|
07-10-2013, 19:54
|
|
|
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,279
|
|
רציתי להתייחס קצת גם לדבריו של גורדון. לצערי, ולא בפעם הראשונה, ד"ר גורדון החוקר מרשים אותי פחות מאל"ם גורדון המפקד והלוחם. הדברים שכתב הם ערב רב של טענות, בחלקן יש ממש, חלקן סותרות את מה שהוא בא להגן עליו, חלקן סותרות את דבריו של זעירא עצמו, חלקן לא רלבנטיות.
איש לא קם להגיד שזעירא אחראי בלעדי למלחמה כי איש גם לא טען זאת (אפילו לא יוסי לנגוצקי). לזעירא אחריות רבה (אמנם לא בלעדית) לכך שהמלחמה פרצה בהפתעה כמעט מוחלטת. תפקידו היה למנוע הפתעות כאלה, ובתפקיד זה נכשל. אגב, אני לא סבור שהיתה "התנפלות גסה ואכזרית" על זעירא; אילו היו מאפשרים לקהל להגיב ולשאול אותו שאלות, לא היה מקום לקריאות ביניים. כיוון שנתנו לו יד חפשית לדבר ללא עימות ישיר עם גרסה אחרת, למי שסבר שהוא מעוות את המציאות לא נותר אלא לקרוא קריאות ביניים. מי שהושתקו היו הקוראים ולא זעירא.
זעירא אכן לא היה אחראי לקו בר-לב שעל גדת התעלה. יתכן אמנם (כפי שאמר הוא עצמו בהרצאה) שאם דעתו היתה לא נוחה מאופן ההגנה בסיני הוא היה צריך לבטא זאת חזק יותר. יתכן שאילו טליק, שרון וזעירא היו נאבקים יחד ובמתואם נגד תפישת ההגנה הם היו מצליחים לשנות אותה; בכל זאת היה מדובר בסגן הרמטכ"ל, אלוף פיקוד דרום וראש אמ"ן - ושניים מהם היו מבכירי האלופים בצה"ל אי פעם, אנשים שהשפיעו על הצבא יותר מכמה רמטכ"לים. למרות זאת אין לזקוף זאת לחובתו של זעירא. במאמר מוסגר אציין שלא ברור לי מה יש לגורדון נגד טליק, שבמקום להזכירו בשמו הוא קורא לו "גנרל ידוע".
אכן לחובתו של זעירא גם לא נחשבת העובדה שלא היתה מכה מקדימה. איש גם לא טען זאת. כנ"ל לגבי השחיקה של אוגדת סיני, התקפת הנגד הכושלת ב-8 באוקטובר וכיו"ב. הטענות נגד זעירא אינן במישור הזה ולא ברור לי למה גורדון טורח בכלל להזכיר זאת. כמובן, לו היתה התרעה ארוכה יותר יתכן מאד שהטעויות האלה (שכאמור לא היו שלו) היו נחסכות מאתנו.
גורדון שואל "אם מח"א ואלוף פיקוד צפון קלטו את הסכנה 24 שעות קודם, כיצד מפקדים אחרים לא קלטו זאת" ואני הקטן מפנה את השאלה בחזרה אליו: אם מח"א ואלוף פיקוד צפון, מצוידים בכמה תצ"אות או דיווחי תצפיות והרבה שכל ישר, קלטו את הסכנה - כיצד יתכן שראש אמ"ן על משאביו האדירים לא קלט אותה? ולגבי המפקדים האחרים - אולי הם חשבו שיש סכנה, שאלו את קציני המודיעין שלהם (שתפקידם היה לדעת ולהזהיר) ואלה השיבו להם את עמדת אמ"ן - סבירות נמוכה... בעצם גורדון מציע במובלע תזה מהפכנית: תפקידו של מפקד בכיר הוא לזהות בעצמו, ללא מקורות, מתקפה קרבה - גם כאשר הקמ"נים שלו סבורים שלא זה המצב. אם כן, נשאלת השאלה מה צורך באמ"ן כולו - הוא רק מפריע.
גורדון כותב שאמ"ן מעולם לא חקר את הדרך שהובילה למלחמה. האם זו אמורה להיות נקודה לזכות ראש אמ"ן?
גורדון טוען שזעירא נפגע משום שגורמים פנימיים באמ"ן מנצלים את העדר החקירה כדי להאשים זה את זה. זו טענה משונה; כל כשל באמ"ן, בין אם במחקר ובין אם באיסוף, הוא באחריות ראש אמ"ן (אלא אם כן פעלו בניגוד מפורש להנחיותיו), כך שההאשמות הפנימיות רק חושפות יותר מחדלים שבאחריותו ולא פוגעות בו ללא הצדקה.
השמות הידועים ביותר באמ"ן דאז, כותב גורדון, הם אלה שהעזו לערער על הדעה המקובלת וננזפו. האחרים הסכימו עם זעירא. נכון, הנזופים הם המוכרים - בדיוק משום כך. הם אמנם, כפי שהוא כותב, לא הודחו - אבל אין ספק שאילו לא היתה פורצת מלחמה הם היו מסיימים את הקריירות שלהם באמ"ן. זעירא לא עודד דעות שחולקות על הבוס. רוב קציני אמ"ן, אם כן, היו קונפורמיסטים כל כך שמה שהצליחו אלוף צפון ומח"א להסיק בעצמם הם לא הצליחו להסיק, או שחששו ממלחמה אבל יותר מזה חששו מנזיפה של זעירא - כך או אחרת, זו לא בדיוק נקודה לזכות ראש האגף. כנ"ל לגבי "שערוריית גיחות האיסוף" שהוא מזכיר - אם אמ"ן לא דאג לגיחות איסוף בתקופה מתוחה כל כך גם זו נקודה מהותית לחובת זעירא, שלא ניסה לשלול את אופציית המלחמה באמצעות איסוף מידע ולא להביא למצב שאם האופציה תתממש, זה יקרה כאשר המידע הרלבנטי בידינו. אם ככה הוא מנסה להגן על זעירא אולי עדיף שינסה לתקוף אותו.
לקינוח העוגה המרה הזו נגיע לדובדבן המורעל, "האמצעים המיוחדים", היהלום בכתר של מערך האיסוף שמנהיגי המדינה ראו בו את פוליסת הביטוח שלנו נגד מתקפת פתע. גורדון כותב שלפי הממצאים הלא מסווגים זעירא נתן את ההוראה לפתוח אותם והם היו פתוחים ארבעים שעות. כאן אני תמה: האם גורדון ואני האזנו לאותה הרצאה? בהרצאה אתמול זעירא נתן את כתב ההגנה שלו ביחס לאמצעים המיוחדים, והוא היה לא פחות ממדהים. ראשית טען זעירא כי יעילותם של האמצעים פחתה מאד כיוון שכמה חודשים קודם נחשפה מערכת דומה וכתוצאה מכך השתפרה מאד בטיחות הקשר המצרית. לא ידעתי על כך עד כה, ואני תוהה האם הקברניטים ידעו שהם ממשיכים לשלם את הפרמיה על "פוליסת הביטוח" אבל הכיסוי שהפוליסה מעניקה הצטמצם. כמו כן, זעירא טען שיש בידו את דו"ח ההפעלה בחתימת מפעיל האמצעים, "דובי". "דובי" הפעיל את האמצעים במשך כתשע שעות בלילה שבין שישי לשבת, לא קלט שום מידע מעניין ולכן לקראת עשר בבוקר שבת כיבה את האמצעים, כתב דו"ח והלך לישון. תשע שעות, אומר זעירא, אילו הוא היה נותן אישור רק להפעיל לבדיקה אז חצי שעה היתה מספקת, לכן זוהי הוכחה לרצינות ההפעלה. תשע שעות - לא הארבעים של גורדון. למה דובי כיבה את המערכת? שאלה טובה, זעירא לא יודע. הסיפור הזה לא יאומן מאיפה שלא מסתכלים עליו. יש כאן מערכת שהיא גולת הכותרת של השגי אמ"ן בתחום האיסוף, שחיי לוחמים סוכנו פעם אחר פעם אחר פעם בהתקנתה ותחזוקתה. המערכת מיועדת לשימוש רק במצב חרום אמיתי, כשגורל מדינת ישראל תלוי בה; ההנחיה להפעיל אותה מגיעה מהדרגים הבכירים ביותר בממשלה ובצה"ל. כיצד היינו מצפים שתופעל מערכת כזו, כאשר ניתן האות? אולי אני לא מומחה למודיעין, אבל הייתי מצפה שיהיה צוות של קצינים וטכנאים להפעלה והאזנה, הגדרת צי"חים ועדיפויות, תמלול וכיו"ב, מלווה בנציג אישי של ראש אמ"ן שתפקידו יהיה ליידע מיידית את הבוס על כל דבר בעל ערך. כמו כן הייתי מצפה שאם הנציג הזה לא מעדכן, לפחות פעם בשעה יתקשרו מהלשכה של ראש אמ"ן וישאלו מה התחדש - כמובן, כל זה בהנחה שהראש עצמו לא בא ומתייצב בחדר ממנו מופעלת המערכת. בפועל יש מפעיל אחד, שהוא מפעיל ומאזין וגם מחליט מה המידע הרלבנטי ומעריך את החשיבות שלו - אמ"ן שלם באיש אחד. כמו כן, כשהוא השתעמם מספיק זמן הוא פשוט סגר את המערכת, כתב את הדו"ח שלו ושלום על ישראל; אף אחד כנראה מעולם לא שאל אותו למה (אחרת זעירא היה יודע), הוא גם לא קיבל הנחיות מסוג "הפעלת וכיבוי המערכת באישור אישי של ראש אמ"ן". כמו כן, זעירא יצר רושם אצל הקברניטים שהוא הפעיל את המערכת במהלך השבוע שקדם למלחמה ועל סמך זה הוערכה הסבירות הנמוכה. מתי הופעלה המערכת בפועל? אחרי חצות בין שישי לשבת, כשצבי זמיר כבר באוויר בדרך לפגוש את מרואן, אחרי שמח"א ואלוף צפון כבר בטוחים שתהיה מלחמה. מתי דובי כיבה אותה, כתב את הדו"ח והלך לישון? בעשר בבוקר, אחרי שגולדה ודיין ודדו כבר גמרו לדון ולהחליט שלמרות הידיעה הוודאית על מלחמה לא מבצעים מכה מקדימה ולא גיוס מילואים מלא. מה אומר לכם - אכן זעירא (לפי עדותו-שלו מאתמול!) הביא לניצול מלא ויעיל של האמצעים שנועדו לתת למדינת ישראל התרעה ושלוחמי סיירת מטכ"ל סיכנו את חייהם בשבילם. זו בלי ספק דוגמה מופתית לשימוש באמצעים לא כדי לצאת ידי חובה ולא כדי לכסות את הישבן כשכבר ברור שהוא עומד לבעור. אם זה לא היה מר כל כך, אולי הייתי צוחק.
|
|