14-07-2007, 15:29
|
|
|
|
חבר מתאריך: 17.10.06
הודעות: 448
|
|
תגובה:
לשאלה הראשונה של ביטיס, וכנראה גם הטובה באשכול: "למה זה טוב?"
(וכדי לענות על שאלה זו אתן גם נימוקים שאינם טכניים, נימוקים שהם גם חלק מהשקפת-עולמי).
לפי פרסומים ממקורות גלויים בלבד, קרי מהמגזין ג'יינס, ומהאתר Global Security, יכולת ההגנה-הפסיבית של ישראל על טיליהּ-הבליסטיים אינה מן הטובות. בעיקר כשאין איזכור ליכולת-שיכון-טילים "אסמית". (מלשון אסם, Silo)
יש קושי רב בהגנה על אתרים-אסטרטגיים, שטילים-בליסטיים דורשים, במדינה בעלת שטח קטן כל-כך כמו ישראל. (ששטחהּ ללא שטחי-המחלוקת - בערך כניו-ג'רזי)
ישראל, לפי מקורות-גלויים, פגיעה מאוד למכה-גרעינית ראשונה אם ובמקרה יכולות-ההגנה האקטיביות שלה (רוצה לומר:"החץ", ה-"פאטריוט", ומערכות-מודעיניות בעיקר מתחום הויזינט והסיגנט) יכשלו.
כדי להתגבר על חיסרון-תורשתי זה, צוללת 'הדולפין' נולדה. למרות שלא רק מסיבה זו. צוללות הדולפין תוכננו להוות גם תחליפי צוללות ה-"גל" שיצאו לגמלאות.
לאורך כל השנים שבהן ישראל הייתה גרעינית (מאז 1967) לא נתקבלה החלטה להזדיין בצוללות-גרעיניות, בין אם מונעות-גרעין או בין יכולות-גרעין. כך שאדם חייב לשאול: "למה?"
אני מניח שההחלטה שנתקבלה ע"י יצחק רבין באוגוסט 1989 לתת אור ירוק לפרויקט צוללות 'הדולפין', הושפעה גם מעיראק וגם מאיראן. ונתקבלה לאחר מחקר מעמיק שנעשה ע"י חיל-הים מ-1982.
ועוד טיעון אחד אוסיף, שמושפע הוא מהשקפת-עולמי: כל מדינה בעלת נשק-גרעיני חייבת להחזיק באמתחהּ יכולת-גרעינית גם ראשונה וגם שנייה, על מנת לשמור על תורת ה-'השמדה-הדדית-מובטחת' וכדי להרתיע מדינות, ובעיקר מעצמות-נשק-גרעין אחרות מלהתקיפהּ, כדי שלא תוכל לחשוב (המעצמה\מדינה) שתוכל לצאת מן ההתקפה ללא פגע, או בפגע שהיא מוכנה לשלם.
כך שבין אם צוללות מונעות-דיזל או מונעות-גריעין, יש צורך תמידי ומתמשך בצוללות יכולות-גרעין. אפילו ללא האיום-האיראני או כל איום מזרח-תיכוני אחר.
אז אם כך נחזור לשאלה של ביטיס: "למה זה טוב (צוללות מונעות-גריעין)?"
היתרונות של צוללות מונעות-גריעין הם:
1) מהירות גבוהה יותר יחסית לצוללות לא מונעות-גרעין. (לרוב)
2) יכולת הישארות מתחת למים לאורך זמן רב*. (שנים בתיאוריה, אם האוכל בצוללת לא יגמר)
3) יכולת-נשיאה של נשקים גדולה יותר מאשר לצוללות קונבנציונאליות.
אם כן, מה חסרונותיהּ?
1) חמקנות. עקב מנועהּ-הגרעיני היא מבצעת רעש רב יותר ממנוע-קונבנציונאלי. למרות ששיפורים בהחלשת רעש-המנוע ובבידוד-קולו שחקו חסרון זה.
2) מחיר. צוללות מונעות-גריעין עולות הרבה יותר מצוללות קונבנציונאליות.
3) משטר אי-ההפצה של נשק גרעיני שמונע מכירה של צוללות מונעות-גרעין ממדינות בעלות נשק-גרעיני.
4) יכולת טכנית, טכנולוגית, והנדסית שאין לרוב המדינות. וכרגע, בכללן מדינת-ישראל.
וכרגע, לפי דעתי, החסרונות עולים על היתרונות.
*יש גם צורך להזכיר פריצת-דרך טכנולוגית בהנעת צוללות קונבנציונאליות שנקראת "הנעה-עצמית מאוויר", או בלעז: Air-Independent Propulsion (AIP).
לשתי צוללות הדולפין החדשות, שאמורות לעלות ארצה ב-2010 תיהיה הנעה זו, המאפשרת להן להשאר מתחת לפני-הים לפרקי-זמן של לפחות חודש.
אינני מומחה וגם לא מבין-דבר, אך לפי דעתי מרדפים אחר צוללות בשבעת-הימים לא נמשכים חודש שלם.
כמה הערות:
לפי FAS, יש מערכת של רוטציה, 2 צוללות ישארו תמיד בים: אחת בים-סוף ובמפרץ-הפרסי, והשנייה בים-התיכון. השלישית תהא תמיד בכוננות.
עוד על ברזיל ונשקים-להשמדה-המונית אפשר לקרוא כאן, שלא לדבר על כך שברזיל היא המדינה הגדולה ביותר בדרום-אמריקה, והחמישית הכי גדולה בעולם גם מבחינת-שטח וגם מבחינת-אוכלוסיה.
ושמהּ גם ננקב בקשר לרפורמות במועצת-הבטחון באו"ם.
_____________________________________
"חלוץ איננו חי למען עצמו אלא למען אלה שיבואו אחריו".
-זאב ז'בוטינסקי.
נערך לאחרונה ע"י Shavit69 בתאריך 14-07-2007 בשעה 15:32.
|