05-10-2012, 20:46
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
לא רק הניו ג'רזי - גם נומ"ט אוריסקני הייתה על הפרק להשמשה מחדש
לא הפנטגון או הצי עמדו מאחורי השמשתן ההדרגתית מחדש של אוניות המערכה בשלהי כהונת קרטר אלא דווקא הקונגרס והסנאט אל מול התנגדות של הבית הלבן, כאשר את המהלך מוביל דווקא הסנטור הדמוקרטי הנצי ג'ון סטניס, שלצד קארל וינסון (אף הוא דמוקרט) היה לאחד משני הפוליטיקאים האמריקנים שהובילו את תקומתו מחדש של הצי האמריקני המודרני בשנות ה-60 וה-70 (בהתאמה, וינסון קדם לסטניס בעשור) ועל כן שמותיהם הונצחו ברבות הימים בנומ"טים מדגם נימיץ.
מסתבר שהצעת התקצוב המקורית לשנת 1980 כללה לא רק את השמשתה מחדש של ה "ניו ג'רזי" אלא גם את נומ"ט "אוריסקני", שיצאה משימוש בשלהי 1976 אחרי שפעלה לחופי ויאטנם במסגרת הצי הפסיפי במשך שנים רבות. מתוך הנומ"טים מדגם אסקס שהיו באחסנה, האוריסקני הייתה במצב הטוב ביותר (ההנקוק וה FDR הגדולה יותר נגרטו עוד קודם לכן עקב מצבן הקשה). אמנם ה "לקסינגטון", אחותה של האוריסקני, הייתה עדיין בשירות פעיל בעת ההיא אבל פעלה מזה 20 שנה כמעט כנומ"ט אימונים ועל כן בניגוד לאוריסקני לא שודרגה לתפעל מטוסים ואמל"ח מתקדמים לאורך השנים, מה עוד שנדרשה גם כנומ"ט אימונים.
לבקשת הקונגרס (שבניגוד לועדת החוץ והבטחון של הכנסת הישראלית הוא ההפך הגמור מחותמת גומי ובמת יח"צנות), ביצע הצי הערכה של משמעויות למהלך המוצע והגיע למסקנה ששיפוץ הספינה יארך כ 3 שנים (1981-1984) במקביל איתור והשמשת כ 100 מטוסים מתאימים (אסופה של סקייהוקים, F-8 ו A-3 מיושנים ממילואי הצי וממגרשי הגרוטאות באריזונה, מתוכם 60-70 יהיו מוצבים על הספינה כדרך קבע והיתר למטרות אימון ותחלופה) וגיוס 4500 מלחים נדרשים, מחציתם לספינה עצמה והאחרים לכנף האווירית הימית החדשה-ישנה (16) אותה יש להקים וכמובן לסיום תקופת אימונים ממושכת ואינטנסיבית בים. קרי הספינה הייתה אמורה להפוך למבצעית לגמרי לקראת 1985, 35 שנים אחרי שנכנסה לשירות בפעם הראשונה!
מעט קונטקסט היסטורי מאחורי המהלך התמוה לכאורה להשמיש ספינות עתיקות בנות שליש מאה עמוסות בטכנולוגיה ממלחמת העולם השנייה. שלהי שנות ה-70 בסימן כפול - מחד ההתעצמות המשמעותית של הצי הסובייטי באוקיינוסים השקט וההודי בכמות הספינות, סוגיהן, גודלן, חימושן ובסיסיהם (ראו בהמשך), ומאידך נסיגת הבריטים ממזרח לסואץ, נפילת דרום ויאטנם, המהפכות המרקסיסטיות במושבות הפורטוגליות לשעבר באפריקה, באפגניסטן, באתיופיה ובניקרגואה, הקרבות בין צפון לדרום תימן בראשית 1979, הפלישה הויאטנמית לקמבודיה ומלחמת הזוטא בינה ובין סין, הפלישה הסובייטית לאפגניסטן והמהפכה האיסלמית באירן וכשלון מבצע חילוץ בני הערובה משם - רצף אירועים דרמטי וחסר תקדים שהביאו לחוסר יציבות פוליטית וצבאית מדרום מזרח אסיה, דרך המזרח התיכון ועד אפריקה והיחלשות האחיזה האמריקנית.
אם עד לאמצע שנות ה-70 צי הפסיפיק הסובייטי היה מורכב בעיקר מצוללות טילים וספינות קטנות והנוכחות באוקיינוס ההודי הייתה כמעט לא מורגשת הרי שמאז הפך בהדרגה צי זה לכוח שטח חזק הכולל נומ"טים, סיירות טילים (חלקן גרעיניות), צוללות תקיפה עם טילי שיוט וכמובן מפציצי הבקפייר אימת המערב. יתרה על כן, הסובייטיים החלו לעשות שימוש תדיר בנמלי קאם ראן (אותו חכרו רשמית ב 1979 לרבע מאה ושדרגו אותו מאד), אתיופיה ותימן בים האדום והמושבות הפורטוגליות לשעבר במוזמביק, אנגולה וקונקרי ולפטרל בצורה אגרסיבית באזורים שהיו נחלתם הבלעדית של הציים האמריקנים והבריטים (כולל אגב בים התיכון). מגמות אלו לצד התחממות המלחמה הקרה והדיווחים שנערמו על שולחנות ה CIA והפנטגון על כוונות הסובייטים לבנות במהלך שנות ה-80 נומ"טים קונבציונליות, הפכו את הצי הסובייטי לאיום משמעותי על הדומיננטיות האמריקנית באזורים אלו ובכלל.
כזכור עם פרוץ המהפכה האירנית והפלישה הסובייטית לאפגניסטן הציבו האמריקנים באזור לא פחות מ 3 נומ"טים (הראשונות היו הנימיץ, הקיטי הוק (שתזכה להוביל פלישה משלה לאפגניסטן 20 שנה מאוחר יותר ) והמידווי, שבהדרגה הוחלפו בספינות אחרות). הצבתן הקבועה של 2-3 נומ"טים באוקיינוס ההודי/המפרץ הפרסי/מפרץ עומן (בד"כ אחת מהצי השישי ואחת מהצי השביעי) גם גרעה מכוחם המקורי וגם יצרה לחץ רב על כלל סד"כ הנומ"טים האמריקני ועל כן הוחלט בקונגרס שנדרש לתגבר אותו בהקדם בסדרה של צעדים, בין היתר על ידי דחיית יציאתה של הקורל סי משירות מבצעי, דחיית שיפוץ שתוכנן לריינג'ר, ניסיון לזרז את מסירת הנומ"ט החדשה קרל וינסון (שהייתה עדיין בבנייה), בחינת אפשרות להסבתן של אוניות המערכה מדגם ניו-ג'רזי לנומ"טים היברדיות (עם הריירים), האפשרות המוזכרת לעיל להשמשתה מחדש של האוריסקני וכלה בבניית בסיס ימי רחב מימדים באי דייגו גרסיה.
בטרם מומשה ההחלטה והנה התהפכו היוצרות, קרטר נבעט מהבית הלבן בבושת פנים והוחלף ברייגן שהכריז על יוזמת "צי 600 הספינות" שתחזיר לארה"ב את הדומיננטיות שאבדה לה כביכול בימים (כאמור אף אחד לא ידע אז עד כמה איום צי השטח הסובייטי יתברר לימים כשלד נבוב ורבוי הגזמות). למרבה האירוניה השמשת האוריסקני נכללה גם ברשימת 600 הספינות אך הפעם הקונגרס (שנותר דמוקרטי למרות תבוסת קרטר) היה זה שדחה את היוזמה הרפובליקנית! סוף פסוק, האוריסקני המשיכה להעלות חלודה עד שסיימה את חייה כשונית מלאכותית מקץ רבע מאה וג'ון סטניס זכה לכבוד הנדיר השמור לנשיאים אחרי שנומ"ט נקראה על שמו ועוד בעודו בחיים.
נערך לאחרונה ע"י strong1 בתאריך 05-10-2012 בשעה 20:49.
|