|
06-06-2013, 18:21
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
המעגל נסגר: טקס גילוי מצבה לחייל שנהרג לפני 65 שנה
המעגל נסגר: טקס גילוי מצבה לחייל שנהרג לפני 65 שנה
לפני למעלה משנה נחשף ב-nrg מעריב כי בצה"ל חושדים שיעקב מאמאן, שנהרג במלחמת השחרור, נקבר תחת השם "ישראל מיר". בדיקות די-אן-איי שנערכו לפני חודש אישרו: מיר אינו יותר מאגדה, וקברו הוא בעצם קברו של מאמאן. אתמול הגיעו נכדיו, ניניו, ניני ניניו, היסטוריונים וחוקרים כדי להיפרד ממנו
חן קוטס-בר | 6/6/2013 15:03
תגיות: יעקב מאמאן,
במשך 65 שנה, מקום קבורתו של טוראי יעקב מאמאן, שנהרג במלחמת השחרור, לא נודע. אתמול, בשעה חמש אחר הצהריים, נסגר המעגל. באזור א' בבית העלמין הצבאי בהר הרצל, מתחת לעצי האו רנים, לצד דגלי הלאום, בין בני משפחה ונציגי צה"ל - נערך טקס גילוי המצבה של טוראי יעקב מאמאן.
◄חשיפת מעריב לפני כשנה
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/1/508/276.jpg]
"אני חושבת על אמא של יעקב, פרחה מאמאן", אמרה ציפורה מימון, גיסתו של יעקב ז"ל. פרחה וחיים מאמאן, הוריו של יעקב, עלו ממרוקו מיד אחרי שיעקב נהרג כדי לחפש אחר קבר בנם.
"כל לילה, עד מותה, היא הייתה מנשקת את התמונה של יעקב ובוכה שאין לה קבר לעלות אליו. אני כל כך רוצה להגיד לה 'פרחה, עכשיו יש לבן שלך קבר', 'הקבר של הילד שלך נמצא'".
לפני למעלה משנה חשף מעריב לראשונה כי בענף לאיתור נעדרים בצה"ל (אית"ן) חושדים שיעקוב מאמאן המנוח, שנהרג סמוך לקיבוץ מעלה החמישה מיד אחרי שעלה לארץ, נקבר תחת השם "ישראל מיר".
עמי, אחיו הצעיר של יעקב מאמאן, גסס באותם ימים מסרטן. שנים ארוכות ניסה למצוא את קבר אחיו. "אני מבקש להשלים את המשימה האחרונה של חיי", אמר אז עמי, "למצוא את קבר אחי. אז אדע שסיימתי את כל המשימות שלי, שאני יכול לשים ראש ולמות".
"מעתה מקום קבורתו נודע"
בעקבות פרסום הכתבה הגיעה ליחידת אית"ן עדות משמעותית. קברו של מיר בהר הרצל נפתח ונלקחו ממנו דגימות די-אן-איי. לפני כחודש הגיעה התשובה לפיה קברו של ישראל מיר, שהפך עם השנים מוקד עלייה לרגל, איננו אלא קברו של מאמאן.
הסיפור על מיר, חייל ערירי, ניצול שואה שאיבד כביכול את כל משפחתו במחנה ההשמדה של הנאצים ונפל כאן מיד אחרי שעלה לארץ, היה רק אגדה. עמי מימון, לא זכה לשמוע את הבשורה. שבועות אחדים אחרי פרסום הכתבה, נפטר. "הוא מת כשהוא משוכנע שהקבר של מיר הוא הקבר של אחיו", גילתה אתמול ציפורה מימון, אלמנתו של עמי ז"ל, בטקס גילוי המצבה. "זאת הנחמה".
כל משפחת מאמאן המורחבת הגיעה אתמול לחלוק כבוד אחרון לחייל שנפל לפני שישים וחמש שנה, במאי'48. אחיו של מאמאן כבר לא בין החיים. במקומם הגיעו נכדים, נינים ובני נינים. איש מהם, כמעט, לא הכיר את יעקב. הם עמדו ליד המצבה החדשה, שעד לפני כמה ימים היתה שייכת לחייל שלא נברא מעולם, מיר.
הם שתקו, התחבקו, הזילו דמעה, העבירו תמונה דהויה של יעקב מיד ליד. זה היה סופו של מסע ממושך. היסטוריונים, חוקרים, אנשי יחידת אית"ן, רבנים, כל מי שליווה את סיפורו של יעקב מאמאן בשנים האחרונות והכיר גם את הסיפור על הקבר של מיר, בא לחלוק לו כבוד אחרון. גם אנחנו. פרידה מאוחרת. "סיום שישים וחמש שנה של אי ודאות", סיכמה ראש אכ"א, האלוף אורנה ברביבאי.
שלב אחרי שלב תיאר סא"ל גבי אלמשעלי את החקירה המאומצת. "מעתה מקום קבורתו נודע", אמר אלמשעלי, "כאן, בבית העלמין בהר הרצל, מונחת מצבה הנושאת את שמו". סם בן שטרית, יו"ר הפדרציה העולמית של יהדות מרוקו, העניק למשפחה תעודה מיוחדת. חיילים שהוריהם עוד לא נולדו כשמאמאן נהרג, הכתיפו את נשקם ולטשו עיניים. העולם הישן התערבב בעולם החדש.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/465x349/1/411/661.jpg]
http://www.nrg.co.il/online/54/ART2...4&cat=869&loc=4
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|
|