכוונת כשאמרת "קרן שיוצאת מהכלי"?
|