|
13-10-2005, 20:01
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
ככה מצרפים כתבה
"נוהל שכן": מופז רוצה לשכנע בעצמו את בג"ץ
שופטי בג"ץ קבעו ביום חמישי האחרון ש"נוהל אזהרה מוקדמת", המוכר בציבור כ"נוהל שכן", אינו חוקי. כעת דורש שר הביטחון, שאול מופז, לקיים דיון נוסף בבית המשפט ומעוניין להופיע בעצמו בדיון
חנן גרינברג
שר הביטחון, שאול מופז, דורש לקיים דיון נוסף בבג"ץ בנושא קיום "נוהל שכן" ומעוניין להופיע בעצמו בדיון על מנת להסביר את חשיבות נושא. מופז טוען שיש להשאיר את השיקול האסטרטגי בידי מפקדי צה"ל. עם זאת, עד קיום הדיון הנוסף תישאר הנחיית הרמטכ"ל להימנע מהפעלת הנוהל בשטחים על כנה. שופטי בג"ץ קבעו ביום חמישי האחרון ש"נוהל אזהרה מוקדמת", המוכר בציבור כ"נוהל שכן", אינו חוקי.
במערכת הביטחון הדגישו ששר הביטחון אינו מנסה לחתור תחת בג"ץ, אלא להשתמש בכלים דמוקרטיים על מנת לדון בסוגיה מחדש. על-פי נתונים של מערכת הביטחון, בחמש השנים האחרונות בוצעו ברחבי השטחים, 1,200 מעצרים בהם השתמשו חיילי צה"ל ב"נוהל שכן" ובנוהל אזהרה מוקדמת ורק במקרה אחד, ב-2002, נפגע אזרח פלסטיני בשל הנוהל. עם זאת, הנחה מופז שעד קיומו של הדיון הנוסף, תישאר הנחיית הרמטכ"ל בעינה, לפיה לא ישתמשו החיילים במדיניות זו בעת מבצע מאסר בשטחים.
הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבליט, שוחח עם קצינים בפיקוד המרכז, לאחר שבמהלך הלילה ביצעו כוחות צה"ל פעילות מעצרים של 20 פעילי חמאס, ג'יהאד איסלאמי, פתח והחזית העממית, בערים שונות ביהודה ושומרון. הוא וידא שבכל הפעילויות לא בוצע שימוש בנוהל אזהרה מוקדמת, כפי שקבע הרמטכ"ל.
קצין בכיר בפרקליטות הצבאית אמר ל-ynet, עוד טרם החלטת שר הביטחון שההנחיה שלא להשתמש בנוהל אזהרה מוקדמת בעקבות פסיקת בג"ץ הייתה גורפת ואין שום כוונה לאשר אותה במקרים חריגים. "הדבר כמובן מחייב פעילות מבצעית שונה, כגון שימוש בכריזה או באמצעים אחרים, אבל צה"ל כפוף לדרג המדיני וכמובן לדרג המשפטי ולאחר פסיקת בג"ץ, הוחלט שלא להשתמש במדיניות זו, וכך אכן נעשה".
חלוץ הורה ליישם לאלתר את הוראת בג"ץ
החלטת בג"ץ אסרה על שימוש בנוהל במסגרתו נשלחו אזרחים פלסטינים לבתי מבוקשים כדי לסייע לצה"ל בעת המעצרים. העתירה בנושא הוגשה לפני יותר משלוש שנים. את ההחלטה קיבל הרכב של שלושה שופטי בג"ץ בראשות נשיא בית-המשפט העליון, השופט אהרון ברק.
השופט ברק כתב בפסק הדין: "לאור חוסר השוויון בין הכוח התופס לבין התושב המקומי, אין לצפות כי התושב המקומי יתנגד לבקשה להעביר אזהרה למי שמבקשים לעוצרו. אין לבסס נוהל על הסכמה, כאשר ברבים מן המקרים זו לא תהא אמיתית. יש להימנע מכניסה למצב בו תתבקש הסכמה זו".
המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט מישאל חשין, קבע שההחלטה קשה ביותר ו"כל פתרון שאבחר בו, יבואו ימים ואתחרט על בחירתי". חשין קבע שהשימוש בנוהל אזהרה מוקדמת מסוכן וגם אי-הכרה בו אינו פשוט. למרות הלבטים הקשים, הכריע חשין נגד הנוהל: "תהא ההוראה הכתובה ברורה ונקייה ככל שתהא, אל נשכח כי ביצועה הלכה למעשה הוא בשדה, בשטח הפתוח, בתנאי לחץ, במתח, בתנאים של סיכון חיי אדם".
עוד באותו הערב הורה הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, למפקדי צה"ל ליישם לאלתר את החלטת בג"ץ האוסרת את ביצוע "נוהל שכן" במהלך פעילות מבצעית בשטחים. "צה"ל מצפה שחייל או כל גורם אחר היודע על חריגה מהנהלים, יפנה למפקדים", כתב רב אלוף חלוץ. "כל מקרה ייבדק ויטופל בכל החומרה".
הוראתו של חלוץ ניתנה על אף שבצה"ל טענו עוד בטרם התקבלה החלטת בג"ץ כי מפקדים וחיילים בשטח אינם מבצעים את הנוהל מזה תקופה ארוכה. בעקבות החלטת בג"ץ החליט הרמטכ"ל להעביר את ההנחיה למפקדים.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
|
|