10-04-2016, 20:56
|
|
|
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
|
|
מחקר: טילים, סייבר, רעידות אדמה וצונאמי - מה ינתק את ישראל מחשמל?
היום התפרסמה בגלובס הכתבה הבאה המבוססת על מחקר של המכון למחקרי ביטחון לאומי ועוסקת במוכנות רשת החשמל בישראל לאיומים כולל איומים של תקיפה פיזית או קיברנטית.
יש הרבה מאד מה לעשות בתחום והנושא הזה (יחד עם תשתיות קריטיות אחרות דוגמת מים). צה"ל ומערכת הביטחון משקיעה מיליארדים רבים בפיתוח מערכות הגנה מפני טילים ומערכות הגנה בסייבר אבל בשורה התחתונה כולם יודעים שיהיו זליגות (דיברנו על זה גם בדיונים אחרים) ויש תרחישי קיצון (EMP לדוגמא) וחשוב שהמדינה תמצא פתרונות שיאפשרו גיבוי לרשת החשמל (ואופן כזה או אחר המים - אשר מבוססת כיום במידה רבה על 5 מתקני התפלה מרכזיים שעשויים להיות פגיעים במצב של מלחמה למגוון סוגי תקיפות).
הבעיה היא כמו תמיד שבעוד שהצבא אולי יודע לנהל פרויקטים מוצלחים יחסית בהיקף גדול (גם לא תמיד כמובן אבל היו ויש הצלחות יפות), המשק הישראלי הרבה יותר מוגבל ביכולת שלו להניע מהלכים גדולים שיש להם גם חשיבות אסטרטגית ביטחונית למרות שהם במהותם אזרחיים. יש מגוון סיבות רובן בירוקרטיות.
הינה מה שאני הייתי מציע בהמשך לדו"ח:
הקמת כוח משימה ייעודי בתוך משרד התשתיות/אנרגיה שיהיה רב תחומי ורב משרדי בשיתוף הדוק של הצבא ומומחים. המטרה של הגוף היא לייצר בתוך נניח 3 שנים מסגרת הגנה לאומית לתשתיות החשמל והמים הקריטיות - זה אומר בראש ובראשונה הגדלה משמעותית של יכולות גיבוי החשמל בכל הארץ ובעיקר בנקודות קריטיות. את זה אפשר לעשות במספר דרכים (אני וודאי לא מומחה אבל הוזכר גם בכתבה נושא השימוש באגירה מבוססת מים - שהיא עמידה יחסית לפגיעה). במקביל ניתן לפעול לזירוז והקלה מהירה מאד בתהליכי הבירוקרטיה הקשורים לייצור ואגירת חשמל של הציבור - אם באמצעות מתקנים סולאריים עם סוללה - למשל על ידי סובסידיות והקלות מיסוי משמעותיות ואם בשיטות אחרות - חשוב פה שייצור החשמל והאגירה יבואו יחד). לדעתי כבר הרבה זמן שחייב להיכנס לתוקפו חוק שמחייב קבלנים להקים לוחות סולאריים במבנים חדשים (כמו שיש חוק המחייב כיום דודי שמש) ולזה צריך להוסיף כאמור מערכות גיבוי חשמל ואגירה - טסלה עושה כיום מאמיצים ליצירת סוללות מוזלות - יכול להיות שתוך 2-3 שנים המערכות הללו ירדו במחיר בצורה כזאת שהן יהיו כדאיות להתקנה לפחות בחלק מהמבנים החדשים.
חלק גדול מהדברים הללו מופיעים בדו"ח ובכתבה אבל צריך גוף מסודר עם מישהו שעומד בראשו שזה המשימה העיקרית שלו - ביזור מערך הייצור ויצירת גיבוי ויכולות אגירה משמעותיות הוא משימה בעלת חשיבות לאומית. בנושא המים אגב יש לי אישית פחות רעיונות איך ליצור ביזור (קשה להקים מתקנים קטנים להתפלת מים - אין לנו מספיק חופים ואני לא בטוח שזה כלכלי. לכן צריך לחשוב כיצד ניתן להגן טוב יותר על המתקנים הקיימים מפני סוגים שונים של התקפות (גם מפני נזק טבעי - הוזכרו צונאמי בכתבה - במקרה הזה - זה וודאי רלוונטי כי כל המתקנים על קו החוף).
הנושא הזה הוא אסטרטגי מהמעלה הראשונה - הבעיה היא שבגלל שהוא בידיים של הגורמים האזרחיים התיכנון וההתייחסות אליו בהיבט הלאומי לוקים כנראה מאד בחסר.
|