29-03-2024, 13:39
|
|
|
חבר מתאריך: 21.01.03
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי mars_man שמתחילה ב "שאלה - האם מלחמה בצפון תסיר את איום החיזבאללה?"
אני מסכים שמלחמה מול חיזבאללה לא תסיר את האיום ותעלים את חיזבאללה. מצד שני, גם מלחמות מול סוריה ומצרים לא העלימו את האיומים מהן; הן הקנו לנו תקופות של שקט (ולפעמים גם זה לא), אבל בלי ודאות שהמלחמה לא תחודש. זה כנראה המקסימום שמלחמה יכולה לספק (הסדר מדיני יכול לספק משהו יציב יותר, אבל מול חיזבאללה הוא כנראה לא אפשרי). אי אפשר לנבא את מגוון ההשלכות המקומיות והאזוריות (ואולי אפילו העולמיות) שעשויות להיות למלחמה עם חיזבאללה, אבל סביר שאחרי מלחמה כזו לא יהיה עימות רחב עם הארגון הזה במשך כמה וכמה שנים; יתכן שההשפעות של מלחמה בתוך לבנון או על איראן תגרומנה לירידה קבועה ביכולת של הארגון להלחם נגדנו, אבל אי אפשר לדעת האם זה אכן מה שיקרה.
פגיעה ישירה וגלויה באיראן עשויה להשפיע, אבל גם כאן - ההימור הוא גדול מאד והתוצאות שלו רחוקות מלהיות מובטחות. האמריקאים מתנגדים באופן נחרץ למהלך כזה, ובלעדיהם קשה לראות כיצד ישראל יכולה להרשות לעצמה לפעול בצורה רחבה שם. האיראנים כבר הראו שהארגונים שבהשפעתם יכולים לפגוע באינטרסים חיוניים של ישראל (כרגע השייט בים סוף, ובמלחמה של ממש עלול להיות איום גם על השייט בים התיכון ועל התעופה האזרחית לארץ וגם על מטוסי אל על ברחבי העולם), ושהם לא בוחלים בפגיעה בקהילות יהודיות בחו"ל; במלחמת התשה ממושכת, סביר שיכולת הספיגה של מדינה עם פי עשרה יותר אוכלוסיה ופי שמונים יותר שטח (ועם אוכלוסיה שכבר רגילה לקשיים כלכליים) תהיה גבוהה יותר. מלחמה מול איראן גם תזניק מייד את מחירי הנפט העולמיים, ואם היא תיפתח ביוזמתנו אנחנו נתואר כאחראים לכך. בקיצור, לגמרי לא ברור לי שאנחנו נוכל להפעיל מדיניות של "פגיעה בראש הנחש" במשך די זמן כדי לאלץ את האיראנים לשנות את דרכם; כמו הנושא הגרעיני, אני חושש שרק איום אמין בהחלפת המשטר יכול להביא שינוי כיוון אמיתי, ואיום כזה האמריקאים מסוגלים להעמיד אבל אנחנו לא.
|