28-10-2011, 04:41
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
הנה שרידי מעוז בודפשט, על השרטון שהוביל אל פורט פואד
בעקבות הסכם הפרדת הכוחות בינואר 1974 היה מעוז בודפשט לנקודה המערבית ביותר שנותרה בשליטת צה"ל בסיני ולמעשה הפך למובלעת ישראלית בתוך רצועת ה 20 ק"מ המצרית שממזרח לתעלה. המעוז היה לקוץ בבשרם של המצרים ובגלל החשש ממחטף שלהם הוא שוקם ולפרקים ישבו בו מיטב יחידות החיר"ם של צה"ל. משקיפי האו"ם בקרו במעוז ולעתים אף התלוו לתנועה ממנו ואליו כדי למנוע חיכוכים מיותרים עם הגדוד המצרי שישב באזור תעוז יורם ז"ל. באוקטובר 1975 בעקבות החתימה על הסכם הביניים המעוז פונה ופוצץ (ביחד עם מעוז המשנה שלו, טרקלין). למרות זאת ניתן לראות עדיין את שרידי הבונקרים של חיל הים וכן את שרידי כביש הגישה שהוביל אל המעוז (ציר מכפלת).
באותה השנה החלו המצרים בפרויקט הגרנדיוזי של הרחבת והעמקת תעלת סואץ כמעט לכל אורכה. הבנייה נמשכה 5 שנים ובמסגרתה נפתחה גם יציאה צפונית חדשה לתעלה, זאת מאחר וערי הנמל פורט פואד וסעיד מנעו את הרחבת הפתח המקורי ומאחר ותנועת סירות הדיג בנמלים הפריעה לתנועת המיכליות. לאחר חתימת הסכם השלום כרו המצרים יציאה צפונית נוספת ולשם כך הרסו המצרים את כל המוצבים והבסיסים שלהם שישבו על שרטון החול מזרחית לפורט פואד. הכפלת רוחב התעלה כמעט לכל אורכה הביאה להריסת רוב מעוזי קו בר-לב, למעט לקקן ובוצר שישבו לחופי האגמים, הכפר והמזח, שישבו בפתחה הדרומי של התעלה ואגרופית וחלבון, שישבו בראס מסאלה וראס סודר בהתאמה, הרחק דרומה.
לימים החליטו המצרים לשמר את לקקן כאתר מורשת, זאת בגלל מיקומו המרכזי ומצבו המצוין, יחסית שחרבו בהפגזות ובלחימה. את האחרים הרסו עד היסוד. כמו כן חרבו את רוב הסוללה שצה"ל בנה לאורך הגדה המזרחית ואת רוב הסוללה שהם עצמם בנו לאורך הגדה המערבית. בה בעת חלקים מסוימים משתי הסוללות נותרו על כנם עד עצם היום הזה. בפירדאן - אחד החלקים הבודדים מהתעלה שלא הורחבו - נותרה על כנה הסוללה המזרחית כולל הפרצות המקוריות שהמצרים פערו בה בפרוץ המלחמה, כמו כן נותרו על כנם הגשרים המסתובבים המפורסמים מימי הבריטים. כנ"ל ניתן לראות חלקים מהסוללה המצרית המקורית מדרום לאגם המר הקטן, שוב כולל הפרצות המקוריות מאוקטובר 1973.
לקקן
שרידי בוצר
שרידי הכפר
שרידי המזח
שרידי אגרופית - מיקומו המבודד ושכוח האל של מעוז קטן ולא מוכר זה מאפשר לו להתקיים בניחותא 40 שנה ויותר אחרי שהוקם במלחמת ההתשה.
גשרי הפירדאן
מבחינת התעוזים, רובם נהרסו למעט 3 ששומרו כאתרי מורשת - צידר (עמדת הנברונים בעיון מוסא), נוצה (בסמוך לפתח המערבי של מעבר המיתלה) ונוזל (על כביש איסמעיליה-טסה-רפידים). אפרופו כלים שנפלו בידי המצרים, בכל אחד מהמעוזים / תעוזים ניתן לראות לפחות 4 טנקי שלל לרוב מסוג מג"ח ולעתים גם כלים רכים. לגבי כבישים, חולות המדבר והזמן בלעו חלקים ניכרים מצירים מכביש הרוחב וציר החת"ם, אדמות מעובדות בלעו צירים, נקודות ושטחים סמוכים לתעלה. למרות זאת ניתן להבחין עדיין בקלות בציר עכביש, בצומת טסה וכו'. בניין המשאבות בחווה הסינית חזר לייעודו המקורי והאזור כולו דמה לריאה ירוקה ענקית.
צידר נברון דרומי
נוצה
נוזל
בית המשאבות
החווה הסינית
צרפתי גם את מקצת הבסיסים המג'ורים - יב"א 511, יב"א 545, אום חשיבה, טסה קטנה וגדולה, מנחת ראס סודר ורפידים -שכמעט בכולם יש נוכחות כזו או אחרת של הצבא המצרי על זרועותיו השונות.
צומת טסה וטסה קטנה, שימו לב לשרידי הכבישים הצה"ליים...
טסה גדולה
יב"א 511
יב"א 545 (המצרים התחילו לבנות יב"א משלהם אך זנחו את הפרויקט)
רפידים (אוגדה וימ"חים)
אום חשיבה
ראס סודר
נערך לאחרונה ע"י strong1 בתאריך 28-10-2011 בשעה 04:44.
|