היום (שבת) בבקר ניצלתי את הזמן הפנוי עד לארוחת הצהריים המשפחתית כדי להדרים תל אביבה ולהנציח שני מבנים אשר למען האמת אינני יודע אם הם שייכים לנושא אך ללא ספק הם ניצבו שם בתקופה המדוברת....
שיפטו בעצמיכם.
ראשית אציין כי שני המבנים ממוקמים ממש במקום בו עברה עד למלחמת השחרור החזית שבין תל אביב לשכונות הערביות שעטפו את יפו מצפון ועד לאיזור של אבו כביר...
המבנה הראשון ממוקם
ברח' קיבוץ גלויות לא רחוק מהצומת עם רחוב הרצל (
מערבית לצומת, על המדרכה הצפונית כמעט מול מועדון ה"בארבי" הידוע)...
מדובר במה שנותר מהקומה השנייה של הבניין אשר מה שמושך את העין היא כמות פגיעות כדורי הנק"ל שנראת על גבי הקירות החיצוניים !
על פניו נראה כי היה נסיון לאטום חלק מהפגיעות אך מי שניסה זאת התייאש במהלך הנסיון...
אינני יודע מה ההסטוריה של המבנה הזה דווקא
אך קרבתו ומיקומו ביחס לקו החזית יכל לרמוז בהחלט כי הוא שימש כעמדה קדמית של הכוחות היהודיים אל מול השטח הערבי.
אגב - אם אינני טועה ועל סמך מראה עיני אני חושב שמרבית הפגיעות הן מכדורים שנורו מכוון כללי של הצומת עם רחוב הרצל/הגבעה החשופה כיום שנושקת לכביש שנסלל כשהוא מורם מהקרקע עקב חשש להמצאות בית קברות תחתיו הווה אומר כוון דרום מזרח....
המבנה השני ממוקם מרחק של כחמש דקות הליכה משם לכוון בית הספר לטבע שנמצא ברחוב הרצל (המספרים שם הם סביב ה 160 )....
מדובר במבנה שנמצא ממש סמוך לחניון של בית הספר לטבע על המדרכה המזרחית של רחוב הרצל שמה שמשך את תשומת ליבי היה מעקה הגג שלו שנראה כך:
שימו לב לחרכים שלאורך החלק התחתון שלו כשלפחות חרך אחד גבוה יותר נמצא משמאל (או שמא פשוט חסרה שם לבנה)?...
אינני יודע אם מדובר בעיצוב כזה או בשיטת ניקוז עבור מי הגשמים ואני משאיר זאת לשיפוטכם !
[ארדיכל ענה על כך כי החרכים בחלק העליון הם ללא ספק לצרכי ניקוז הגג לעת גשם (היה פעם דבר כזה...). לפני כמה חדשים העלה כאן מישהו (צר לי, אינני זוכר מי) את בריכת המיים באליכין, שם שכחו לעשות חרכים לניקוז, והתוצאה היתה הרת אסון - חומת הבטון שהוקמה שם, ללא ספק לצרכי בטחון, הפכה להיות בריכה בפני עצמה. החרך העליון יכול להיות מענייננו.]
צריך לזכור כי מדובר במבנה שממוקם ממש על קו החזית (אינני יודע אם הוא כבר שייך היה לצד הערבי או היהודי מה שיכל היה לסייע לפתרון התעלומה וכן יש לקחת בחשבון שבשנת 94 נמצא בסמוך אליו סליק גדול מאוד מתקופת טרום המדינה שכלל מנהרה תת קרקעית ומספר חדרים) !
ניסיתי לראות אם בעלי הבית נמצאים במקום כדי לשאול אותם שאלות על ההסטוריה של המבנה אך לצערי לא נתקלתי באיש והיות ומדובר היה בשבת בבקר העדפתי שלא להקיש על הדלת......
אם אינני טועה מידע קודם במקום מתגוררים אנשים מבוגרים.....
לשיקולכם/טיפולכם...
לבני.
איזור שד' יהודית והשכונה שסביבה תמיד הצטייר בעיני כחצר האחורית (או לפחות סוג של) של ת"א...
איזור וותיק שיכל היה להפך למעין "סוהו" אם קצת היו משקיעים בו...
והנה בפינת הרחובות בית הלל ובית שמאי אני מוצא אותו !....
מגדל מים מוזנח וישן מאוד שסביבו מספר מבנים מאוד מאוד ישנים (שלט יפה שקבוע על אחד מהם מובטח בהמשך)....על פניו נראה לי שהוא שימש כעמדת הגנה שמוקמה לעבר ואדי מוסררה (תוואי נחל האיילון לשעבר).....
מישהו אולי יודע איזו שכונה היתה שם בעבר?..
לפחות אחד המבנים שסמוך למגדל נראה לי כבית חרושת ישן או מחסן....
מעניין !
ניצלתי אשכול שנפתח בפורום צבא ובטחון כדי לתת גיחה לאיזור החולות שצפונית לחוף תל ברוך שם נמצאו השבוע על ידי אחד הגולשים לא מעט שרידים מתקופת מלחמת העולם הראשונה, כשסיימתי את השוטטות במקום החלטתי שהנה נקרתה לי הזדמנות לבקר באיזור הדיונות שהיו פעם מול תכנית ל', הדיונות אליהן נהגנו כחניכי ה"צופים" להגיע בלילות לצורך ביצוע "פעולות" וא"ש לילה (בתכלס אלו היו ערבים שהסתיימו לכל המאוחר ב 21:00 אך עבורינו זה היה נראה כאמצע הלילה).....
דיונות בהן נהגתי לשוטט עם עוד חבר ולהביט לעבר בסיס שדה דב, במטוסים והמסוקים שהמריאו ונחתו לנו מעל הראש, דיונות בהן תמיד מצאתי כל מני מציאות דוגמת חלקי כנפיים/הגאים של מטוסים ושאר ג'אנק שהואשכנראה הושלך שם על ידי עובדי הרס"ר של הבסיס....
ממש עולם ומלואו עבור ילד בגיל 14 או 15......
מה שעוד היה זכור לי מאותן דיונות היא מה שלימים הבנתי שהיתה עמדת נ"מ אשר שימשה להגנת שדה התעופה הסמוך!
מדובר היה בעמדה בצורת עיגול שנבנתה מלבנים לבנות, אני לא מצליח להזכר בתצורה המלאה של המבנה אך זכור לי בהחלט קיר היקפי בגובה של כמטר עם גומחות ששימשו כנראה לאחסנת תחמושת (בהנחה ובמקום הוצב תותח נ"מ).....
העמדה ניצבה ממש קרוב לגדר ההיקפית של שדה התעופה (הגדר הצפונית).
החנתי את הרכב ברח' לוי אשכול ופסעתי לכוון מערב בנסיון למצא פתח דרכו אוכל להכנס למתחם הדיונות, לאחר שנמצא הפתח המיוחל מצאתי את עצמי עומד מביט ולא מאמין....
מה שפעם היה שטח פראי של חולות שוטח כמעט כולו כהכנה להפיכתו לאתר בנייה ענקי ובמרכז התוואי עובר כביש אספלט שמוסיף עוד כיעור למה שעיני רואות!
מה קורה כאן לעזאזל ?..
תיארתי לעצמי שחלק מהדיונות כבר לא קיים אבל ככה?...
זוועה !
אני לא רוצה להשמע דביק או רגשן מדי (אני ממש לא כזה) אבל אני חייב להגיד לכם שפשוט נעשה לי רע !
כל כך רע שפשוט בא לבכות !
אני מתחיל להכנס לתוך השטח ומנסה להזכר בכוון המדוייק (כמעט כל התכסית שם השתנתה) וכנראה שיש דברים שכל כך טבועים בזכרון שגם מרחק של למעלה מעשרים שנות חיים לא יעלימו....
ובשלב מסויים אני מבחין במה שנותר מהעמדה שלי....
למה לעזאזל הם עשו לה את זה?..
למה?..
למי היא כל כך הפריעה?..
הרי עוד לא התחילו לבנות היכן שהיא ניצבה !
קיבינימאט !
אני מבחין במה שנראה כערימת הריסות אבל אי אפשר היה לטעות, שרידי קיר הלבנים העגול עוד שם......
צילמתי מה שיכלתי, צילמתי את המיקום ביחס לבתי תכנית ל' שממול צילמתי ולו רק כדי שתישאר לי איזו מזכרת ממנה...
וצילמתי את מה שנראה לי כפיסת הנוף היחידה שעוד יכולה להזכיר לי את הדיונות כפי שאני זוכר אותן בימיהן (וימי) היפים....
וליטפתי את הקיר הזה כנראה פעם אחרונה.....
-----
איזור התחנה המרכזית החדשה, רח' לבנדה....
למיטב ידיעתי האיזור המדובר היה די קרוב לקו החזית הן מדרום והן ממזרח (מוסררה)?...
הזדמנתי היום לסביבה ועל הדרך איתרתי שני מבנים מעניינים שלצערי לא ממש היה את מי לתחקר אודותיהם...
הראשון מבין השניים הנו מבנה שעל פניו שופץ לאחרונה אך היה נראה לי בסגנון הבנייה שאפיין מבני ממשל בריטיים, על גג המבנה מעקה ובו חרכים, עובדתית החרכים פונים כולם מזרחה כביכל לכוון האיילון שבסביבתו שכן הכפר מוסררה שגרם לא מעט צרות...
אינני יודה מה טיבו של המבנה ואם החרכים שעל גגו הוספו כמוטיב של נוי בשלב שבו הבניין הזה שופץ...
אני משתף אתכם בלבטי....
כתובתו של המבנה (שהיה נעול על שרשרת ובריח) הנה רח' גולומב 27 ...
צריך לבדוק את העניין...
אתר נוסף המצריך בדיקה הנו מה שנראה כמחסן כל שהו אשר כתובתו הנה ישראל מסלנט 48/50...
גם מבנה זה נמצא באותו תא שטח כשמה שלכד את עיני הנה פינת הגג הצפ' מזרחית שמסתתרת לה מאחורי צמחייה ותוספות בנייה...
מצד אחד ייתכן ומדובר בפתחי ניקוז למים מהגג אך מאידך, למה רק בפינה?...
ולפחות חלקם נראים לי שממש לא בקו הרצפה של הגג...
"אדריכל", אשמח לחוות דעתך המלומדת בדבר שני אתרים אלה (ובכלל , למי שיש מידע בעניין)...
לציין כי שני האתרים הללו ממוקמים על מבנים שנמצאו פחות או יותר על קו החזית טרום הקמת המדינה...
[תשובת ארדיכל:אצטרך לנסוע ולראות. על פניו - הראשון נראה בינגו, השני לא.
השני נראה, מהתמונות, כאילו אלה הם חורים בקיר עם אבני כורכר. לא בנו ביצורים מאבני כורכר, שהוא חומר פריך, ולוקח לא מעט זמן להתעסק איתו. עד היום כל העמדות שמצאנו היו בטון, למעט האדמירל המתכתי וכמה ממש בודדות מאבן קשה יותר. וכמה עשויות לבנים שרופות, לבנות בדרך כלל.
בכלל, יש מעט מאד בניה יהודית בכורכר.]