07-02-2013, 02:02
|
מנהל
|
|
חבר מתאריך: 31.07.06
|
|
אתה מבלבל בין כמה דברים שונים
כשעושים מחקר, בכל תחום מדעי, קודם כל צריך שהשתנה התלוי יהיה ברור וחד משמעי. כשמדברים על "אינטליגנציה" אז אין ממש הסכמה על מה מדובר. כמספר החוקרים כך מספר ההגדרות. ואם אין הגדרה תיאורתית טובה, אז וודאי שאין הגדרה אופרציונאלית טובה. כלומר, יש לך כל מיני "מבחני אינטליגנציה" אבל הם בוחנים יכולות מאוד מסוימות, ומותאמים לתרבות מסוימת. במקור, הם פותחו למטרה מאוד ספציפית-כדי לסייע למערכת החינוך בצרפת לזהות תלמידים מתקשים. הם הותאמו לאותן יכולות בית ספר.
לכן, כבר יש לך בעיה עם השוואה בין קבוצות בפרמטר "אינטליגנציה". ובוודאי כשמדברים על תכונות אישיות.
שנית, קשה מאוד להבחין אם תכונה מסוימת היא יותר ביולוגית או יותר מושפעת מהסביבה. ברור שהכל במוח (למרות שתתפלא-אני דווקא נוטה לדואליזם) אבל המוח מושפע מהסביבה. קשה לדעת עם אנשים ממוצא מסוים מצליחים יותר בגלל יתרון סוציולוגי או בגלל יתרון ביולוגי. עכשיו, למה יתרון סוציולוגי סביר יותר?
1. אינטליגנציה היא דוגמא לגורם שמושפע מהרבה מאוד גנים (אם כי מספיק גן דפוק אחד בשביל לגרום לפיגור), ולו משום ש"אינטליגנציה" מתורגמת לתפקודי מוח ראשוניים מגוונים. בהתאם לכך, משקל הסביבה באינטילגנציה הוא גבוה מאוד (לפי מחקרים שונים-משתווה או עולה במקצת על גורם התורשה). זה בניגוד לתכונות פיזיות פשוטות שמושפעות מגן אחד או קומץ גנים. מעבר לכך, למרות היסוד הגנטי המשותף ליהו'דים (למשל), יש ביניהם גם הבדלים גדולים מאוד שנובעים מכך שבכל זאת רבים מאוד התגיירו לאורך השנים.
2. קל מאוד להסביר שוני בדרכים סוציולוגית. למשל, במקרה של היהודים שעוד בימי הביניים, כשבקושי מישהו בעולם ידע קרוא וכתוב ידעו כולם לקרוא בתנ"ך ופיתחו מסורת של למידה והעמקה.
ושוב, אין דרך להכריע שגזע אחד אינטליגנטי מהשני מסיבות ביולוגיות. אין שום דרך לקבוע בוודאות את הסיבה להבדל, לפחות לא בכלים המדעיים הקיימים.
זה לגבי האפשרות לחקור ברצינות,
שאלה אחרת לגמרי היא מה הטעם במחקר כזה ומה הוא נותן. למרות שאני לא חושב שזה נותן שום דבר, לא איכפת לי בכלל שיחקרו את זה כל עוד עושים זאת בכלים המדעיים המתאימים ומגיעים למסקנות שניתנות לביסוס ולא להשערות שמתחזות לעבודות.
|