לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 15-02-2009, 19:41
  לבני מנהל לבני אינו מחובר  
תחמושת בע"מ
 
חבר מתאריך: 09.03.04
הודעות: 27,743
שאלה האם מישהו/היא מכיר/שמע על "מלון מרכזי" בירושלים ?....

בבוקר יום שישי האחרון ביקרתי (לאחר העדרות די ארוכה יש לומר) בשוק העתיקות המקסים שבדיזינגוף ...
בין הדוכנים הסתובב אדם שהציע למכירה לא מעט פריטים נפלאים כגון גליונות מקוריים של "הצבי" וכו'...
בין הפריטים היתה גם צלחת/קערית מרק במצב נפלא שעליה התנוסס הלוגו של "מלון מרכזי" בירושלים, (הקערה המדוברת יוצרה בשנת 1928 בלוצרן).....

לשאלתי בדבר המלון המדובר טען האיש כי מדובר בבית מלון שהיה בבעלות משפחתו אשר שכן בעיר העתיקה ופוצץ בשנת 48 ......
ניסיתי עד עתה למצא ברשת חומר על המלון והמקרה אך ללא הואיל (יש חומר על מלון בשם זהה אשר נבנה בשנות השבעים של המאה העשרים).....

האם יש למי מכם קצת מידע על המלון המדובר ועל המקרה ?....

בברכה.

לבני.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 15-02-2009, 19:46
צלמית המשתמש של chatulim
  chatulim chatulim אינו מחובר  
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
 
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "האם מישהו/היא מכיר/שמע על "מלון מרכזי" בירושלים ?...."

אני מצאתי משהו על מלון מרכזי ברחוב ירושלים בצפת


ציטוט:
ימים ולילות ארוכים כמעט ללא שינה עמדו תושבי צפת על נפשם ולחמו על חייהם. העיר הופגזה ללא הפוגה בכל שעות היממה, הפגזות שהפילו חללים מקרב לוחמים ואזרחים כאחד.
מלון "מרכזי", על גבול הרובע הערבי, היה העמדה החשובה ביותר בהגנת העיר וספג את מרבית האש. הערבים, כמו מגיני העיר, ידעו כי פריצת מלון "מרכזי" פירושה נפילת העיר לידיהם. המגינים והלוחמים במקום, בפיקודו של יצחק מיכר (מייברג) -. כמו כל המגינים האמיצים ביתר העמדות, שכולן היו נתונות להתקפות חוזרות ונשנות של מאות לוחמים ערבים - לחמו בחירוף נפש ועצרו בגופם כל ניסיון פריצה. באחת ההתקפות נהרג עמישלום מליקובסקי הי"ד.
ביום עזיבת הבריטים, 16.4.1948, כשרוח הלוחמים נפלה פלאים והמצב נראה נואש - טיפס רפי אדרעי הי"ד, לוחם אמיץ ועז נפש, על תורן גבוה מעל גג המלון, ותלה דגל כחול- לבן כשהערבים בחמת זעם יורים לעברו אלפי כדורים. למרבה המזל ובדרך נס ופלא לא פגעו בו. מראה הדגל הלאומי המתנוסס הפך כבמטה קסמים את מצב הרוח וחיזק את תחושת העמידה בכל מחיר, למרות שהבריטים מסרו לפני עזיבתם את כל עמדות המפתח לידי הערבים - עובדה שהפכה את המצב לקשה ומסוכן ביותר.
רפי אדרעי היה בחור צנוע, חביב ואמיץ, שהמילה פחד לא היתה מוכרת לו. קפיץ דרוך שהופיע תמיד במקום סכנה ועזר לחלץ ממצבים כמעט אבודים. סייר מעולה שהכיר את כל שבילי הגליל כאח כף ידו. הוביל את יחידת הפלמ"ח שהרגה את אבו ג'מיל ואחר כך את החבלנים שפוצצו את ביתו של עורך-הדין סובחי אל חדרא.
לאחר שחרור העיר הצטרף רפי אדרעי לכוחות הפלמ"ח שירדו לנגב לבלום את הצבא המצרי המתקדם. באחד הקרבות הקשים והמרים נפל רפי. זכרו ואומץ לבו הבלתי רגיל נשארו חקוקים בלב כל תושבי העיר, ודמותו המניפה את הדגל הלאומי ברגע הקשה ביותר של המלחמה הפכה למופת ולסמל עמירת הגבורה ההירואית של צפת. יהי זכרו ברוך.

בשכנות למלון "מרכזי" היה המיסיון הסקוסי. בראשו עמד גלזר, יהודי מומר. ערב עזיבת הבריטים, כשהעיר כבר היתה נתונה במצור, נתעוררה בגלזר הנשמה היהודית, והוא יצא לרחוב כשהוא בוכה וצועק: יהודים הצילו את נפשותיכם, רחמו על ילדיכם, האנגלים מוכנים לפנות אתכם, אם תישארו תיטבחו כולכם. מובן שאיש לא נענה ל"דאגתו" של גלזר, אבל הוא ומשפחתו נעלמו מהעיר יחד עם הבריטים.
בניין המיסיון, שנשאר ריק, הטריד את מטה העיר בראשות מאיר מיבר, שכן חששו פן יפלשו לתוכו ערבים ויהיו בקירבה מסוכנת ומאיימת לעמדת מלון מרכזי.
חוליה קטנה בפיקודו של דודו טויסטר נכנסה לבניין, אבל מאחר שהמבנה לא היה מוגן והיה חשש שהערבים יפוצצו אותו על יושביו, ניתנה לחוליה הוראה לשוב למלון מרכזי. לפני שהתפנו פיזרו במקום מספר מוקשי נעל, כפי שהורו להם לעשות. בשעות הלילה נשמעו זעקות אימים וכאב והערבים ברחו משם כשהם מותירים חלקי רגליים ונשק. מאחר שברשותנו לא היה מספיק חומר לפיצוץ הבניין, גרמו אנשי המטה במבצע הטעיה מבריק ומתוחכם לכך שהערבים עצמם פוצצו את הקיר הדרומי שגבל עם בניין המשטרה, והשאירו על כנו את הקיר הצפוני אשר שימש כקיר הגנה לעמדת המלון.


http://www.zefat.net/index.php?opti...zefat&Itemid=75
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 13-03-2010, 15:57
צלמית המשתמש של The_Merlin
  משתמש זכר The_Merlin The_Merlin אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 03.04.02
הודעות: 1,320
Follow me...
מלון אמדורסקי - על פי עו"ד שבתי
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי רן בר שמתחילה ב "פתרון החידה"

"מלון אמדורסקי" היה ברחבת שער יפו ולא ברובע. הוא נוסד ב 1898 ועבר (ללא טראומות כנראה) לרח' בן יהודה בשנת 1927 ולא לרח' המלך דוד. בשום מקום לא כתוב דבר על פיצוצים ושאר פירוטכניקה.
מלון אמדורסקי גם לא נקרא "מלון מרכזי" בשום מקור כתוב.
הסיפור מעניין כשלעצמו אבל לא נראה לי שזה המלון המדובר.
ראה להלן:

המלון של ר' ירחמיאל אמדורסקי ברחבת שער יפו

1.סיפורי המלון של ר' ירחמיאל

בהמשך ההליכה מזרחה לכיוון השוק, אנו מגיעים לאתר יהודי מעניין. לא יאומן כי יסופר, כי במקום סואן ומרכזי זה, בין חומותיה של ירושלים, התקיים בדורות האחרונים מלון יהודי מכובד, שהיה מפורסם, בגלל ה"אוכל היהודי" שהגישו בו, ובגלל האירוח המסור והטוב שהיו נותנים בעליו. המדובר במלון של העסקן המסור - ר' ירחמיאל אמדורסקי - ששכן כאן לפני הירידה לשוק. בבית זה קיים כיום, המלון – "פטרה".

בשנות קיומו של המלון בבנין זה, היה מוצב על גגו, שלט מאיר עיניים, ובו היה כתוב בלועזית - "אמדורסקי, מלון ומסעדה".

על המלון כתבנו בספר – "סוחרים ובעלי מלאכה יהודיים בירושלים העתיקה בעבר" משנת 2001.

בימים ההם בסוף המאה ה – 19 – תחילת המאה ה – 20 - היה קשה למצוא מלון מתאים בעיר. ר' ירחמיאל אמדורסקי פיתח את ענף המלונאות בירושלים ומאות תיירים חסו להנאתם בצל קורתו.

תחילת המלון היתה בשנת 1898 לערך, וסיומו בשנת 1927. מכאן עבר המלון לעיר החדשה - לרחוב בן יהודה.

סופר הפולקלור הירושלמי - י. יהושע - כתב על מלון אמדורסקי כדברים הבאים:

...לצידן של החנויות היהודיות שעמדו ברחבת שער יפו עמד "מוסד יהודי".. שמשך אליו לא רק את בני הישוב הישן אשר נהגו לערוך בו את מסיבות החתונות שלהם לקול צליליה של תזמורת – "בית חנוך עורים" - אלא שימש גם מלון אורחים לסוחרים ואמידים מקרב האוכלסיה הערבית שהעדיפו את המלון הזה על פני שאר בתי המלון בירושלים.

החתונות שנערכו במלון, השרו אוירה של שמחה ועליזות ברחבת השער שהמתה תמיד מרעש של עגלונים, מוכרי ירקות ושל ספרים נודדים.

2. הנציב העליון הראשון - הרברט סמואל - במלון אמדורסקי

בשנת תר"פ – 1920, בחודש תמוז התבשרו יהודי הארץ כי נתמנה היהודי הבריטי – הרברט סמואל בתור נציב עליון לא"י. "בשבת נחמו" הזמינו את הנציב להתפלל בבית

הכנסת "חורבת ר' יהודה החסיד". ומסופר כי ביום השבת לן ה. סמואל במלון אמדורסקי. ומהמלון עד בית הכנסת הועמדו שוטרים, משני צידי הרחובות..בדרכו לבית הכנסת התיזו היהודים מהחלונות "מי ורד" על ראשו. את הרברט סמואל כיבדו בעליית ה"מפטיר" וכשעלה לתורה עמד הקהל על רגליו לכבודו.

3."קידוש" במלון אמדורסקי

אחרי התפילה החגיגית בבית הכנסת - ה"החורבה", ערכו אנשי ירושלים לכבודו של הנציב העליון החדש – מסיבת "קידוש" - במלון של ר' י. אמדורסקי, ואליו הגיעו כל ה"שמנה וסלתה" של הציבור היהודי - בימים ההם.

4. היקב והחנות של משפחת ג'יניאו

כאן נוסיף, כי בקומת הקרקע של המלון, היו קיימות מספר חנויות, כפי שהמצב הוא עד היום. בין אותן החנויות היתה קיימת באותם ימים, גם חנות היינות והמשקאות החריפים של משפחת ג'יניאו. ומעניין הדבר, כי מיד לאחר מלחמת "ששת הימים" אפשר היה לראות את השם של משפחת ג'יניאו, חקוק על מרצפות המדרכה שליד אותה חנות.

משפחת ג'יניאו ותיקה היא בירושלים. הם מתיחסים למגורשי ספרד ויוצאי קהילת סלוניקי, ואכן הם היו מחלוצי תעשיית היין בירושלים. ידועים היו - האחים בכור ויצחק ג'יניאו - שהקימו את היקב. הם תמכו בתלמידי חכמים ובעצמם קבעו עיתים לתורה למצוות ולמעשים טובים. היקב שלהם נוסד ברובע היהודי של ירושלים בין החומות בשנת הת"ר (1840). במדריך של ירושלים משנת 1921 קיים הרישום הבא: "סוחרי יין, ג'יניאו בכור ויצחק – שער יפו בפנים".

http://www.jerusalem-stories.com/books/8.htm

הספר "עיר בראי תקופה, ירושלים החדשה בראשיתה" מאת יהושע בן אריה מתאר את מלונות ירושלים בסוף המאה ה 19. לדבריו, בתי המלון היהודיים קמו בעיר החל מ 1910 . בית המלון הנ"ל של האחים אמדורסקי היה למעשה בשנת 1892 (על פי העיתון "האור") מסעדה ברח' הבטאראק בחצר שבה היה קודם לכן בית הטלגרף והדואר ושחלונותיו צופים על בריכת המים. גם שריון מציין בזיכרונותיו כי המלון היהודי השני היה מלון אמדורסקי. המלונות הבאים בירושלים נפתחו בעיר החדשה - "מלון יונאס" בנחלת שבעה, ושנתיים לאחר מכן ב1895 - "מלון ציון" בדרך יפו.

אין כל תיעוד גם במלונות המאוחרים לקיום מלון בשם "מלון מרכזי" בירושלים, מה שהופך את הסיפור לתמוה וראוי לבדוק את הקערה בשנית לוודא את המקום.

נערך לאחרונה ע"י The_Merlin בתאריך 13-03-2010 בשעה 16:08.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 16:21

הדף נוצר ב 0.07 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר