08-05-2005, 17:05
|
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
|
|
חבר מתאריך: 16.02.04
|
|
אכן, בוא נעזוב את הוויכוח על איראן.
במיוחד שאני חושב שהמסק"ר הוא כלי חשוב להפליא, גם אם פה ושם יש לי ויכוחים על מה בדיוק צריך ממנו.
קראתי גם את מה שכתבתי, וגם את מה שעדו כתב (אגב, הוא מתווכח בעיקר עם בן-ישראל והתקיפה מרחוק שלו). ועדיין: אני חושב שבהתחשב בלקחי מלחמת המפרץ 1991, קוסובו (לא הפעילו, ויש לי כמה ציטוטים מדהימים מגורמים צבאיים אמריקאיים, שאת כולם אפשר לסכם ב"היה מסוכן") והפלישה הנוכחית לעיראק, יש מקום לחשוד. היה להם די הרבה זמן לתרגל, וזה סימן רע לכל דבר שהם עדיין לא יודעים מה לעשות עם אפאצ'ים (בלי לזלזל בכיסוח תחנות המכ"ם העיראקיות, שגורם לי לשאול לאן נעלמו כל החבר'ה האלה עם הידע שלהם בהפעלת מסוקים).
באשר לכוחות היבשה. לדעתי האישית מפקדה עליונה צריכה להקצות מסק"רים. אבל מסק"ר, כמו כל כלי שממלא תפקיד בלחימת היבשה, אסור לו שיתמקד רק בהשמדת מטרות. הוא יכול לשמש בהמון תפקידים - למשל, סתימת חורים, הגנת גזרות בכוחות קטנים, עתודה ניידת - שכולם תורמים לקרב המשולב. השיטה הכי פחות יעילה להפעיל אותו, לדעתי, היא לשלוח אותו אקראית להשמיד מי שהוא רואה. הרבה יותר חשובה השאלה את מי, מתי ואיפה משמיד מסק"ר, מאשר כמה הוא משמיד. ופה, לפחות על סמך התרשמויותי מתרגילי שת"פ עם מסק"ר, יש בעיה.
באשר ליסעורים: נניח לרגע שאין מחליפים מתאימים. קניית האוספרי, שהוא לחלוטין לא קשור ליסעור משום בחינה (נסה להכניס לתוכו ג'יפ) דומה לקניית באגי כתחליף ל'אכזרית'. גם אם לא היו אלטרנטיבות, אין סיבה לקנות צעצוע מהיר ויקר לקצת חיילים רק בגלל שאין לך מסוק נורמלי.
היום יש מסוק שיכול להכניס לנד רובר וכמה חיילים גם בארה"ב: הגרסה האמריקאית של ה-EH 101. אבל על דרך האמת, המסוק האידיאלי להסקת כוחות חי"ר ממונעים הוא ה-Mi-26 הרוסי.
|