11-11-2013, 18:44
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
התשובה של פולין לאיום הרוסי: תוכנית התחמשות של 43 מיליארד דולר בעשור
התשובה של פולין לאיום הרוסי: תוכנית התחמשות של 43 מיליארד דולר בעשור
בוורשה מודאגים מאוזלת ידן של אירופה וארה"ב על רקע התחמשות המעצמה ממזרח; ישראל עשויה לזכות במכרזים
- רומן פריסטר, כתב "הארץ" בפולין
- 11.11.2013
פולין תקצה בעשור הקרוב סכום עתק של 43 מיליארד דולר לחידוש הצבא שלה, ובעיקר לרכישת מערכות טילי הגנה מהסוג החדיש ביותר ולקניית מטוסים חמושים ללא טייס, שהוכיחו את יעילותם בלוחמה נגד הטליבאן באפגניסטאן. בינתיים, עוד בטרם אושר התקציב הסופי, סגרו הפולנים עסקת רכש של 116 טנקים גרמניים מדגם "ליאופרד 2".
ההשקעה של פולין בחיזוק הצבא מתבצעת בתקופה שבה מדינות האיחוד האירופי מהדקות חגורה כיוון שלא יצאו עדיין מהמשבר הכלכלי – ובכך, לדעת הפולנים, מחלישות את עמדתן מול רוסיה המתחמשת במהירות. אין פרוש הדבר שמלחמה כלשהי תלויה באוויר, אך ארצות האגן המזרחי של הים הבלטי רואות איום בעובדה שמוסקבה רכשה לאחרונה ארבע אוניות התקפה צרפתיות מדגם "מיסטראל" וכנראה גם טכנולוגיה לבנייתן במספנות רוסיות.
העסקה נסגרה חרף התנגדות נאט"ו. במטה הכללי הפולני עלו לאחרונה ספקות אם הברית הצפון־אטלנטית תהיה מסוגלת להגיש לחברותיה את הסיוע הנדרש בעת הצורך, והנושא אף הביא להידברות חשאית בין פולין לשבדיה. אמנם הסכנה של פלישה רוסית לארצות הים הבלטי אינה עומדת על הפרק, אך התעצמותה של רוסיה מהווה גורם משמעותי ביותר בחשיבת ההגנה הפולנית. ורשה אינה שוכחת כי רוסיה של הצארים ורוסיה של סטאלין, יחד עם מעצמות אחרות, שללה שלוש פעמים בהיסטוריה את עצמאות פולין.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/polopoly_fs/1.2162169.1384137932!/image/981836979.jpg_gen/derivatives/landscape_436_326/981836979.jpg]
תרגיל של נאט"ו בצפון פולין בשבוע שעבר. צילום: רויטרס
ההחלטה באה גם על רקע ביטול שירות החובה בפולין לפני שנתיים, בעקבותיו הוקם צבא מקצועי המונה כמאה אלף איש בלבד. צבא קטן כזה לעולם לא יוכיח את יעילותו בלי ציוד חדיש שבחדישים.
תוכנית החימוש הפולנית שפורסמה בקוויה הכלליים תחילה באמצעי תקשורת זרים, ובעיקר בפייננשל טיימס ובאקונומיסט, עוררה התעניינות עצומה בקרב יצרניות הנשק הגדולות בעולם, ויש לה משמעות לא מבוטלת גם לתעשייה הישראלית, ספקית ותיקה של ציוד מתוחכם לצבא פולין. מומחים מקומיים גורסים שלתוכנית החץ הישראלית יהיה סיכוי סביר לזכות במכרזים, למרות שבניגוד לעבר, הפעם יהיה על הישראלים להתמודד מול יצרני אמצעי הלוחמה הגדולים בעולם. היומון "גאזטה ויבורצ'ה" דיווח בשבוע שעבר על קנוניות וסכסוכים שהתעוררו סביב המשך רכישת נשק ישראלי. בכתבה הופנתה אצבע מאשימה, בין היתר, כלפי מתווך המייצג את מפעלי "רפאל", ונטען כי הוא השתמש באיומים כדי לסכסך בין מקבלי החלטות במשרד ההגנה הפולני ולהרחיק בכך אישים שהפריעו לו בסגירת עסקאות.
מקורבים למשרד ההגנה בפולין גורסים כי ביקור הבזק של שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי בשבוע שעבר בוורשה לא הוקדש כלל ועיקר לשערוריית האזנות הסתר, כפי שסברו אמצעי התקשורת, כי אם לקידום מכירות של מערכות נשק אמריקאיות. בעבר רכש חיל האוויר הפולני להק אחד של מטוסי קרב מסוג אף–16, אך שיתוף הפעולה הצבאי בין שתי המדינות לא צלח לאחר שארה"ב – בלחץ רוסיה – לא קיימה את הבטחתה להציב על אדמת פולין סוללות טילי "פטריוט". בשיחה עם שר ההגנה הפולני הבטיח קרי כי מעתה עשויים הקשרים להשתנות ו"מערכות ההגנה האווירית האמריקניות יוצבו על אדמת פולין עד שנת 2018".
בימים אלה מתקיים תרגיל משותף של טייסים פולנים ואמריקאים בשדה התעופה הצבאי לאסקי שבצפון המדינה. במקביל מתקיים בניו־מקסיקו ניסוי טכנולוגי מכריע של פרויקט Meads - מערכת הגנה אנטי־אווירית בעלת טווח קצר ובינוני שפותחה במימון אמריקאי־אירופי. המערכת אמורה ליירט טילים המגיחים בו־זמנית משני כיוונים.
על פי דיווחים בכלי תקשורת בעולם, לאתר הניסוי הוזמנה גם משלחת מומחים פולנים. צבא ארה"ב מתכוון כנראה להציע לפולנים השתתפות מלאה בתאגיד איטלקי-גרמני-אמריקאי שמממן את הפרויקט. "בדרך זו", גרס קרי באזני הפולנים, "תהיו שותפים מלאים לבעלות, ולא רק לקוחות שרוכשים את המוצר המוגמר". אך בשל הוצאותיה הגבוהות של התוכנית המשותפת קיים ספק גדול אם וורשה תשים את הכסף הדרוש על השולחן. לעומת זאת סביר להניח כי תרצה לרכוש עוד להקים של אף-16 ולהוציא מן השירות את המפציצים הסובייטים הישנים מדגם סוּ-22.
http://www.haaretz.co.il/news/world...emium-1.2162170
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|