25-07-2006, 17:29
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
|
|
מבצע דין וחשבון
מבצע דין וחשבון
מבצע דין וחשבון היה מבצע היקפי בגבולה הצפוני של מדינת ישראל שהתקיים מ-25 ביולי 1993 ועד 31 ביולי 1993. המבצע זכה לכינוי מלחמת שבעת הימים בלבנון.
בקיץ 1993 חלה הסלמה במצב הביטחון בגבול הצפון. החיזבאללה פתחו בירי "סאגרים" (טילי נ"ט) וכן ירי רקטות ארטילריות 122 מ"מ - קטיושות, בהפעלת מטעני צד ומוקשים ובירי מרגמות. ב-8 ביולי נהרגו שני חיילי גבעתי מירי חוליית מחבלים בדרום לבנון. למחרת נהרגו שלושה צנחנים מירי מחבלים על מוצב סוג'וד, בגבול הצפוני של רצועת הביטחון. ב-20 ביולי שיגרו המחבלים קטיושות ליישובי הצפון, וכעבור יומיים נהרג סמל גד (גדי) ליפסקי, חובש נ"מ, בפעולה מבצעית בדרום לבנון.
גד ליפסקי ז"ל
צה"ל החליט לנקוט אמצעים כנגד החיזבאללה בדרום לבנון. מטרת המבצע היה ליצור מצב של פאניקה ומצב קשה של פליטים על ידי הפצצה ארטילרית מסביב ובתוך הכפרים מתוך תקווה שאלו יצרו לחץ על הממשלה הלבנונית לפעול נגד ארגוני הטרור. במהלך המבצע תקף חיל-האוויר מטרות מחבלים רבות בדרום לבנון, וטנקים ותותחים של צה"ל הפגיזו כפרים, שאנשי החיזבאללה פעלו מתוכם. צה"ל הזהיר את תושבי דרום לבנון מבעוד מועד, ונתן להם שהות לעזוב את בתיהם ולנוע צפונה. שיירות הפליטים, שנעו לעבר ביירות, היו אמורות להפעיל לחץ על ממשלת לבנון לפעול כנגד ארגוני המחבלים. המחבלים הגיבו במטחי קטיושות לעבר ישובי הצפון. בקרית-שמונה נהרגו שני אנשים ונפצעו 13. כל הילדים מיישובי הצפון פונו אל מרכז הארץ. במשך שבעה ימים, כמעט 24 שעות ביממה, פעל חיל-האוויר בלבנון. מעל אלף גיחות בוצעו באותו שבוע, וכל טייסות הקרב של חיל-האוויר השתתפו במבצע. היעדים שנגדם פעל חיל-האוויר היו מאוד נקודתיים ונקבעו במידה רבה בשל אופיו של הטרור בגיזרת לבנון, הממוקם בכפרים וחוסה בצילה של אוכלוסייה אזרחית. במבצע ניתן דגש רב על העיקרון כי ביצוע המשימה הוא רק בעדיפות שלישית. קודמים לו שני איסורים: איסור להיפגע ואיסור לפגוע באזרחים. פעמים רבות עמדו טייסי חיל-האווירבדילמה מוסרית, שכן היעדים היו ממוקמים בליבו של יישוב אזרחי. בדילמה זו עמדו שני מטוסים ביומו השני של המבצע. הם היו אמורים לתקוף באזור אגם קרעון, ובמהלך התקיפה נורתה לעברם אש נ"מ. המטוסים התקרבו לאזור הירי ואז גילו כי הנ"מ משוגר לעברם מתוך בית-ספר באחד הכפרים. התקיפה בוטלה.
במהלך המבצע נהרגו 118 אזרחים לבנונים ומספר שנוי במחלוקת של מחבלים. ראש ממשלת לבנון רפיק אל-חרירי טען שבמבצע נהרגו 8 לוחמי חיזבאללה, בעוד שלפי מקורות ישראלים נהרגו למעלה מ-50 מחבלים. בצד הישראלי נהרגו שני אזרחים מירי החיזבאללה. מבצע "דין וחשבון" הותיר אחריו הרס רב בדרום לבנון, והביא לביקורת חריפה בארץ ובעולם. ראש להק מודיעין דאז, תא"ל א', העריך כי "ארגון החיזבאללה ספג פגיעה מוראלית, לאו דווקא צבאית במהלך מבצע 'דין וחשבון'. פגיעה זו עשויה להשפיע הן על המוטיבציה והן על הארגון של החיזבאללה".
ב-31 ביולי הושגה הפסקת אש בתיווך ארה"ב.סוריה התחייבה להפעיל השפעה על החיזבאללה והארגונים הפלסטינים שבלבנון לא לתקוף את שטח ישראל, ולהימנע מירי קטיושות על ישובים. לבנון התחייבה שלא יבוצע ירי משטחה על ישראל. ישראל התחייבה להפסיק את האש בתנאי שהחיזבאללה יעשה כן. ארה"ב הבטיחה להושיט יד לשיקום הכפרים שנפגעו.
חיילי צה"ל חוזרים
המבצע נחשב לאחד ממבצעי הדגל של חיל התותחנים הישראלי. במבצע השתתפו גם חיל האוויר, חיל השריון וחיל הים
מקורות:
ויקיפדיה
אתר חה"א
אתר מז"י
אתר יד לבנים
אתר חה"י
אתר בית יגאל אלון
אתר The Marker
_____________________________________
|