לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 25-04-2012, 18:17
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
כתבות צו"ב מישראל היום

חלק 1

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

משפחה מצטיינת
דרור דותן יקבל השבוע את פרס מצטיין אוגדת איו"ש · אחיו דביר יקבל את פרס מצטיין נשיא המדינה
· אביהם אליעזר, בעצמו מצטיין הרמטכ"ל: "ציונות זאת לא מילה גסה"
יהודה שלזינגר, כתבנו לענייני דתות
ביום חמישי הקרוב, כשסמל
דביר דותן יקבל את פרס מצטיין נשיא המדינה, הוא לא רק יתמלא כבוד וגאווה, אלא ישלים צירוף משפחתי נדיר של שלושה בני משפחה אחת שמקבלים אות הצטיינות מכובד בתוך שנה.
דביר ,(22) שמשרת היום כמ"כ בגבעתי, יקבל את הפרס שלושה ימים בלבד אחרי שאחיו דרור ,(32) רס"ר במילואים, יקבל את פרס מצטיין אוגדת איו"ש על שירותו, ושנה לאחר שאביהם, אליעזר (לייזו) דויטש ,(57) רב-סמל בכיר במילואים, קיבל בעצמו את פרס מצטיין הרמטכ"ל על תרומתו בשירות פעיל.
אליעזר הוא אב גאה לשישה וסב גאה לשמונה, ומשמש כיום סמנכ"ל איגוד ישיבות ההסדר. אליעזר נפצע במהלך אימון במילואים, אך הפציעה לא מנעה ממנו לחזור לשרת עוד שנים רבות, וגם היום הוא אינו מתכוון להפסיק להגיע למילואים. "כל עוד נותנים לי לשרת, אני אגיע," הוא אומר.
פרסי ההצטיינות שלו ושל בני משפחתו אינם צירוף מקרים נדיר, לדעתו, אלא תוצאה של חינוך מהבית ומהסביבה המיוחדת שבה הם מתגוררים, ביישוב כרמל שבדרום הר חברון: "אנשים נוטים לחשוב על מתנחלים דברים שליליים כמו הפגנות ופינויים, אבל יש בזה הרבה מעבר. הסביבה הזאת מחנכת לעשייה, להתנדבות, לציונות. אנחנו חיים פה ומנסים לתרום לקהילה בכל התחומים, גם בעניין של הצבא."
דרור, שעובד כאגרונום ביקב יתיר, משרת כבר 11 שנה במילואים - שלושים יום בשנה. "אנחנו מתייצבים לכל קריאה," הוא מדגיש. "ככה חונכנו, זה הכל הגיע מאבא. ככה גדלנו בבית - ברגע שקוראים אנחנו מגיעים ונותנים מה שיש, גם אם זה בליל הסדר ויש לנו שני ילדים קטנים, כפי שכבר קרה לי."
אליעזר לא מסתיר את שמחתו לשמע הדברים: "כאבא זאת גאווה גדולה, וצריך לזכור שציונות זאת לא מילה גסה."

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

הבן השלישי
מרים פרץ מוכרת כ"אם הבנים:" היא איבדה את שני בניה הלוחמים בהפרש של 12 שנה · היום היא מוכנה לראשונה לספר על הבן השלישי: גרמן רוז'קוב, חייל בודד שאימצה למשפחתה, ונפל בפיגוע במצובה · הערב, באירוע הזיכרון של "זוכרים," יעלו על במה אחת מרים פרץ ולודמילה רוז'קוב, שתי אמהות שהגורל קשר יחד בקשר של דמים
אמילי עמרוסי
קרעים קרעים של ישראליות, ישראליות יפה עד כאב וכואבת עד מחנק, מבצבצים מתוך הסיפור הזה. ישראל של רעות וסולידריות, של אהבת הארץ ועלייה, של שכול, של ילדים נתלשים מן החיים. בסיפור החד-פעמי הזה נפגשות שתי נשים זרות, זו יהודייה שנולדה במרוקו, זו נוצרייה שנולדה באוקראינה, מניחות אבן זו על מצבת בנה של זו, נעקדות אחת אל השנייה בקשר של דמים. את האחת, מרים פרץ, כולנו מכירים. "אם הבנים" שאיבדה שני ילדים ובקול צרוד מבכי נשבעה אהבה לארץ הזאת. האחרת, לודמילה רוז'קוב, שייכת למסדר השקט, הבלתי מוכר, של אמהות שכולות שנשארו בין הצללים וכאבן פרטי מאוד.
שלושה בנים, שתי אמהות, עיסת שכול שיכולה לתפוח רק כאן. מהיכן להתחיל? ממרים פרץ, שאיבדה שני בנים, ובעצם שלושה, כשהבן שאימצה כחייל בודד נהרג באמצע הדרך בין נפילת בנה הראשון לנפילת בנה השני? מדמותו המופלאה של גרמן רוז'קוב, עולה שאינו יהודי, שקשר את נפשו בנפש העם הזה ומסר אותה בגבורה בעבור אותו עם? הסרגל הכרונולוגי מבקש ממני להתחיל בהתחלה.
שישה ילדים היו במשפחת פרץ. הבן הבכור, אוריאל, בוגר סיירת, היה מפקד מחלקה נערץ בגולני. 25-ב בנובמבר 1998 דפק מלאך המוות בפעם הראשונה על דלת המשפחה: סגן אוריאל יצא בראש חייליו למארב בדרום לבנון ונהרג ממטען חבלה עם פקודו סמ"ר ניצן בלדרן. קבר בכור לבן בכור נכרה בהר הרצל.
מסיר·ת מוחלטת למדינה
אליעזר, האב, לא היה יכול לשאת את הכאב על הבן, ולאחר שבע שנים הכריע אותו ליבו המרוסק. מרים, אלמנה ואם שכולה, חתמה לבנה השני, אלירז, על הסכמה לשירות קרבי. כמו אחיו הגדול וכמו שני אחיו הצעירים, המשרתים היום בסיירת גולני, התגייס אלירז לסיירת. אחרי מותו של אוריאל כתב אלירז לאחיו המת: "ידעת שהדרך הזו נכונה, קשה, ולפעמים משלמים עליה מחיר. את מחיר החיים." תריסר שנים חלפו והוא שילם בעצמו את מחיר החיים.
26 במארס ,2010 שלושה ימים לפני ליל הסדר. רב סרן אלירז פרץ, סגן מפקד גדוד 51 בגולני, אב לארבעה ילדים, מוביל כוח לתוך רצועת עזה למרדף אחר מניחי מטענים שזוהו ליד מעבר כיסופים. במהלך המרדף הופעל מטען לעבר החיילים ונורתה לעברם אש מנשק קל. אלירז וחייל נוסף, סמ"ר אילן סביאטקובסקי, נהרגו. מלאך המוות כבר הכיר את הדרך לביתה של מרים, ונקש על הדלת. קבר שני נכרה לבן שני, כמה עשרות מטרים ממצבת אחיו.
סיפור השכול הכפול של משפחת פרץ (שכול משולש, עם מות האב אליעזר משברון לב) הפך למיתוס. מרים נעשתה לסמל. עד כאן תזכורת לסיפור הידוע. מה שלא ידוע הוא שלמרים היה בן נוסף, להגדרתה בן שלישי, שגם אותו שכלה.
שלוש שנים לפני נפילתו של אוריאל, לפני שהכל נשבר, מרחק של יותר מאלפיים קילומטרים מבית משפחת פרץ בגבעת זאב, דרום אוקראינה - גרמן רוז'קוב, אוקראיני נוצרי בן ,18 מחליט לעלות לישראל בעקבות אהובתו היהודייה. מהאהובה ייפרד זמן קצר לאחר שיגיעו לארץ, מאהבתו לארץ לא ייפרד עד יום מותו. רוז'קוב עולה 1995-ב ושנתיים אחר כך מתגייס לשירות קרבי בצה"ל ומוכר כחייל בודד. המשפחה שמאמצת אותו, שמכינה לו מיטה מוצעת בשבתות ומכבסת את בגדיו, היא משפחת פרץ, אז משפחה שכולה לבן אחד בלבד. רק בסוף שנת 2000 עולה לארץ אמו הביולוגית של גרמן, לודמילה. גם לאחר הגעת אמו לארץ, גרמן ממשיך להגיע לבית משפחת פרץ ולשמור על קשר חם עם אלירז ועם ההורים מרים ואליעזר.
גרמן מתואר על ידי חבריו כ"מורעל צבא." הוא מתמנה לסגן מפקד פלוגה בנח"ל. 12-ב במארס 2002 חודרים שני מחבלים באמצעות סולם לאזור מצובה שבגליל המערבי. הם מתמקמים בחורשה, פותחים בירי לעבר כלי רכב והורגים חמישה אזרחים. סגן גרמן רוז'קוב עבר במקום במקרה. הוא חותר למגע עם המחבלים בניסיון לאתר אותם ולפגוע בהם, ומחפה על מח"ט החטיבה המערבית, אל"מ דרור רופא, בזמן שזה מחסל את המחבלים. במהלך חילופי האש נפגע גרמן ונהרג, ולאחר מותו הוענק לו צל"ש על גבורתו בקרב. "היום אני קוברת את הבן השני שלי," ספדה לו מרים פרץ בלוויה, כשאלירז בנה, חברו הטוב של גרמן, עומד לצידה, "זכות גדולה נפלה בחלקי להכיר אותך, להכיר את אחד מל"ו הצדיקים של בני עמנו."
"כשגרמן התגייס הוא היה גאה במדים," מספרת לודמילה רוז'קוב (61) במבטא זר ובקול עדין ומהסס. "נכון, הוא לא היה יהודי, אבל הרגיש שקיבל כאן כבוד כבן-אדם, לא כנכד של מישהו או כבן של מישהו. הוא היה אומר לי בטלפון, 'אמא, אני חייל וקצין קרבי. זו המדינה שלי, העם שלי, מדינה קטנה ויפהפייה. אני מוכן לתת את חיי ."'למדינה
בשנת ,2000 לאחר הפצרותיו של גרמן, בנה היחיד, עלתה לודמילה לישראל. בהיותה לא יהודייה ואמו של חייל קרבי, קיבלה אשרת שהייה לתקופות קצרות שהוארכו מעת לעת. היום היא מתגוררת בקריית שמונה במעמד של תושבת קבע. לאחר מותו נמצא מכתב שכתב גרמן לראש הממשלה דאז, אריאל שרון, ובו הוא מבקש להעניק לאמו אזרחות ישראלית. "האם אני צריך להיהרג כדי שאמי תקבל אזרחות"? שאל במכתבו. לודמילה אפילו לא ביקשה. "אולי יכולתי לקבל אזרחות, אבל אם משרד הפנים לא נתן לי אזרחות מההתחלה, אני צריכה לבקש את זה עכשיו, בגלל שהבן נהרג? זה לא משנה לי. אני כאן לא בשביל תעודת הזהות. אני כאן כדי להיות ליד הקבר של גרמן וכדי לחיות בישראל שגרמן כל כך אהב עד שהסכים לתת לה את חייו. פוליטיקה לא מעניינת אותי. אני רק אמא. אם הבן כל כך אהב את המדינה עד שהקריב למענה הכל, אני בדרך שלו."
בדירה הקטנה בקריית שמונה, מחזיקה לודמילה את מעט התמונות שיש לה מגרמן החייל, הילד שנהרג בשבוע שבו היתה אמורה לחגוג איתו את יום ההולדת 50-ה שלה. "במשפחה שלנו באוקראינה כולם היו קצינים. אבא שלי לחם במלחמת העולם השנייה מהיום הראשון של המלחמה ועד היום האחרון. גם האחים שלי היו קצינים ולוחמים. כשגרמן נולד, אמרתי די. מספיק קצינים במשפחה הזאת. אבל גרמן הגיע לישראל והרגיש כאן כמו דג במים."
"שנתיים אחרי נפילת בננו אוריאל בלבנון, אנחנו בדאון, עדיין לא מעכלים את המוות הזה," משחזרת מרים את היכרותה הראשונה עם גרמן. "אלירז מתחיל קורס קצינים, והוא חוזר הביתה ומודיע לי שהוא מביא ילד נוסף למשפחה. אמרתי 'אין דבר כזה ילד נוסף, אוריאל .'הלך שאלתי את אלירז איך קוראים לו, והוא ענה לי גרמן רוז'קוב. רק מהשם התחלחלתי. הקונוטציה שעלתה לי בראש היא גרמנים קוזאקים. אלירז לא ויתר."
בשבת הראשונה שבה שוחררו מקורס הקצינים, הגיע גרמן עם אלירז לבית משפחת פרץ, והוא נושא תיק גדול. "תיק כחול אחד, וכל הבית שלו בפנים," מספרת מרים. "ארבעים זוגות גרביים, ארבעים זוגות תחתונים. לא היה לו שום מקום אחר לחזור אליו. כשהוא לוחץ לי את היד, אני מתכופפת. בחור אוקראיני שרירי, גבוה, משכמו ומעלה. אלירז מלמד אותו רק דבר אחד: לא לגעת ביין." במהלך ששת החודשים של קורס הקצינים הופך גרמן לבן בית בבית משפחת פרץ. יש לו מיטה משלו בחדר עם אלירז. בשבתות שניהם לומדים יחד למבחנים של הקורס.
"הוא היה הולך עם אלירז לבית הכנסת," נזכרת מרים. "איזה חינוך! אתה הולך למשפחה, אתה עושה מה שהמשפחה עושה. אלא מה, זה בית כנסת מרוקאי. לא בדיוק הקהל שצריך לשמוע שהאורח שלנו לא יהודי. אלירז מנחה אותו לא להגיד מי הוא. 'בכל פעם שיגידו ברכה, תצעק אמן ,'גדול אומר לו אלירז, 'אתה חלק .'מכוחותינו אני מרגישה שנכנס עוד בן נוסף הביתה. רק לפני שנתיים נהרג אוריאל, והנה אני מכבסת שוב בגדים של שני חיילים, תולה את הגרביים הצבאיים על החבל. נכנסת הביתה רוח של שני בנים לוחמים."
"הוא אצלנו בכל שבת, ומגיע חג השבועות," ממשיכה מרים. "אמרתי לו, 'הפעם אתה לא הולך לבית ,'הכנסת כי יש לי הרגשה שהפעם הם יתעקשו להעלות אותו לתורה, לא יוותרו לו. גרמן נשאר איתי בבית ושואל אותי על מנהגי שבועות, מבקש ממני ללמוד איתו את המגילה. למחרת, ביום שטוף שמש בגינה, אנחנו לומדים ביחד את מגילת רות. בסוף הלימוד אני מתריסה מולו: 'גרמן, למה אתה צריך למות בשבילי? זו לא הארץ שלך, זו לא תבנית נוף מולדתך. אוריאל בני נהרג בשביל ירושלים, שסב סבו במרוקו חלם עליה - למה אתה מסכן את עצמך בשבילי'? גרמן שתק ואמר 'תחזרי לעמוד .'הראשון ואני קוראת במגילה: 'באשר תלכי אלך ובאשר תליני אלין, עמך עמי ואלוהייך אלוהיי, ובאשר תמותי .'אמות ','מרים הוא אומר לי, 'החלטתי שזאת הארץ שלי, זה העם שלי, זה המקום שאני אוהב. נקשרה נפשי במקום .'הזה באותו רגע הבנתי שגרמן קשר את גורלו בגורל העם הזה, גם אם הוא לא מהעם שלי. הוא קשר את גורלו לאדמה הזאת, לארץ הזאת. הוא ידע לאהוב את הארץ ככה, בלי הרבה הסברים."
החברות בין גרמן לאלירז נמשכה גם אחרי הקורס. כקצינים, זה מגולני וזה מהנח"ל, היו מתאמים ביניהם את החופשות כדי לטייל יחד. נסעו ביחד לירדן, לגליל. "גרמן ואלירז היו כמו אחים," מוסיפה מרים, "ביני לביני תהיתי מה מצא אלירז בני, בוגר מכינת עצמונה עם כיפה גדולה, ציצית ופאות, מכל הבה"ד דווקא את גרמן כחבר. הבנתי שרב המשותף על המפריד, והארץ הזאת היתה המשותף הגדול. האהבה של גרמן לארץ, ההזדהות שלו עם העם, המקצועיות שלו, הידע המדהים שהיה לו על תולדות העם והארץ. כשנתקל בדילמה, גרמן היה מתקשר להתייעץ איתי. מה לעשות עם חייליו מהנח"ל החרדי שדורשים יותר הפסקות לתפילה, כיצד לדבר עם ההורים השכולים כשאחד החיילים שלו טבע בחוף." מרים מספרת על קצין עניו. על ידען גדול, מעמיק, שהיה בעל בקיאות מושלמת במורשת קרב ובתולדות עם ישראל.
"אמא, היום איבדתי עוד אח"
כשגרמן נהרג בפיגוע במצובה, שליחי בשורת המוות יצאו לקריית שמונה ולגבעת זאב. "אלירז קיבל את הידיעה על נפילתו של גרמן ואמר לי 'אמא, היום איבדתי עוד אח, היום איבדתי את אחי ."'גרמן מאותו יום ואילך המשיך אלירז את שירותו עם דרגותיו הצבאיות של גרמן. אם אפשר היה לכווץ את הסיפור כולו לקפסולה קטנה, זה הרגע שהיה מונח בה: כשנהרג אלירז, נמסרו מדיו למרים פרץ, והדרגות שהיו על כתפיו נמסרו ללודמילה רוז'קוב.
הקבורה של גרמן נקבעה ליום שישי. ברקע - ויכוח אם לקבור אותו בחלקה הנפרדת ללא יהודים. "זה הילד שלי," צעקה מרים, "והוא יותר יהודי מהרבה יהודים כאן." גם הרב רפי פרץ, היום הרב הצבאי הראשי ואז ראש מכינת עצמונה, התערב. לבסוף נטמן גרמן בבית העלמין הצבאי הרגיל בקריית שמונה. "אלירז לא יכול היה לדבר בהלוויה. הוא ביקש שאני אספיד אותו. כתבתי הספד וביקשתי ממכרה שיודעת רוסית לתרגם את דבריי לרוסית. הגעתי להלוויה, ובפעם הראשונה ראיתי את לודמילה. היה בינינו קושי של שפה אבל הלבבות דיברו. סימנתי לה כמה אני אוהבת את גרמן וכמה הוא כמו אלירז, הבן שלי."
"זכות גדולה נפלה בחלקי להכיר אותך," ספדה לו מרים מול קהל החברים מהצבא ומול אמא אחת, "היו בך כל התכונות הנפלאות שאם מייחלת לבנה, כל היסודות הטובים שמהם נבנה עם חזק. נדהמתי מההתחברות שלך לגורל המשותף שלנו, מתעצומות הנפש שלך, מאהבתך הכנה והאמיתית לארץ הזאת. מדינת ישראל איבדה אוהב גדול, זן נדיר של אדם שהיא זקוקה לו בעת הזו. זן של אהבת מולדת טהורה עזה עד מוות. אינני נפרדת ממך, גרמן, כי לעולם לא נפרדת אם מבנה."
אלירז המשיך לפקוד את ביתה של לודמילה, שמצאה עצמה בארץ זרה ללא נפש קרובה. לודמילה קנתה בעבורו כלים חד-פעמיים, היתה דואגת לבדוק את הכשרות על המוצרים. למרות מחסום השפה, אלירז היה יושב עימה בסבלנות, מאזין ללב שלה. כשנולד לו בנו בכורו, אור חדש, נסע עד קריית שמונה כדי להכיר לו את לודמילה. בכל פעם שנולד לאלירז ילד, היה מתקשר אליה מבית החולים, היא היתה סורגת סוודר לתינוק ושולחת.
בתמונה משותפת נראים גרמן ואלירז כשהם לומדים יחד לקורס הקצינים. שניים כל כך שונים וכל כך מחוברים איש לרעהו. "אין הבדל ביניהם," אומרת מרים, "שניהם לחמו, שניהם האמינו בזכות הקיום שלנו בארץ הזאת. רעות כזאת, כמו שהיתה ביניהם, אני לא יודעת איפה קיימת עוד. הסיפור הזה מלמד אותנו כמה צה"ל היקר הזה, שהרבה פעמים הופך לשק איגרוף, יכול לאחד בין אנשים. איזו משמעות יש לגיוס, לא רק משמעות של לחימה. הרעות שטבועה ברוח צה"ל היא הסיפור הזה."
ואז, שמונה שנים אחרי לכתו של גרמן 12-ו שנים אחרי לכתו של אוריאל, הצטרף אליהם אלירז. לודמילה דומעת כשאני שואלת אותה כיצד שמעה על נפילת אלירז. "זה היה אחרי שהעבירו את השעון לשעון קיץ. קצינת הנפגעים שלנו התקשרה בשבת, ואני יודעת שבשבת לא מתקשרים. היא ביקשה לבוא אלינו הביתה. כשהגיעה ובישרה לי שאלירז נהרג, הרגשתי שזה הבן שלי שנהרג. גרמן היה הבן שלי והבן של מרים, ואלירז היה הבן של מרים והבן שלי. אין הבדל מי נולד איפה."
הקשר בין האמהות השכולות חצה את מחסום השפה, הלאום, התרבות. מרים ולודמילה נקשרו זו בזו. חודש אחרי נפילת אלירז הגיעה מרים לביתה של לודמילה. מאז הן שומרות על מסורת של ביקורים הדדיים. "אנחנו מדברות בלי סוף, ולפעמים בלי מילים," אומרת לודמילה, "מרים מדברת על גרמן, אני מדברת על אלירז. סיפורים סיפורים, דברים כל כך קטנים. עכשיו כל סיפור קטן הוא חשוב, לכל דבר יש פירוש. זה מה שנשאר לנו."
שנתיים אחרי נפילת בנה התחילה לודמילה להתנדב בצה"ל, והיא מקדישה ארבעה ימים בשבוע להכשרת ציוד לחיילים במתקן המתנדבים במחנה יפתח. מכינה קיטבגים, בודקת ג'ריקנים, מטליאה מדים. "המילה צבא היא גדולה," אומרת לודמילה, "אבל מדובר בילדים מגיל 18 ומעלה, ילדים. צריך לעזור, לעשות מה שצריך, להתכונן גם למצב מלחמה."
האישה העדינה הזאת, שאיבדה על אדמה זרה את בנה יחידה, מלאת תודות והכרת טובה למדינה. היא מזכירה בשמותיהן את קצינות הנפגעים שליוו אותה לאורך השנים. "תפקיד חשוב כזה, של קצין נפגעים, יש רק בישראל. קצינת הנפגעים היא כמו יד בשבילי, יד של בן, היד של המדינה, יד שעוזרת."
"אני לבד בישראל, אבל אני לא מרגישה בודדה. גרמן הבטיח לי לפני שנהרג להכיר לי את ארץ ישראל שלו, את החברים שלו. עכשיו אני לומדת להכיר מהי ישראל של גרמן. האלוף נעם תיבון, שהיה מפקד חטיבת הנח"ל כשגרמן נהרג, אמר לי 'אני אהיה ידיד שלך כל .'החיים בכל יום זיכרון האלוף תיבון מתחיל את היום בקבר של גרמן. אני וגרמן לא לבד שם, אנחנו מוקפים חברים."
ומרים, אף שהיא מבליטה עוצמה וכוח, אין ספק שליגונה אין קץ. "אני זכיתי מייד אחרי נפילת אוריאל לקבל עוד ילד," היא אומרת. "לראות שני ילדים שיוצאים ביום ראשון לקורס קצינים. לראות את אליעזר בעלי עומד ומברך את שניהם אותה ברכה, ואני נושאת תפילות לשניהם שישובו הביתה בשלום. גרמן היה בן נוסף. הכאב על הארץ הזאת מתעצם עם נפילתו. הם נפלו כל כך צעירים, כל כך אוהבים את הארץ הזאת. אבל זה לא בידיים שלנו. יש זמן לכל אדם - זה היה זמנם. כמו שכתב אחד המשוררים, החיים בתרמיל חייהם אזלו. ביום הזיכרון הזה, כשנאמר 'במותם ציוו לנו ,'חיים אנחנו צריכים לשאול אילו חיים אנחנו מקיימים אחריהם."
יש לך תשובה לשאלה למה? למה דווקא את? למה נלקחו ממך שלושתם?
"אני לא יודעת למה הקדוש ברוך הוא הביא לי את זה לפתח ביתי. אין תשובה לזה. עם הכאב החריף הזה אני בוחרת בחיים. בוחרת להמשיך להפיץ את רוחו של גרמן, שאינו שונה מבניי."

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive


מוות בווא די השחור
המארב בסלוקי הסתיים בחיסול חוליית מחבלים, ובמוצב כבר קיבלו הטבחים הוראה להכין ארוחה טובה ללוחמי רובאית גולני · הכל השתנה כשפגזים שהיו אמורים להגן על הכוח, הציתו אש בשטח הסמוך · חמישה חיילים נספו כשניסו לברוח מהלהבות, ובסרט מיוחד שישודר הערב ב"עובדה" חוזרים חבריהם אל אותם רגעים קשים ובלתי נשכחים
עמית לוינטל
"אלה היו התמונות הקשות ביותר שראיתי בימי חיי. מדובר באירוע ששינה את תפיסת החיים והמוות שלי." כך מתאר עמרי אסנהיים את אסון הסלוקי בדרום לבנון, שבו נהרגו חמישה חיילי גולני שנשרפו למוות. אסנהיים שירת ביחידה המובחרת - 669 יחידת החילוץ של חיל האוויר. אסונות או קירבה אליהם היו בעבורו ובעבור חבריו לצוות עניין שבשיגרה, והוא הכיר היטב מראות מחרידים רבים של חיילים הרוגים ופצועים. אבל שום דבר לא היה דומה למה שקרה באותו אחר הצהריים 28-ב באוגוסט 1997 בוואדי סלוקי, כשהוזעק עם חבריו למסוק בדרך לחילוץ. את אותן שעות, ומה שקרה בעקבות אותו אירוע, הוא מתאר בסרט מיוחד של הזכיינית "קשת" הערב (22:00) בערוץ ,2 במסגרת תוכנית יום הזיכרון של "עובדה."
"היינו רגילים להיכנס ללבנון במשך תקופה ארוכה, ואף פעם לא נתקלנו במשהו כזה," נזכר עמרי, "זה היה מטורף. כשהמסוק שלנו הגיע לאזור, ראינו ענן שחור שהיתמר לגובה עצום והפך לתערובת של אש ופיח. זה נראה היה כמו גיהינום ככל שהתקרבנו למקום האסון, כמו סוף העולם.
"הקטע שהכי שנאתי בתפקיד היה 'המראה .'הראשוני בלבנון דווקא, להוציא תקריות בודדות של מטענים, ראיתי בדרך כלל פגיעות של כדורים שחיילים ספגו, אבל לא תמונות זוועה. במקרים כאלה גם הגענו למשימת החילוץ אחרי שהחובש העביר לפצועים לפחות טיפול ראשוני. אבל באסון הסלוקי היו מראות שלא מהעולם הזה. לא ראינו בכלל איפה האנשים שוכבים בשטח כי הם היו בצבע של האדמה. שום דבר לא היה מסודר. פתאום בלי הכנה ראינו את הגיהינום הזה כשהכל פרוס לפנינו: גופות מפויחות מבעד צמיגי עשן, חיילים בוכים במסוק הצפוף, לוחם גוסס שמזיז פתאום גפיים. זו חוויה מזוויעה מבחינת מראות, תחושות וריחות. כל החושים פעלו בשונה מאוד מאשר באירועים אחרים. היה שם ריח נוראי שנדבק לבגדים ולעור. זה נשאר אצלנו ימים ארוכים אחרי האירוע." האש לא הותירה סיכוי
שנת 1997 המקוללת היתה עמוסה אסונות: אסון המסוקים, אסון השייטת ואינספור היתקלויות "שגרתיות" שהסתיימו באבידות. צה"ל שקע בבוץ הלבנוני והסוף נראה רחוק. אסון הסלוקי בכלל החל כסיפור הצלחה גדול: חיילי מחלקה 2 מהפלוגה הרובאית של גולני שירתו במוצב א-טייבה וחשו מתוסכלים. שאר הפלוגה כבר יצאה למבצעים מחוץ למוצב, ורק עליהם אף אחד לא סמך. עד שאופיר ליוויוס מונה למפקד הפלוגה החדש. הוא החליט שצריך לעשות סדר ובחר לצאת למארב דווקא עם החיילים המתוסכלים ממחלקה .2
לפנות בוקר התמקמה המחלקה בוואדי סלוקי. 15 לוחמים נפרסו בשלוש עמדות ובמשך 60 שעות ישבו בשיחים והמתינו למחבלים. ההיתקלות נפתחה כאשר בשטח זוהו מחבלים עם רובי קלצ'ניקוב. המחלקה חיסלה חמישה מחבלים ובעמדות החלו החגיגות. עם הגעת הדיווחים על ההצלחה, נתן מפקד הגדוד הוראה לטבחים להכין סעודת מלכים לכוח כשישוב משדה הקרב.
כפי שנהוג בפעולות מסוג זה, בד בבד עם ההיתקלות מול החוליה, הפעילה החטיבה אש ארטילריה כבדה על ההר הסמוך לוואדי כדי לגבות את הכוח ולמנוע בריחת מחבלים נוספים. בשל נפילת הפגזים נדלקה אש בוואדי. תחילה היא היתה מרוחקת מהכוח, אבל בשילוב רוח חזקה ותנאי השטח האש התפשטה במהירות, התקרבה ועד מהרה סגרה על החיילים.
בשעה ששטחים שלמים בוערים מול עיניהם, המשיכו החיילים לשכב ולא קיבלו אישור לעזוב את העמדות מפני שלא הבינו את חומרת המצב בשטח. כאשר החלה להתבהר התמונה, כל אחד בשטח רץ על נפשו בניסיון ההימלטות. חמישה לוחמים, שליש מהכוח, מצאו את מותם בשריפה, חמישה אחרים נפגעו ועוד חמישה יצאו ללא פגיעות. בסיום אותו אחר צהריים של יום חמישי נורא, אף אחד לא אכל סעודת מלכים.
זאב שיף ז"ל, הפרשן הצבאי הבכיר של "הארץ," סיכם את האסון למחרת כשכתב: "סופת האש שהרגה בתוך דקות את חיילי גולני בדרום לבנון היתה תאונה שצה"ל לא ידע כדוגמתה מעודו... הפעם לא חיזבאללה פגע בחיילי גולני. מהקרב הם יצאו מנצחים, ואילו האש שהבעירו הפגזים והפצצות עטפה אותם במהירות הבזק, ללא אפשרות להימלט על נפשם."
לפני שנתיים, במלאות עשור ליציאה מלבנון, נערכו בתוכנית "עובדה" לפרויקט מיוחד. עמרי אסנהיים, כתב התוכנית, נזכר שיש לו סיפור אישי מלבנון שאולי כדאי לפתוח. "הקציבו לפרויקט כתבה של רבע שעה," הוא משחזר, "אייל גונן, עורך המשנה של ','עובדה ביקש שארים את הכתבה הזו, אבל אמרתי שאני לא יכול להיכנס לסיפור כזה מטורף ברבע שעה בלבד. היה צריך לשבת ולחשוב איך עושים, מה עושים, ואם אני בכלל מוכן ובאמת רוצה לעשות את זה. זה הרי דבר שלא עשיתי כמותו בחיים."
גם כתב מנוסה כמו אסנהיים לא רגיל להתמודד עם חומר אישי טראומטי בעבודה שלו. הוא אמנם כתב בעבר בעיתון "העיר" על אסון הסלוקי, אבל זה היה מנקודת מבט מרוחקת ובלי מימד אישי. אלא שהפעם משהו בנפשו הבשיל. 13 שנה אחרי האסון יצא אסנהיים לחפש את המחלצים ואת המחולצים מהאסון. הוא יצא למסע עם לא מעט פחדים, חששות וספקות, בלי מושג כמה כעס ורגשות אשם אצורים בבטן של המעורבים ומשפחותיהם, גם אחרי כל השנים שעברו. וכך נוצר הסרט החשוב.
"החוויות היו עוצמתיות ברמה בלתי רגילה," הוא מספר. "כל יום צילום היה חוויה אחרת. מה שהדהים אותי זה לראות את התגובות הנרגשות של צוות הצילום שעבד איתי. זו היתה הפעם הראשונה שהם ראו אותי נכנס לסיפור כזה אישי ולקחו את זה עמוק ללב."
הסרט מציג, בין השאר, כמה ראיונות ועדויות שנחרתים בזיכרון ומפגשים בין המשפחות השכולות ללוחמים, שלראשונה מספרים להן פרטים על האירוע שבו נפלו יקיריהן. ויש גם קולות מרשת הקשר שנשמעו בזמן אמת. "אנחנו נשרפים! שלושה כנראה נשרפו. אני ודיקן שרדנו בינתיים. אנחנו ממשיכים למעלה. בקצב הזה אנחנו הולכים להישרף בעוד כמה דקות," נשמע קולו של חן נחום, סמל מחלקה ,2 כשהוא נלחם בהצלחה על חייו במהלך האסון.
רונן ללוש, שחולץ מהאירוע בנס אך נושא עימו לדבריו "כוויות בנשמה," העז בפעם הראשונה אחרי 13 שנה לפגוש את החברים והמשפחות השכולות באזכרה לאושרי שוורץ ששכב צמוד אליו במארב. תומר אליהו - שהתגייס לגולני בעקבות בן דודו, סגן דרור בראשי, שנהרג בלבנון שנה קודם לכן - הנחשב לחייל הכי "מורעל" במחלקה ,2 מספר בסרט כיצד בשעה שהאש סביבו גברה, הוא נפל לאדמה וכולם היו בטוחים שנשרף למוות: "כבר ויתרתי על החיים... הפסקתי לשמוע את האש ולהרגיש. פתאום אני נזכר בדרור, אני שומע אותו מדבר איתי ואומר לי 'מה אתה עושה פה, יא מטומטם. קום מפה .'ותברח זרקתי את הקסדה ואת (מקלע) הנגב והתחלתי לברוח בריצת אמוק, עד שמצאתי את עצמי עומד לבד על גג בכפר, רואה את הלבנונים." ומהגג תומר ראה גם את מפקד המחלקה, דותן דרוק, רץ עם ארבעה חיילים לכיוון האש. הוא החליט להסתכן ולחזור לשריפה כדי להציל אותם ולהורות להם לרוץ לכיוון ההפוך.
אבל רועי שוקרון ואורן זריף, אשר רצו עשרות מטרים אחרי דותן, לא שמעו את הפקודה שלו והמשיכו ישר לתוך הלהבות. "עד היום זה אוכל אותי," אומר תומר, "באתי להוציא אותם מתוך האש למקום בטוח וקרה מה שקרה, אז איך אני אחיה עם זה."?
מפקד הפלוגה ליוויוס, שאיבד את רגלו שנים לאחר מכן בפעילות מבצעית בעזה, סיפר גם הוא במסגרת ההכנות לסרט כי האסון הותיר בו חותם משמעותי. "אופיר, שהוא טיפוס חד-פעמי ונדיר, טען שהפציעה שלו היא אירוע הרבה פחות טראומטי לעומת אסון השריפה ששינה אותו והשפיע עליו לעומק," מסביר אסנהיים, "הוא סיפר לי שבכל פעם שהוא נוסע במכוניתו, הוא מרגיש שההרוגים והפצועים נוסעים איתו." הנצחה מאוחרת
ואלה הם הנופלים: סמ"ר אושרי שוורץ ז"ל מאור עקיבא, שאמו דולי איבדה את בעלה הראשון לאחר שנשרף בטנק במלחמת יום הכיפורים, ובנה החייכן והאתלטי שרצה רק גולני שיכנע אותה לחתום על אישור שישרת בקרבי; סמ"ר רועי שוקרון ז"ל מירושלים, שעד לגיוסו היה מתנדב במד"א, ואף שבסיום המסלול נשלח להיות מש"ק מודיעין, התעקש לחזור לפלוגה הרובאית וסיים קורס חובשים כחניך מצטיין; סמ"ר אורן זריף ז"ל מהרצליה, שהיה צלף מעולה ודמות נערצת על חבריו וסיים את האימון המתקדם כחייל מצטיין; סמל ידג שמעון ז"ל שעלה מאתיופיה וגר בשדרות, והיה אצן מצטיין וחייל מצחיק שכולם אהבו; סמל שומטו קסהון ז"ל שעלה מאתיופיה וגר בראשון לציון, והיה חייל מעולה ומוערך שסייע להוריו להיקלט ולהשתלב בארץ.
קסהון היה היחיד שלא מת בשטח. יחידת החילוץ מצאה אותו על הגב כשברכיו מקופלות וחשבה שהוא מת, אבל לפתע הוא הזיז את ידיו ולחש לאסנהיים ולחבריו בעודו גוסס: "מה קורה עם החברים שלי? תבדקו מה קורה, צריך לעזור להם." אלה היו מילותיו האחרונות . הוא פונה לבית החולים שבו שהה חמישה ימים כשמשפחתו מקיפה את מיטתו, עד שנכנע לכוויות שכיסו 95 אחוזים משטח גופו ונפטר 2-ב בספטמבר.
כאמור, כל צוות הצילום עבר עם אסנהיים מסע אישי. כך, למשל, הרגיש איש הסאונד דני לומס, כאשר נטאש, אמו של קסהון, סיפרה בעצב על כך שהיא לא מבינה איך "לכולם יש הנצחה בבית הכנסת, ורק לשומטו אין שום הנצחה." אסנהיים: "כשהיינו בבית של שומטו נפתחו לדני העיניים פתאום וראיתי אותו מתרגש כמו שלא ראיתי אותו בחיים." בעקבות אותו יום צילומים איתר לומס תורם מארה"ב ושיכנע אותו להשקיע 200 אלף שקלים בספר תורה לזכרו של קסהון. הדרך המרגשת של המשפחה, החברים ותושבי השכונה עם ספר התורה לבית הכנסת, מובאת בסרט.
ביום שישי האחרון הגיעו המשפחות השכולות והלוחמים להקרנת הסרט "סלוקי" בסינמטק בתל אביב. תומר אליהו עלה לשאת דברים מרגשים על הבמה והקריא כמה מכתבים קצרים, שצורפו לחבילות שנשלחו מילדים מבתי ספר בתל אביב ללוחמי הפלוגה ששרדו את התופת. בסיום עלו הלוחמים והמשפחות השכולות לקבל פרחים, ואף אחד לא ניסה לעצור את הדמעות.
"לחלק מאיתנו יש עדיין טראומות שצריכים להתמודד איתן. לוחם מהמחלקה אפילו ניסה להתאבד פעמיים, ואחר מתבודד ולא רוצה לדבר ולהיפגש," הסביר שלומי שטרית, שנושא כוויות 30-ב אחוזים מגופו. לפני הקרנת הסרט נזכר בחברו הקרוב, אושרי שוורץ: "היינו יחד בעמדה בוואדי ולא יכולנו לברוח. עבר לי בראש 'אין שום סיכוי לצאת .'מזה התיישבתי על הברכיים וקראתי 'שמע .'ישראל קמתי, קרעתי את הבגדים וישבתי על סלע שהיה שם. נשרפתי כבר כשהגיע גל החום הראשון. בא מולנו קיר אש בגובה עשרות מטרים והיתה רוח חזקה שכיוונה את האש שהתפשטה לכל הכיוונים. היה חום אימים."
שלומי היה האחרון שהחזיק לאושרי את היד: "הוא נפל. הרמתי אותו עם היד, היינו צמודים ובשנייה אחת הוא נעלם מאחוריי ונשרף למוות."
"הזיכרון מטראומה כזו מתעתע," מסכם אסנהיים, "באירועים כמו אסון הסלוקי כל אחד זוכר דברים אחרת. יש דברים שאתה זוכר לפרטי פרטים ויש פרטים שנמחקים לך לגמרי. עדיין קשה לנו להבין ולעכל את מה שקרה שם. זה בלתי נתפס."

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

לגלות את אבא אחרי 40 שנה
רמי הלפרין יצא למלחמת יום הכיפורים כשחברתו בהריון - ונהרג
· הבת שנולדה נמסרה לאימוץ ורק לפני שנתיים הבינה שאת אביה לא תראה לעולם · כשחיפשה פרטים עליו, גילתה ענת כי לצידו במלחמה היה חברו, העיתונאי רינו צרור · במפגש מרגש בין השניים מדבר צרור לראשונה על המלחמה ההיא, וענת מספרת: "פתאום ראיתי ש· ם ותמונה של מישהו שהיה יכול להיות אחי הקטן, ולמעשה זה אבא. בפעם הראשונה דמיתי למישהו"
היאלי יעקבי
לפני שנתיים נודע לרינו צרור כי ערב יציאתו למלחמה עם רמי הלפרין - חבר קרוב ועמית למקצוע - הרתה חברתו של האחרון. הלפרין נהרג, ואיש לא ידע שהחברה החליטה ללדת את בתם אך למסור אותה לאימוץ. אותה בת, ענת, החליטה לפתוח את תיק האימוץ ויצאה למסע מרגש שחשף לראשונה את עברה והיכה את יקיריו של רמי בתדהמה ובהתרגשות. הסיפור המרתק יובא במלואו בתוכנית "והחולם נפל פצוע," שתשודר מחר 08:00-ב בגלי צה"ל.
במהלך התוכנית מצליח צרור בפעם הראשונה לדבר על המלחמה הקשה במשך שעתיים. הוא מספר על הזוועות בשדה הקרב, על הרגע הקשה שבו רמי נהרג ועל הכעס - והכל ברצף עוצר נשימה. ענת, מצידה, מקבלת בפעם הראשונה תשובות בנוגע לזהות שלה. לאחר שגדלה עם התחושה שהוריה לא רצו אותה, היא מגלה שאת אביה לא תוכל לראות ושאמה מסרבת לפגוש אותה. אל השיחה, שהיא מעין סגירת מעגל בעבור משתתפיה, מצטרף גם שוקי אתרוג, חבר של הלפרין מימי השירות הסדיר ומי שהיה איתו באותו נגמ"ש שבו נהרג.
החברות בין צרור להלפרין החלה בתל אביב של .1973 הם הכירו במערכת עיתון "העולם הזה," כשרמי היה צלם וצרור כתב, ויחד הפכו לצוות שסיקר את העיר הגדולה. תוך כדי עבודה הם הפכו לחברים טובים שבילו את מרבית הזמן יחד, וכאשר פרצה מלחמת יום הכיפורים היה ברור לשניהם שהם מצטרפים אל הלוחמים, אף שלא גויסו.
בדרום הצטרפו צרור והלפרין אל הכוחות שעסקו בכיבוש מתחמי החווה הסינית. הם נסעו בשני נגמ"שים נפרדים: צרור בנגמ"ש המוביל עם המ"פ שלמה לוין, ורמי יחד עם אתרוג בנגמ"ש השני. בשלב זה הם כבר היו בחצי הדרך כאשר נקודת הצליחה חיכתה, לקראת סוף הפרק הראשון של המלחמה.
"אנחנו עוברים את הדיונה וכמה מטרים אחר כך אנחנו שומעים בקשר שרמי מת," מספר צרור, "הודעה אגרסיבית כזו." כאשר ענת שואלת אותו כיצד מת אביה, צרור עוטה שתיקה נוספת ונעתקות ממנו המילים. הוא מבקש משוקי שיענה במקומו, אבל גם הוא שותק לרגע, ורק אחרי שהות ממושכת אומר: "רמי חטף כדור בלב. הוא היה לידי, כתף לכתף, המרחק בין הלב שלי ללב שלו עמד על 25 סנטימטרים. כשהוא חטף את הכדור הוא נפל פנימה. ירדתי אליו, וכשעליתי ראיתי 150 מטר מאיתנו מצרי שהסתתר מאחורי מיכלית."
בקול שבור ממשיך צרור לשחזר: "הידיעה שרמי מת הגיעה אלי בקשר. שמעתי רק את קצה ההודעה או שרק בסופה הבנתי את מה ששמעתי. לוין חזר עליה בפה מלא. הוא הביט בי ואמר את זה, וגם אחרי ששאלתי שוב הינהן בראש. ביקשתי מלוין שיעצור כדי לוודא, טסתי החוצה לנגמ"ש השני, שוקי כבר ירד. ,'כן' הוא אמר, מאשר."
"מאז ועד עכשיו היא נמשכת," מתאר צרור בתוכנית את תחושותיו בנוגע למלחמה, "היא לא עוצרת כשמכריזים על הפסקת אש, גם לא אחרי שקברתי את כל המתים שלי, אותם ואת עתידם ואת עברנו. היא עצמאית והיא כל הזמן חיה, אורבת, דורשת את שלה. היא תופסת אותי ברגעים לא צפויים ואז חונקת, הזיכרון חונק. חוסר האונים מטריף את המוח עד שאני דומע, מקלל ודומע ורואה את רמי מול העיניים ממש, אז אני רותח.
"המלחמה הזו באמת קרעה לי את הצורה. נכנסתי אחד שלם ויצאתי אחר. באנו אליה שניים, חברים טובים לאללה, אבל חזרתי לבד. אני איבדתי 50 אחוז מהכוח, ולולא האישה שהופיעה פתאום, מתולתלת וסוערת ומבקשת להשלים את חסרונו של המת, מה לי ולכם"? הקולות קורעים את הנפש
בשיחה עם "ישראל היום" נראה כי גם לאחר הקלטת התוכנית ופתיחת הפצעים קשה לצרור לדבר על המלחמה ההיא. "פתחתי את סיפור המלחמה והדברים האיומים שקשורים בה כי פתאום נכנסה לתמונה גיבורה חדשה שביקשה לדעת על אבא שלה," הוא מסביר, "רמי ואני היינו כתבים צעירים ב'העולם ,'הזה היינו צוות מצוין והלכנו למלחמה מרצוננו. לא התחיילנו, לא קראו לנו, אבל זה לא היה משהו יוצא דופן. אנשים הגיעו מכל מקום, גם מחו"ל. גודל הקטסטרופה היה ברור גם מרחוק."
על הצירים של החווה הסינית ניסו כוחות צה"ל לחלץ לוחמים מהמעוזים שהיו על קו המים ונכבשו בידי המצרים. "הם עברו את קו המים, עברו את המעוזים וסגרו עלינו," ממשיך צרור, "בתוך כל מעוז כזה היו 30-כ חבר'ה שלנו. בימים הראשונים היינו מתקשרים איתם, מנסים לחלץ אותם, לא מפסיקים. לרוב לא הצלחנו. אלה היו אירועים מאוד דרמטיים, מאוד קשים. הרוב הגדול היו חברים של רמי, הוא הכיר כל אחד מהם בשם ולכן היה עוד יותר באטרף להיכנס לשם."
צרור, מתוך התוכנית: "הקולות שבקעו ממכשירי הקשר קרעו את הנפש. הצליל המרוסק, אין שום דרך להתגונן מפניו, הצליל שצעק 'איפה אתם!? הם מקיפים אותנו! הצילו אותנו, הם יהרגו אותנו.'! 'מה זה'? שאלתי כמו גולם, בפה יבש. 'זה ,'לכודים הם אמרו לי ולא הביטו בעיניי כשאמרו. לא הבנתי, לא הכרתי את הקו. 'אלה הלכודים ,'במעוזים ענו, 'חברים שלנו מוקפים .'באש רמי שאל מהר באילו מעוזים מדובר בדיוק ומי שם. הוא הכיר אותם אחד לאחד, וזו הפעם הראשונה ששמעתי תקיפות בקולו. שנתיים היה איתם, עד לפני ארבעה חודשים. הוא מזהה פנים עם הקולות, הוא שואל בשקט 'ומשה שם? ורון וגם גדעון'? ואז עיני הצלם שלו מתכנסות לרגע." כמו מכת חשמל
צרור מציין כי נטיית הלב שלו ושל חבריו לאורך השנים היתה לא לספר יותר מדי על מה שראו בשטח בגלל היקף המחדלים, כהגדרתו. "כל כך הרבה חברים קרובים נהרגו, שעדיף היה לשתוק ולא לספר על זה," הוא אומר בשיחה עימו, "כולם ידעו שלא מדברים איתי על כיפור. ואז ביום שישי לפני שנתיים קיבלתי הודעת טקסט שבה היה כתוב, 'זה בקשר לחבר שלך רמי הלפרין, .'ענת זה היה כמו לחבר אותי פחות או יותר לחשמל של 1,000 ואט. התברר שערב יציאתו למלחמה רמי היה בקשר עם מישהי והיא הרתה לו. הוא הלך למלחמה ומת, והיא מסרה את ילדתם לאימוץ ביום הולדתה."
גם בעבור ענת היה הרגע שבו שלחה אל צרור את ההודעה בעל משמעות מיוחדת. "לא קיבלתי רק את השם של אבא שלי, אלא קיבלתי שם של מישהו שחי ויכול לספר לי עליו והיה איתו," היא מספרת בתוכנית, "זו היתה תחילת המסע בעקבות אבא שלי. כתבתי את ההודעה בסערת רגשות כי יומיים לפני כן קיבלתי את השם שלו. חיטטתי באינטרנט וקיבלתי תמונה ובום בבטן כי לפני זה לא ידעתי כלום. פתאום ראיתי שם תמונה של מישהו שהיה יכול להיות אחי הקטן, ולמעשה זה אבא שלי. בפעם הראשונה דמיתי למישהו."
למרות החברות הקרובה עם הלפרין, צרור לא ידע דבר על חברתו באותם ימים, וודאי שלא על ההריון. "ענת בדקה איתי אם רמי סיפר לי והיתה רגישה קצת בעניין שהוא לא סיפר לי," הוא אומר, "הסברתי לה שלא היינו מדברים על הדברים האלה. אבל ענת היא אישה מקסימה שרוצה לדעת על אבא שלה לעומת הצורך האובססיבי שלי לא לדבר ולחנוק. פתאום עמדתי במצב שבו אמרתי לעצמי, 'די כבר עם השטויות, ספר את ."'הסיפור
צרור דיבר על הלפרין בפעם הראשונה כשבועיים לפני שענת יצרה איתו קשר. הוא התראיין לכתבה שהתפרסמה בעיתון "הארץ," שעסקה בין השאר גם בתחילת הדרך שלו, וכאשר ענת חיפשה פרטים על אביה באינטרנט מצאה את שמו בכתבה זו ומיהרה ליצור קשר. "היא תקתקנית," אומר צרור, 37" שנה זה לא עניין אותה בכלל, אבל מהרגע שהיא גילתה מי זה אבא שלה היא רוצה לדעת כמה שיותר פרטים." בין הפרטים הרבים שמספר צרור לענת על אביה כדי לעזור לה לשרטט את דמותו, הוא נזכר במה שאפיין כל כך את חברו הטוב, בייוחד בזמן הקשה של המלחמה: "תוך כדי הקרב רמי ציטט לנו את נתן זך. אנחנו ידענו הכל בעל פה בזכותו, הוא ציטט וכל החבר'ה המשיכו. הוא בחן אותנו, היינו צריכים לענות לו כמו בחידון התנ"ך - וענינו לו."
אחת השאלות שעניינו את ענת היא קווי הדמיון בינה לבין אביה, בעיניו של מי שהכיר אותו טוב כל כך. "בנקודות מסוימות היא דומה לו, בעיקר במבנה העיניים," אומר צרור, "רמי היה צלם, אני מכיר טוב את העיניים שלו, אבל הוא היה גבוה עם עיניים כחולות והיא לא כזו. יש אלמנטים מאוד דומים, אני רואה אותו כשאני רואה אותה." נכנסה לנעליים של אבא
המפגש בין צרור לענת היה פורה וחיובי מהרגע הראשון, וצרור סבור ש"זה ממלא איזשהו חוסר של מי שנמסר לאימוץ ולא יודע מי ההורים שלו. יש תחושה מאוד לא קלה של 'לא רצו ,'אותי ופתאום זה מכניס תוכן אחר. היא נשואה, יש לה שני ילדים, ופתאום נפתחה לה משפחה מהצד של אבא שלה: אחיו וילדיו שהיא בקשר מצוין איתם." בעמוד ההנצחה שלו באתר "יזכור" נכתב שרמי הותיר אחריו הורים ואח. בעקבות המפגש עם צרור ומציאת תיק האימוץ שלה, ביקשה ענת להוסיף "ובת."
"ענת לא הניחה אף הנחה בסיפור הזה," מספר צרור, "כל אלמנט שבתוכו היא בדקה ונפגשה עם כל מי שרק היה לו קשר לרמי. סיפרו לה שלאביה היתה בחדר כרזה נגד מלחמת וייטנאם וזה מאוד הרשים אותה. רמי היה תלמיד תיכון חדש כשזה היה מעוז תלאביבי, ושם נבנה השמאל הראשוני שיזם את מכתב השמיניסטים. היו במפגש בינינו הרבה רגעים יפים, חיים, לא רק עצובים, כמו זה שבו בין התמונות של רמי היא ראתה את פנינה רוזנבלום. סיפרתי לה שאת הכתבה הגדולה הראשונה על פנינה רוזנבלום אנחנו עשינו, ורמי אמר לה כל הזמן להחליף תלבושת."
צרור מסביר שאחרי כל כך הרבה שנים של שתיקה בכל מה שנוגע למלחמת יום הכיפורים, הוא הרגיש ש"הגיע הזמן להוציא החוצה," אבל נותן את כל הקרדיט לענת. "אם זו לא היתה היא, והמשמעות של לספר את הסיפור לילדה שהיא פתאום עלה ירוק בתוך כל השחור הזה, לא הייתי נוגע בזה בשום צורה. אני לא יודע אם זה עושה לי טוב או לא, זה לא קל לי גם עכשיו. אומרים שזה מקל בסיכומו של דבר. זה לא כמו בסיפורים שאתה נזקק לפסיכולוג כדי לספר מה היה שם במטרה לפרוק מהלב. אתה לא רוצה לפרוק, אתה לא רוצה לספר. אתה רוצה להרוג את זה, לא להחיות את זה, שרק ייזהרו שלא יקרה עוד פעם דבר כזה.
"הסיפור הדרמטי של כיפור הוא המחדל, הזחיחות, העובדה שהפקירו אותנו הפקרה מוחלטת. אז קראו לנו דור האספרסו, היפים ,'וכו ובאמת היינו בנויים על וודסטוק וזה היה הראש שלנו. הם היו אומרים 'טוב למות בעד ארצנו' ואנחנו היינו שומעים פינק פלויד, אבל ברגע האמת כולם נתנו את עצמם ברמות שקשה להעלות על הדעת."
כדי להתגבר על הפצעים, גם ענת נכנסה לתמונה כדי לעזור, אחרי שצרור סייע לה. "היא הבינה שיש בעיה למי שהלך שניים וחזר אחד," הוא אומר, "היא מנסה לשדל אותי כל הזמן ללכת לפעילות של הפלוגה. היא הציעה לבוא איתי. האופן שבו היא מצאה את עצמה ממלאת את התפקיד של אבא שלה היה ממש קסום."


http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

"לא הסכמתי שזר יבשר להוריי"
צביקה ניר הרגיש שמשהו רע קורה: לא זו בלבד שחלם שאחיו הצעיר עמוס נהרג, גם העובדה שלא יצר איתו קשר במשך שבוע בישרה רעות · את האישור לכך קיבל באמצעות עדות של חייל פצוע · באופן תקדימי אישר לו הרמטכ"ל להביא את הבשורה המרה להוריו בעצמו: "זו סיטואציה לא-אנושית להודיע להורים שלך שאחיך, בנם, אינו בין החיים" · אביו ואמו, ניצולי שואה, נפטרו זמן קצר לאחר נפילת הבן
יהודה שלזינגר
" לילה אחד במהלך המלחמה התעוררתי שטוף זיעה. חלמתי חלום נוראי שאחי נמצא בעיר הרוסה, שוכב בחול, פצוע בראשו וקורא לי לעזרה." צביקה ניר לא שיער בנפשו שהסיוט הזה יהפוך למציאות. בבוקר שאחרי הוא כבר דיבר עם אחיו ונרגע, אבל לקראת סוף מלחמת יום הכיפורים, אחרי שלא שמע ממנו במשך שבוע, הנורא מכל התממש - אחיו הצעיר, עמוס, נהרג בקרב לחילוץ הלכודים בעיר סואץ.
ביום שישי, ערב פרוץ המלחמה, כבר נפרד צביקה מחבריו למחלקת ההיסטוריה בצה"ל. הוא נשאר במחלקה שבע שנים כאזרח עובד צה"ל, ושימש ראש מדור ביטחון שוטף. בערבים למד משפטים ואז החליט לפרוש מצה"ל. אלא שלמחרת יומו האחרון בצבא פרצה המלחמה ששינתה את מסלול חייו.
"נקראנו לרדת לבור," הוא משחזר, "התפקיד שלנו במילואים היה להיות נציג מחלקת ההיסטוריה, שבימי חירום קיבל ביטוי אחר. תפקידנו היה ללקט את כל הנתונים שהגיעו לקריה, לעשות סדר במידע הרב ואחת לשש שעות לשלוח לחברי הממשלה דו"ח מצב."
כשעוצמת הקרבות התבררה והלכה והידיעות על הרוגים ופצועים לא פסקו מלהגיע, חיברו במחלקת ההיסטוריה עם אגף כוח האדם שאלונים שהופצו בבתי החולים ברחבי הארץ. "כל פצוע שהגיע לבית החולים היה צריך למלא שאלון שכלל פרטים על היחידה, על נסיבות הפציעה, על מיקום הפציעה, מה קרה לחיילים שהיו איתו ושאלות נוספות שמטרתן היתה איסוף מידע על המתרחש בשטח," מספר ניר. "באחד השאלונים כתב חייל פצוע: 'נכנסנו לטהר את העיר סואץ, אני נפצעתי בתחילת הקרב, ידוע לי על פצוע אחד שנפצע באזור האוזן. שמו ניר עמוס, הוא גר ברמת ."'גן בישרתי, והר געש התפרץ
זה היה שירות המילואים הראשון של ניר בן 21-ה וחצי, ששירת בחטיבת חרמש של חיל השריון. "הוא כבר היה אז סטודנט למתמטיקה ולסטטיסטיקה באוניברסיטת תל אביב. במלחמה הוא היה קשר מ"פ ואני הייתי בבור, כך שרוב הזמן היתה בינינו תקשורת ואני ידעתי פחות או יותר איפה הוא נמצא," מספר צביקה. לקראת סוף המלחמה, כשניר היה בפעילות מבצעית, נותק הקשר של צביקה איתו. "זה הטריד אותי, אבל הנחתי שהם חצו את התעלה ושיש בעיות תקשורת. כמעט שבוע לא היתה לי תקשורת איתו וכבר היתה לי תחושה רעה. ואז החלטתי לקרוא את השאלונים שמילאו הפצועים. ברגע הראשון שקראתי את העדות המצמררת ידעתי שהוא לא בחיים. ראיתי את המסמך ונכנסתי להלם. מצד אחד חיפשתי את המסמך הזה ומצד אחר כל כך קיוויתי לא למצוא אותו. ניסיתי לחשוב שאולי הוא בבית חולים, אבל עמוק בפנים ידעתי שהוא לא. בשש בערב, כשהגעתי למסקנה שהוא לא נמצא בשום בית חולים, ניגשתי לרבנות הצבאית ושם מצאו שרידים שלו - תלתל ומשקפיים."
ואז נאלץ צביקה להתמודד עם השאלה הקשה מכל - איך לספר להוריו שבנם הקטן והאהוב נהרג. "ההורים שלי כל הזמן התקשרו אלי במהלך השבוע לשאול אם שמעתי ממנו משהו. אמרתי להם שהוא בסדר, אבל עכשיו היה צריך לספר להם את האמת הכואבת. אמרו לי ללכת הביתה, לאכול ולנוח ושמחר ישלחו משלחת להוריי, אבל אני סירבתי בכל תוקף. אחי נהרג ואני אלך לישון!? עשיתי מהומת אלוהים. הלכתי לרמטכ"ל, דדו, שהיה בעצמו שבור לגמרי כי כל הזמן הגיעו עוד ועוד ידיעות על חיילים הרוגים, ובהם גם בנים של קצינים בכירים. אמרתי לו שאני אסרב פקודה, שלא יכול להיות שמישהו אחר יודיע את זה להורים שלי, זה אבסורד."
לבסוף הרמטכ"ל אישר שצביקה יגיע לבית הוריו בליווי קצינים בכירים ורופא. "מצאתי שני סא"לים ואת רופא המשפחה שהיה בעצמו משענת קנה רצוץ. היה לו קשה מאוד ופשוט תקעתי לו בקבוק שרי וגררתי אותו שיכור ומסטול לגמרי להודיע להוריי."
ואז נפתחה הדלת. "אמא שלי ראתה את הקצינים שהיו איתי והדבר הראשון שהיא אמרה לי זה 'תגיד לי שהוא .'פצוע אמרתי לה שאני לא יכול להגיד את זה ואז התפרץ הר הגעש - צעקות, צרחות ובכי בלתי נשכח. אירגנתי את כל המשפחה שיחכו מחוץ לבית וייכנסו להיות שם בשבילה לנסות לתמוך, אבל היא לא רצתה לראות אף אחד, נסגרה בחדר השינה."
הוריהם של האחים ניר הם ניצולי שואה שעלו לארץ בינואר 1948 מטרנסילבניה. מלחמת יום הכיפורים הותירה את צביקה בן יחיד. "הכל נפל על הכתפיים הצרות שלי. אבא שלי היה קצין משטרה. הוא אמנם ניסה לשמור על פאסון אבל אחרי חמש שנים הוא נפטר, בגיל 55 בלבד. נפלו עליו כל המחלות, הוא בעצם נגדע. כשהוא לקה בסרטן לא יכולתי לספר את זה לאף אחד מהם במשך הרבה מאוד זמן. היתה תקופה ארוכה שבה הייתי הולך איתו לבדיקות, נכנס לפניו לרופא ומבקש ממנו להיזהר במה שהוא אומר כי מדובר באב שכול." גם אמא של צביקה נפטרה זמן קצר אחרי האסון. "לאמא שלי שלחו עובדת סוציאלית מטעם משרד הביטחון, וכשהיא ניגשה אליה, אמי אמרה לה 'היית באושוויץ? נהרג לך בן? אם לא, אז מה את מבלבלת לי את המוח"? מתאבל עליו כמו על בן
במשך שנים ארוכות נלחם עו"ד ניר - (65) כיום חבר מועצת העיר רמת גן, יו"ר מנהל התרבות ויו"ר החברה הכלכלית לפיתוח העיר - על זכויותיהם של אחים שכולים. "הוריי, שהיו חברים מגיל 14 ועברו ביחד הכל - שואה, מלחמות, צנע ומה לא, לא הצליחו להתאבל ביחד, ואני הייתי ביניהם. הייתי צריך עזרה אבל אף אחד בכלל לא חשב על האח השכול. לא היה מושג כזה בכלל. הכל נפל עלי, העברתי את אמי דירה כי לא יכלה לראות את כולם חוזרים הביתה בזמן שבנה לא חוזר. הציעו לי תפקידים שונים וסירבתי כדי להישאר בקרבתה, וההתמודדות היומיומית עם העצב, עם הכאב ועם התסכול בבית שלא מדליקים בו טלוויזיה, רדיו או אפילו הרבה אור היא התמודדות שאני לא מייחל אפילו לשונאיי."
"התאבלתי עליו כמו על בן," מספר צביקה. השנים הארוכות שחלפו מאז האבידה הנוראה לא הקהו את הכאב. "עמוס היה כמו הבן הקטן שלי, עד היום אני מתאבל עליו כעל בן וחי אותו כל הזמן. אין יום שעובר - ואני לא אומר את זה כקלישאה - שאני לא חי אותו. המשכתי לחיות, עשיתי דברים, פעלתי כרגיל, אבל זה כמו להסתובב בעולם עם נכות קבועה."
את שמו של אחיו האהוב הוא הנציח בשמות שלוש בנותיו שמכילים כולם את האות הראשונה בשמו של עמוס - נועה, נעמה ועתליה. גם בנותיו של צביקה דאגו שדודן לא יישכח. לפני שנה בתו הבכורה, נועה, בסמוך לתאריך העברי לנפילתו של עמוס, ילדה את בנה הקרוי על שם דוד·. בתו השנייה, נעמה, ילדה בתאריך הלועזי לנפילת עמוס את בנה ניר. "לא ביקשתי מהן להנציח אותו. הן גם כלל לא הכירו אותו, אבל בכל זאת הן חשבו שזה מכובד."
הדבר היחיד שנשאר פתוח ועדיין לא מרפה הוא אותו חלום, סיוט, שניבא את מותו הקרב של אחיו. "ביררתי קצת את נסיבות מותו וגיליתי שעמוס נהרג כמעט כמו בחלום - שוכב על גבו בעיר חרבה, מסוג הערים שרואים בסרטים על מלחמת העולם השנייה, שותת דם מראשו הפצוע וקורא לי."
"אני לא אדם דתי ולא מאמין," הוא מודה, "אבל זה נשמע דמיוני. יכול להיות שחלמתי עוד חלומות כאלה, אבל משום שהוא נהרג זה תפס מקום חזק. אני לא חושב שאני נביא, אבל יש כאן בהחלט משהו בלתי מוסבר."

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

התאונה שינתה הכל
רס"ן ענת פז, קב"נית המסייעת לחיילים להתגבר על מצוקות, עמדה מול טרגדיה פרטית משלה: מות בעלה יונתן, קצין אג"ם, בתאונת דרכים · באופן סמלי, גם הקשר ביניהם החל בעקבות תאונה, לאחר שיונתן דאג מרחוק לשלומה כשנפצעה בדרום אמריקה · היום, עם ילד בן ,4 היא אומרת: "חזרתי לצבא כי אני יודעת שטראומה קוטעת את רצף החיים, והדרך להתגבר עליה היא להמשיך מהיכן שהופסקו"
סיגל ארביטמן
סיפור אהבתם של רס"ן ענת פז, כיום בת ,34 קב"נית יחידות מיוחדות בזרוע יבשה, ושל בעלה רס"ן יונתן ז"ל, כאילו נלקח מהאגדות. השניים נפגשו בצבא, התאהבו, התחתנו, הביאו לעולם את בנם גילי, והחיים חייכו אליהם. אבל הכל נקטע כשיונתן נהרג בתאונת דרכים בגיל - 29 שנתיים לאחר הולדת בנו.
ענת התגייסה 1997-ב ושירתה כמש"קית ת"ש. "היה לי ברור שהתפקיד שלי בצבא יהיה קשור לאנשים ולטיפול בהם," היא אומרת. לאחר ששובצה לאחת מחטיבות חיל השריון יצאה לקצונה, ובסיום הקורס הוצבה כקצינת ת"ש במתקן אדם, ושם פגשה את יונתן. "הוא היה סמ"פ צעיר של יחידת כפיר. הכרתי אותו כידיד טוב של אחת המש"קיות."
לאחר שחרורה טסה ענת לטייל בדרום אמריקה. בגבול ארגנטינה וצ'ילה היא וחבריה נקלעו לתאונת דרכים קשה".ההורים שלי הגיעו אחרי יומיים, ואבא שלי נשאר איתי כל החודש," היא ממשיכה. "התחילו להגיע אלי מיילים מחברים בארץ ששמעו על התאונה. פתאום, משום מקום, הגיע גם מייל מיונתן. מאוד רומנטי כזה, לא משהו מפורש, אבל מאוד חם ותומך, שגרם לי לחשוב שאולי יש פה איזה משהו."
את ההתאקלמות העבירה ענת בבית הוריה שבאשקלון. "במשך שבוע נהרו המוני בני משפחה וחברים לבקר אותי, ואחד מהם היה יונתן. שבוע אחר כך הוא כבר נשאר לישון, ושלושה שבועות לאחר מכן כבר עברנו לגור יחד בירושלים." זו היתה יריית הפתיחה לחיים החדשים והטובים של ענת לצד אהוב ליבה.
"הוא שירת במתקן אדם, סיים את מסלול דוכיפת כס"מפ וקיבל לפקד שם על פלוגה," מספרת ענת. "לאחר שסיים את התפקיד הזה בהצלחה מרובה יונתן התלבט אם להמשיך בצבא. הוא לקח חצי שנה חל"ת (חופשה ללא תשלום) וניהל את מערך האבטחה של העיר העתיקה. אלה היו שנים מושלמות, פשוט כיפיות. יונתן היה אהוב מאוד והיו לו חברים רבים."
ענת סיימה את התואר הראשון והתחילה התמחות בהוסטל של פגועי נפש בירושלים, בניהולה של קב"נית בכירה מאוד בצבא. היא התקבלה לתפקיד קב"נית בבסיס הטירונים ניצנים, ובינתיים יונתן, שחזר לצבא, סיים בהצלחה את תפקידו בגדוד דוכיפת, סומן לגדולות על ידי מפקדיו וקודם לתפקיד סמג"ד. בשנה השנייה לשירותה כקב"נית נולד לזוג בנם גילי. בד בבד עם הולדת בנם הוקמה יחידת כפיר, ומח"ט היחידה הציע ליונתן את תפקיד קצין אג"ם היוקרתי. יונתן, שהיה אמור לצאת ללימודים באותה תקופה, לקח את התפקיד בשתי ידיים.
הכל היה מושלם, עד 11 בפברואר .2008 "גרנו אז בגדרה ויונתן הוזמן למסיבת יום הולדת של אחד מחבריו בתל אביב. התעוררתי בשלוש וחצי בלילה וקלטתי שהוא עדיין לא חזר. קצת נבהלתי, אבל התקשרתי אליו והוא מייד ענה. 'גג חצי שעה ואני בבית, ,'מאמי אמר. בשעה ארבע לפנות בוקר הוא עדיין לא היה בבית. התקשרתי אליו. צלצול, ועוד צלצול והוא לא עונה." בשש בבוקר דיווח חבר של יונתן, שנסע לאורך כביש 4 כדי לחפש אותו, על רכב צבאי מועמס על גרר. אנשי המשטרה שהיו בזירה סיפרו לו שמדובר ברכב של איש צבא שנהרג. זה היה יונתן. במהלך השבעה החלה לחשוב על החיים החדשים כאם לילד, ללא אב. "אני מארחת, יושבת עם אנשים, מגישה אוכל ושתייה, מספרת על יונתן, מוציאה תמונות, ותוך כדי תנועה אני עסוקה בידיעה שיש לי בן קטן, יתום בן שנתיים, מאוד נבון. מה אני אומרת לילד בן שנתיים שאבא שלו מת? שאתמול הוא לקח אותו לגן השעשועים ושהוא לא יחזור לעולם? שבועיים אחרי שיונתן נהרג ציינו לגילי יום הולדת שנתיים. אני אומרת 'ציינו' כי זה לא היה ממש יום הולדת, לא רצינו לחגוג. עד היום חודש פברואר הוא חודש מאוד קשה בשבילנו כי יש את האזכרה של יונתן וממש מייד לאחר מכן יום הולדת לגילי."
לאחר הלוויה נפתח הפרק הקשה ביותר. הניסיון לחזור לשיגרה, המחשבות מה עושים, הצורך לעכל את העובדה שבגיל 29 היא אלמנה עם ילד בן שנתיים, וגם שאלות לגבי המשך עתידה המקצועי בצבא: תפקידה כלל התעסקות בבעיות נפשיות ובמצוקות והתמודדות עם טראומות, והנה היא עצמה מתמודדת עם הטרגדיה של מות אהבת חייה. "החלטתי שאני נשארת בגדרה, בבית, עם גילי. בנוסף, חזרתי לתפקיד שלי בצבא כי אני יודעת שטראומה קוטעת את רצף החיים, ושהדרך להתגבר עליה היא להמשיך את החיים מאותה נקודה שבה הם הופסקו. ידעתי שיהיה לי קשה אבל שאין לי ברירה, וגם התחלתי ללכת לטיפול."
בעזרת טיפול שנמשך שנתיים וחצי וחוסן נפשי רב, הצליחה ענת להמשיך להתקדם בחייה. היום היא מסיימת תואר שני בעבודה סוציאלית, עושה חיל בעבודתה בצבא ומתחזקת זוגיות יציבה עם איש צבא שממלאת אותה באהבה ובתקווה לעתיד.

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

רוב החיילים: מרוצים מהתחליף לרכבת
סקר של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל מעלה כי 77% מהחיילים שבעי רצון מהשינוי במערך ההסעות בימי ראשון בבוקר · צה"ל: "זוהי קפיצת מדרגה"
לילך שובל, כתבתנו לענייני צבא
77% מחיילי צה"ל מביעים
שביעות רצון מהשינוי שנערך לאחרונה בהסעות הרכבת בימי ראשון בבוקר ומחלופת השימוש באוטובוסים בדרך לבסיסיהם. כך עולה מסקר שנערך על ידי אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) בצה"ל, שהגיע ל"ישראל היום."
מטרת הסקר היתה לבחון את עמדותיהם של המשרתים בצה"ל לגבי שירות ההסעות בימי ראשון והמענה החדש שהם מקבלים. מנתוני הסקר עולה כי 22% מהחיילים שנשאלו מרוצים מאוד מהשינוי, 36% השיבו כי הם מרוצים מהשינוי 19%-ו מרוצים ולא מרוצים באותה מידה. לעומתם, ציינו 13% כי הם אינם מרוצים מהשינוי, 10%-ו השיבו כי הם כלל לא מרוצים.
בסקר השתתפו 800-כ חיילים, 85% מהם חיילי חובה, 12% קצינים והשאר נגדים. 77% מהמשיבים לסקר משרתים בבסיסים סגורים בצה"ל והשאר בבסיסים פתוחים. 80% מהמשיבים נוהגים לנסוע בקביעות מצפון הארץ לדרומה בימי ראשון בבוקר. נתוני הסקר הוצגו גם לסגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נוה, העוקב אחר השינוי התחבורתי.
הסקר נערך בעקבות ההחלטה שהתקבלה לפני כמה חודשים, שלפיה החל מסוף ינואר לא יוכלו עוד חיילי צה"ל לעלות לרכבת בימי ראשון בין השעות שש לתשע בבוקר בנסיעת חינם, בקווים שבין צפון הארץ לתחנת ת"א ההגנה. זאת בשל עומס הנוסעים הרב בקווי הרכבת בשעות אלו. במקום הרכבת ממתינים לחיילים אוטובוסים שמעמידה לרשותם רכבת ישראל. חלק מהאוטובוסים נוסעים ישירות לדרום הארץ דרך כביש 6 ומנהרות הכרמל, ואוטובוסים אחרים משמשים מאספים.
במסגרת השינויים בהסעות, הוחלט לאפשר לחיילים לעלות לרכבת בימי ראשון בבוקר בקווים הנוסעים צפונה, שבהם העומס קטן יותר. איסור הנסיעה בחינם מתייחס רק לנסיעה לכיוון דרום, כאמור עד לתחנת ת"א ההגנה.
טרם יישום השינוי קמה זעקה בקרב חיילים והוריהם, שהלינו על כך שהחיילים ייאלצו לקום מוקדם יותר כדי לא לאחר לבסיסיהם ועל אפליית החיילים בנסיעות.
בצה"ל מציינים כי כדי לשפר את השירות הנוכחי נבחנת אפשרות שהאוטובוסים יהיו "יחידתיים" ויאספו את החיילים בתחנות האיסוף הרגילות, אך יביאו אותם עד לבסיס המסוים שבו הם משרתים. כיום מורידים האוטובוסים את החיילים ב"מחנה נתן," ורבים מהם מתלוננים על כך שעליהם לנסוע משם בקווי המשך.
ראש חטיבת הלוגיסטיקה בצה"ל, תת-אלוף איציק כהן, ציין השבוע כי "זוהי קפיצת מדרגה. השינוי הביא לשיפור ניכר בתנאים שבהם היו החיילים נוסעים, וגם רבים ממתנגדי השינוי מברכים עליו כעת."

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

התעקש להגיע לקרבי - והתמוטט בגיבוש
יהושע חפץ (19) ביקש להתקבל ליחידת העילית יהל"ם · אלא שביום האחרון למבחנים - ליבו נדם · צה"ל: מתחקיר ראשוני עולה כי הסיבה למוות היא מום לבבי · חבריו: "הוא רצה להגיע הכי רחוק שאפשר"
לילך שובל, רונית זילברשטיין ומתי טוכפלד
אסון בדרום: חייל צה"ל, רב"ט
יהושע (שוקי) חפץ בן 19 מירושלים, התמוטט אתמול במהלך גיבוש ליחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם) בבית הספר להנדסה צבאית (בהל"צ) שבצוקי עובדה. מתחקיר רפואי ראשוני של צה"ל עולה כי הסיבה למות החייל היא מום לבבי.
מפקד זרוע היבשה, האלוף סמי תורג'מן, הקים ועדת חקירה בנושא ברשות קצין בדרגת אלוף משנה. בד בבד, החל קצין הרפואה הראשי בביצוע תחקיר מקיף לבדיקת נסיבות מותו של החייל. בצה"ל ציינו כי ממצאים סופיים יתקבלו רק לאחר נתיחת הגופה.
חפץ החל את הגיבוש ליחידת העילית יהל"ם ביום ראשון, ואתמול התקיים היום האחרון לגיבוש. במהלך ארבעת הימים עברו החיילים מבחנים פיזיים ומנטליים על ידי קצינים ביחידה ומילואימניקים. בשעות הבוקר, זמן לא רב לאחר תחילת הפעילות במהלך מסע, התמוטט החייל. גורמים צבאיים סיפרו ל"ישראל היום" כי בתוך זמן קצר ביותר הגיעו לחייל צוותים רפואיים שהיו במקום והעניקו לו טיפול רפואי ראשוני. והוא הועבר להמשך טיפול בבית החולים יוספטל באילת - שם נקבע מותו.
"ניסינו לבצע בו החייאה במשך 20 דקות, מדובר במוות על רקע לבבי, ככל הנראה הפרעת קצב בפעילות הלב המסכנת חיים," אמר ד"ר קובי ארד, מנהל היחידה לרפואה דחופה בביה"ח יוספטל. בצה"ל כאמור החלו מייד בבדיקת נסיבות האירוע, ולטענת גורמים צבאיים מבדיקה ראשונית עולה כי ככל הידוע לצבא, לחייל לא היו בעיות רפואיות.
חפץ התגייס לצבא לתפקיד כתומך לחימה, ולאחר שהתעקש הועבר ליחידה קרבית והמשיך בגיבוש ליחידת העילית יהל"ם. אמו ושתי אחיותיו של שוקי התקשו לעכל אמש את גודל האסון שפקד אותן, רק לפני חודשיים נפטר אביו ממחלה. לבית המשפחה בירושלים הגיעו אתמול עשרות מחבריו וניסו לנחם את בני המשפחה. בין החברים הגיעו גם חבריו ליחידה, חברי ילדות וכן חבריו ללימודים מהתיכון הדתי 'חורב' בו למד.
"שוקי היה תמיד חרוץ ושאפתן והוא הביא את התכונות האלה איתו לצבא. תמיד חדור מוטיבציה ומעוניין להגיע הכי למעלה שאפשר," סיפר אחד מחבריו. גורמים בצה"ל מסרו כי מבדיקה ראשונית של המקרה עולה כי הגיבוש התנהל לפי הנהלים, וכי דרגת הקושי שלו הורדה בשל החום. עם זאת, ציינו כי טרם הסתיים התחקיר בנושא.
הלווייתו של חפץ תתקיים היום בשעה 14:00 בבית העלמין הצבאי בהר הרצל בירושלים.

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

,'ס ערבי ממזרח ירושלים, לוחם מצטיין בצה"ל
בין החיילים המצטיינים שנבחרו השנה להגיע לטקס בבית הנשיא, יש אחד שגר במרחק 20 דקות משם, במזרח ירושלים ¬ הוא יוצא הביתה בבגדים אזרחיים ובלי הנשק; במשפחה יודעים מה הוא עושה, אבל אסור שהשכנים יידעו ¬ עכשיו החליטו שניים מאחיו ללכת בעקבותיו ולהתגייס גם הם ¬ יש איומים, אבל הוא נחוש: "רציתי חיים אחרים, אני קודם כל ישראלי," הוא אומר, "בשבילי, להמשיך בשירות בצה"ל זה חלום"
יהודה שלזינגר
בתמונת החיילים המצטיינים הקבועה שתצא ביום חמישי הקרוב מבית הנשיא יטושטשו פניו של אחד החיילים. זה לא יהיה בשל פעילותו הסודית או יחידתו המסווגת - אלא דווקא מפחד השכנים והמכרים במקום מגוריו. ,'ס בן ,25 יחבוש השבוע את הכומתה הסגולה וישכח לכמה דקות את המסרונים המאיימים, את הצורך להחביא את המדים, את השקרים לשכנים ואת השאלות של אלה שיודעים מדוע הוא בכלל לובש מדים - ויתייצב בגאווה מול נשיא מדינת ישראל לקבל את פרס "מצטיין הנשיא" של חיילי צה"ל.
"בחיים לא חלמתי שאני, נער ממזרח ירושלים, אעמוד מולו. אני מתרגש מאוד," הוא אמר לי השבוע כשנפגשנו באמצע החזרות לקראת הטקס.
הוא בעל מראה נערי, צנום ושזוף, ונראה כמי שאינו מבין את המהומה סביבו. "אני חייל רגיל עם ילדות רגילה," הוא מתעקש וכמעט אינו מבין מה מיוחד בחייל הערבי הראשון בצה"ל שגדל במחנה הפליטים שבמזרח העיר. משפחתו של ס' גרה בעיר העתיקה בירושלים. תוך כדי שהוא מספר לי על הביוגרפיה הלא שגרתית שלו, ס' אומר: "כנראה בגלל זה קיבלתי את הפרס. אחרת, אני לא יודע למה."
הוא שתקן וקשה לדובב אותו, מבויש אבל בעיקר לחוץ ומפוחד. עצם המחשבה על הראיון העיתונאי, אמר, מפחידה אותו. מפקדיו הסבירו שחייבים להגן עליו. בשלב מסוים דווקא הוא חשב לדבר בפנים גלויות, אבל מהר מאוד הבין מה צפוי לו ולמשפחתו אם יעשה זאת, וחזר לבקש לשמור על אלמוניותו. בגלל מקום מגוריו, במזרח ירושלים, אי אפשר לחשוף את פרטיו האישיים, רק מעט מהם. הבעיה היא לא הצנזורה הצבאית, אלא הסכנה שאורבת לו בשכונה, בבית. ובכל זאת, אפשר לגלות שהוא האמצעי בין ילדי משפחה שבה שמונה נפשות, ושבשבוע שעבר התגייסו בעקבותיו לצה"ל שניים מאחיו. הוא גאה בהם. בעקבות ההחלטה של אחיו הצעירים להתגייס, נערכים בצה"ל לסייע להם לשכור דירה מחוץ לגבולות מזרח ירושלים, ובכך להקטין את הסיכון שלהם בחזרה הביתה.
לפני כשנה הוא התגייס לצה"ל כמתנדב. כיום הוא לוחם בגדוד הסיור הבדואי. לגדוד יש מסורת מפוארת בלחימה, ולוחמיו עושים טירונות במסגרת חטיבת גבעתי.
"רוצה להתקדם באזרחות"
את עיקר ילדותו הוא העביר במזרח ירושלים. "זו היתה ילדות רגילה בסביבה שלי," הוא מספר. "הייתי בבית ספר ואחרי זה שיחקתי במחשב, כמו כל ילד. זה כל מה שאהבתי. ישבתי מול המחשב ועישנתי נרגילה עד שתים עשרה בלילה." בתום הלימודים התחיל לעבוד בכמה בתי מלון בירושלים, עד שהחליט להתגייס לצה"ל.
למה בכלל החלטת להתגייס לצה"ל?
"כמעט תמיד כאשר שומעים שאני חייל, שואלים אותי את השאלה הזו. יש שתי סיבות עיקריות: הראשונה היא שהיה אצלי רצון חזק להידמות לאחד מקרובי משפחתי (אי אפשר לחשוף במי מדובר; י"ש,( שהיה איש כוחות הביטחון של מדינת ישראל; ראיתי בו דמות אצילית, והוא היה דומיננטי מאוד בחיים שלי. הסיבה השנייה, וגם המשמעותית יותר, היא הרצון שלי לברוח מאורח החיים בסביבה שבה חייתי.
"אתה צריך להבין, יש שם (במזרח ירושלים; י"ש) אולי 15 אחוזים של אנשים טובים. כל השאר, כלומר הרוב, הם נרקומנים או גנבים או אנשים שהידרדרו. המשפחות אינן מצליחות תמיד לגדל ולחנך את הילדים, אז זה מה שקורה. לא רציתי את החיים האלה. רציתי להתקדם באזרחות. עד שהתגייסתי לא עשיתי כלום. סתם עבדתי במלונות, וזה לא דבר שיעזור לי הרבה בחיים, אבל ראיתי שם אנשים אחרים.
"והנה, אחרי שהתגייסתי יש לי אפשרות ללכת לאיפה שאני רוצה. יש לי עתיד." "לא פחדתי"
כאשר ס' מדבר על הצבא, עיניו מתעוררות. יש בו התלהבות. "רציתי לשרת. כשהתגייסתי, כאילו נולדתי מחדש. פתחתי דף חלק. נפתחו בפניי אפשרויות; מבחינת הכל, מבחינת המסגרת, החינוך, העזרה הכלכלית. בצבא אני יכול להיות מישהו. עכשיו אני רוצה להתקדם פה."
לדבריו, הגיוס היה מרגש מאוד מבחינתו. "לא פחדתי להתגייס. אם הייתי מפחד, לא הייתי מתגייס."
היה מי שניסה לשכנע אותך לא לעשות את הצעד הזה?
"בוודאי, היו כאלו שניסו לשכנע אותי לא להתגייס. אמרו לי, בשביל מה כאב הראש הזה עכשיו. טענו שזה יכול לעשות צרות בבית, אבל אני רציתי להתגייס.
"לקראת הגיוס התרגשתי מאוד. הלכתי להירשם בלשכת הגיוס ובהמשך גם סגרתי איתם שאהיה בגששים. זה מה שרציתי. אבל כשהגעתי לשם בפעם השנייה, ישב אחד שאחראי לגיוס ושיכנע אותי ללכת לגדס"ר, גדוד סיור, גם בשל העובדה שאפשר להמשיך שם בקבע, גם משום שהמשכורת בקבע גבוהה וגם משום שמממנים לימודים והשלמת שנות לימוד. הצבא עוזר.
"וחוץ מזה, הוא אמר שיש עוד נוצרים בגדס"ר, למרות שלי זה לא שינה. אני מסתדר עם כולם. איפה שתזרוק אותי אני מסתדר." את יום הגיוס הוא זוכר היטב. "יצאתי מהבית לבד בשבע וחצי בבוקר. כולם היו עסוקים, האחים בעבודה ואמא בבית. אמרתי לכולם שלום, נתתי שתי נשיקות והלכתי לבקו"ם.
"כבר כשהתחילה שרשרת החיול רציתי ללבוש מדים, להרגיש איך זה להיות חייל. לפני זה בכלל לא ידעתי כלום. בסביבה שבה גדלתי לא יכולתי לדעת מה זה צה"ל, מה זה יחידות, מה זה חיל האוויר. כלום. אבל עדיין מאוד התרגשתי.
"ואז, כשלבשתי את המדים הרגשתי פתאום שאני בן אדם אחר. כאילו אני לוחם מהיום הראשון." "שכנים חושבים שאני לומד"
הרמת הגבה על התגייסותו לצה"ל לא פסחה גם על חבריו ליחידה. "כולם שואלים אותי למה התגייסתי, מה אני עושה פה בכלל. אני צריך להסביר להם שזה מה שרציתי לעשות." בצה"ל וביחידה אמנם מקבלים אותו יפה, אבל בבית ובשכונה מדובר בסיפור אחר לגמרי. ס' קיבל אישורים מהיחידה לצאת לביתו "על אזרחי," ללא מדים. גם את הנשק הוא משאיר בבסיס.
"חוץ מבני המשפחה שלי, שיודעים לא לספר לאחרים, אף אחד בשכונה שלי לא יודע שהתגייסתי. אין לי חברים מהשכונה. ניתקתי את כל הקשרים שהיו לי, ולשכנים אני אומר שהלכתי ללמוד בתל אביב. כשאני חוזר פעם בשבועיים ונתקל במישהו, תמיד יש איתי חומר בתיק שאני יכול להראות אותו למי שמתעניין בכך שאני לומד. חוץ מזה, אני מגיע מאוחר בערב כשכולם כבר בבית, ומשתדל לצאת מוקדם בבוקר ולא להיתקל באף אחד."
ובכל זאת, למרות כל אמצעי הזהירות ס' כבר קיבל איומים אנונימיים חמורים באמצעות מסרונים. העניין הזה, שאי אפשר להרחיב עליו, הועבר לחקירה משטרתית. גם מפקדיו בצבא יודעים על כך.
כשמנסים לדבר איתו על המתח בין יהודים לערבים ולברר למי הוא מרגיש שייך יותר, ס' ברור וחד: "כאשר שואלים אם אני יותר פלשתיני או יותר ישראלי, אני עונה בוודאות שאני יותר ישראלי, אבל לא לכולם אני אומר את זה."
ס' מספר שמגיל צעיר עקב אחרי האירועים במזה"ת והתעניין בתחום המדיני. "יצא לי במקרה להיות פעמיים באזורים שבהם היה פיגוע. חבל שהם עשו את הפיגועים. אני לא מבין בשביל מה. תמיד הייתי בצד של ישראל. יש הרבה מאוד ערבים במזרח ירושלים שהם נגד הפיגועים האלה, ומקללים את פת"ח ואת חמאס שעושים מהומות."
ובכל זאת, בשיחה בינינו הוא לובש מדים ואת הפוליטיקה והאיומים הוא מעדיף להשאיר מאחוריו. כרגע הוא עסוק בעיקר בחזרות לטקסים בהר הרצל ובמפגש הצפוי עם הנשיא פרס. "זה מאוד מרגש אותי, אבל מה שהיה עוד יותר מרגש הוא שכאשר סיפרתי לאמא שלי, היא התלהבה והיתה מבסוטית. אמא אמרה לי: 'כל הכבוד! תמשיך .'ככה היא גם אמרה בגאווה לאחים שלי: 'תראו איפה הוא .'עכשיו זה נותן כוח וגאווה. בשבילי, להמשיך בצה"ל זה חלום."
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 25-04-2012, 18:19
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
חלק 2 - המשך כתבות בסימן ימי השואה, זכרון ועצמאות
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "כתבות צו"ב מישראל היום"

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

אפרופו אשכול הצנזורה המפורסם, ראו ההדגשה[/U][/I][U]

ומצעדנו עוד ירעים אנחנו פה
תיירים מסקנדינביה, נערי תיכון פולנים, וגם משלחות תלמידים מישראל - כולם קפאו במקומם כשאנשי הצבא צעדו חרש לתוך אתרי ההשמדה. סרן פארס הדרוזי, שהתעניין בשואה כבר בבית הספר. רס"ר (('מיל עידו מהשייטת, שרוב משפחתו נספתה במיידנק. אל"מ דורון מור-יוסף מפיקוד העורף, שחוזר בפעם השנייה כדי לנסות שוב להבין. ויואב החצוצרן, שנגינתו מרעידה את היער. משלחת "עדים במדים" לפולין, 180 חיילים והורים שכולים, היא תמצית הישראליות בשישה ימים
עמר לחמנוביץ, פולין
בית הקברות רקוביצקי נושק למרכז העיר קרקוב. מרחוק נראות בו שורות שורות של מצבות אזרחיות, נקיות ובוהקות, ולמרגלותיהן זרי פרחים טריים. רק כשמנווטים הלאה בתוך השטח האזרחי העצום, בינות מוסכי אופנועים והאנגרים לרהיטים, מגיעים לחלקה הצבאית הבריטית ממלחמת העולם השנייה. החלקה, תחומה בעצי אורן ובחומת לבנים גבוהה, מרשימה באחידותה: מצבות לבנות שראשן עגול בוקעות מהדשא המטופח, צלב חקוק באבן, מקום נפילה, תאריך. החללים הבריטים נקברו בחיפזון, בעיצומה של המלחמה, לעיתים הובאו לכאן תחת אש מחזיתות רחוקות.
מבט מתמשך בלוחות האבן מגלה ביניהם גם 13 שעליהם חקוק מגן דוד. תחתיהם קבורים לוחמים תושבי ארץ ישראל, שהתגייסו לצבא הבריטי כדי ללחום בנאצים: קשרים, חפרים, לוחמים בחיל ההנדסה. אבל יותר משנפלו בשירות הוד מלכותו, הם מתו כיהודים שיצאו להילחם באויב שהשמיד בשיטתיות את בני עמם, ולכן גם הוכרו כחללי מערכות ישראל. גם הם "מגש הכסף," בדיוק כאחרים - אף שהם קבורים, נשכחים כמעט, סמוך לאזור תעשייה בקרקוב, אלפי קילומטרים מהמדינה שאת הקמתה לא זכו לראות.
לצד החלקה הצבאית ברקוביצקי מקיימות משלחות צה"ל טקסי זיכרון כבר יותר מעשור. הקצינים והנגדים מגיעים לכאן בתום יום סיור ארוך בקרקוב. הם ראו את המפעל של אוסקר שינדלר על גדות הוויסלה ואת הגבולות הצרים של הגטו היהודי; הם עמדו בכיכר שממנה יצאו השילוחים למחנות ההשמדה, שבה ניצב מונומנט של עשרות כיסאות ריקים, הד לאובדן היהודי בעיר; הם ביקרו בבית העלמין היהודי העתיק. אבל רק בטקס לצד קברי הלוחמים, שכולו מוקדש לנציגי המשפחות השכולות שמצטרפות למסע, הפאזל התחבר להם. כשהוקראו שמות הנופלים שבני משפחותיהם נכחו במשלחת, כשנשמעו סיפורי חייהם, קיבל השכול היהודי צורה ושמות וחוט שני שעובר דרך כל התחנות: בפעילות מבצעית בלבנון, בתאונת אימונים אי שם, בשבי הגרמני או במסע מוות מפרך מכיכר השילוחים למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. שואה וגבורה, וזיכרון ישראלי שמהלך ביניהן.
זה היה טקס ענייני, ועם זאת מרגש לאין שיעור. ארבעה אלופי משנה, מפקדי הצוותים של המשלחת ,167-ה ניצבו ליד לוח זיכרון שהוכן מבעוד מועד. גיטרה חרישית ניגנה. אחר כך הושרה "התקווה" בגרון בטוח, בפעם המי יודע כמה במסע, והנוכחים התפזרו בין הקברים שמסביב.
אליהו קראוזה, יליד לודז' ,1920 כבר הספיק להגיע לארץ ישראל ולהצטרף לאצ"ל. עם פרוץ המלחמה התגייס לחיל החפרים הבריטי, נפל בשבי הגרמני בחזית ביוון ושרד שלוש שנים ארוכות במחנה שבויים בבויטן. 17-ב במאי ,1944 נורה בגבו עם חברו היהודי למחנה השבויים, דב (ברל) אייזנברג. כעת מצבתו של קראוזה מעוטרת סרטי יזכור שחורים ודגלוני ישראל שהונחו באלכסון, בזהירות, כפירמידה קטנטנה. שני קציני מודיעין ירוקי כומתה מקשיבים לסיפורו מפי מדריך מטעם יד ושם.
השיח הציבורי סביב מסעות של ישראלים לפולין לא יכול שלא להתעורר בצורה חדשה, מפתיעה ומלאת משמעות כשנעים בדרכים עם משלחת צבאית בת 180 איש. במיידנק, בטרבלינקה, בין הבלוקים האדמדמים של אושוויץ 1 וליד חורבות המשרפות של בירקנאו - המשלחת הזאת סמלית לא רק עבור משתתפיה אלא גם עבור מי שרואה אותה, אפילו במקרה. תיירים מסקנדינביה, נערי תיכון פולנים, וגם משלחות ישראליות אחרות - של תלמידי תיכון או של משרד ממשלתי - כולם קפאו במקומם כשאנשי הצבא צעדו חרש לתוך אתרי ההשמדה.
הסמליות היא רק פן אחד, לאו דווקא עיקרי, במהות של פרויקט "עדים במדים," שיצא לדרך לפני תריסר שנים ביוזמתו של אלוף (('מיל אלעזר שטרן, אז קצין חינוך ראשי, בעקבות ביקורו באושוויץ עם הוריו. הפרויקט מתפקד כיחידה לכל דבר, עם מפקד ועם מטרה ומשימה שמצטיינים בלקוניות: מ"חיזוק תחושת המחויבות של המפקד לצה"ל ולמדינה" ועד "עיבוד מושג הגבורה." רק שבניגוד להוראות מבצעיות אחרות, הניסוחים האלה מקבלים צורה ושם משלהם כשהמפקדים מגיעים לשטח, למדינה זרה ולמקומות שבהם ההיסטוריה מכה בפנים. כשעוצמות הרגש והביטויים המוחשיים של הרוע מתערבבים יחד, קשה לתכנן מראש מחשבות ותגובות. גם לא צריך: הן פשוט באות מאליהן.
שם, בפולין, במהלך שישה ימים דחוסים, שכוללים ביקורים במחנות ההשמדה, בבתי קברות, באתרי המורשת היהודית שהוכחדה, בשטעטלים נידחים, במרכזי הערים הגדולות שכבר הספיקו להתפתח - כולם מדברים על אהבת מולדת וגבורה, אבל לא פחות מזה - על הורות, על חינוך, על מוסר. רבים מהקצינים כבר היו כאן במשלחת בזמן בית הספר התיכון, אבל מופתעים לגלות עד כמה שונה הפעם הזאת. כהורים לילדים, כאנשים מבוגרים שקראו את ק. צטניק ואת פרימו לוי, ולא פחות מזה, כמפקדים של חיילים צעירים - הפרספקטיבה עכשיו מטלטלת בהרבה.
כשהמשלחת יוצאת מבית הקברות ברקוביצקי, בדרך ל"אפטר" בקרקוב (היחיד במסע,( סרן פארס מועדי, מהנדס במרכז הבינוי של צה"ל, מדבר בשקט על ערכים אוניברסליים. מועדי הוא דרוזי, גדל בכפר ירכא בגליל, נכדו של ח"כ ג'בר מועדי המנוח, הדרוזי הראשון שכיהן בממשלת ישראל כסגן שר. "הצטרפתי למשלחת ברצון, אחרי שהיחידה שלי קיבלה הקצאה לנסיעה," הוא אומר. על השואה למד בבית הספר בשיעורי ההיסטוריה, התחום החביב עליו. הוא מאמין שחשוב להגיע לפולין גם, ואולי בעיקר, כאדם לא יהודי, "כל העולם צריך לראות את מה שעוללו בשואה כדי להבין את הצורך של היהודים במדינה ובעצמאות." התרגשות ראשונה בעיניו צצה ברקוביצקי, כשנועם המדריך מיד ושם מזכיר לוחמים דרוזים שנפלו בשירות הצבא הבריטי במלחמה בנאצים. "פתאום כל המלחמה הזאת היתה קשורה גם לעדה שלי. הרגשתי שייך," הוא אומר.
מפקדת יחידת "עדים במדים," רס"ן ליאת כרמי, מספרת שהמשלחות מגוונות ולא הומוגניות במתכוון. יש בהן לוחמי סיירות וטייסי קרב לצד טבחים ונגדי משמעת, סגני אלופים כסופי שיער שעדיין מתנדבים למילואים - דור שני לשואה, שנלחם בהתשה וביום כיפור - לצד קצינות וקצינים שנולדו בשנות ,90-ה ורק חלקם שמעו מהסבים והסבתות על הזוועה.
בנקודת המפגש בנמל התעופה בן-גוריון, באישון ליל של מוצאי שבת, נאספים חברי המשלחת, על קשת צבעי הכומתות שלהם. המילואימניקים הצטיידו מבעוד מועד במדי א' חדשים ובכומתה, הקצינים והנגדים בקבע עימלנו את מדי הייצוג, ויש גם כמה אזרחים עובדי צה"ל ונציגים של המשפחות השכולות. כל אחד קיבל עוד קודם תיק "עדים במדים," ובו ציוד חורף לקור הפולני, אפילו שקיות חימום לשעות הקשות, וגם תג ישראל לכתף, סידור קטן ויומן אישי שדפיו ריקים, שיהיה היכן לפרוק את המחשבות.
בכל צוות 40-כ איש. כולם עברו שלושה ימי הכנה ביד ושם, כחלק בלתי נפרד מהמסע: שם למדו על שמעון סרבניק, אחד משלושת הניצולים היחידים ממחנה ההשמדה חלמנו, ועל סיפור הישרדותו המופלא; על התעמולה הנאצית, על שיטות ההשמדה ועל פולין שאחרי המלחמה. חלקם מבינים לראשונה מי היה ישראל קסטנר, ומה פשר המשפט שנשא את שמו. מההכנה בירושלים ועד לאקורד הסיום ליד המשרפות בבירקנאו, החבורה מתלכדת. חברויות נרקמות, חומות רגשיות נופלות, שיחות ארוכות מעלות שאלות נוקבות - על מצפון של מפקד מול טירוף של שלטון, למשל. או על "העומדים מהצד" ויכולתו של אזרח בודד להתנגד, שהפכו לעיסוק מרכזי של היסטוריונים וסופרים.
בבוקר הנחיתה בוורשה, אחרי לילה טרוט עיניים ושעות רבות מדי על סנדוויצ'ים קרים, התחושה מוזרה. הנוף בעיר הוא של חנויות זארה ,H&M-ו שהרי ורשה כיום היא בירת תרבות ואופנה, בוודאי לא המלפפון הקומוניסטי שלפני שני עשורים. אבל כשמגיעים לבית העלמין היהודי העצום באוקופובה, העבר עט על הנוכחים מכל פינה. רק מעטים מהמפקדים מכירים את מארק אדלמן, לוחם החירות היהודי מגטו ורשה, הבונדיסט הגדול, שסירב לעלות לישראל ונקבר כאן 2009-ב כגיבור פולני. ובכל זאת, מצבתו מקבצת אליה רבים. הם מקשיבים לסיפורו מפי המדריך, ושותקים.
קצינים אחדים משוטטים לבד בין 200 אלף המצבות. הנה ציון קברו של י"ל פרץ, הנה אוהל הקבר של הנציב מוולוז'ין ופתקים עם בקשות פזורים סביבו. רב המשלחת, כומתה שחורה לראשו, מספר על אמרות השפר של הנציב. הנה קברה המיוחד של השחקנית היהודייה אסתר רחל קמינסקה, שמתה ,1925-ב לפני שהכל קרס. השמות מוכרים, גם אם לא מפוענחים לגמרי. הם מתנקזים הלאה אל חלקות אלמוניות, אינסופיות, שרידי מצבות, לעיתים רק שביב אבן שמבצבץ מאדמה כהה, זיכרון נעלם. ולבסוף, במרכז בית העלמין, מרחב ריק, זרוע דשא דל, חשוף לרוחות: קבר האחים של מתי גטו ורשה. כאן אומרים קדיש.
לאחר מכן יוצאים בדממה לאוטובוסים. יורדים באומשלגפלאץ, כיכר השילוחים המפורסמת. אפי, סא"ל (('מיל בצנחנים, דור שני לשואה, מספר לצוות שסביבו על אביו שלחם בגטו ורשה ובישראל נרתם לסייע לניצולים, אבל "בבית לא דיבר אף פעם על מה שקרה." משם פונים ל"נתיב הגבורה" שבלב ורשה - ציוני דרך ואנדרטאות קטנטנות, כמעט נעלמות במרחב האורבני: אנדרטה ליצחק קצנלסון, המשורר שלימים נודע כ"מקונן השואה;" אנדרטה לפאול פרנקל, מפקד הארגון הצבאי היהודי (אצ"י;( אנדרטה לרב יצחק ניסנבוים, שהאמין בקידוש החיים ולא בקידוש המוות; וכמובן, האנדרטה ליאנוש קורצ'אק, המחנך שצעד עם ילדי בית היתומים שלו בשערי טרבלינקה. "כשמדברים על מעשי גבורה, אפילו אם זה לזרוק פרוסת לחם לילד בפינת רחוב, משהו בי אומר - בכל זאת הם נלחמו, בכל זאת הם אמרו, אנחנו כאן, אנחנו חיים," אומר אחד הקצינים סמוך לאנדרטאות הגיבורים.
ליד מילא ,18 הבונקר שבו לחמו אחרוני מורדי הגטו, מקיימים טקס שמסכם את היום. יש מערכת הגברה מוכנה, יש דגלים, גם זר מושקע בצורת מגן דוד. בשש בערב, בוורשה הצפופה, הרוח מתגנבת בין בנייני המגורים שמסביב והקור מאבן את הגוף. 180 איש עומדים במדים, ללא מעילים, ומצדיעים לדגל ישראל שמונף מעל תל החורבות שנותר מהבונקר. אל"מ איציק שחר, מפקד בית הספר לתותחנים ומפקד צוות ,1 שאחראי על הטקס היומי, מקריא את קורות קרובי משפחתו שנספו בפוגרומים האכזריים ברומניה .1941-ב
הטקסים של "עדים במדים" הם לא הכרח, אלא צורך אנושי. יש בהם מקום לפרוק רגשות ומחשבות. בביקור באושוויץ קצינה מקורס מ"פים מקריאה שיר שכתבה סבתה; קצין מודיעין במילואים ונגד בחיל הים בוחרים לשיר "מי האיש" מתוך תהילים, על רקע מגדל הכניסה המפורסם של בירקנאו. וחוסיין, קצין בגדוד הסיור המדברי של יחידת הבדואים, מעלה שם את דגל ישראל לראש התורן. המרקם הישראלי המתוסבך נראה פתאום בהיר לגמרי, במקום שבו הושמדו 12 אלף איש ביום.
בבית המלון, בערב, אחרי הארוחה החמה היחידה של היום, ההתכנסויות מתחילות להציף דילמות. למשל, השאלה הבלתי פתורה "איפה היה אלוהים." חלק מהמשתתפים חובשי כיפה, אחרים מצהירים על אתאיזם, וההבדלים בגישה ניכרים מייד. השיח נתקל לרגעים בקירות, בשתיקות.
עידו ,(35) רס"ר במילואים בשייטת ,13 לא דתי, אבל שאלת האמונה מטרידה אותו. הוא לא מבין כיצד אפשר להשמיד ילדים ואחר כך להמשיך הלאה לחיים רגילים. זה לו ביקור ראשון בפולין. הוא יליד גבעתיים, התגייס לשייטת באפריל ,'95 גר בכרכור. נשוי ואב לשלוש בנות. 120 ימי מילואים בשנה הופכים אותו למילואימניק בקבע ")ביום שישי אני חוזר מפולין ובראשון אני כבר מעביר גיבוש בשייטת.(" סבו נולד וגדל בלובלין, ורוב משפחתו נספתה במיידנק. אביו, הוא מספר, אף חקר את השואה, בייחוד את המחנה הזה.
אנחנו יושבים למרגלות עמוד חשמל מחוץ למחנה, משקיפים על מיידנק מבחוץ: אנדרטת הענק שנבנתה בתקופה הקומוניסטית, "בית הרופאים" הלבן בשביל הכניסה, צריפי האסירים. ומאחוריהם וילות חדשות, אזרחיות, נושקות למחנה. דברים רבים מעסיקים אותו במסע הזה, הכל מקבל פתאום פרופורציות אחרות. "גם תרבות הריאליטי מטרידה אותי עכשיו עוד יותר," הוא אומר בשקט, "אחרי מה שעברנו, אני לא מבין איך אפשר ליהנות מזה שאנשים דורכים על אנשים."
אנחנו אוכלים ארוחת צהריים חפוזה. עידו מספר שלקח מאביו כתובות בלובלין, אולי יזהה את מחוזות הילדות של סבא, את הגשר מעל נהר הבוג שממנו נהג לקפוץ אל המים ולשחות. "החלטתי לבוא לפולין דווקא במדים. זה היה חשוב לי גם בהיבט המוסרי. היה יכול להיות טוב להגיע לכאן עם סבא, אבל לצערי הוא כבר נפטר."
כלוחם ביחידת עילית הוא אומר שאין צורך לראות את הרוע הצרוף של המחנות כדי להפוך למוסרי יותר, זה עניין שטבוע בדנ"א של הלוחמים ביחידה. "במבצע חומת מגן נכנסנו לבתים פלשתיניים וכל הזמן שאלנו את עצמנו איך צריך להיכנס לבית. מצד אחד, אם אתה זהיר מדי אתה עלול להיות בסכנה. מצד שני, יש בבית נשים וילדים, שהם בטוח לא אשמים במצב. הדילמות האלו עולות כל הזמן - לפני, תוך כדי ואחרי הפעולה. ובכל זאת, אסור לקחת דברים כמובנים מאליהם. צריך לחנך את הדורות הבאים של הלוחמים לשאול ולהתחבט, כי אלו הערכים של החברה שלנו."
מול התמונות והסיפורים, רובם חושבים, בשקט, כיצד הם היו פועלים. קודם כל כהורים, אולי כבנים, ואחר כך כבני אדם. ובכל זאת הם לובשי מדים, ובכל זאת יש להם אחריות כמפקדים וכפקודים: מהי הוראה בלתי חוקית? מהי הוראה בלתי מוסרית? כיצד חושבים לרגע על הפעולה המכנית? השאלות צפות בכל תחנה במסע. אחרי צפייה בנאום הצווחני של היטלר ברייכסטאג, שבו טבע את המושג השמדת העם היהודי, אל"מ דורון מור-יוסף מתחבט בינו לבין עצמו. זה קורה בשיחה הצוותית, עוד לפני המסע, באחת הכיתות הקטנות ביד ושם. הוא מספר שישב לאחרונה בקבוצת פקודות שבה נכחו הרמטכ"ל ושר הביטחון, והוא רק הירהר לעצמו אם יכול להגיע מתישהו יום, אי שם בעתיד, שבו שר הביטחון של מדינת ישראל יקרא לגרש את כל הערבים מארץ ישראל. "כשחשבתי על זה הבנתי שזה בלתי אפשרי, שזה טירוף," הוא אומר.
מור-יוסף (42) הוא מפקד מחוז הדרום של פיקוד העורף, ובמשלחת - מפקד צוות .2 הוא כבר היה במשלחת לפני שלוש שנים כמפקד צוות, והמחשבות אחרי המסע ההוא הביאו אותו לחזור. כמו כל חי"רניק ותיק יש בו תמהיל של רצינות והומור, הוא יודע לשבור את הקרח מול הקצינים בצוות, ולכן מתחבב עליהם במהרה. הוא התגייס לנח"ל 1988-ב כבן גרעין פלמחים, ועבר מגוון תפקידי קצונה עד לתפקיד סמח"ט. אחר כך היה ראש מטה עוצבת האש, וכעת, בפיקוד העורף, נאלץ להתמודד עם הרקטות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי. כמעט לא הצטרף למסע בגלל סבב ההסלמה האחרון, אבל בדקה ,90-ה רגע לפני שביטל, הגיעה הרגיעה.
בשיחות עם חברי הצוות שלו מור-יוסף מאתגר אותם, שואל שאלות, מבקש מהמפקדים לנסות להיכנס לנעליים של האנשים שחיו אז.
ביד ושם הפתיע והעז לזרוק לחלל האוויר את טבח כפר קאסם. פתאום מדברים בצוות 2 על הזקנה הפלשתינית במחסום, מתייחסים למחוות קטנות של חייל מול אזרח פלשתיני, איך לומר בוקר טוב, ומה לעשות כשאין הנחות בהוראות. הניתוח עמוק, השאלות צצות כל העת. האם זה "הצבא המוסרי ביותר בעולם?" בדיוני הצוות זו לא עוד קלישאה חבוטה, אלא עניין מהותי, אישי, ולכל אחד יש מה לומר.
שלושה ילדים קטנים יש למור-יוסף, הגדול בן .7 הוא חושב עליהם לא מעט במסע הזה, אל מול הזוועה. "כנער בצופים תמיד ראיתי חשיבות בטקסים של יום השואה," הוא אומר. "פעם אפילו התעלפתי ליד נר הזיכרון באחד הטקסים." כמפקד צוות במשלחת חשוב לו "שהקצינים והמפקדים ייקחו איתם ליחידות את התובנות שהם מייצרים בפולין." כשהמשלחת נכנסת למיידנק, בשטח הפתוח והקפוא סמוך ללובלין, הוא שואל בקול: למי פה קר? "כשאף אחד לא ענה," הוא יאמר לי אחר כך, "הבנתי שהם מבינים."
מחנה ההשמדה מיידנק הוא צירוף של כל ביטויי הרוע. כאן, להבדיל ממחנות רבים אחרים, הכל נשתמר: תאי הגזים ותקרותיהם המוכתמות, צריפי העובדים, דרגשי השינה שעליהם הצטופפו שלושה אסירים. המשרפות, שלצידן אמבטיית הסאונה ששימשה את מפקד המחנה, קארל אוטו קוך. והר האפר, שבע טונות של אפר אדם, שנאסף לאחר שחרור המחנה.
אחרי הביקור במשרפות, הצוותים פורשים הצידה ומנסים לעכל. זהו להם מפגש ראשון עם הפלסטיקה של ההשמדה, אחרי שיום לפני כן ביקרו בטרבלינקה זרועת האבנים, הדוממת. רבים מדליקים נרות על אלונקות הכבשנים, מצלמים ללא הרף. הפתעה ממתינה לכל משתתף בצוות: מכתב או חבילה מהבית שהוכנו מראש, בסוד, ביוזמת המשלחת. דף קטן עם ד"ש מהאישה, קופסה עם תמונות של הילדים.
רבים מהקצינים מזילים דמעה כבר בשורה הראשונה של המכתב, ממהרים לשלוח הודעה כתובה או להראות לחבר שלצידם.
בטקס הקפוא, החצוצרה של יואב מרעידה את כולם. הוא בגבו להר האפר, וחוץ מהמשלחת, נקבצים מסביב חרדים, בני נוער חילונים ותיירים פולנים. יואב הוא חצוצרן בתזמורת צה"ל, תפקידו לנגן את התוגה הצבאית הרשמית בטקסים, אבל גם להרקיד את האנשים במעגל ספונטני בבית הכנסת בקרקוב. יום לפני כן, ביער לופוחובה, במקום שבו נרצחו 2,500 יהודי העיירה הסמוכה טיקטין, יואב התחבא מאחורי אחד העצים המחטיים. כשהמשלחת צעדה פנימה בשורה סדורה, שמאל-ימין חרישי, הוא פצח לפתע בנגינת "העיירה בוערת," שכתב מרדכי גבירטיג לפני שנרצח בגטו קרקוב. הצליל החם של החצוצרה התפשט במהירות באקוסטיקה המצמררת של היער. הולכים ובוכים. אחר כך נוגן בצעקה דקה גם "פונאר," המנון נרצחי היערות של שמריהו קצ'רגינסקי מגטו וילנה. "שקט שקט, בני, נחרישה," מילמל מישהו את מילות השיר. עד שנעמדו מול קברי האחים, ואז יש רק דממה.
אחרי היציאה מהיער ניגשים המפקדים ליואב. "ריגשת אותי, בכיתי," אומר לו נגד מבוגר מחיל האוויר. יש במשלחת תמהיל מנצח - אנשי צבא שבשיגרה לא היו נפגשים, מתחברים פתאום לשיחת אוטובוס ארוכה. אל"מ ,'כ טייס קרב וראש מחלקת הדרכה בחיל האוויר, מפקד צוות ,3 מדבר בשבחי הרבגוניות הזאת, ש"גורמת למגוון של תובנות שאנשים ייקחו מכאן ליחידות." הוא עצמו הגיע לכאן תחת שני כובעים: מפקד צוות, אבל גם בן שכול. אביו, טייס קרב ומפקד טייסת אף הוא, נפל ביום הרביעי של מלחמת יום כיפור, כשמטוסו נפגע מעל תעלת סואץ[I][U]. כ' היה אז ילד. רק בטקס בבית הקברות ברקוביצקי מתגלה לאנשי הצוות שלו סיפור הנפילה של אביו, עד אז העדיף לא לחשוף אותו. "לא רציתי לקחת למשפחות השכולות את המקום שלהן," הוא אומר בשקט, כמה ימים לאחר מכן. "אחרי הטקס אנשים מהצוות מיהרו לפנות אלי, אז סיפרתי להם על הרקע האישי שלי."
כראש מערך רגיש במטה חיל האוויר הוא נדרש לאחרונה לא מעט לסוגיית האיום האיראני. בשיחות הליליות של הצוות שלו הנושא עלה לא פעם. "דיברנו על איראן, לא בשאלה אם נכון לתקוף שם אלא בהקשר של לקיחת גורלנו בידינו," הוא אומר.
בבית המלון בוורשה, תחת המולת בני נוער שחזרו מביקור בטרבלינקה ופורקים את החוויות באמצעות התחברות מאסיבית לרשת האינטרנט במלון, מספר אשר בר-און לאנשי המשלחת על בנו, סמ"ר יניב ז"ל, אחד מארבעת ההרוגים הראשונים של מלחמת לבנון השנייה. "יניב אהב את המדינה ואת הדגל בצורה יוצאת דופן. הוא חלם להיות פקח טיסה, אבל עם פרופיל 97 שובץ לשריון, לגדוד 82 של חטיבה .7 בצוות הטנק שלו היו שני עולים חדשים, ויניב התנדב ללמד אותם היסטוריה ישראלית. כשהגדוד הוצב לתעסוקה מבצעית בקו הכחול, על גבול לבנון, יניב בקושי יצא הביתה. אבל הוא היה תמיד אופטימי.
"12-ב ביולי ,2006 לאחר חטיפת אהוד גולדווסר ואלדד רגב, הטנק של יניב היה בין הראשונים שנכנסו לתוך לבנון, בניסיון לעצור את רכב המילוט של המחבלים. הטנק עלה על מטען גחון גדול, ויניב נהרג במקום, עם שלושת אנשי הצוות האחרים: סמ"ר שלומי ירמיהו, סמ"ר גדי מוסייב וסמ"ר אלכס קושנירסקי."
אשר אומר שקצת התלבט לפני שנענה בחיוב להצעה של קצינת הנפגעים להצטרף למסע. האבל עדיין טרי. רעייתו נמנעת ממגע ישיר עם אנשי צבא, אך עודדה אותו להצטרף למשלחת. לאחר הביקור בטרבלינקה, שהסתיים בטקס משותף עם תלמידי תיכון בן צבי מקריית אונו שביקרו במקום, הוא אומר לי: "זאת הפעם הראשונה מאז שיניב נפל ששרתי את התקווה." אנשי המשלחת מתייחסים אליו בחום. "זה הגיע למצב שאני צריך להגיד לאנשים באוטובוס שאני יכול לסחוב לבד את המזוודה שלי, שהם לא צריכים לסחוב בשבילי," הוא מחייך.
מפקד המשלחת, תא"ל (('מיל אהוד גרוס, אומר שנוכחות המשפחות השכולות תורמת מאוד, כיוון שהחיבור של השכול במסע הוא ייחודי. גרוס, לשעבר קצין חינוך ראשי, מחזיק גם במוניטין מרשימים בחיל השריון: בששת הימים לחם בגולן כמ"מ בחטיבה .8 '73-ב השתתף בקרב בחווה הסינית וראה את איש צוות הטנק שלו נהרג. מאוחר יותר כיהן כנספח צה"ל בתאילנד, וכשהתמנה לקצין חינוך ראשי מיהר להוסיף לחיל את הגדנ"ע. הוא מאמין בחינוך, מאמין בנוער, ו"בגלל זה אני מודאג מהירידה בשיעור הנכונות להתגייס לצה"ל." בטרבלינקה הוא זה שמיהר לחבר את המפקדים עם תלמידי התיכון.
גרוס הוא איש תרבות. מנגן בפסנתר, מחזיק בתואר אמן בשחמט. כשניהל את התזמורת הסימפונית של ראשון לציון התעקש לנגן את ואגנר וחולל מהומה. "בעיניי, מרגע שהמוסיקה יצאה מעטו של ואגנר היא כבר לא היתה שייכת לו," הוא אומר ועיניו נוצצות. הקונצרט עבר עם הפרעה מינורית, ו"גם זה היה ניצחון על הנאצים." בביקור באושוויץ-בירקנאו, ביום האחרון של המסע, הניצחון מקבל פנים אחרות. גרוס צועד שלוב ידיים עם עד המשלחת, חיים קוז'ניצקי, שהגיע לאושוויץ כנער וממנו התגלגל למחנות שונים, עד שזכה לשחרור המיוחל אחרי מסע מתיש על מעבורת בים הבלטי, בחברת אנשים גוועים. המשלחת נכנסת למחנה בשלשות, בצעדים מדודים. קולו של הרס"ר, רמי לוי, נותן את הקצב.
לפתע נעצרים באמצע מסילת הרכבת, וכולם מסתובבים לכיוונו של קוז'ניצקי. בהינתן האות 180 עדים במדים מצדיעים לעד שהיה שם, ששרד כדי לספר.
קוז'ניצקי, למרות גילו המתקדם, שומר על רוח טובה והומור כמעט שחור, גם כשהוא מדבר על התלאות והזוועות שעבר.
באחד הצריפים הטחובים בבירקנאו מתגודדים סביבו כל חברי המשלחת, והוא מספר להם את סיפורו במשך שעה ארוכה. גם כשהוא מסיים, והצוותים ממשיכים לטקסי "לכל איש יש שם" עם פתקים שבהם שמות שאספו ממשפחותיהם, מלווים אותו קצינים אחדים. רוצים לשמוע עוד.
גרוס אומר שאנשים כמו קוז'ניצקי נעלמים לאיטם מהנוף הישראלי. כבר עכשיו, מספרים ביחידת "עדים במדים," קשה לגייס עדים למשלחות שיוצאות בדצמבר ובינואר, משלחות החורף הקפואות.
"בעוד עשורים ספורים צפויים להיפרד מאיתנו אחרוני ניצולי השואה," פותח גרוס את נאומו לצד המשרפות. "או-אז תהא חובה לכתוב את הגדת השואה.
"כן, כהגדת הפסח. הגדה שתספר מדור לדור על אנשים רגילים, שהצדיעו במועל יד לאיש שבצעירותו היה אושפיז בבתי תמחוי יהודיים... אותו אדולף היטלר, שקבע כי יש בני אדם שאינם משתייכים למשפחת האדם וכי עליהם להיכחד. וביושבנו, ובשבת בני בנינו, אל ליל סדר השואה, נטעם פת קיבר ונשתה לגימת מים לזכר ההרעבה במחנות ובגטאות ונספר על אובדן התום והתמימות, על חשכת לב אנוש, על אטימות הרגש ועל אפלת הנשמה, ועל בני אדם כמונו, רגילים אך לא פשוטים, כי לא פשוט להיות בני אדם.
"נספר על גורלם האומלל, אך גם על גבורתם, שהביאו תובנה שהובילה לתקומה. נספר כיצד, על האדמה שבה ניסו לכלותנו, היינו עומדים כואבים ומשתוממים, אך גם זקופים וחדורי גאווה. ונספר איך שרנו את המנון מולדתנו והנפנו בגאווה את דגל מדינתנו, באתרים שבהם ניסו לכלותנו." ·

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

רבין, דיין וזמיר צונחים
תמונות מהצניחה ההיסטורית של בכירי צה"ל בשנת '54 נחשפות לראשונה · התיעוד התגלה בעת העברת ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון לתצורה דיגיטלית
לילך שובל
58 שנים לאחר שנגנזו בארכיון צה"ל, נחשפות לראשונה תמונות נדירות של הצניחה ההיסטורית של המטה הכללי של צה"ל. התמונות צולמו 17-ב בנובמבר 1954 במהלך קורס צניחה למפקדים בכירים בתל נוף. כיום כבר לא מתקיים עוד קורס צניחה למפקדים בכירים בצה"ל.
בתמונות ניתן לראות בין השאר את אלי זעירא, ששימש באותה העת ראש לשכתו של הרמטכ"ל משה דיין, ולימים שימש ראש אמ"ן בעת מלחמת יום הכיפורים. אחד הצנחנים הבולטים בקורס היה ראש אגף ההדרכה במטכ"ל דאז, יצחק רבין ז"ל.
בכירים נוספים שנראים בתמונות הם ראש אמ"ן דאז, בנימין ג'יבלי, שהיה אחד מגיבורי הפרשה שכונתה "עסק הביש," ואשר במהלכה נחשפה רשת ישראלית שביצעה פעולות חבלה במוסדות בריטיים במצרים, ומפקד גייסות השריון יצחק פונדק. בנוסף, לקחו חלק בקורס גם מפקד בית הספר הגבוה לקצינים בכירים וחי"ר, צבי זמיר, ששימש לימים ראש המוסד וכן הרמטכ"ל דאז משה דיין. התמונות הנדירות אותרו כחלק מתהליך שנעשה בחודשים האחרונים להעברת חומרים ארכיוניים נדירים לפורמט דיגיטלי.


http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

ננצח בכל המקומות שנהיה בהם, חד-משמעית
"עם ישראל," אומר הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, "יכול להרגיש גאה ובטוח. ראוי שנזכור איפה התחלנו, איפה אנחנו נמצאים היום ואיזו כברת דרך עברנו" ¬ בראיון מיוחד לרגל יום העצמאות אומר הרמטכ"ל: "אנחנו המדינה החזקה ביותר באזור ואנחנו צריכים להמשיך להיות" ¬ הוא רוצה "שירות חובה לכל אזרחי מדינת ישראל באשר הם. המדינה חייבת לעשות את זה. אנחנו צבא חצי העם, זה לא בסדר וזה לא יחזיק" ¬ ראיון עם מפקד מפוכח ואופטימי
עמוס רגב, יואב לימור
ערב יום העצמאות 64-ה עומדת ישראל בפני אחת ההכרעות הגורליות בתולדותיה, אולי הגורלית מכולן. הסוגיה האיראנית, שללא ספק היתה הנושא העיקרי בשנה שחלפה ומן הסתם תהיה גם בשנה הקרובה, העסיקה לא רק את הדרג המדיני ואת הציבור, אלא גם - ואולי בעיקר - את מערכת הביטחון ואת האיש המרכזי ביותר בה - הרמטכ"ל.
בני גנץ מודע לתפקיד המכריע שזימנה לו ההיסטוריה במערכה הזאת. בשונה מכמה מקודמיו הוא מנסה שלא לשים את עצמו במרכז ולא ליחצן את דעותיו, אבל בה בשעה מקפיד לומר אותן ביושר. כאשר נפגשנו השבוע, בין יום השואה ליום העצמאות, בין החורבן לתקומה, הוא נשמר מאוד שלא לחצות את הקו הדק שמפריד בין משרת ציבור לנבחר ציבור, אבל בין המילים היה אפשר לשמוע עמדות מוצקות וברורות.
"איראן עם יכולת גרעינית צבאית היא פוטנציאל לאיום קיומי, אבל לא בהכרח איום קיומי," הוא אומר. "הדברים האלה נאמרו בעבר ואני חושב שנכון לחדד אותם. אנחנו המדינה החזקה באזור, ואני חושב שאנחנו צריכים לדאוג שהמצב זה יישאר גם בעתיד. הבעיה של איראן גרעינית היא הרבה יותר בעיה עולמית מאשר רק בעיה ישראלית, ולכן צריך למצות כל דרך אפשרית לכך שהעולם לא ירפה מעיסוק בזה, ואני חושב שהעולם עושה את זה. אני חושב שמה שאנחנו רואים בסנקציות ומה שאנחנו רואים בלחץ הבינלאומי ובדיבורים שאנחנו שומעים מהאמריקנים, העולם חותר לכיוון הזה."
ואם העולם לא יצליח?
"צה"ל חייב בכל דרך להכין לעצמו אלטרנטיבות מבצעיות למקום שבו הוא יידרש לפעולה, בנקודת הזמן האחרונה האפשרית, ובהינתן התנאים האסטרטגיים המאפשרים. וזה מה שצה"ל עושה בשנים האחרונות. אני חושב שיש לנו לא מעט יכולת לפעול. באופן ענייני אני חושב שצריך להכין את היכולת, אבל גם להבין את ההשלכות של סוג כזה של אירוע."
אתה מאמין לאמריקנים שהם רציניים בכוונתם לעצור את איראן?
"אני מאמין שהם רציניים. הם פשוט שופטים את זה מנקודת מבט אחרת משלנו. ההבדל בינינו לאמריקנים מונח בשני מקומות - עוצמת היכולת וזיהוי הדחיפות. להם יש הרבה יותר יכולת, אבל הם, כתוצאה מזה, מרגישים פחות דחיפות. לנו יש קצת פחות יכולת, ולכן אנחנו מרגישים את זה קצת יותר דחוף. חוץ מהדבר הפשוט והקריטי שבינינו לבין איראן אין שני אוקיינוסים ואנחנו חיים עם האזרחים שלנו בזירת המלחמה."
בפגישות שלך איתם הם מנסים לשכנע אותך לא לתקוף?
"אני שומע במילים אחרות בחדר את מה שאתם שומעים בגלוי בחוץ. אנחנו לא ביקשנו אישור ולא קיבלנו בלימות ולא בטיח. לישראל יש הסוברניות לקחת את ההחלטות שלה, וגם הם מבינים את זה. יש דיונים, חילופי דעות אסטרטגיים, אבל אני לא מבקש אישורים ולא מקבל אמירות."
אם איראן תחליט להסתער על הפצצה, כמה זמן ייקח לה להגיע אליה?
"זו סוגיה של שנה-שנתיים."
ואם המנהיג, חמינאי, יחליט ללכת על גרעין צבאי, נדע על כך בזמן?
"אני חושב שאנחנו נראה או פריצה קדימה או תהליכי אינטגרציה כאלה ואחרים או משהו אחר שאנחנו אמורים לראות בתוך כל הסיפור הזה. ולכן צריך לעשות כל מאמץ, בשיתוף הקהילה הבינלאומית בכלל והאמריקנים בפרט, שזה לא יקרה, ולהתכונן לאפשרות שנצטרך להתמודד עם האתגר הזה.
"נראה לי שזו ממש חובה מקצועית מצד אחד להכין את חלופת הפעולה, ומצד שני לקיים את הדיאלוג האסטרטגי בחדרים הנכונים. ומהמקום הכי אתי אני אומר לכם שאנחנו מנהלים את זה הכי מקצועי והכי בהיר שאנחנו יודעים לעשות. ולא חסרי יכולת אנחנו. ממש לא."
העורף מוכן למה שעשוי לקרות בעקבות תקיפה כזאת?
"העורף צריך להתארגן על עצמו בלי קשר לסוגיה האיראנית. איום הטילים והרקטות שהסביבה המזרח-תיכונית מציבה, עם או בלי איראן, מחייב את העורף להיות מוכן. אנחנו מדברים על עשרות אלפי טילים שמונחים מצפון ועל כמעט 10,000 טילים שמונחים מדרום, ולכן צריך להמשיך ולקדם את ההגנה על העורף, כי החיים האלה במזרח התיכון לא ישתנו." להתמודד עם איומים בעומק
אחת ההחלטות המשמעותיות שקיבל גנץ 15-ב חודשי כהונתו היתה להקים את מיפקדת העומק, מיפקדה מרחבית רביעית שתטפל בכל הגזרות שאין להן גבול משותף עם ישראל: במקומות שבהם מתאמן הטרור ומתחמש ובהם ניתנות הפקודות לפיגועים. לאחד יכולות, יחידות וארגונים לכדי חשיבה ותוכניות פעולה אחרות מכפי שהיו בעבר.
"העומק הוא דבר שאני לא יכול להתעלם ממנו," אומר גנץ. "טווחי הנשק, רשתות הלחימה, הם כבר מזמן לא רצועת הגנה ראשונה או שנייה, קו המגע. הלחימה הזאת לא נעלמה מהעולם, אבל האיומים בעומק הם כאלה שאנחנו צריכים לדעת להתמודד איתם גם בצורה ישירה וגם בשיתופי פעולה בינלאומיים של מודיעין ומבצעים ולמידה טכנולוגית. הגייסות היום הם לא רק גייסות במובן המילולי של המילה, אלא גם כוחות של איראן שפועלים בכל מקום, או לוב שהיא מחסן נשק עצום. ומי יודע מה יקרה בסוריה או בעיראק. את כל המקומות האלה אנחנו בוחנים מודיעינית, והמיפקדה החדשה נדרשת לחשוב על זה ולפתח את זה לרעיונות מבצעיים ובמידת הצורך גם לפקד על משימות כאלה ואחרות שיהיו שם."
וזה באמת יקרה? כי יש איזו תחושה של חשש קמאי בישראל מפעולות בגלל מחיר הנפגעים.
"השיגרה שלנו, ופה אני מוגבל במה שאני יכול לומר, לא מעידה על חוסר עשייה. מעבר לזה, אנחנו בונים את תפיסת הלחימה וההכרעה שלנו מתוך הבנה שנצטרך לעבוד בכל הטווחים, בכל התאריכים, בו בזמן.
"נעשה כמובן כל מאמץ לצמצם נפגעים ככל שנוכל, אבל זה לא יכתיב את הצורך לפעול כי אין לנו הלוקסוס הזה. הרי במקביל לזה, העורף יהיה נתון תחת איום פעיל וחזק, כך שנכון עבור הצבא לקחת את הסיכונים."
פגשנו את גנץ בשיאה של פרשת הסמח"ט המכה, סא"ל שלום אייזנר, שחבט באזרח דני במהלך הפגנה בבקעת הירדן. גנץ קיבל לידיו תחקיר ראשוני, ביקש השלמות, ולאחר שקיבל אותן החליט, כצפוי, להדיח את אייזנר מתפקידו. זאת, לאחר שקבע כי הוא כשל שלוש פעמים: מקצועית, פיקודית וערכית. גנץ סבור כי הפרשה אינה מעידה בהכרח על האיש, אבל מוטרד מאוד לא רק מהאירוע עצמו אלא גם מהעובדה שהוא לא דווח במשך יותר מיממה. "זהו כשל פיקודי," הוא אומר. "כשל מקצועי זה איך אתה נערך לאירוע, כשל פיקודי זה איך אתה מתפקד באירוע, וכשל אתי זה איך אתה מתנהג כאדם וכקצין."
על השער של האקדמיה הצבאית בווסט פוינט מופיע המוטו: .Duty, Honor, Country מה המוטו שלך לצבא?
"אני לא יכול לחיות עם מפקדים שלא מביאים איתם שני דברים בו בזמן: נחישות ותבונה פיקודית. מפקד חכם שאינו נחוש, לא עוזר לי. מפקד נחוש שאינו חכם או אינו נבון, גם כן לא עוזר לי. ואני מהמפקדים שדורשים את שניהם.
"אני דורש מהמפקדים פיקוד מלפנים כי רק ככה הם יבינו מה קורה בשדה הקרב ויפרשו נכון את המדיניות ואת הפקודות. כי את מה שהם רואים שם אני לא רואה ולא יכול לראות. אני מת לראות, אבל לא רואה. ואת זה המפקדים שלנו צריכים להבין, ואני חושב שבסופו של דבר הם גם מבינים את זה.
"באירוע הזה היתה שגיאה, ונחישות לבדה אינה פותרת את העניין, צריך גם תבונה. ובזה מותר המפקד מהלוחם, כי אחרת הוא והלוחם אותו הדבר. הוא קודם כל נמצא שם בתור לוחם, זה נכון, אבל הוא גם מפקד וצריך להביא את שניהם.
"אני לא שולח קצין שלישות לפזר הפגנה, אני שולח מח"ט, סמח"ט, מג"ד. הוא צריך לדעת להביא את שניהם - את הנחישות ואת התבונה הפיקודית - והוא לא עשה את זה."
אתה מוטרד מכך שהיחס לאירוע הזה הוא פוליטי - השמאל נגד הקצין והימין אוטומטית בעדו?
"אני שופט את ההתנהגות של האנשים ולא את מה שמישהו מנסה להגיד על מישהו אחר או על איזשהו עניין. בעולם המורכב שבו אני נמצא יש פתרון אחד, שהוא נורא פשוט, שלוש אותיות: אמת. זה מנגנון החיסון היחיד שלי. אני כבר 30 שנה חייל ואני יודע שאם אתה שם לאנשים את האמת כמות שהיא - עם זה הם לא מתווכחים. זה החיסון שלי, הדרך היחידה לשרוד את העולם המורכב הזה - אמת."
ואולי זה עוד סימפטום לבעיות - דת, חברה, פוליטיקה, מעורבות חיצונית?
"זאת בעיה קשה, ואני אסביר. בסוגיה האיראנית אתם תכתבו מה שתכתבו והפרשנים יגידו מה שהם יודעים להגיד וגם כמה לשעברים ידברו, אבל בגדול המדינה תשאיר לנו להתעסק בזה.
"לעומת זאת, כשמדובר בעניינים של צבא-חברה אז כולם מומחים ולכולם יש מה להגיד. ולכן, פרדוקסלית, יש פה מצב הפוך: זאת אומרת 20-ש אחוז מהעיסוק שלי הופך להיות 80 אחוז מהבעיות שלי, ולהפך. וכל זה בגלל שכולם מומחים.
"למשל, איך נוסעים מהבית לצבא. כאילו, מה הסיפור שלכם בכלל? ופה העסיקו אותנו עד מחרתיים בעניין הזה של הרכבת, פרויקט שבסך הכל הצליח ונעשה לרווחתם של החיילים. החברה אוהבת להתעסק בדברים שהיא כאילו מבינה בהם ומשאירה לנו את הדברים האחרים." "לא בודק מתחת לקסדה"
בשנה החולפת נאלץ גנץ להתמודד עם תופעות של הדרת נשים וגם עם פרשת ה"יזכור," שהעלו שוב תהיות סביב מידת המעורבות של הדת בצה"ל, בעיקר על רקע משקלם הגדל של חובשי כיפות ביחידות הקרביות ובשורות הפיקוד הזוטר והבכיר.
גנץ קובע כי מדובר ב"חבר'ה נהדרים," ומוסיף: "הם ממלכתיים, הם חלק מאיתנו ואני אשכרה לא רואה בזה בעיה. אני לא בודק מה יש לחייל מתחת לקסדה, אני כן חושב שהמדינה צריכה לשאול את עצמה איך היא מתמודדת עם הסוגיה של שירות
שנהיה בהם, חד-משמעית"
חובה לכולם שהיא סוגיה קריטית.
"אזרחי מדינת ישראל צריכים לתת מעצמם למדינת ישראל, כי הצבא היה, הווה וצריך שיישאר המקום הראשון שעליו מסתכלים כמתנדבים, שעליו מסתכלים כמשרתים, שעליו מסתכלים כזיהוי הצרכים. כי הסביבה הגיאו-פוליטית שלנו שונה מזו של רמטכ"ל שווייץ, שישב אצלי לפני 7-6 חודשים וסיפר לי בגאווה שתקציב הביטחון שלו גדל בגלל הבעיות במזרח התיכון. לא האמנתי ששמעתי את זה."
איזה פתרון צריך להיות?
"שירות חובה. שירות חובה לכל אזרחי מדינת ישראל באשר הם. זה לא רק שירות צבאי, זה שירות חובה בכלל."
אתה אדם מפוכח. יש לזה סיכוי לעבור פוליטית?
"המדינה חייבת לעשות את זה. אנחנו צבא חצי העם, זה לא בסדר וזה לא יחזיק. אפשר לחכות עוד שנה-שנתיים, לארגן עוד קומבינה לשלוש-ארבע שנים, אבל זה לא באמת ידחה את הקץ ולא יפתור את הבעיה.
"אין ברירה, חייבים להחליט ללכת לסוג כזה של פתרון, שהוא יותר הגיוני והוגן. זאת שאלה של הוגנות, והוגנות לדעתי היא שאלה שתהיה משמעותית מאוד בחברה הישראלית בעתיד."
המחאה החברתית של הקיץ שעבר דחקה את צה"ל לפינה: מצד אחד, שלל משימות ואתגרים ביטחוניים (בדגש על איראן ועל המהפכות במזרח התיכון;( מצד שני, הצורך בקיצוצים כדי לפנות מקורות תקציביים לצרכים חברתיים.
גנץ לא רק נדרש לקצץ ולהרהר בהפסקת אימונים ובדילול מלאים, אלא מצא עצמו לא פעם בעימות פרונטלי עם אנשי האוצר ואפילו עם שר האוצר, שטען כלפיו כי הוא אינו מבין את כפיפותו לדרג המדיני.
"שגיאה," אומר על כך הרמטכ"ל. "אם יש משהו שאני מבין אותו זה בדיוק הכפיפות של הדרג הצבאי לדרג המדיני. אני חושב שההתבטאויות שלו היו אחת, לא במקום; שתיים, לא לעניין; שלוש, לא נכונות. אבל זה לא העניין, זה לא עניין אישי בין שר האוצר וביני. למדינת ישראל יש ראש ממשלה וממשלה שנושאת באחריות, ואמרתי לה שנעשה בדיוק מה שהיא תסכם, ואם היא תחליט שאנחנו צריכים להילחם באבנים אז So Be It (זה מה שיהיה,( נילחם באבנים.
"אנחנו לא נפסיק את המשימה שלנו כתוצאה מהעניין הזה. פשוט נציג לכם את המשמעויות. לעיתים לאנשים לא נוח לשמוע את הדברים האלה, אז הם מטילים את מה שהם מטילים." "אסור שיהיה לנו צבא חלול"
אין כסף?
"השאלה המרכזית היא איך ייראה התר"ש (התקציב הרב-שנתי.( באחת ההזדמנויות סיפרתי לראש הממשלה שהמשימה המבצעית הראשונה שלי בתור חייל היתה לאבטח את סאדאת כשהוא הגיע לירושלים, בדרך להסכם השלום. עכשיו אני רמטכ"ל ולא ברור לי מי זה הנשיא הבא של מצרים ומה תהיה המדיניות של המדינה שלו.
"עברו 40 שנה, ותשקוט הארץ אם תרצו, ואנחנו באים למציאות, שאני מקווה שהיא תהיה טובה, שיהיה בה כיבוד זכויות האזרח, שמשקל הרחוב אכן ישפיע על מקבלי ההחלטות במדינות האחרות, כי זה מקדם דמוקרטי לא רע, שזכויות האישה יהיו מעבר לזה שהיא חוטפת מלקות אם היא נוהגת באוטו, ראה סעודיה. ובסדר גמור, אז לא יהיו פה מלחמות.
"אבל למה יש לי הרגשה שזה לא מה שהולך לקרות? למה יש לי הרגשה שבמצרים עולה שלטון שלא משנה מה קורה, אנחנו נהיה במצב פחות טוב מבחינתו? למה יש לי הרגשה שסיני הולכת ומתערערת מבחינת הביטחון, ושבעצם זה כבר קרה? למה יש לי הרגשה שסוריה, עם אסד או בלי אסד, לא תהיה אותו מקום יציב, גם אם שלילי, כמו שהיתה לפני כן, ובמקרה הטוב היא תהיה לא יציבה אבל לא נגדנו, ובמקרה הרע לא יציבה ונגדנו"?
"ולמה אני מבין שחיזבאללה זה פי חמישה ממה שהיה במלחמת לבנון השנייה? למה אני יודע שעזה היא 10,000 טילים והיא גדלה?
"אני לא יודע מה יהיה בעיראק ואני לא יודע מה יהיה באיראן, וראינו מה שווה יציבותם של המשטרים. זאת אומרת, אנחנו חיים במזרח התיכון שבו אנחנו גמרנו לדעתי את הקרדיט של חלון ההזדמנויות, ואיננו יכולים להרשות לעצמנו שום סיכון ביחס להתפתחות."
ובאוצר לא מבינים את זה?
"אין לי שום בעיה עם כל תקציב שיחליטו, אבל כדאי שיהיה ברור: יהיה פה צבא חלול. כלומר, צבא לא מאומן, לא מצויד, בלי מלאים, וכזה שאינו כשיר לבצע את משימותיו. אסור להסכים שזה יקרה, וזה בכלל לא קשור אלי.
"זה הארגון הכי חשוב שיש למדינה במובנים הביטחוניים שלה, ואנחנו לא נמצאים בשווייץ. אני לא חושב שהביטחון הוא במקום הראשון במדינה הזאת, כי אני חושב שהחינוך נמצא שם. אבל עדיין, כשאני מסתכל על הפרקטיקה של החיים פה, אז אני לא יכול להתעלם מהעובדה הבסיסית הזאת." מבחן הניצחון
גנץ מקפיד לדבר בקול נמוך. דיבורו שקול, מילותיו נבררות בקפידה. לעיתים הוא עוצר לחשוב, כדי להיות מדויק. בשום שלב הוא לא מרים את הקול, לא בראיון ו(כמעט) לא בחיים. מהסיבה הזאת נטען כלפיו בעבר לא פעם שהוא נטול אסרטיביות מספקת, שהוא לא חד מספיק מבצעית. מקצת האלופים שמלווים אותו בצמידות ושותפים לפעילות הרגישה ביותר כופרים באמירה הזאת, וטוענים שגנץ מקדש מחשבה ושיקול דעת, אבל יודע לחתוך כשצריך.
ועדיין, מבחנו האמיתי, היחיד, הוא מבחן הניצחון - בפעולות ובעיקר במלחמה. הוא מאמין שהערך הזה עדיין קיים בצבא, וקובע: "ננצח בכל המקומות שנימצא בהם. חד-משמעית."
מה זה ניצחון?
"צריך להבדיל בין ניצחון שהוא מושג אסטרטגי, ובין הכרעה שהיא מושג אופרטיבי. המדינה לא תנצח אם אנחנו לא נכריע, ואנחנו צריכים לספק הכרעות בשביל שהמדינה תנצח."
בוא נהיה ספציפיים. מהי הכרעה בעזה?
"אנחנו יכולים לכבוש את עזה. זו שאלה של מחיר לאומי. לא במובן של נפגעים, כי נפגעים יש במלחמה, אלא במובן של לשלוט בעזה לאורך זמן. אנחנו מסוגלים להביא למצב שרצועת עזה אינה רוצה עוד במלחמה. 'עופרת יצוקה' יצר סף הרתעה שהחזיק תקופה מוגבלת יחסית, אבל האווירה שלו עדיין קיימת. ואם אני לוקח את מלחמת לבנון, שהיתה כביכול המלחמה הפחות מוצלחת, אבל התוצאות האסטרטגיות שלה הן תוצאות מאוד חזקות במובן של ההרתעה שהיא יצרה. אז אלה התפיסות והיכולות שאנחנו מקדמים כדי להביא להישגים לא פחות ואולי יותר ממה שהיו לנו קודם."
ומהי הכרעה מול איראן?
"זאת סוגיה הרבה יותר אסטרטגית ורחבה. זה לא באותם מגרשים, כי זה יותר ברמה של... נקרא לזה מהלומות אסטרטגיות."
מנקודת מבטך, כמצביא הצבא, אפשר להניח שזווית הראייה שלך השתנתה: פעם ודאי עבדת עם מפות טקטיות, בקנה-מידה של .1:50,000 והיום - אתה מסתכל בגלובוס?
"גלובוס זה קצת גדול, אבל תראו בעצמכם: מולי יש את המפה הקטנה, אבל כשאני רוצה להיזכר בפרופורציות, אני פותח עוד מסך (הוא לוחץ על כפתור, ועל הקיר שמולו משתלשלת מפה הרבה יותר גדולה: ממערב ליוון עד ממזרח לאיראן.( חשוב שנדע לפתח רעיונות מערכתיים, רעיונות מבצעיים ואולי אפילו במידת הצורך לפקד על משימות כאלו ואחרות שתהיינה שם. תפיסת הלחימה ותפיסת ההכרעה שמובילה אותה הן שאנחנו נצטרך לעבוד בכל הטווחים, בכל התאריכים, בו בזמן, סימולטנית."
אפשר להשיג הכרעה באיראן?
"אני לא חושב שצריך לכוון להכרעה. אני חושב שצריך להתמודד מול איראן."
ומול הטרור בסיני?
"אנחנו לא יודעים להרתיע טרור מלפעול. מול סיני אנחנו צריכים להעמיד מענה מבצעי שיתבסס על כושר איסוף ועל כושר הגנה ולחזק ולשמר ככל האפשר את שיתוף הפעולה שלנו עם המצרים כדי למנוע מהאזור הזה לאבד שליטה ולהיות מוכנים לימים רעים שאני מקווה שלא יגיעו."
אתה חושב שהפתרון לכל החזיתות האלה הוא שישראל צריכה לחיות תחת תקרה שמגינה עלינו מפני טילים?
"באופן עקרוני, מדינת ישראל, בדגש על המרכזים האורבניים הגדולים שלה, צריכה לחיות תחת תקרת הגנה. היא אינה הרמטית, והיא לא זו שמהווה את הפתרון העתידי. המענה ההגנתי נדרש כדי לאפשר את מיצוי הכושר ההתקפי וכושר ההכרעה של מדינת ישראל.
"אנחנו לא יכולים לקיים את עצמנו פה אסטרטגית לאורך זמן בדיפנס. האם אני יכול לצאת עם כל 11 השחקנים שלי להתקפה ולהשאיר רק את השוער בשער? לא, זה לא אפשרי, אני צריך לשים שם גם הגנה. אבל מלחמות תמיד הוכרעו על ידי מערכים התקפיים."
גנץ קיבל את צה"ל אחרי פרשת הרפז ולאחר ביטול מינויו של יואב גלנט לרמטכ"ל. לפני שעזב, טרם ידע שישוב, אמר גנץ לחבריו במטה הכללי כי בחדר יש "פגר" - רמז לכך שנדרש אוורור יסודי של האורוות כדי להתגבר על הפרשה. כמו הגיבורים והמבוקרים העיקריים, גם גנץ קיבל את טיוטת דו"ח המבקר, ולדבריו "היו לי בה הפתעות מעטות מאוד שלא אהבתי לראות אותן." "צה"ל הרבה יותר נקי"
הוא אומר שהיום היחסים בצמרת מערכת הביטחון טובים ומתקיימת "אווירת עבודה טובה." עם שר הביטחון הוא מצליח, לדבריו, לייצר ענייניות שגוברת על מחלוקות ומתחים: "הדברים בסך הכל די מסודרים, אנחנו עובדים די טוב, המינויים זורמים. פה ושם יש לנו ויכוחים, אבל אני לא חושב שזה משהו."
ניקוי הפרשה הזאת, הוא מאמין, השאיר את צה"ל הרבה יותר נקי. אולי לכן מפגין גנץ אופטימיות. כשאנחנו שואלים אותו על קולות שתוהים בגלוי אם מדינת ישראל תשרוד. הוא קובע נחרצות שכן.
"עם ישראל," הוא מוסיף, "יכול להרגיש גאה ובטוח, אבל הוא צריך גם להישאר מפוכח, כי אני לא חושב שהסביבה שאנחנו חיים בתוכה היא סביבה חסרת אתגרים, אבל צריך להיות מאוזן ולדעת להציב את המענים השונים, מתוך ראייה היסטורית ולא בצורה היסטרית."
דווקא ביום העצמאות, הוא אומר, "ראוי שנזכור איפה התחלנו, איפה אנחנו נמצאים ואיזו כברת דרך עברנו. אני באמת חושב שיש הרבה במה להיות גאים. אני חושב שבסופו של דבר כדאי שנסתכל על עצמנו: אם אנחנו נהיה בסדר - יהיה בסדר."
גנץ מצביע על שתי תמונות ממוסגרות המונחות על כוננית הספרים שמאחוריו, האחת תמונה של דוד בן-גוריון והשנייה שיר של זאב ז'בוטינסקי. לצידם כוס יין, חצי מלאה, שמסכמת עבורו את העניין כולו: "זה שנות ,80-ה בית חולים אוניברסיטאי בעיר בון בגרמניה. אמא שלי אחרי ניתוח שאני לא יודע כמה הוא היה קשה, נורא. בקושי חיה, שמה עליה פרח ואת הכוס הזאת. בא מנהל המחלקה בבוקר לראות מה שלומה של פראו גנץ. אז היא אומרת לו, שמע, ניתוח קשה וזה, אבל אני עדיין חיה, אז אני מסתכלת על חצי הכוס המלאה."
אגב, הרופא מהסיפור היה פלשתיני שנולד בעזה, עבד כשוטף כלים בחומוסייה ישראלית כדי לאסוף כסף וללמוד רפואה, ובסופו של יום הוא טיפל באמו של מג"ד צנחנים שכעבור 30 שנה הפך לרמטכ"ל.
מה הלקח?
"המציאות האסטרטגית סביבנו מעסיקה אותי המון, אבל אני יודע שאני לא באמת יכול להשפיע עליה, כי אני לא יכול לעשות סדר במצרים או בסוריה. אני צריך להיות ערוך לתוצאות, להציב מענה שיידע להתמודד עם סוג כזה של אירועים.
"אני גם מוטרד מסוגיית המשאבים, שהצבא לא יהיה חלול, ומכך שצה"ל ימשיך לצמוח ולהתפתח. הדברים האלה, או שהם לא תלויים בנו או שהם פתירים, כי אפשר לתת להם מענה.
"הדבר היחיד שאני לא יודע לענות עליו הוא אנחנו עם עצמנו, האם אני יכול לשבת פה בחדר אחד עם אישה, חרדי, דתי, ימני, שמאלני, יהודי, ושאינו יהודי ולהגיד שזאת מדינה אחת? כצה"ל, זה לא בידיים שלנו בכלל. אלה לא שאלות מהסביבה שלי. אבל ככל שאני יכול בדלת אמותיי אז אני מקווה לסיום טוב¬ ."

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

כך הפכו קציני חיל הים ל"ממשלת קפלוניה הזמנית"
זה היה המקרה הראשון שבו צה"ל הושיט עזרה לנפגעי אסון טבע ¬ השנה היתה ,1953 זמן קצר אחרי סיומה של מלחמת השחרור ¬ ספינות של חיל הים יצאו לים האגאי לתרגיל רחב-היקף ראשון ¬ הכל עבד כמו שצריך, אבל רגע לפני שהרימו עוגן כדי לחזור הביתה - האדמה רעדה ¬ הם רוקנו את כל מה שהיה על הספינות, הקימו בית חולים מאולתר, טיפלו ופינו אלפי פצועים ¬ מלך יוון וראש ממשלתה הגיעו להודות להם ¬ פרסום ראשון
יפתח קוזיק
הפרשה הזו מחזירה את כולנו אחורה, לשנותיה הראשונות של המדינה. שנת .1953 צה"ל רק סיים את מלחמת העצמאות. חיל הים מתחיל בבניית הכוח שיגן על הגבול הימי בשנים הבאות.
לא מכבר הוקמה שייטת ספינות הקרב הראשונה, השייטת הגדולה." המפקד הוא שלמה אראל, לימים " מפקד חיל הים. בעברו הספיק לטבוע על אונייה בריטית שחטפה טורפדו גרמני, היה רב-חובל בצי הבריטי ומפקד של כמה ספינות בחיל הים. השייטת נמצאת בתחילת דרכה. שלמה אראל זוכר שלא היתה עדיין מגובשת ומיומנת כשייטת קרב. "היה לנו ערב רב של ימאים צעירים ולא מיומנים, קצינים מפה ומשם, וסבלנו ממחסור בתרגול מבצעי."
אראל הגיע למסקנה שחייבים לבצע תרגיל בהיקף נרחב. הוא פנה למפקד חיל הים דאז, מרדכי "מוקה" לימון, וקיבל ממנו אישור לחודש של תרגולות קרב בים האגאי. לימון מסר לאראל 1,500 דולר אמריקני כתקציב לתרגיל.
וכך, בבוקר אחד, יצאה השייטת לכיוון האי רודוס. ראשונה יוצאת ספינה שתשמש תחנת ציוד ואספקה ראשונה בדרך. ספינות השייטת ממשיכות מהאי רודוס לאי לארוס שמצפון, ובהמשך לארבעה שבועות של אימונים ברחבי הים האגאי.
לפתע, קריאות לעזרה
הלוחמים מתרגלים כניסה ויציאה ממעגנות, ממפרצים ומנמלים, תרגולות קרב ותרגולות ימאות. ספינות השייטת עוברות בנמלים שונים, והלוחמים מתרגלים קצת פוליטיקה ודיפלומטיה כשגרירי המדינה החדשה. כך חולפים להם ארבעה שבועות של אימונים, ועוד מעט יגיע הזמן לחזור הביתה.
אלא שרגע לפני השיבה הביתה החליט אראל לעצור במפרץ בדרום הפלופונס לעבודות תחזוקה וצביעה של כלי השיט בטרם שובם לנמל הבית בחיפה. הוא זוכר שאת המפרץ הזה נהגו לכנות "מפרץ הצביעה" והוא נמצא מצפון לאי "אנטי קירתה." האווירה היתה אווירה של אחרי התרגיל. כולם כבר חלמו על המיטה בבית.
אלא שלפתע הכל השתנה. בעוד הספינות נמצאות "על עוגן" במפרץ היווני, קלטו לפתע אנשי הקשר שבספינות .S.O.S עד מהרה התברר שבאזור התחוללה לפתע סידרה של רעידות אדמה קטלניות בעוצמה של 7.3 בסולם ריכטר. הנפגעים - כל אזור יוון שממערב לתעלת הקורינטוס, אזור האיים קפלוניה וזאנטה (זקינטוס) וכן אזור האי הקטן איתקה.
שידורי החירום והמצוקה הציפו את מכשירי הקשר. הקריאות שודרו מכמה מוקדים: משלושת האיים היווניים אשר היו במרכז הרעש, קפלוניה זאנטה ואיתקה, ואפילו מעיר הבירה אתונה. האותות נקלטו בו בזמן על ידי שלושה ציים ששייטו באזור. היו אלה הצי השישי האמריקני, קבוצת משחתות וסיירות בריטיות וכן השייטת הראשונה של חיל הים הישראלי, שלוחמיה הטילו עוגן לשעות אחרונות של כיף ב"מפרץ הצביעה" לפני השיבה הביתה.
מפקד השייטת אסף את מפקדי הספינות לקבוצת פקודות מהירה, ובד בבד שלח שדר לרדיו אתונה ולמיפקדת חיל הים בארץ. הוא העביר דיווח ראשוני על האירוע למיפקדה וביקש אישור להגשת סיוע. מיפקדת חיל הים ענתה מייד: "היכנס והגש עזרה." מרדיו אתונה לא הגיעה תשובה.
"תחושה שהספינות שוקעות"
אזור האיים הפגועים נמצא 300-250-כ מיילים ימיים מ"מפרץ הצביעה." היה מדובר 15-בכ שעות הפלגה, והספינות יצאו מייד לדרך. "כאשר התקרבנו לאזור," נזכר אראל, "סמוך לאי זאנטה, עברנו ליד אוניית חיל הים האמריקנית הגדולה '.'סאלם האמריקנים הבהירו שהם יעגנו באי כדי להגיש עזרה." הסיכום היה שהשייטת הישראלית תמשיך לכיוון קפלוניה, מכיוון ששם היקף הפגיעה והנזק היה גדול בהרבה. מפאת גודלה האונייה האמריקנית לא היתה מסוגלת להיכנס לקפלוניה.
השייטת המשיכה לכיוון האי קפלוניה. כשהתקרבו, הבחינו במשחתת בריטית בשם "דאריינג" מטילה עוגן במרחק גדול למדי מהחוף, מפאת גודלה. הישראלים ניסו להיכנס למפרץ שלאורכו נמצאת עיר הבירה ארגסטולי, ואז נשמעו בספינה קולות פיצוץ. התחושה היתה שהקרקעית שוקעת ושהספינות עומדות לטבוע. התברר שאלו היו רעשי המשך לרעידת האדמה הגדולה.
תוך כדי קולות הפיצוץ ממעבה הים, החליט מפקד השייטת להיכנס לעגינה בארגסטולי. ספינה בודדת נכנסה למפרץ, והשתיים האחרות המתינו בחוץ.
באותה שעה החלו גושי אדמה עצומים ליפול למים בעוצמה רבה. פיסגת ההר אינוס, שגובהה 1,600-כ מטרים, נראתה כמפולחת לשני חלקים. נראו בה סדקים ובקעים רחבים, ועשן עלה מהם. בנוסף, פרצו שריפות ומכל עבר באי נראו להבות. הרחובות, כך נראה מהספינות, התמלאו עשן.
הספינה המובילה סיימה את הסיור הראשוני, דיווחה לשתיים הנוספות וגם הן החלו להיכנס לעגינה. הלוחמים החלו להתארגן להגשת סיוע. חיילים וקצינים ירדו לעיר וגילו הרס במימדים עצומים. בכפרים שמסביב לא נמצא אפילו בניין אחד שנותר עומד על תילו. הם פגשו אלפי פצועים במצב קשה מאוד, ובהם ילדים וזקנים, הרבה קטועי איברים ונפגעי פציעות מעיכה וכן נשים בהריון. כולם היו זקוקים לעזרה ראשונה מיידית.
עד מהרה גילו החיילים שמדי פעם הם מסונוורים. התברר שתושבי ההרים באזור ראו את הספינות הישראליות ואותתו באמצעות שברי זכוכית מההרים שהם במצב מצוקה.
הלוחמים החלו לרוקן את כל מה שהיה על הספינות ושהיה אפשר להשתמש בו להגשת עזרה. על הרציף המרכזי בנמל הקימו "תחנת איסוף פצועים." הרופא הבכיר של השייטת, ד"ר אשכנזי, ולצידו רופא צעיר יותר, ד"ר זלנפרויד, מפקדים על הטיפול בנפגעים. הם קובעים סדר עדיפויות - מי יזכה לטיפול דחוף ומי ייאלץ להמתין, ומבצעים ניתוחי חירום. פה היה אגן שבור, שם פגיעה מוחית, יולדות בטרם זמן, מקבעים שברים, עוצרים שטפי דם.
שני הרופאים הישראלים מנסים להכניס סדר, אבל סביבם ערב רב של פצועים, פאניקה וייאוש - ומעל לכל, אנדרלמוסיה.
הימאים הבריטים משתפים פעולה. צינור מים מהספינה הבריטית מעביר נוזלים לעיר שאיבדה את הספקת המים שלה. על הספינה הבריטית היה מתקן התפלה. הבריטים גם תורמים סככות צל, מזון, אלונקות ואמצעי חבישה. הם מורידים ספינות מנוע קטנות מהאונייה ויוצאים איתן לסביבה כדי לאתר פצועים ולהעבירם לטיפול אצל רופאים מישראל. בהמשך מוקמת מיפקדת הצלה משותפת, ישראלית-בריטית. כאילו שכחו שרק לפני זמן קצר הבריטים שלטו בישראל.
הספינה הפכה לבית חולים
הסירות הקטנות שיוצאות לרחבי האי מגלות פצועים רבים והללו מועברים לטיפול ראשוני. אחת הספינות הישראליות, ","28-ק היא "אח"י מבטח," בפיקודו של אריה ברוש, עוברת הסבה לבית חולים ימי, מעין אמבולנס ענק שמעביר את הפצועים ליבשת, לבתי החולים ביוון, מרחק של יום הפלגה.
בכל פעם מועמסים על ""28-ק 100-כ פצועים שקיבלו כבר טיפול ראשוני באי. הם מועברים בהמשך לעיר פטרס, משך חמש שעות הפלגה. ושוב, איסוף פצועים באי קפלוניה, העברת הפצועים לעיר פטרס ולבתי החולים וחזרה לסבב פינוי נוסף. עוד 400-כ פצועים קשה פונו על סיפונה של "אח"י מבטח."
במשך שלוש יממות עמלים הקצינים והימאים הישראלים "בדבקות אין קץ ובמסירות אדירה," כפי שזוכר שלמה אראל. השייטת הישראלית היתה הראשונה להקים נקודת עזרה על החוף בקפלוניה, ומאוחר יותר - בעזרת הבריטים. בסיכומו של דבר החיילים טיפלו באלפי פצועים יוונים. הם השתמשו כמעט בכל האספקה, אוכל, תרופות, מים וסולר. כל מה שהיה נמסר לטובת הטיפול בתושבי האי קפלוניה.
אט אט החלו להגיע לאזור האסון ציים נוספים ואיתם מזון ומים טריים, אמצעי חבישה, תרופות, שמיכות וציוד מכני הנדסי להמשך פינוי ההריסות. מטוסים אמריקניים הצניחו אספקה נוספת. גם משחתות של הצי היווני החלו להגיע לאזור הפגוע, ואחריהן אוניית קרב בריטית נוספת. גם הצי האיטלקי שלח אספקה ואפילו ניו זילנד הוציאה ספינה לעזרה. חברת אל על מצידה שיגרה רכבת אספקה אווירית של ציוד ובגדים שנתרמו בלונדון לטובת תושבי האיים היווניים.
השליטה באזור חזרה אט אט. אלא שרגע לפני הכריז מלך יוון על נציגי הציים הישראלי, הבריטי, האמריקני והיווני כ"ממשלת קפלוניה הזמנית לכל דבר ועניין." חבורת הפיקוד הרב-לאומית ישבה סביב ארגז הפוך סמוך לנקודת איסוף הפצועים כדברי המפקד הישראלי, ותיפקדה כממשלה.
כאשר נראה שהאירוע בשליטה, השייטת הישראלית, אשר סחטה עד תום את כוחה ואת אמצעיה, ביצעה חפיפה למפקדי הספינות החדשות שהגיעו לאזור האסון והחלה להתארגן להפלגה מינהלתית לכיוון העיר פיראוס לשם חניית מנוחה, התארגנות וחידוש אספקה לפני השיבה לארץ.
כאשר יצאו מהמפרץ, אירגנו כל הציים האחרים צפירות הצדעה לשייטת הישראלית. שלמה אראל זוכר את הרגעים המרגשים. גם מלך יוון הגיע להיפרד וביקש להודות לימאים מישראל. כאשר הספינות הישראליות נכנסו לנמל פיראוס, הגיע למקום ראש ממשלת יוון דאז, מרשל פאפאגוס, הודה למפקדים ולחיילים והורה לצייד את הספינות ב"כל טוב." עיתוני יוון, זוכר אראל, וגם העיתונים במדינות אחרות, דיווחו על מבצע הסיוע בעמודים הראשונים. משם יצאו חזרה לנמל הבית בחיפה.
במבט לאחור, מבצע ההצלה הספונטני היה הבסיס למסורת שהתפתחה בצה"ל של הגשת עזרה מיידית במקרים של אסונות טבע.
המעגל נסגר כאשר פרצה השריפה הגדולה בכרמל. היוונים היו בין הראשונים שהגישו עזרה לישראל .


http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

אלף שיר לשריון
חמושה בתיק איפור, במברשת שיער ובבקבוק מים, עם מורשת קרב של פקידה בקריה ואחרי שוויתרה ברגע האחרון על נעלי העקב, יצאה כתבתנו לדרום המדברי והמאובק והצטרפה לתרגיל שריון בשיזפון
· היא למדה את רזי הסלנג הצה"לי · קיבלה שיעור מחיילים שמאוהבים בטנקים שלהם · חשבה שהיא יודעת מה ההבדל בין סופה 3 למרכבה 4 · וחזרה הביתה מלאת חוויות, ובעיקר מאובקת כדבעי
שיר זיו
מסמנים לי משהו. הטנק מתחיל לזוז. הר של
אבק מתקרב אלי במהירות של אנה ארונוב
בעקבות סלב פנוי. אני אוכלת חול, נושמת גרגירים ומתמלאת אבק. העיניים מגרדות. הייתי משפשפת, אבל הכפפות הענקיות והכעורות מפריעות לי. הטנק שועט קדימה. בחילה משתלטת, מזיזה הצידה את הסחרחורת. אני צריכה להקיא. היו לי פעם מים. היו לי עקרונות. לפני מיליון שנה הייתי פקידה בקריה, ושמעתי שבשריון אוכלים אבק. לא ידעתי שזאת לא מטאפורה. גרגירי חול נכנסו לי לוושט, לאוזניים, לאף, לאן לא. שנאתי את האנשים ששלחו אותי למשימה. אלה היו אולי 20 דקות של נסיעה, שהרגישו כמו תשעה חודשי בחילה.
מפקד הטנק מביט בי בעיניים בורקות. "היה כיף, לא"? "חוויה," אני עונה, מנסה בכל כוחי לשמור על קור רוח, במקום לצעוק עליו: קח אותי מכאן, הביתה, עכשיו.
זהירות, גמלים בדרך
,05:00 השכמה. הגיוס שלי לשריון לא משפיע על משפחתי, הנמה בשלווה במיטות. אני אורזת תיק ומנסה להיזכר: מה לוקחים לצבא? אין לי מימייה. אין לי כובע. במקומם אני מחליטה לארוז תיק איפור, מברשת שיער ובקבוק מים קטן. ברגע האחרון, בהתקף קרביות, אני מוותרת על נעלי העקב לטובת נעליים שטוחות. מי יודע, אולי לא יהיה נוח לצעוד בשטח על עשרה סנטימטרים. ההחלטה הזאת עוד תתברר כאחד הדברים היותר נבונים שעשיתי בחיי.
בשש אני כבר על הרכבת. המון חיילים מצטרפים למסע דרומה. רובם שוקעים מייד בנמנום, מנסים להרוויח עוד כמה דקות שינה. בבאר שבע מחליפים את מושב הרכבת במושב אוטובוס. קו 392 לשיזפון. יותר מדי אנשים, פחות מדי מקום. פעם המולה שכונתית בכניסה לאיצטדיון כדורגל לא הזיזה לי. היום אני כבר לא רוצה להידחף, ושימות העולם. או לפחות הקצין מחיל האוויר, שמביט דרכי כאילו אני אוויר ומנסה לטפס לי על הכתף.
הדרך מדברית ויפהפייה, מרוצפת שלטים מוזרים. "זהירות! גמלים בדרך," לדוגמה. החיילים כבר רגילים. הם, מה שנקרא, המיקרוקוסמוס של החברה הישראלית: חובשי כיפות לצד חילונים, חנונים, ערסים, אתיופים, רוסים, עממיים, צפונים - כולם כאן, גומאים קילומטרים בדרך לעוד שבוע בבסיס. המכנה המשותף: רובם מרכיבים אוזניות, מה שלא מפריע להם גם לרכל בצה"לית שוטפת. מי שלא משתתף בשיחות משלים שעות שינה. אחד שכבר מריח את הסוף, עם "לחמן" על הברכיים, מתכונן לפסיכומטרי. הצצה בחומר הלימוד שלו, משהו על חזקות ושורשים, מטילה אותי אחורה במושב. פתאום אני מבינה: אני כבר אחרי זה. לא משנה מה אעשה, אף אחד לא יכול לתת לי שבת בבסיס. מזל.
על מי אני עובדת. בשנה וחצי של פקידות מסורה בקריה סגרתי אולי שבת אחת, ואני חושבת שגם אליה התנדבתי. השריונרים מדברים על בית כמו שאני מדברת על חופשה במלדיביים - מקום קסום ששמעת עליו, אבל לא ביקרת בו לאחרונה. הם סוגרים 21 28-ו ימים בלי להרגיש. גם את הדרך לבסיס הם כבר לא מרגישים, מתעלמים מהנוף עוצר הנשימה הנשקף ממצפה רמון. בתחנה מבודדת מצטרפים אורחים לא צפויים: צעירים, בלונדינים, שזופים. האוטובוס מלא עד אפס מקום, והתיירים ממהרים לדווח לשבדיה דרך הפייסבוק בסלולרי שזאת לא שמועה, בישראל באמת כל העם צבא. הם עומדים. את כל הדרך עד אילת הם יעשו בעמידה. נראה לי שזה ממש משעשע אותם.
יורדים לשטח עוד 15 קטנות
אנחנו בשיזפון. חור. איזה חור. עמדת כלואים מקדמת אותנו ממש בכניסה. כמה חבר'ה שבוזים יושבים בשמש ומחכים שהעונש ייגמר. אני מרחמת עליהם, אבל מרגישה בחושיי המחודדים שבקרוב יהיה לנו הרבה במשותף. רכב סופה ,3 חדש מהניילון, מגיע לאסוף אותנו. יחסית לחיילת טרייה אני מקבלת יחס ממש טוב. אולי אם הייתי מתגייסת בגיל ,33 כל הייאוש שחוויתי היה יכול להימנע. אתמול הייתי פקידת לשכה בקריה, לבשתי מדים צמודים והדוקים שהבליטו את כל עוגיות הקינמון שנועדו לישיבות אלופים (אתם יכולים להפסיק לחפש אותן, זו הייתי אני.( היה לי תיק שחור תקני ומצב רוח עכור, ובמשך קרוב לשנה ייחלתי לתוספת שעות שינה ולתאונת קפה מהסוג שאירע לי רק לקראת סיום הכהונה, שלאחריה שוחררתי מבחישה (צעד מנהיגותי שאימצתי גם באזרחות.( והנה חלפו איקס שנים, ואני מבוגרת מכל החיילים ביותר מעשור, אבל מרגישה בדיוק כמוהם: שבוזה. מפקד פלוגה בקק"ש (קורס קציני שריון) מגיע. המ"פ, סרן שאול ישראלי ,(28) הוא כנראה הקצין הכי רציני בצה"ל. הוא לא מחייך, ויותר גרוע מבחינתי - הוא צעיר ממני. כשישראלי מתחיל להסביר על החיל אני משתתקת. ברור שהבחור יודע על מה הוא מדבר. הוא יורה נתונים בקצב מסחרר על חטיבות סדירות, מרכבות, חטיבת הכשרה, מחלקות, פלוגות, אימונים ואימון מתקדם. אני תוהה אם אני מזכירה לו את רוני דניאל. אני מוכרחה לעבור לחומרים שאני מכירה.
אתה נשוי?
"כן." אבא?
"אחד, ואחת בדרך. אשתי בת של מח"ט שריון." אתם מתראים לפעמים?
"לפעמים." הקשר בין גברים שאוהבים כלים גדולים מאוד לבילוי ביתי של מעט מאוד שעות יובן לי רק בהמשך. ישראלי מקפיד על חגורת בטיחות בנסיעה ועל עמימות מידע. קשה מאוד לחלץ ממנו את מקום הולדתו - קיבוץ כנרת. אהה, מכאן החשאיות, וגם הקשר לשריון.
אחותי מגלה שאני בשיזפון, הבסיס שבו היא שירתה לפני אי אלו שנים, ומורה לי בסמסים נרגשים לבדוק מהן "כוסיות" ומיהם "צ'יפסים." "כוסיות הם החיילים שיש להם מזגן בטנק," מסביר ישראלי, "וצ'יפסים הם אלה שיש להם הרבה שמן בטנק. מרכבה 4 שנכנס שינה את הכל, מי שבעבר נחשבו לצ'יפסים קודמו, היום הם הכוסיות." אז זה לא קשור לסרבלים המהממים שאתם לובשים?
"לא. והמדים שלך מחכים. תתלבשי, יורדים לשטח עוד 15 קטנות." ההסבר לכך שהבסיס נראה שומם ביום ראשון בבוקר הוא שכולם כבר בשטח. הנוף הפסטורלי והשקט היו יכולים להיות נעימים אם היו כאן גם בריכה, מיטת שיזוף ואלכוהול. במקומם אני מוצאת סרבל שממתין לי על ספסל בשירותי הבנות. המחשבה הראשונה שלי היא לברוח. המחשבה השנייה היא שאולי מישהי או מישהו הזיעו בזה ממש לאחרונה. המחשבה השלישית היא שאני צריכה להירגע, ושבצה"ל שמעו על כביסה. ובאמת, הסרבל ממש נוח. ומאוורר. יושב פיקס. אני צריכה להתחיל לקנות אוברולים! אני מרגישה בהיי - שיסתיים ברגע שישימו עלי שכפ"ץ, קסדה וכפפות - אבל נכון לרגע זה, השריון מתחיל למצוא חן בעיניי. אני ניגשת להתאפר. זה שיוצאים לשטח זה לא סיבה לא לשים פודרה, נכון?
סוריה, עזה ואני
רק מי שהגיעה באמצע השבוע הרביעי של ההכשרה הבסיסית לא יודעת שפודרה זה חול הנגב. החיילים מסביבנו כבר יודעים איפה הם נמצאים. מי שנראית המומה זו אני. ההסבר על התרגיל שבו אני עומדת להשתתף מגיע מפי ישראלי בדיוק בזמן. החום באמצע היום מטפס לשלושים ומשהו מעלות, ואני מבינה שאין לי ברירה וחובשת את הכובע הדבילי ששודך לי.
בנקודה זו - אחד משיאי היום, לפחות על פי הטמפרטורות - מסבירים לי על
מבנה צוות הטנק. רגע
לפני תחילת הירי אני
לומדת שלכל מפקד
יש סגן מפקד, שהוא גם התותחן, שלצידם יש מישהו שנקרא טען שהוא "סוס העבודה," ושהרביעי הוא הפראייר - שכמו באזרחות, נקרא נהג. בתרגיל משתתפים תשעה טנקים. הם כבר פזורים בשטח, נעים באיטיות על החול היבש. גם המטרות, מתחוור לי, הן טנקים, מה שמוביל אותי לשאלה איך הטנקים יודעים על מי לירות, ובעיקר על מי לא לירות. "אל תדאגי," משיבים לי כוחותינו. אבל אני מודאגת. מאז שאני אמא גם הבלתי סביר נראה לי הגיוני, ואני חושדת בכל חי, צומח, וגם בדוממים. בדיוק כשאני מציעה לצה"ל את שירותיי כמומחית למניעת אסונות או משהו כזה - הטנקים מתחילים לירות. זה רועש מאוד. הרבה יותר ממה ששיערתי. הפגזים משאירים אחריהם שובל אש. וכשנדמה לי שלנוכח ההמולה אני יכולה לעשות אחורה פנה ולחזור לבסיס בלי שאף אחד ישים לב, מגיע המג"ד.
סא"ל גל שוחמי, 18 שנות שריון, בא לראות את החיילים שלו מתאמנים בשטח. כשהקודקודים במטכ"ל מדברים על "שריונר גאה," הם בוודאי רואים אותו בעיני רוחם. "רציתי להגיע לחיל השריון. בחרתי להגיע לחיל הזה, שבו שירתו אבי ודודי. אני, האחים שלי ובני הדודים ממשיכים את דרכם. אנחנו משפחה של שריונרים מאושרים." לא ייאמן. ואתה אמיתי. מה, אהבת לפרק דברים כילד וכל זה?
"כן, גם. אבל היום מפקד טנק פתוח על סימן 4 שולט בהרבה מערכות מחשבים ומפות ממוחשבות, אמצעי ניווט, יש את מערכת 'מעיל ,'רוח שאמורה לזהות אוטומטית טילים ולהשמיד אותם. להיות היום מפקד טנק זה דבר מאוד מורכב ומאתגר. מה שאת רואה כאן זה תרגיל בסיסי, אימון שיכול להתאים לכל שטח - סוריה, עזה, כל מקום. הטנק הוא יצור שנועד להשמיד מטרות בטווחים רחוקים, וכיום גם מטווח קרוב." זה מקסים, אבל לא הבנתי כלום.
"יש המדמים טנק בודד לפלוגת חי"ר אחת. הוא נייד, הוא ממוגן, יש לו מערכות מתקדמות, והוא מכיל כמה כלי נשק: גם תותח, גם מקלעים וגם רימונים."
כששוחמי מדבר בלהט, אני שוקלת את האפשרויות. אני חוששת שאם הוא יגלה שאחותי שירתה פה הוא יציע לי לחתום אצלו, ואני נצמדת לישראלי, ששולף מכליו משקפת. זה הרגע שבו אני מתחילה להרגיש קצת, נו, כמו רוני דניאל: אחרי שאני מוודאת שלא אתפס בסצנת עמיר פרץ ואהפוך לבדיחת היום בשיזפון, אני מתחילה להתבונן. המשקפת היא הגאדג'ט הכי מגניב שראיתי מהבוקר. אני חייבת להשיג לבת שלי אחת כזאת. בזמן שאני חושבת על צעצועים, הטנקים יורים בלי הפסקה.
"את רוצה לנסוע בטנק"? יורים לעברי את השאלה מהפיקוד העליון. עולות לי כמה תשובות אפשריות: לא, לא תודה, לא היום, כואב לי הראש. אבל אני מהנהנת בהסכמה. לא עשינו את כל הדרך עד לכאן לחינם. הצעצועים של הבת שלי יחכו, עכשיו אני הולכת לשחק בצעצוע של הילדים הגדולים.
צפוף, מחניק ויש מה לראות
בחודשים האחרונים אוצר המילים שלי הצטמצם למילות מפתח של בת שנה. "וואו" היא אחת מהן. עכשיו נפלט לי "וואו" משתאה מהפה, והחיילים מסתכלים עלי כאילו מדובר בבעיה. לא יודעת מה דמיינתי, לא את זה. הטנק במציאות הרבה יותר גדול ממה שחשבתי - כן, היתה זו ילדות עשוקה. לא לקחו אותי לטפס על טנקים בחגים ובשבתות. לא ברור איך יצאתי שפויה. כלי כבד, מאסיבי, מפלצת עשויה פלדה. אני מבינה שכדי לנסוע יהיה עלי לטפס פנימה, ומודה לקול ההיגיון הפנימי שלי ששלח אותי לכאן בנעליים שטוחות ומנע ממני מבוכה גדולה. אם הייתי באה בנעלי העקב, כבר הייתי מסתובבת עכשיו יחפה.
אחרי ששיכנעו אותי ששריון זה עבודת צוות, אני מגלה שנותרתי לבד. הצוות שלי, הצלם, ברח לשטח. לצילומים. ייצאו לו תמונות מדהימות, אבל את זה אגלה רק ברכבת בדרך הביתה. בינתיים הופקרתי בידיו של מפקד טנק מורעל עם חיוך רחב. עידו פיטרקובסקי ,(22) שזכה לכינוי "התותח," על שום כישוריו, עוזר לי לטפס ועושה לי סיור בביתו הראשון, שאינו בתקוע. שם נמצא ביתו השני.
הטנק הוא חייו. הוא חולה על טנקים, מכור אליהם, מטורף עליהם. הקשר הרומנטי הזה נמשך כבר ארבע שנים ועתיד להימשך לפחות עוד שלוש, בגלל החתימה האחרונה שלו. אחרי שהוא מסיים לנאום על עבודת הצוות, הגיבוש, הבונדינג והאחווה, הוא לוקח אותי פנימה, לאקשן.
צפוף ומחניק בתוך הטנק, אבל יש מה לראות. פיטרקובסקי משוויץ, מוודא שהבנתי היכן כל עמדות המחשבים ושעקרונית אוכל להטעין פגז אם תפרוץ עכשיו מלחמה. חבר'ה, אל תבנו עלי, אני עוד דקה בקניון באילת. תתמודדו. ואז הוא מורה לנהג שיתכונן לנסיעה. אני מתיישבת בעמדת הגנן - זו לא טעות, זה שיא היוקרה - עוטה שכפ"ץ, קסדה וכפפות ומחכה לפגישה אישית עם אלוהים. או לפחות עם סגנו, שסידר לי את יום הכיף בשריון.
מתחילים לזוז. סבל אמיתי. כל מכה מהברזלים כואבת, וכשאת לא מכירה היטב את הסביבה את חוטפת על ימין ועל שמאל. אבק, חול, עוד אבק, עוד חול. סיוט. אני סופרת את השניות.
לא כבשנו כלום. נסענו קדימה, עשינו סיבוב גדול, טיפסנו על גבעה קטנה, עשינו רוורס. בסוף, אחרי מי יודע כמה זמן, חזרנו. אני לא יכולה לתאר עוד, כי אני לא משוכנעת שהייתי בהכרה.
ברגע שאני מורידה את הקסדה, הנשימה שבה אלי. "אין, אין כמו טנקים," פיטרקובסקי מבסוט. אני מחייכת אליו בהבנה.
הנה, הנה הן, הבחורות ההן
מדריכת הסימולטורים, רב"ט ניצן שבת-כהן, היא כל מה שאני כבר לעולם לא אהיה. מורעלת, מתולתלת, בת .19 תאריך השחרור שלה, אחרי שבחרה לצאת לקצונה, הוא אי שם ,2014-ב שנה שאותה אני מקווה לזכור בזכות נסיעה למונדיאל בברזיל. שבת-כהן מקווה להגיע בשנה הזאת יותר רחוק: לעזה.
איך הגעת דווקא לכאן, לשריון?
"קיבלתי את זה במתנה. הדודים שלי שריונרים, ואחי, שהיה חייל בשריון, השתחרר לפני שלושה שבועות, ככה שאצלנו זה במשפחה. כשאני מדברת על חומר הלימוד, אבא שלי גאה בי. ותשמעי, זה באמת התפקיד הכי מדהים בצבא לנשים."
השתכנעתי. את מלמדת חיילים טכניקות ירי?
"כן. עברתי חפיפה יסודית של יותר מארבעה חודשים. בלימודים מתעמקים איתנו על כל בורג, ואנחנו לומדות עוד המון דברים, כמו עמידה מול קהל, ניסוח, לדבר בצורה מובנית, מתודיקה, לדעת לצעוק בצורה נעימה. כל מה שצריך כדי להשתלט על 25-15 חיילים." הם חיילים שבוזים ועייפים, ואת המורה החמודה - זו בטח סיטואציה לא פשוטה. שומרים על דיסטנס?
"לא, אין דיסטנס, אבל החיילים מעריכים אותנו ונותנים כבוד, כי אנחנו באמת יודעות הכל." ברור. יש לך חבר?
"כן, הוא בחיל ההנדסה." והוא תומך בשריונרית שלו?
"הוא יודע שאני עושה את הבחירות שלי לבד. גם לגבי הקצונה, זאת החלטה שלי." מהנחישות, האסרטיביות וחיתוך הדיבור הברור, ההתרשמות שלי היא שהקריירה הצבאית של שבת-כהן לא תסתיים .2014-ב גם מדריכת התותחנים רותם עזרא (19) ממושב צור משה ניחנה באותו להט מיליטריסטי-פמיניסטי. "אצלנו אומרים 'האישה שבטנק ,"'תנצח מסבירות לי הילדות-מנהיגות, ואני מנסה לדמיין אותן כבייביסיטריות לתינוקת שלי, ולא מצליחה. הן קרביות מדי. עזרא היא מדריכת כיתת בק"צ (בקרת צריח.( כשאני מבקשת לפרט, אני לומדת שמדובר במערכת שהתותחן מתעסק בה, ושם אני הולכת לאיבוד.
גם את חלמת כל חייך להגיע לשריון?
"לא. בתור ילדה רציתי להיות בחיל הים. אני אוהבת ים וספינות וידעתי שארצה לעסוק בהדרכה, אבל התפקידים שהוצעו לי בחיל הים לא היו ממצים והבנתי שהכי טוב יהיה לי בשריון. היום אני חושבת שצדקתי, מי סופר כבר את חיל הים," היא צוחקת. בבית דוחפים אותה, אחיה הגדול השתחרר מגולני, ויש לה גם שני אחים קטנים ")כשהם היו פה הם התלהבו מהדמיית הלוחמה בשטח בנוי, אז אולי להוריי יהיו עוד הרבה ביקורים כאן בעתיד.(" אה, ואם היה אפשר, היא היתה שמחה להיות בצוות של טנק. עיניה בורקות מהתלהבות כשהיא אומרת את זה.
הבנתי שאתן מגיעות לפאתי עזה. מה האמהות שלכן חושבות על זה?
רותם: "אמא שלי אמרה לי לשמור על עצמי. היא סומכת על כך שלא ישלחו אותי למקום מסוכן. אבל מבחינתי, אני אלך לכל מקום, בהתאם לצורך."
ומה עושים פה מבחינה חברתית? נראה קצת מת.
ניצן: "הלו"ז עמוס, אין רגע דל. אם יש קצת זמן אנחנו יושבות ומדברות, אבל כל הזמן יש פעילות. מצד שני, בניגוד לשריונרים, אנחנו יוצאות הביתה כל חמישי." נשמע כיף.
ההכרזה על ארוחת צהריים באה בזמן. מסבירים לי שאנחנו עומדים לאכול מנות קרב. אני מודה שדמיינתי ארוחות מטוס: לא משהו ממטבחו של חיים כהן, אבל איזה עופיון עסיסי עטוף בנייר כסף לצד מנת פחמימה, לחמנייה, חמאה וירק. במציאות מחכים לי בוטנים וטונה בקופסאות שימורים. משום מה, אני מעדיפה לוותר. בהנחה שמדובר בארוחה שגרתית, אני לא יכולה להאשים את החיילים שבורחים למקדונלד'ס באילת כדי להשלים קלוריות. תפריט קופסאות השימורים לא מדבר אל כל אחד.
מקטעי השיחות אני לומדת שאלביט היא החברה האזרחית האהובה על החיל. הרבה מפנטזים על התברגות באיזה ג'וב שם, לחלק יש קשרים. כשהארוחה - אם אפשר לקרוא לזה ככה - מסתיימת, מתחילה ההיערכות לתחקיר. הצוות שלי מחליט שהלקחים הופקו. מתקפלים.
קפיצה קטנה לחול
הדרך הביתה כבר הרבה יותר קצרה. התקשרתי לבדוק מה מכינים לי לאכול, מעמידה פנים שסגרתי שבועיים בבסיס. חוויית השריון הותירה בי את חותמה. האמבטיה שעשיתי אחר כך היתה כנראה הארוכה בהיסטוריה, וגם אחריה הרגשתי שלא כל החול נעלם. "בפעם הבאה שאתה יוצא למילואים, תיקח מגבונים לחים," אמרתי לבעלי, מרוצה מהתובנה המשמעותית ביותר של היום הזה.
"בפעם הבאה שאני מקבל צו אני מעביר אלייך," הוא השיב. מממ, מעניין איך זה בתותחנים.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 25-04-2012, 18:21
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
חלק 3
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "כתבות צו"ב מישראל היום"

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive

יכולתי להיות גם בצד השני
סא"ל רמטין סבטי היה עשוי בקלות, לדבריו, לרצות לשגר טילים, מכל סוג, על ישראל ¬ אבל בגיל 15 עזב את הבית והוברח מאיראן לארץ, בדרך לא דרך ¬ אחר כך חטף קצת מכות כדי להתקבל לחבר'ה הצברים בפנימייה והפך את צה"ל לפלטפורמה שהזניקה אותו ¬ עכשיו, על סף דרגת אלוף משנה, בשנה שבה ידליק משואה כנציג הצבא, הוא יעמוד בראש תחום ההתגוננות מפני נשק בלתי קונבנציונלי ¬ איראנים - אני מכיר אתכם
יהודה ספרא
צילום: זיו קורן
השושלת הסאסאנית היתה לאימפריה הפרסית הלא איסלאמית האחרונה. היא התפרקה לפני כמעט 1,500 שנים, כמו שהיינו רוצים לראות את משטר האייתוללות מתפרק היום. לתרבות האיראנית הורישו הסאסאנים לא מעט, בין השאר את המוסיקאי והמשורר רמטין, שנחשב בעיני כל ליוצר יוצא מן הכלל, ועל שמו גם נקרא סא"ל רמטין סבטי, יליד טהרן, וכיום ראש זירת העורף בצה"ל.
מה הקשר אתם שואלים? ובכן בקרוב סא"ל סבטי יקודם לדרגת אלוף-משנה, ויהפוך באופן מפתיע לראש תחום ההתגוננות מפני נשק בלתי קונבנציונלי - האיום האיראני שמרחף מעל מדינת ישראל. עם זאת, הוא נשאר נאמן, גם בגיל 40 (נשוי פעם שנייה פלוס שלוש בנות,( לשם שבו נולד בטהרן, שכבר לא יעוברת.
"אחי רמין עיברת לרם, ואני חשבתי על כך בכל תחנה בחיים שלי, אבל אז התחלתי להבין שיש לי יתרון. אני לא צריך להזכיר לאף אחד מי אני ולמה אני שייך, כי רמטין יש רק אחד," והוא גם ממשיך: "דרך אגב, הוא היה משורר, אז זה בעצם כמו לקרוא לי ביאליק." גם כשהגיע לארץ בגיל ,15 לא חשב שהשם בעייתי.
"אמנם קיבלתי קצת מכות מהם, אבל הצלחתי לחצות את הקו לתוך החבר'ה הצברים," הוא מספר על השתלבותו בפנימיית הדסים, ומצביע על האף שלו, שעליו מתגלה צלקת קטנה, תזכורת למכות שחטף.
קשה להתעלם מהחיבור בין מוצאו ומולדתו - "רק ברמה הטכנית," חשוב לו לציין - לתפקיד שאליו ייכנס בקרוב. אמנם אין חידוש בכך שיהודי נאלץ להילחם נגד המדינה שבה נולד, אבל סיפורו של רמטין ייחודי ולו בשל התפקיד החשוב, הקריטי והאקטואלי שבו זכה, בזכות ולא בחסד. בכלל, נראה שההישג האישי אינו סתמי, אלא קשור גם למסלול מסוכן וחוצה גבולות שעבר, מסלול שאף יוביל אותו להדליק השנה משואה בטקס יום העצמאות . "זה כבוד גדול בשבילי להיות נציג צה"ל במעמד הזה," הוא מספר.
בדרך לישראל
רמטין נולד ,1972-ב שבע שנים לפני מהפכת האייתוללות באיראן. שנה לאחר השלמת המהפכה, כשהיה בכיתה ,'א פרצה גם מלחמת איראן-עיראק, שנמשכה שמונה שנים. "מכיוון שזה היה משטר חדש, בשנים הראשונות הצבא האיראני כמעט נמחק," נזכר רמטין. "החל גיוס המוני, אנשים נאספו ונשלחו לחזית, וזה אומר שכל מי שהיה בן 15 או 16 קיבל נשק, התאמן שבוע ונשלח לשדה הקרב. אחי הגדול, רמין, ברח מייד מאיראן, כדי להימנע מהגיוס. חמש שנים לאחר מכן, גם אני ברחתי מאותה סיבה."
זה קרה בסוף אוקטובר .1987 רמטין ואמו עלו על טיסה לעיירת גבול איראנית, ושם נפרד מאמו ובעזרת המקומיים, שהתמחו בהברחות לפרנסתם, החל במסע אל החופש ואל הבגרות. "בדיעבד אני יכול להגיד שזה היה נחמד," אומר רמטין ומחייך, "ואולי משום שהייתי ילד, שהתרכז בעיקר בהתרגשות מהסיטואציה, עניין ההברחה לא הפחיד אותי. גם מהגעגועים הצפויים לא נרתעתי. כנראה כל חציית הגבול פשוט הצטיירה בעיניי כמו סצנה מתוך אחד הסרטים של ג'יימס בונד - לרכוב על אופנוע, להחליף רכבים, מכסים אותך, מרדפים."
והחשש להיתפס קיים בלי הפסקה?
"בוודאי, אבל אין דרך אחרת. היו רגעים מרגשים, למשל הפעם שעשינו חניית ביניים לילית, וכדי לשמור על הכסף שהיה לי, החבאתי אותו בנעליים שלי והלכתי לישון כשהנעליים מתחת לראש שלי. פתאום, באמצע הלילה מעירים את כולם ומודיעים שחייבים לזוז מייד. קפצנו לטנדר ונסענו, עד שמסיבה כלשהי היינו חייבים לעשות סיבוב פרסה ולחזור לחניית הביניים. הנעליים והכסף שהיה בהן חיכו לי."
לעומתך, דרכם של אחרים לא צלחה.
"מובן שהיו קבוצות של יהודים שנתפסו והושלכו לכלא או הוחזרו לגבולות איראן. היתה גם קבוצה אחת שנתפסה ועד היום אף אחד לא יודע לאן היא נעלמה. לא היה אפשר להיות רגוע עד שקיבלת את תעודת הפליט, כי היא היתה תעודת הביטוח שלא מחזירים אותך."
רמטין אכן הגיע לרגע המיוחל, לעיר הפליטים, שבה שהה יותר מחודש ולמד לראשונה איך מנהלים חיים עצמאיים. "זה קניות, בישול, לקצוב את הכסף בתוך חוסר הידיעה כמה זמן תשהה במקום," הוא מתאר את התקופה שבה חיכה לאישור לבקשה שהגיש למקלט מדיני בצרפת.
קבע באופן זמני
האישור הגיע, ואיתו הטיסה לפאריס, דרך שווייץ, ומשם לישראל, לא לפני שאנשי עליית הנוער חקרו אותו ארוכות. בארץ, עם נחיתתו, החל פסטיבל המוסדות, שהעמידו דוכנים ובהם נציגים שביקשו לשכנע את רמטין ואת שאר העולים לבוא ללמוד אצלם. "הציעו לי ישיבות, אבל ידעתי שאני רוצה ללכת לפנימיית הדסים, כי אח שלי למד שם. היות שהוא היה תלמיד מצטיין, קיבלו גם אותי אף שלא היה מקום," רמטין מתגאה באחיו.
"יותר מאוחר מנהל הפנימייה התחרט על כך שקישר ביני ובין רמין," הוא מגניב עוד חיוך ומודה שלא היה מהתלמידים המצטיינים. עם זאת, בפנימיית הדסים, שאליה הגיע בלי לדעת כלל עברית ")ידעתי להגיד רק '("'שלום החליט עם כמה מחבריו שלצבא הוא הולך כדי לעשות שירות איכותי, ולא כדי להעביר סתם שלוש שנים במדים.
אפשר לומר שצה"ל היה בשבילך מקפצה משמעותית בחיים?
"בהחלט. בפנימייה כשאתה לבד, בלי משפחה, קל מאוד ללכת לכיוונים לאו דווקא חיוביים, ולמזלי בנקודת הזמן של כיתות י"א-י"ב קיבלתי את ההחלטה שאני צריך לנצל את הפלטפורמה של הצבא כדי להיקלט בחברה ולהתקדם בה. בגלל זה ניגשנו כמה חבר'ה לתהליך המיון של הצנחנים, ודרך מסלול של עליית הנוער גם התגייסתי לבסוף לצנחנים. אני חושב שהצבא עזר לי להחליט בכיוון הזה."
רמטין מנסה להסביר שאף שהוא כבר 22 שנים במדים, בשום שלב בשירות הצבאי הוא לא חשב על קריירה צבאית מתמשכת: "עם יד על הלב, לא חשבתי על שירות ארוך. הייתי חייל טוב, אבל לא היה לי קל עם המסגרת. עזבתי את הצנחנים והלכתי לכיוונים אחרים, אבל לא חשבתי על קריירה צבאית. חשבתי שאסיים שלוש שנים ואז אשתחרר ואפנה לעסקים."
אז מה בכל זאת השאיר אותך בקבע?
"היום אני יכול להגיד שבכל תחנה שאליה הגעתי בצבא היתה דמות שהצליחה להשפיע עלי ומשכה אותי עוד קצת קדימה. לשמחתי הצלחתי להתקדם, אבל אפילו כשהגעתי לדרגת רב-סרן לא הייתי בטוח שאני ממשיך בצבא." להיחלץ מאיראן
בטוח או לא בטוח בקריירה שיבחר לעצמו, ההתקדמות של רמטין מרשימה. הוא בוגר מחזור א' של קציני חילוץ, ובדיוק כפי שלא פחד מהסכנה בדרך מטהרן אל החופש, כך לא חשש כשנקרא לצאת למבצעי חילוץ בשם המדינה בכל רחבי העולם. הוא היה פעמיים בטורקיה בסוף שנות ,90-ה וביצע חילוצים מסובכים גם ביוון ופעמיים בקניה. לצערו, נאלץ להתמודד גם עם אסונות בארץ, דוגמת אסון ורסאי.
"אין גבולות בתחום הזה," רמטין מדגיש, "אני ניגש לחילוץ באולמי ורסאי או בבית שקרס בטורקיה באותה תחושת שליחות. בכלל, התחושה מתעצמת בחו"ל, כי אתה הפנים של ישראל. בטורקיה, למשל, משימות החילוץ שביצענו שינו את דעת הקהל לגבינו. הם נרתעו בהתחלה כשראו את דגל ישראל, אבל ההתייחסות השתנתה כשהם ראו בתקשורת מה עשינו למענם." ומה היתה יכולה להיות התחושה אילו היית נשלח למשימה כזו באיראן, שידעה כמה רעידות אדמה?
"אילו הייתי צריך להוציא משלחת לבם (עיר שבה נספו 40 אלף איש ברעידת אדמה; י"ס,( הייתי מארגן זאת בשמחה, כי שוב - אין גבולות בחילוץ ועוזרים לכל מי שרוצה שיעזרו לו."
ובמקום לעזור לאיראנים, שיעדיפו מן הסתם להיקבר חיים מאשר לקבל יד ישראלית-יהודית מושטת, רמטין עומד עכשיו לפני האפשרות שהוא יצטרך להתמודד עם האיום האיראני. אולם בשבילו סגירת המעגל בנושא נעשתה מזמן. "עסקתי הרבה בהדרכה ובאימון של חיילים שאמורים לטפל בטילים, שאולי ייפלו כאן יום אחד. זה בא עם צביטה בלב, כי בקלות יכולתי גם להיות בצד שעשוי לשגר אותם לכאן," הוא מסביר את האפשרות וממשיך: "אני בהחלט שמח שאני יכול להתמודד מול האיום הזה ברמה בכירה, עם יותר השפעה ויכולת לעשות, לשנות ולשפר."
איראן מעסיקה את רמטין ללא הפסקה. גם בתואר הראשון שלו וגם בלימודי התואר השני שלו, שטרם הספיק להשלים, הוא מתעסק בה. "בכל פעם שיכולתי ללמוד ולחקור, הלכתי לכיוון איראן. הייתי רוצה מאוד לבקר שם, אם כי זו לא המולדת שלי, אלא רק ברמה הטכנית. יש לי שם בני משפחה, אבל איתם אין קשר. איפשהו בתוכי אני אפילו קצת כועס על מי מהם שבחר להישאר באיראן."
למה בעצם?
"קודם כל כי אני חושב שכל יהודי מקומו בישראל, וחוץ מזה יהודי איראן משחקים בגורל שלהם, ולא רק. הם עלולים להיות קלף מיקוח כזה או אחר בידי האיראנים. על זה יש בי כעס."
גם על העם האיראני אתה כועס או שלדעתך הוא שבוי בידי המשטר?
"כילד, לא חייתי בקהילה סגורה. למדתי בבית ספר מוסלמי רגיל, בשכונת יוסף עבד בטהרן, ויש שם המון אנשים טובים. אי אפשר להגיד על האיראנים שהם עם אכזר או לא אינטליגנטי, אבל אני מטיל ספק גדול בכך שרק המשטר לוקח את העם לכיוונים אנטי-ישראליים. השנאה כלפי המוסד שנקרא ציונות וישראל מוטבעת עמוק."
לא משהו שקמפיין "איראנים אנחנו אוהבים אתכם" יכול לפתור?
"הבעיה שלנו היא לא עם האיראנים שיש להם גישה לאינטרנט, ולכן הקמפיין הזה הוא אולי גימיק נחמד, אבל לא יותר. ממנו לבטח לא יצמח תהליך שלום."
לפני שאנחנו נפרדים לשלום ורמטין מתפנה לצילומים לכתבה, הוא מקבל מסרון למכשיר הנייד ומייד מודיע שהוא ממהר למשימה קשה ביותר. טילים באוויר? לכודים? תרגול אחרון לפני טקס הדלקת המשואות שבו ישתתף השנה? ובכן, לא ממש. "אני צריך להוציא את הבת שלי מבית הספר ולהסיע אותה לאמא שלה," הוא צוחק. ¬
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 19-07-2012, 17:58
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
צה"ל מתחבר למילואימניקים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "כתבות צו"ב מישראל היום"

סוף לביורוקרטיה ולפקסים האבודים: צה"ל יעלה בקרוב פורטל חדש לאנשי המילואים · המשרתים יוכלו לבקש פגישה עם המג"ד ודחייה בשירות או לשנות כתובת - והכל בלחיצת כפתור
לילך שובל, כתבתנו לענייני צבא
דחיית מילואים בקליק: בעוד
כמה שבועות עתיד צה"ל להעלות לאוויר פורטל אינטרנט חדש, שיאפשר לחיילי המילואים לקבל מידע אמין וזמין מיחידות המילואים שלהם ולבצע פעולות רבות שעד היום היו כרוכות בהרבה מאוד טפסים, ביורוקרטיה וכאב ראש לא קטן.
כיום, פעולה פשוטה כמו שינוי כתובת, בקשת פגישה עם המג"ד או בקשה דחיית שירות עשויה לארוך ימים רבים בשל הביורוקרטיה הבלתי סבירה שבה נתקלים אנשי המילואים. הליך כזה נעשה באמצעות פקסים או טלפונים, ולעיתים נדרשים אנשי המילואים להגיע באופן פיזי למשרד הקישור למילואים על מנת לקבל מענה מהיר לבקשתם. הפורטל החדש יאפשר להם לבצע פעולות מסוג זה במהירות ובצורה מקוונת.
כבר בסוף 2010 החל צה"ל בפיילוט בכמה יחידות לצורך בחינת השירות לחיילי המילואים. תחילה נעשה הפיילוט בפיקוד העורף, וחיילי מילואים של הפיקוד קיבלו איגרת המסבירה להם את הליך הרישום לאתר..
בהמשך יכלו גם חלק מחיילי המילואים של פיקוד המרכז, פיקוד הדרום ופיקוד הצפון להשתמש בשירותי האתר. שאר חיילי המילואים עדיין אינם יכולים להשתמש בשירותים אלה.
בימים אלה עובר האתר שדרוג מאסיבי , וחיילי המילואים שהצטרפו לשירות וקיבלו קוד לקבלת מידע נוסף יוכלו ליצור קשר עם משרדי הקישור של היחידות השונות ולקבל מהאתר המחודש, שיעלה בעוד כמה שבועות, מידע אמין זמין והכי חשוב - מהיר.
גורם בצה"ל אמר ל"ישראל היום" כי מטרת האתר היא "הנגשת המידע לאנשי מילואים." לדבריו, "אדם יוכל להיכנס לאתר ולבדוק גם מהן זכויותיו, מפקדים יוכלו לדבר בינם לבין עצמם ועוד." בצה"ל ציינו עוד השבוע כי האתר מוגן ומאובטח, וכי נמצא בו רק מידע בלתי מסווג שיכול להופיע באינטרנט. האתר מתוחזק על ידי אגף התקשוב. מדובר צה"ל נמסר: "הנושא נמצא בעבודת מטה וטרם אושר סופית בצה"ל."
בתוך כך, בצה"ל בוחנים גם אפשרות לאפשר למפקדים בצבא גישה נוחה יותר מביתם למידע בסיווג "שמור," וזאת כדי שיוכלו לנהל את צורכי כוח האדם שלהם ביחידות בצורה טובה יותר, וכן לחזור על חומר מקצועי לפני האימון. בין היתר, הרעיון הוא שמפקדים במילואים יוכלו לקבל לביתם לקחים מאימונים, לעשות מבחני רמה ברשת ולדבר זה עם זה מביתם, ללא צורך להגיע ליחידותיהם ובכך לבזבז זמן יקר. כיום המפקדים לא יכולים להשתמש במחשביהם האישיים לצורך כך, וזאת משום שמדובר במידע שלא יכול להיות על הרשת האזרחית.
בין היתר, נבחנת האפשרות להתקין התקן מיוחד במחשביהם האישיים של המפקדים, או אפילו לחלק להם מחשבים ניידים שבאמצעותם יוכלו לנהל את כוח האדם ביחידותיהם. יצוין כי כל ההליך נמצא תחת עינה הבוחנת של מחלקת ביטחון המידע הצה"לית.

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 19-07-2012, 18:00
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
"לא נצא לקרב עם חיילים מתעללים"
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "כתבות צו"ב מישראל היום"

לוחמי גדוד צבר של גבעתי תופסים קו בעזה, אבל עדיין מלקקים את הפצעים ממעשי הזובור שנחשפו בחודשים האחרונים · עשרה חיילים הורשעו והודחו, והמג"ד מבטיח: "הצלחנו לשבור את קשר השתיקה. אנחנו לא נקיים לגמרי, אבל כבר אין פה "'שופוני' · לוחמים ששירתו בגדוד טוענים: "הכל היה חלק ממסורת. קבעו תג מחיר, וככל שהתקדמת בסולם הדרגות, ככה חטפת יותר מכות" · חיילים מספרים על הטלפונים המלחיצים שקיבלו מהבית ועל התסכול שהפרשה הותירה · ומפקד החטיבה משוכנע: "גאוות היחידה נפגעה, אבל המשבר מאחורינו"
אהרל'ה ויסברג
חטיבת גבעתי חזרה לסיר הלחץ המבעבע של רצועת עזה. על הזירה החמה והתובענית, שגבתה בחודש שעבר את חייו של לוחם גולני סמ"ר נתנאל מושיאשוילי ז"ל, ישלטו החיילים בכומתות הסגולות - ואיתם לוחמי גדוד צבר. זהו אותו הגדוד ששמו עלה בחודשים האחרונים לכותרות בנסיבות אחרות לגמרי: הזובור האלים בפלוגת החוד ובפלוגה המבצעית.
עשרה מהלוחמים הוותיקים בצבר לא יצאו "לתפוס קו." העשרה - ובהם גם סגן מפקד הפלוגה המבצעית - שירתו בגדוד תקופה ארוכה. הם הודחו ונותרו מאחור, ריצו עונשי מאסר ונשללו מהם הזכויות השמורות ללוחם בצה"ל. חלקם נותרו תחת השם המכובס "חיילי מנהלה," והם גורפים עלים, מפנים פסולת ומנקים את השירותים בבסיס; האחרים השתחררו לאחרונה ויצאו לאזרחות.
"אני לא סומך עליהם ולא מוכן שהם יעמדו איתי בשורה אחת ביציאה לקרב," מבהיר מפקד גדוד צבר, סא"ל עידן כץ. "להיות חייל ומפקד זה לא רק להסתער, אלא גם לכבד את האנשים. הם פגעו בערך הרעות, ומקומם לא איתנו. מעשים כאלה עלולים אחר כך לסכן את חיי כולנו בשטח."
הלוחמים המודחים הורשעו בהתעללות קשה. הם קשרו את עיניהם של חיילים והילקו אותם במוטות עץ וברצועות גומי, קיללו אותם, השפילו אותם, בעטו בהם והצמידו דרגות לגופם באמצעות אקדח סיכות. בתחילה נענשו על ידי מפקד הגדוד ומפקד החטיבה, אולם לאחר מכן עבר הטיפול בפרשה למשטרה הצבאית החוקרת ולפרקליטות הצבאית. כל המעורבים נשלחו לכלא צבאי וניצלו מרישום פלילי הודות להסדר טיעון.
בצה"ל יודעים כי תופעת הזובורים לא עומדת להיעלם בקרוב. "זאת לא הפעם הראשונה ולא הפעם האחרונה שזה קורה," הודה הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, כשהתייחס לפרשה. שני האירועים בגבעתי חשפו את חוסר האונים של המערכת נגד היחסים המורכבים הקרויים בז'רגון הצבאי "יחסי ותיק·ת-צעיר·ת" - פגיעה של לוחמים ותיקים בחיילים חדשים שהגיעו ליחידה. לפעמים מדובר בטקסי חניכה חד-פעמיים, לפעמים זאת מסכת של עונשים. עכשיו, לראשונה מאז המקרה, מדברים מפקדי הגדוד והחיילים על מה שקרה.
"אין כאן קרבות איגרוף"
גדוד צבר שהה בקו לחימה חורפי בגיזרת החרמון כשהאירועים הקשים התרחשו. באחת השבתות, בשיחה עם קצינים, רמזו חיילים ממחלקת הבני"שים (בני ישיבות) בפלוגת החוד שדברים קורים מתחת לאפם של המפקדים. כשנושא ההתעללויות והזובורים עלה במקרה בשיחה, אמר אחד הלוחמים: "זה לא רחוק מאיתנו, ואל תתפלאו אם תגלו שדברים כאלה יכולים לקרות גם אצלנו." הוא וחבריו לא הסכימו לפרט, אבל הקצינים דחקו אותם לפינה עד שהם סיפרו. כעבור שבוע התברר שמקרה נוסף, חמור לא פחות, התרחש גם בפלוגה המבצעית.
על החיילים שנפלו קורבן להתעללות הופעל לחץ לספר. "אחד הקצינים ישב עם כל אחד מהם בנפרד וביקש שיכתבו בדיוק מה עבר עליהם," מספר לוחם בגדוד. "הוא הבטיח להם שאף אחד לא יפגע בהם. צריך להבין שהחיילים משלימים עם הזובורים ומקבלים את זה בצורה חברית. יחסי ותיק·ת-צעיר·ת הם חלק מההוויי הצבאי, זה לא משהו אישי, השאלה היא איפה עובר הגבול."
סא"ל כץ: "הם היו תחת לחץ חברתי מטורף, חששתי שיתנכלו להם ויקראו להם 'שטינק .'ריםחייל שלא שיתף פעולה עם נושא הוותיק·ת והצעיר·ת מצא את עצמו מנודה. אני רוצה להאמין שהיום זה כבר אחרת, שמנדים אותך אם אתה בכלל מדבר במונחים כאלה. אני שמח שלא קרה להם כלום ושהם מתפקדים היום כלוחמים מן השורה, בלי שום הבדל בינם לבין כל אחד אחר."
בתוך ימים ספורים עמדו החיילים המתעללים למשפט אצל המג"ד והמח"ט, ונשלחו למחבוש. אלא שאז הועברה הפרשה לטיפול הפרקליטות הצבאית והודלפה לתקשורת. אחר כך התברר שהיה גם מי שדאג לתעד את המעשים, וסרטוני הזובור הופצו באינטרנט: נראים בהם נראים חיילים ותיקים מעמידים חייל צעיר שפניו מכוסות ל"משפט פז"ם," והוא אפילו לא מנסה להתגונן. הם הולמים בו, מגדפים אותו, ומאחור נשמעים צחקוקים. הטלפונים מהבית החלו לזרום.
"היינו תקועים באמצע שום מקום, בקושי הצלחנו למצוא מקומות עם קליטה בסלולרי ובעיקר לא היינו מעודכנים בכותרות," מספר סמל שלו רצון ,(21) לוחם בפלוגה המבצעית. "פתאום ההורים התקשרו, ואנחנו בכלל לא ידענו על מה המהומה. אבא שלי אמר שדיברו עלינו בחדשות, ושאל אם קרה לי משהו. אחר כך, ליתר ביטחון, הוא רצה לוודא שאני לא עשיתי לאחרים שום דבר."
סמ"ר דדה לנקרי ,(21) רב הסמל הפלוגתי (רס"פ "מרגע שהעסק התפוצץ אפילו לא ראינו את החיילים שהתעללו. אני לא כועס עליהם, הם שילמו על הטעות שעשו. אבל אתה מוצא את עצמך במגננה כשאנשים מבחוץ מדברים איתך. לפי מה שסיפרו, זה נשמע כאילו מתנהלים פה קרבות איגרוף על בסיס יום-יומי."
ביחידות אחרות מכנים אתכם גדוד "זבר."
"זה מתסכל שאנשים מתעסקים רק בדברים האלה, כי אנחנו לא נותנים לזה לגיטימציה. מדובר בכמה חבר'ה שסטו מהדרך, וטיפלו בהם. אנחנו יודעים טוב מאוד מה הגדוד שלנו שווה, אילו הישגים היו לו בלחימה ועם אילו משימות דורשים מאיתנו להתמודד."
רצון: "הסברתי להורים שלי שאלה היו מקרים נקודתיים. זה לא שכל חייל קם בבוקר ומייד חוטף מקל בראש. אבל קשה להעביר את המסר, כי התמונה שהצטיירה בכל הדיווחים היתה מאוד עגומה. וזה קשה, אני לא אכחיש. אתה עובד, משקיע, נלחם, החיילים שלנו מצטיינים בכל התחומים המבצעיים, ובסוף מדברים רק על הזובור."
"הורסים את השם שלנו"
האירועים שנחשפו, מתברר, לא היו חסרי תקדים. "מדובר במסורת," מספר לוחם ששירת בצבר. "היה מין תג מחיר. ככל שהתקדמת בסולם הפז"ם, הדרגות או הכבוד - ככה היית 'חוטף' יותר. חייל שקיבל פאוץ' עם סמל של הגדוד היה סופג רק כמה כאפות. בקבלת דרגה היה מתנהל טקס רציני יותר, ואם 'ניצנצת' ולא עשית את המוטל עליך, היית משלם מחיר אחר לחלוטין. בכל מקרה, משפט הפז"ם שהופיע בסרטונים לא ממש היה הראשון שנעשה אי פעם בגדוד."
גם סמ"ר (('מיל ,'א עוד חייל לשעבר מהגדוד, לא הופתע לשמוע על מה שהתרחש לאחרונה. כשהוא וחבריו הגיעו למחלקה כחיילים צעירים, הם למדו את התופעה על בשרם. "היה ברור שאנחנו הולכים 'לטחון צעיר·ת' כמו בכל מקום אחר בצבא," הוא מספר. "השמירות הגרועות בשעות הלילה נפלו עלינו, הורשינו להיכנס לחדר האוכל רק אחרי שכל הוותיקים כבר ישבו לאכול."
אלא שא' וחבריו התמרדו כשחשו כי הגבול נחצה. "נדרשנו לעשות דברים שאין בהם שום צורך, למשל לנקות את השירותים חמש פעמים ביום כשאנחנו לובשים אפוד ששוקל שבעה ק"ג. אנשים היו מותשים. הם הגיעו לשמירות בלילה ונרדמו, ואני לא רוצה לחשוב מה היה עלול לקרות. באיזשהו שלב פשוט סירבנו לעשות את הדברים האלה.
"הרס"פ איים שנעמוד למשפט על סירוב פקודה, אבל לא נרתענו. היה ברור שאם זה יגיע למשפט ויעורבו גורמים חיצוניים, אף אחד לא ייגע בנו. מפקד הפלוגה עוד נתן גב לוותיקים, אבל הכל נפסק כשהמג"ד שמע על זה."
הייתם נתונים גם לאלימות?
"שמענו על זה, אבל לא חווינו בעצמנו. אולי התגובה החריפה שלנו גרמה לוותיקים לא להתעסק איתנו. אנחנו לא עשינו את זה לצעירים שבאו אחרינו."
א' מתאר אירוע נוסף, שהתרחש .2008-ב חיילים ותיקים אסרו על הצעירים להיכנס למועדון בבסיס, והצליחו להרגיז את מפקד המחלקה שלהם. המ"מ הודיע שיש ישיבה מחלקתית במועדון, ועל כולם להתייצב בפקודה. "החבר'ה הוותיקים התעצבנו, וזה הגיע לפיצוץ גדול. הם איימו לקחת את הדברים וללכת הביתה, גם במחיר של מאסר, אבל מהר מאוד הם נאלצו להתקפל."
,'ט שלחם בצבר לפני כעשור, התרגז מאוד כששמע על הזובור האחרון. "הדברים האלה הורסים את השם של היחידה, ולא נעים לשמוע את זה. בימים שלנו צעירים היו טוחנים מטבחים ושמירות, אבל לא יותר מזה. אני לא חלק מהחיים בגדוד כבר הרבה שנים, אבל ההוויי נשאר. אני שמח שהעיפו את החיילים האלה."
"חלק מהוותיקים שבוזים"
לאחר התפוצצות הפרשה, הנושא עלה בשיחות פנימיות רבות בין החיילים לבין עצמם. היו כאלה שחשבו כי מדובר בחלק בלתי נפרד מחיי השיגרה בצבא, ואחרים התנגדו לתופעה. "לא התעלמנו ולא טיאטאנו את זה מתחת לשטיח," אומרים לוחמים.
קצין ששירת בגדוד אומר: "זה נושא שמעסיק לא מעט את החיילים ואת המפקדים. "הצעירים מסכימים לעבור את זה, מתוך מחשבה שגם הם יוכלו 'ליהנות' מהסיטואציה כשהם יהיו ותיקים. אבל יש הבדל בין איסור ישיבה על ספה ששמורה לוותיקים בלבד, לבין השפלות ומכות. צריך להיות גבול מאוד ברור."
השאלה הנשאלת היא איך הגבול הברור הזה נפרץ בצורה כל כך בוטה. סמל אוריאל סולטן ,(22) חובש בפלוגה המבצעית, מנסה לתאר מה עבר על החיילים בחרמון: "התנאים היו קשים. 12 מטרים של שלג, בלי אפשרות לזוז, ומשעמם, כלום לא קורה. אנשים התחילו לטפס על הקירות ולהשתגע. זה הוציא מהם דברים לא טובים. אבל הרוב המכריע פשוט לא כאלה. המ"פ והסמ"פ לקחו את כולנו לשיחה, ועודדו אותנו לדבר על הנושאים האלה. הבהירו לנו שאסור שיהיה קשר שתיקה בדברים מהסוג הזה."
"היה קשר שתיקה, והצלחנו לשבור אותו," מתגאה סא"ל כץ, שאת דרכו הצבאית עבר בכלל בחיל האוויר. הוא התגייס ליחידת שלדג ושירת בה עד מינויו למפקד גדוד צבר. "גם אני בצעירותי סחבתי ציוד בשביל חיילים ותיקים, ולא ממש הבנתי למה. אי אפשר להגיד שאנחנו נקיים לחלוטין בגדוד, אבל אנחנו נמצאים היום במקום ערכי הרבה יותר משהיינו לפני זמן לא רב. התאכזבתי מהחיילים האלה באופן אישי. לא מדובר באנשים רעים, אבל הם הגיעו למקומות מאוד רעים, ומהרגע הראשון היה ברור לי שאנחנו גמרנו איתם. היום אין אצלנו דברים כאלה. כבר אין פה ."'שופוני'
ואיך הוותיקים מגיבים לזה?
"חלק מהם שבוזים, כי הם 'טחנו צעיר·ת' וקיוו שזה ישתלם להם בעתיד ושהם בעצמם יזכו לפריבילגיות בהמשך השירות. הסברתי להם שאין בזה כבוד גדול. הם חונכים את הצעירים ומטפלים בהם במקצועיות. הם הבינו שהמכנה המשותף בין כל החיילים הוא אחר."
חייל בגדוד מעיד: "מערכת היחסים בין הוותיקים לצעירים השתנתה לחלוטין. אז נכון שאת השמירות בשעות הפחות נוחות ימשיכו לתת לצעירים, אבל לאף אחד אין טענות על זה. כבר לא מטילים עליהם משימות שאין בהן שום צורך וכל מטרתן היא לסנג'ר אותם, וגם הוותיקים מבינים את המצב החדש."
"ההורים סירבו להאמין"
מפקד חטיבת גבעתי, אל"מ עופר לוי, התאכזב כשהמערכת הצבאית לא איפשרה לו להשלים את הטיפול בפרשה ולהעניש בעצמו את החיילים המתעללים. "אם אני רוצה להוביל את החיילים האלה לקרב, אני צריך לטפל גם במקרים כאלה. הייתי שמח לעסוק רק בדברים מקצועיים שקשורים ללחימה, אבל אני מבין שזה חלק מהחיים.
"הכי נוח להתעלם מהדברים האלה, וגם הכי גרוע. כמעט כל החיילים שנעצרו - נשלפו מתוך מאסר שכבר הטילו עליהם המפקדים בגדוד ובחטיבה. שני האירועים אותרו וטופלו בחומרה עוד לפני שהעניין נחשף."
מאז גיוסו לצה"ל שירת לוי בגבעתי ושימש בה בשלל תפקידים. הוא פיקד על גדוד שקד, היה סגן מפקד החטיבה, ובתפקידו האחרון פיקד על החטיבה הצפונית של אוגדת חבל עזה. "אף אחד לא יוכל לעצור אותי על תמימות. הדברים האלה קיימים, הם קרו בעבר, ויקרו גם בעתיד. לכן זה מתסכל, ואפילו מכעיס במידה מסוימת. מתוך 4,500 חיילים בחטיבה, מדובר בסך הכל בעשרה עשבים שוטים. זה נשמע כמו קלישאה, אבל הם באמת עשבים שוטים, ואני יכול לומר בביטחון שהפרט אינו מעיד על הכלל. אצלנו זה קורה הרבה פחות מאשר במקומות אחרים. גם בקורס טיס נהגו לבצע זובורים, והם היו אלימים, אבל היום מסתפקים רק בשפיכת דליי מים - וזה מה שצריך להיות."
זה מה שטענו החיילים המתעללים - שמדובר בתופעה שחוצה את כל היחידות בצבא.
"ואם יתפסו אותך עובר ברמזור אדום, גם תגיד ש'כולם עושים את ?'זה אני לא מוכן להשלים עם הטענה הזאת. לא, לא כולם עושים את זה. נכון שיחסי ותיק·ת-צעיר·ת היו וגם יהיו, אבל זה לא תירוץ. לא בכל מקום זה מגיע לממדים כאלה. בסופו של דבר, החיילים הפוגעים הם אלה שהפסידו מכל המקרה הזה. הם קיבלו מה שמגיע להם, ואני מקווה מאוד שהמסר עבר."
שוחחת עם ההורים של החיילים הנפגעים?
"בוודאי. אני לא מתבייש לדבר איתם על זה. יש לי שלושה ילדים, ובתור הורה ברור לי כמה זה מלחיץ."
וכמה זה משפיע על ההתגייסות לגבעתי?
"אם חיילים היו מרגישים שמתעללים בהם, הם היו מצביעים ברגליים. היתה פגיעה בגאוות היחידה, ואני מניח שגם לחיילים לא היה נעים. אבל גבעתי היתה ונותרה חטיבת החי"ר שמתגייסים הכי רוצים לשרת בה."
המג"ד כץ מספר שהשיחות עם ההורים לא היו פשוטות. "הרגשתי שאני אחראי לילדים שלהם, וגם השיחות עם ההורים של החיילים הפוגעים לא היו קלות. בהתחלה הם אמרו: 'מה פתאום, זה לא יכול .'להיות הם סירבו להאמין, ניסו לטעון ש'מחפשים' את הבנים שלהם ומפילים עליהם תיק. אני מבין אותם. גם אני לא הייתי רוצה לגלות דברים כאלה על הילדים שלי. הם הרי לא רעים מטבעם.
"יש כאן תסכול לצד סיפוק. מצד אחד אתה רותח מזעם כשדבר כזה קורה מתחת לרדאר שלך, ומצד שני אני שמח שהצלחנו להתיר את הפלונטר הזה. בחרנו להכניס ראש פנימה ולהרכיב את הפאזל הסבוך. החיילים יודעים עכשיו שיש להם עם מי לדבר ושהם יכולים לסמוך על המפקדים. אנחנו כבר לא בלחץ שבכל רגע עלול לקרות משהו, ואני חושב שבסופו של דבר, מה שקרה רק חיזק את הגדוד."
מה גורם לך לחשוב שזה לא יקרה שוב?
"אני מקווה שאני כבר יודע לזהות את הסימנים. יחסי ותיק·ת-צעיר·ת הם לא דבר שאפשר להעלים, אבל יש קו אדום שאסור לעבור. אני לא מוכן שיתעמרו בשום חייל, יפגעו בכבודו ויקללו אותו, ושחיילים עוד יעשו את זה בזדון רק כי הם יכולים. זו תופעה של 'עבד כי ."'ימלוך
לוחמי העבר של הגדוד משוכנעים שהזובורים עוד יחזרו. "בחודשים הקרובים יהיה שקט, אבל לאט לאט ישתחררו כל החיילים שהיו מעורבים בפרשה או עדים לה, ואז יקום דור שגדל על מורשת הוותיק·ת וידאג לחדש את המסורת. זה מעגל שאי אפשר לשבור."
גבעתי זכתה בצה"ל לכינוי "חטיבת עזה." היא זו שהתמחתה בגיזרה הדרומית, כפי שחטיבת גולני קיבלה את האחריות ללחימה בגבול הצפון וכפי שהצנחנים והנח"ל פעלו ביהודה ושומרון. במסגרת הפקת הלקחים ממלחמת לבנון השנייה, שבה הוקפצו כוחות לזירות שכלל לא הכירו, הוחלט בצה"ל שכל החטיבות יפעלו בכל הגזרות. זה כשנתיים שלוחמי גבעתי לא היו בעזה. הם פעלו בחברון, בצפון ובאימונים, ורוב החיילים המשרתים בחטיבה לומדים כעת בפעם הראשונה את הגיזרה שאמורה להיחשב למרחב המחיה הטבעי שלהם - אבל "גם היום ובעתיד, אם הצבא יידרש לצאת למבצע בעזה, חטיבת גבעתי תהיה בין הכוחות שיובילו את הלחימה," מבהיר המח"ט לוי.
בחודש שעבר ערך גדוד צבר תרגיל נרחב במדבר יהודה, והחטיבה כולה קיימה תמרון ענק בבקעת הירדן. התרחישים שעל פיהם פעלו הכוחות ואופי השטח שבו נעו הכינו אותם ללחימה ברצועה וגם בלבנון. "אנחנו בתקופה רגישה," מסביר לוי, "עזה לא שוקטת על שמריה, ובשטח מתנהלת כל הזמן פעילות עוינת נגד כוחותינו. אנחנו מוכנים לכל הסלמה שעלולה להתרחש. עלינו להיות ערוכים ליום שבו ניקרא למלחמה. על הזובור אף אחד כבר לא מדבר. האירועים האלה מאחורינו."
וחיילי החטיבה? הם רק רוצים לחזור לאלמוניותם. "אנחנו מקווים שלא תשמעו עלינו," הם אומרים. "הלחימה והמגע עם האויב הם חלק משיגרת החיים בעזה, אבל מדברים על זה רק כשמשהו משתבש." ·

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 19-07-2012, 18:02
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
אחריי לצנחנים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "כתבות צו"ב מישראל היום"

החטיבה האדומה העפילה למקום הראשון בבוחן הכשירות המבצעית לקצינים במערך הלוחם · קציני מגלן גברו על 669 ועל יהלו"ם בבית היחידות המיוחדות
לילך שובל, כתבתנו לענייני צבא
ובמקום הראשון: הצנחנים.
החטיבה האדומה קטפה את המקום הראשון בבוחן הכשירות המבצעית לקצינים במערך הלוחם לשנת ,2012 וגברה על כל שאר חטיבות החי"ר. היום עתיד מפקד זרוע היבשה, אלוף סמי תורג'מן, להכריז על שמות היחידות הזוכות בבוחן במסגרת טקס שייערך בבית הספר לכושר קרבי בווינגייט.
בוחן הכשירות הקרבית לקצינים, שנערך בווינגייט במשך כמה חודשים, התקיים זו השנה 12-ה ברציפות. במסגרת הבוחן נדרשים הקצינים לבצע ניווט מבצעי כשהם מצוידים בציוד מלא, ריצה בשטח טופוגרפי קשה, כולל ריצה בים ובחול, וכן לעבור מסלול מכשולים ולירות לאחר מאמץ. כל קצין רשאי לבצע פעמיים בלבד את הבוחן, שהוא תנאי למעבר בין תפקידים שונים. רמ"ח הכושר
הקרבי בצה"ל, אלוף משנה אורן גיל, ציין אתמול כי בשנה הבאה יידרשו כלל הקצינים המוגדרים לוחמים בצה"ל, כולל מילואימניקים, לבצע את הבוחן.
למקום השני בבית החטיבות הגיעו הקצינים של בית הספר למ"כים ולמקצועות החי"ר (ביסלמ"ח,( ולמקום השלישי הגיע בית הספר לקצינים (בה"ד .(1 שאר חטיבות החי"ר - גולני גבעתי נח"ל וכפיר - לא הגיעו
, ,
לאחד משלושת המקומות הראשונים. עם זאת יש לציין כי מתוך כלל בסיסי האימון החטיבתיים (בא"חים) של חטיבות החי"ר, העפיל בא"ח גולני למקום הראשון, ואילו קציני בא"ח הצנחנים הגיעו למקום השני. במקום השלישי התייצבו קציני בא"ח גבעתי.
מבין כלל מפקדי חטיבות החי"ר הגיע מפקד חטיבת הצנחנים, אלוף משנה אמיר ברעם, למקום הראשון בבוחן הכשירות המבצעית. למקום
השני הגיע מפקד חטיבת גבעתי, אלוף משנה עופר לוי, ולמקום השלישי הגיע מפקד בה"ד ,1 אלוף משנה ערן ניב.
בבית היחידות המיוחדות זכתה יחידת מגלן במקום הראשון. קציני יחידת החילוץ של חיל האוויר 669 הגיעו למקום השני, ואילו קציני יחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהלו"ם) הגיעו למקום השלישי מתוך כלל היחידות המיוחדות.
במערך המתנייע של צה"ל הגיעה למקום הראשון חטיבת השריון 401 בבוחן הכשירות הקרבית לקצינים. במקום השני התייצבה עוצבת עמוד האש של התותחנים. מפקד חטיבה ,401 אלוף משנה עינב שלו, הגיע למקום הראשון מבין מפקדי החטיבות של מערך זה, ולמקום השני הגיע מפקד בית הספר להגנה אווירית, אל"מ יונתן סיידה מרום.

http://digital-edition.israelhayom....t&for=primitive
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #20  
ישן 16-04-2014, 00:16
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
משפחה אחרת
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "כתבות צו"ב מישראל היום"

הוא: גשש בדואי, סגן אלוף בצה"ל · היא: חצי יהודייה שסבתה איבדה את משפחתה באושוויץ · הם גרים בכפר זרזיר, ושני ילדיהם הגדולים לומדים בבית הספר בנהלל · "רם יתגייס בקרוב לצה"ל", אומרת רותם מזאריב, "וכששירה ומאיה יגדלו, הן יתחתנו עם גברים בדואים"

http://www.israelhayom.co.il/article/174709

שמות רב־לאומיים

מג'די (48) נולד בכפר הבדואי זרזיר שבעמק יזרעאל, אחד מ־14 ילדים של אותו אב, שנישא לשתי נשים. מרבית ילדותו עברה ביפיע, שם התגוררו שתי נשותיו של האב. לאחר התיכון ובטרם התגייס, עבד במשק של קיבוץ יפעת, שבו הועסק אביו כשומר שדות. בקיבוץ ראה את הילדים שבגרו חוזרים בסופי שבוע הביתה כשכומתה אדומה תחובה בכותפות מדיהם, וחלם להיות צנחן, כמו אחיו הגדול, ולא גשש, כמו רוב הבדואים בצה"ל. אבל דוד שלו, סא"ל עמוס ירקוני (ובשמו המקורי, עבד אל מג'יד חאדר), שהיה בעברו מפקד סיירת שקד, מושל מרכז סיני ומעל לכל, גשש בולט ומעוטר - אמר לו ולאביו, ששירת גם הוא בסיירת שקד, שמג'די מאוד מתאים להיות גשש.

ב־1985 התגייס מזאריב והוצב בנגב, באוגדה המרחבית 80. "הייתי צריך להכיר את הבדואים של הנגב, ששונים מהבדואים של הגליל. אנחנו בגליל נמצאים בנקודה אחרת, עלינו קומה ברמת החיים. אנחנו לא נוודים ולא חיים בפזורה". במהלך האינתיפאדה הראשונה שירת באוגדת עזה, ולאחר מכן נשלח לקורס קצינים. הוא שימש סגן מפקד יחידת הגששים הפיקודית ומפקד יחידת הגששים בחטיבה הצפונית של אוגדת עזה. ב־2004 מונה לקצין גששים פיקודי (הסמכות הבכירה ביותר בתחום) של אוגדה 80 בדרום. בימים אלה הוא מסיים את תפקידו כקצין הגששים הפיקודי של עוצבת הגליל (אוגדה 91).


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.israelhayom.co.il/sites/default/files/u162/gil-eliyahu-JINI.jpg]
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 22:10

הדף נוצר ב 0.15 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר